vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 december 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

De Sint luidt een periode in van cadeautjes. We krijgen ze allemaal graag maar ze zijn soms zo moeilijk te kiezen! Herken je dat?
We zouden Natuurpunt Zwalmvallei niet zijn of we hadden daar een oplossing voor!

Zo is er de onderstaande Natuurpuntkalender 2015 en hebben we van eigen hand nestkasten voor vogels en eikelmuis. De nestkasten bevatten 3 flesjes Boembeke Luiwerk, ons bier, en een bijhorend glas. Neem voor de nestkasten contact met An De Schrijver.
Of wat te denken van een jaartje lidmaatschap van Natuurpunt Zwalmvallei als cadeau?

  De Natuurpuntkalender 2015

De nieuwe Natuurpuntkalender 2015 is terug

De Natuurpunt kalender is een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van de lens van bekende natuur- en landschapsfotografen. De kalender is overzichtelijk ingedeeld en bevat voldoende schrijfruimte. Alle dagen van de week beschikken over dezelfde ruimtes. Voorzien van weeknummervermelding, feestdagen en ophangoog.

Met het bestellen van de Natuurpunt kalender heeft u niet alleen een steuntje voor het geheugen, maar u ondersteunt ook de goede doelen van Natuurpunt!
Ook leuk als cadeautje.

Formaat: hoogte 25 cm (49 cm opgehangen), breedte 24,5 cm.
Prijs: 10 euro en te koop bij Dieter Everaert, 09 345 96 30, deeverae@hotmail.com

lees meer: www.winkel.natuurpunt.be

  Fusie tussen Natuurpunt Educatie en CVN

Natuurpunt Educatie en Centrum voor Natuur- en milieueducatie (CVN), de twee grootste vormingsinstellingen op vlak van natuur- en milieueducatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), gaan fusioneren. De nieuwe vormingsinstelling, met de werknaam Natuurpunt CVN, is een open netwerkorganisatie, verankerd in Natuurpunt. In de nieuwe organisatie zullen vrijwilligers en professionele medewerkers samenwerken om aan een breed publiek in heel Vlaanderen en Brussel vorming aan te bieden rond natuur, omgeving, erfgoed, milieu en mens.

Cursusaanbod
Samen zorgen Natuurpunt Educatie en CVN voor bijna 9000 vormingsuren jaarlijks. Gemiddeld is dat elk uur één lesuur, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Gekende vormingen van Natuurpunt Educatie zijn Natuur voor Groentjes, Zet je tanden in de natuur, klimaat en de vermaarde vormingen rond soorten zoals vogels en paddenstoelen.
CVN is vooral gekend van de natuurgids-cursus en gespecialiseerde gidsenopleidingen zoals Hoge Venen en Gidsen voor kinderen. Maar ook Scharrelkids en Bushcraft, gericht op het leven in en met de natuur, zijn inmiddels een vaste waarde in het aanbod van CVN.

Nieuwe synergie
CVN en Natuurpunt Educatie hebben in de loop der jaren een steeds meer op elkaar gelijkende werking ontwikkeld, zeker wat de thema’s en de doelgroepen betreft. Toch bouwden ze daarbij een heel verschillende en complementaire expertise op. CVN heeft sterk ingezet op educatieve competenties en het aansturen van vrijwilligers. Natuurpunt Educatie staat sterk in inhoudelijke ecologische expertise en projectwerking. Door de krachten te bundelen willen Natuurpunt Educatie en CVN een grotere en meer slagvaardige organisatie worden.

lees meer: www.natuurpunt.be

  Nieuws uit onze natuurgebieden

Boomgaard en bosrand aangeplant in de buurt van de Slijpstraat en het Mijnwerkerspad

Op 22 november kon Natuurpunt Zwalmvallei met de hulp van een groepje mensen van ABN AMRO een boomgaard met meidoornhaag en een bosrand aanplanten. De bosrand omsluit een zone die we spontaan zullen laten verbossen. Boomgaard en bos beslaan samen 2ha.

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen.

Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan?

Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk.
Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

contact: , 09/361.03.00

  Iets te schrijven?

Nam je deel aan één van onze activiteiten? Heb je zin om daar iets over te schrijven? Dat mag iets kort zijn! De redactie van Meander zal dat wellicht graag ontvangen!

redactie Meander: jozef.buysse@scarlet.be

  ScharrelKUNST

In ieder van ons, jong of oud, schuilt een kunstenaar.

RLVA nodigt je uit om een natuurkunstwerk te maken. Trek de natuur in en laat je gaan! Scharrel takken, bladeren, bloemen, vruchten, stenen... bij elkaar en creëer je eigen 'Scharrelkunst'. Maak er een foto van en toon je creatie aan de wereld. Je kunstwerk zal - blootgesteld aan zon, wind en regen - veranderen en uiteindelijk misschien verdwijnen. Jouw werk blijft echter voortbestaan als je het hier deelt.

Op de Vlaamse Ardennendag in april 2015, wordt een fototentoonstelling gehouden met een selectie uit de ingestuurde Scharrelkunstwerken. Maar je zal daarna verder je creaties kunnen blijven posten op deze site.

lees meer: www.rlva.be

  Klimaatzaak, rechtszaak uit liefde

Omdat ze vrezen dat ons land tegen 2020 niet vrijwillig veertig procent minder CO2 zal uitstoten dan in 1990, hebben elf bekende Vlamingen de Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale overheid in gebreke gesteld. Over een maand leiden ze een "klimaatzaak" in, waarvan ook in Nederland en in de Verenigde Staten gelijkaardige initiatieven lopen.

Word in deze zaak Mede-eiser!

lees meer: deredactie.be
lees meer: www.klimaatzaak.be

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 13 december 2014
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u30 aan het kapelletje, Marlboroughstraat, Zwalm. Aanleg, onderhoud en versteviging van bospoeltjes in het Maalbroekbos. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkschoenen., schop en spade.
-----
Zaterdag 20 december 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21, koen.gintelenberg@telenet.be. Werkdag in de Steenbergse Bossen van 10u-17u. Plaats van afspraak: ingang reservaat in de straat: Steenbergen (losweg naast nr. 29) te Zottegem. Meebrengen: stevig schoeisel, werkhandschoenen en eventueel een kettingzaag en/of bijlen. Type werken afhankelijk van het weer.
-----
Zaterdag 27 december 2014
Werkdag Munkbosbeekvallei
Info: Laurent Flostroy 0498 67 71 09, laurent.flostroy@telenet.be. We gaan bomen knotten en andere onderhoudswerken uitvoeren. Aanvang om 9u30 en 13u30, samenkomst aan het perceel van Natuurpunt in de Munkbosstraat nabij Dikkele.
-----
Zaterdag 17 januari 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Neem contact op voor opname in de mailinglist: koen.gintelenberg@telenet.be. Aanvang om 10u, einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 18 januari 2015
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21, koen.gintelenberg@telenet.be. Samenkomst om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Nieuwjaarswandeling in het gebied Boterhoek. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in de molen. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN