vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 januari 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Het ging ons goed in 2014. Met meerdere aankopen kon terug behoorlijk wat natuur worden veiliggesteld en/of uitgebreid, er werd flink gewerkt in onze natuurgebieden en de Boembekemolen opende zijn deuren.

Wees er zeker van, in 2015 zullen we het niet minder goed doen!

Ook in 2015 blijven we allert voor opportuniteiten inzake uitbeiding, zullen we werken in de natuur en trekken we er met jou doorheen. Je mag je welkom voelen!

Vanuit de Boembekemolen willen we je met onze Boembekewandelingen iedere maand waarbinnen de molen geopend is, laten kennismaken met de mooiste plekjes. Tijdens de eerste jaarhelft zullen het waterrad en de energieopwekking worden geplaatst. Van dat moment wordt de Boembekemolen een kleine producent van elektriciteit!

  Nieuwjaarsreceptiewandeling

Onze nieuwjaarsreceptiewandeling is al ruim een jaarlijkse traditie. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaarsreceptiewandeling gesmaakt!

Deze keer spreken af op zondag 18 januari om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke) voor een wandeling in het natuurgebied Boterhoek. Na een wandeling is er uiteraard de receptie.

meer info: Koen Gintelenberg, tel 055/60 45 21

  Lentemaaltijd 2015

Op zondag 8 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Kleurrijk veggiebord,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Warme beenhesp

De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR voor kinderen 9 EUR.
Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers,
via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat 46 te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!Info: mail of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
Lees meer: Lentemaaltijd 2015

  Brandhout uit de Munkbosbeekvallei

Natuurpunt beheert verschillende percelen in de omgeving van Dikkele en Beerlegem. De knotbomen en het hakhout op die percelen moeten regelmatig onderhouden worden. Ook zijn er kleinschalige kappingen voorzien op stukken waar nieuw bos is aangeplant.

Woon je in de buurt en heb je interesse in brandhout dan zijn er deze mogelijkheden:

Verdeling brandhout onder vrijwilligers:
Je bent lid van Natuurpunt en komt helpen op werkdagen die georganiseerd worden. Brandhout wordt verdeeld onder de helpers die interesse hebben.

Gekapt brandhout kopen:
Heb je geen tijd en/of zin om mee te helpen op werkdagen dan kan je een kleine partij brandhout kopen die al gekapt, verzaagd en gestapeld is.

Zelf een houtlot kappen:
Er is ook de mogelijkheid om een lot hout op stam te kopen en zelf te kappen. Voorwaarde is dat er moet gewerkt worden met biologisch afbreekbare kettingzaagolie.

contact: Laurent Flostroy, 0498/67.71.09

  Minister erkent 25 ha natuurreservaat

Je leest bij tijd en wijle dat Natuurpunt Zwalmvallei sterk inzet op uitbreiding van onze natuurgebieden. Dat ontgaat ook de minister niet.

Op 14 november werd door minister Joke Schauwvliege 25 ha natuurreservaat erkend binnen het project Middenloop Zwalm. Door de erkenning krijgen die gronden een extra bescherming.

Sinds de indiening van het betrokken dossier is Middenloop Zwalm opnieuw met meer dan 25ha gegroeid. Ook vorig jaar werden er gronden aangekocht. Je mag er gif op nemen dat dit in 2015 niet anders zal zijn ... de minister zal ons snel zien terugkeren!

meer info over Middenloop Zwalm: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Nationale Staking - Leerkrachten planten 500 bomen in Erwetegem

Een plantactie van Natuurpunt Zwalmvallei kwam op een ongewone manier in de schijnwerpers te staan. Lees hieronder een persbericht van het persagentschap Belga.

ERWETEGEM 15/12 (BELGA) In Erwetegem, een deelgemeente van Zottegem, hebben een twintigtal leerkrachten van de Landelijke Steinerschool Munte (Merelbeke) vijfhonderd bomen geplant onder het motto "niet snoeien maar groeien". Na het planten schreven de leerkrachten hun wensen en bezorgdheden op linten die aan de boompjes gehangen werden.

"Ik vind het belangrijk dat er banen zijn aangepast aan de leeftijd," zegt Carina Van Hout, een 56-jarige lerares van de vijfde klas. "Ik wil gerust langer werken, maar wel in een pakket dat ik fysiek en mentaal aankan en niet meer op kruissnelheid van een veertiger". Directrice Yoke Neirynck vindt dat een loopbaan in het onderwijs veel gevarieerder moet kunnen en meer in eigen handen genomen worden. "Het is niet gezond om tot je 67 hetzelfde te doen, niet voor de leraar, maar ook niet voor de kinderen", zegt ze. "Ook de economie en de politiek bepaalt nog te veel het onderwijs, terwijl het onderwijs de creativiteit en de ideeën van ieder kind en mens moet stimuleren." Kleuterjuf Liesbeth Bodyn pleit voor gelijke kansen voor ieder kind op school, en vindt dat kleinere klasgroepen beter zijn voor het welzijn van de kinderen.

De bomen, inheems plantgoed zoals linde en olm, werden aangeplant op een uitbreidingsgebied van de Steenbergse Bossen. Het Zottegemse Natura 2000-gebied, dat zich ook uitstrekt over deelgemeente Sint-Goriks-Oudenhove, werd daarmee een kwart hectare groter. De plantactie kreeg steun van Natuurpunt Zwalmvallei.

  Kalender 2015

Onze kalender voor 2015 is zo goed als rond. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2015 weeral een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

De feestmomenten zijn intussen vertrouwde namen: de Nieuwjaarsreceptiewandeling, de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.

Komend jaar zal de Boembekemolen zijn deuren openen elke zondag van begin april tot eind oktober. We zullen je opnieuw graag zien komen voor een babbel , koffie, Luiwerk, rondgang in de molen en uiteraard ook de voorstelling van het omliggend natuurgebied.
Elke laatste zondag van de maanden april tot oktober vertrekt aan de Boembekemolen onze 'Boembekewandeling'. Een lichte wandeling waarbij we de bezoekers van de molen graag zullen uitnodigen om het omliggend gebied te bezoeken.

Weet dat er ook een mobiele webversie van de kalender bestaat. Handig wanneer je onderweg nog twijfelt aan de afspraakplaats van een activiteit. Het url van de mobiele website is net als die van grote broer: www.natuurpuntzwalmvallei.be. De website kiest voor jou de mobiele versie op basis van je schermbreedte.

Speur er onze kalender op na!

  Aanleg of onderhoud van een poel

Binnen enkele maanden gaan ze weer massaal op pad. Met honderden zijn ze, de kikkers, padden en salamanders die op zoek gaan naar een geschikte poel om zich voort te planten. In de Vlaamse Ardennen zijn er nog heel wat poelen terug te vinden die vroeger door de mensen zijn gegraven om het vee van drinkwater te voorzien. Deze ‘veedrinkpoelen’ bevatten een veelheid aan leven waaronder salamanders, kikkers, libellen, wantsen en andere waterliefhebbers. Jammer genoeg zijn die poelen stilaan in onbruik geraakt en blijven er steeds minder over, waardoor ook de amfibieën er sterk op achteruit gaan.

Heb je interesse om een nieuwe poel te laten graven en beschik je daarvoor over een geschikte en interessante plaats of ligt er op je terrein een bestaande poel en wil je deze laten ruimen? Contacteer het RLVA en zij helpen je verder. Een medewerker komt langs om de werken en de geschiktheid van de plek te evalueren, maakt het nodige plan en vergunningsdossier op en organiseert de graafwerken in nauw overleg met de eigenaar.

De prijs voor het graven van een nieuwe poel : 100 euro (inclusief het stedenbouwkundige dossier); de prijs voor het ruimen van een bestaande poel : 50 euro.
In Brakel, Herzele, Oudenaarde, Zwalm en Zottegem kan je een subsidie krijgen voor aanleg en onderhoud.

contact RLVA: info@rlva.be of 055 20 72 65
contact voor Brakel: sandy.casieris@brakel.be of 055 43 17 60; meer info
contact voor Herzele: leefmilieu@herzele.be of 053 60 70 77; meer info
contact voor Oudenaarde: milieu@oudenaarde.be of 055 33 51 47 ; meer info
contact voor Zottegem: milieudienst@zottegem.be of 09 364 64 92
contact voor Zwalm: milieu@zwalm.be of 055 48 05 70; meer info

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

Het zou bvb leuk zijn om iemand te vinden als:
- haagscheerder voor de omgeving Boembekemolen
- poetsvrouw/man voor de Boembekemolen

contact: An DeSchrijver, 0484 77 72 44

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 17 januari 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055 60 45 21. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Onderhoud van enkele hagen langsheen het Mijnwerkerspad aan de Boembekemolen . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen en eventueel een haagschaar/takkenschaar.
-----
Zondag 18 januari 2015
Nieuwjaarsreceptiewandeling
Info: Koen Gintelenberg, tel.: 055 60 45 21. Samenkomst om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te 9660 Brakel. Wandeling in het natuurgebied Boterhoek met aansluitend nieuwjaarsreceptie in de molen. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel.
-----
Vrijdag 6 februari 2015
Algemene vergadering
Info: Jan François, 09 361 03 00. Afspraak om 20u00 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te 9660 Brakel. Evaluatie 2014 en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
-----
Zondag 15 februari 2015
Vogelen met Luk + receptie in het Parkbos-Uilenbroek
Verantwoordelijke: Luk Neujens, tel 0498/17.48.23. Nieuwjaarsactiviteit van de "Vrienden van het Uilenbroek". Samenkomst om 9u30 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Wandeling met aandacht voor de vogels olv Luk. Aansluitend receptie. Meebrengen: warme kledij, verrekijker, vogelgids.
-----
Zaterdag 21 februari
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055 60 45 21. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Voor het verwijderen van overhangende takken langsheen het Mijnwerkerspad + onderhoud van een bosbestand. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 7 maart 2015
Werkdag Perlinkvallei
Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het Hoog- en Laagjuk, ter hoogte van poel halverwege Marlboroughstraat, Zwalm. Einde rond 13u. Onderhoudswerken. Er wordt soep voorzien na de werken. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 8 maart 2015
Lentemaaltijd
Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Ommegangstraat te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
Lees meer: Lentemaaltijd 2015

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN