vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 april 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

'Stop de waanzin' mag je binnenkort verwachten op zichtbaar gelegen plekken in het buitengebied. De actie van de Boerenbond verwijst naar de situatie waar een aantal landbouwers in terecht zijn gekomen. Inderdaad, de omschakeling naar een systematische aanpak van het stikstofprobleem baart een aantal landbouwers in de buurt van de habitatrichtlijngebieden (= door Europa vastgestelde natuurgebieden) grote zorgen.

Europa heeft reeds in 1992 aan haar lidstaten de Habitatrichtlijn opgelegd. Dat is intussen 23 jaar terug! Al die tijd heeft Vlaanderen het vertikt, gesteund door het lobbywerk van de bovengenoemde bond, voldoende maatregelen te nemen. Vlaanderen ziet zich nu, onder druk van de mogelijke nietigheid van de uitgereikte vergunningen, verplicht om versneld werk je maken van de Europese regels. Of hoe zachte heelmeesters stinkende wonden maken. De Vlaamse overheid en de Boerenbond mogen schuldig pleiten.

Alles dan maar naar af? Neen, daar ligt niet de oplossing. Wie wakker is weet dat er nog meer problemen afkomen op de landbouw: erosie, waterkwaliteit, pesticiden en meer. Het wordt hoogtijd dat overheid en landbouworganisaties eens ernstig nadenken over hoe onze landbouw te stroken met haar omgeving. En als zij dan niet opnieuw kostbare tijd laten verloren gaan kunnen zij de waanzin stoppen!

  Word natuur.kracht

Natuurpunt ijvert voor meer natuur voor iedereen, ook in onze streek. Natuurpunt Zwalmvallei, plaatselijke afdeling, is een vrijwilligersvereniging. Dit wil zeggen dat onze vereniging draait op vrijwilligers. Misschien heb jij ook zin om mee te werken? Om nieuwe helpende handen oftewel natuur.krachten kennis te laten maken met Natuurpunt Zwalmvallei, organiseren wij een cursus.

De cursus startte reeds op 26 maart, maar wil je alsnog aansluiten, je bent heel erg welkom!
Lees de flyer

Meer info: Koen Gintelenberg, tel 055/60 45 21

  Boembekemolen gaat terug open

De dagen worden terug langer en warmer ... tijd om de poort van de Boembekemolen op zondag terug open te gooien! Vanaf zondag 5 april zijn jullie terug welkom elke zondag van 14 tot 18u00.

Met de molen wil Natuurpunt Zwalmvallei het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen.

Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei. Vanuit de molen vertrekken een paar uitgestippelde routes; vraag er naar!

Om jullie nog meer van de omgeving te laten genieten gaan we elke laatste zondag van de maanden waarbinnen de molen geopend is, vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen. De eerste Boembekewandeling gaat door op zondag 26 april, met start om 14u00.

contact: An De Schrijver

  Boembekewandeling

Hierboven lees je dat we, om jullie nog meer van de omgeving van de Boembekemolen te laten genieten, elke laatste zondag van de maanden waarbinnen de molen geopend is, vanuit de molen met jullie op zoek gaan naar mooie plekjes en dingen.

De eerste Boembekewandeling gaat door op zondag 26 april, met start om 14u00 aan de molen. De bossen in de Vlaamse Ardennen en de Zwalmvallei zouden zichzelf niet zijn zonder voorjaarsflora. We zullen jullie enkele plekjes tonen!

Ken onze voorjaarsbloeiers: www.natuurpuntzwalmvallei.be/xtra_voorjaarsflora.php

  Gidsmarathon

Tijdens het weekend van 9 en 10 mei 2015 organiseren 'Gidsen Vlaamse Ardennen Extra' een originele gidsmarathon. Zij gidsen onafgebroken van zaterdag 15 uur tot zondag 15 uur!

Het weinige je betaalt gaat integraal naar de vzw Bijeva, een vrijwilligersvereniging die in Oost-Vlaanderen kinderarmoede bestrijdt en gezinnen ondersteunt die al of niet verborgen in armoede leven. Marijn Devalck draagt deze schitterende vereniging al jaren een warm hart toe.

Afsluiter van de gidsmarathon op 10 mei, 13u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Natuur, kleur en muziek langs de Zwalm.

Na de laatste gegidste wandeling brengt Marijn Devalck aan de Boembekemolen een muzikale ode aan de Vlaamse Ardennen (dat mag je verwachten rond 15u00).

Praktische info:
Voor elke gidsbeurt betaal je 4 euro (voorinschrijving) of 5 euro (ter plaatse).
Alleen voorinschrijving garandeert dat je terechtkomt in een groep van maximaal 20 personen. Dranken en hapjes zijn niet in de prijs inbegrepen.

Voorinschrijven: mail info@gidsenvlaamseardennen.be of bel 0476/56 75 40 en schrijf daarna het bedrag over op BE 77 6528 3039 3642. Vermeld telkens "gidsmarathon" + naam + de plek waar we je mogen onthalen.

De flyer met alle rondleidingen
Zin in een ander arrangement van Gidsen Vlaamse Ardennen Extra? www.gidsenvlaamseardennen.be

  Petitie - Red de natuur in je buurt.

Trek jij al eens naar een natuurreservaat in je buurt? Die groene parels die voor zuurstof zorgen en een laatste toevluchtsoord vormen voor onze bedreigde dieren? Als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

... lees meer: www.natuurpunt.be

  Tombola Lentemaaltijd 2015

De Lentemaaltijd werd opnieuw een succes! Aan onze eters hadden we ons werk, maar we hebben dat met plezier gedaan. Volgend jaar zien we jullie graag terug!

Er werden flink wat tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 5,691kg. De mand gaat naar Robert Gruwez met een schatting van 5,699kg.

Winnen een bak Luiwerk:
Paul Everaert, Paul De Clercq, Paul Rutten en Jonathan Niemegeers.

Winnen een pakket van 6 flesjes Boembeke Luiwerk:
Jozefien Loman, Antoine De Munter, Willy Verstockt, Elianthe Flostroy en Paul Baele.

Aan de winnaars: proficiat en hartelijk dank voor jullie steun aan onze vereniging. De winnaars werden persoonlijk verwittigd.

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 4 april 2015
Inventarisatie in de Perlinkvallei
Info: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u00 aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel. We doorlopen een deel van het reservaat en trachten zoveel mogelijk levensvormen te benoemen. Iedereen welkom, voorkennis is niet nodig! Einde omstreeks 12u00. Meebrengen: planten- vogel of andere natuurgids.
-----
Zondag 5 april 2015
start zondagopeningen Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Van begin april tot eind oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
-----
Zaterdag 18 april 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, tel 0495/67.96.15. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (koen.gintelenberg@telenet.be; mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 19 april 2015
Wandeling Perlinkvallei
Activiteit samen met Velt. Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 14u thv Molenberg 9 te Zwalm. Einde rond 17u. Bezoek aan de Perlinkvallei met zijn gevarieerd landschap van bosjes, weiden, akkers en met bijzondere aandacht naar voorjaarsflora en het leven in de poel. Meebrengen: Aangepaste kledij en schoenen.
-----
Vrijdag 24 april 2015
Familiewandeling rond Vleermuizen in de Steenbergse bossen
Info: Chris Nuyens, tel. 0495 67 96 15. Afspraak om 20u aan de straat Steenbergen te Zottegem. Einde omstreeks 22u. Zoektocht naar Vleermuizen in de Steenbergse bossen met een batdetector. Meebrengen: Aangepaste kledij en schoenen + een klein lichtje.
-----
Zondag 26 april 2015
Boembekewandeling
Info: Jan François, 09/361 03 00. Om 14u start een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----
Zaterdag 23 mei 2015
Werkdag Middenloop Zwalm: Steenbergse Bossen
Info: Chris Nuyens, tel. 0495 67 96 15. Afspraak om 10u aan de ingang Steenbergse Bossen, Steenbergen, Zottegem. Einde rond 17u. Hooien van hooiland. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 24 mei 2015
Uitstap naar het Moenebroek
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Wandeling en "gluren bij de buren" in het naburige reservaat Moenbroek. Samenkomst om 13u00 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde en dan carpooling naar het Moenebroek. Meebrengen: stapschoenen, verrekijker etc. Einde rond 17:00.
-----
Woensdag 27 mei 2015
Planteninventarisatie in het Jansveld te Brakel
Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 19u aan het waterzuiveringsstation langs Zwalmbeekweg. Einde omstreeks 22u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
-----
Zondag 31 mei 2015
Vlaamse molendag
Info: Jan François, 09/361 03 00. Molen doorlopend open van 10u tot 18u in de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
-----
Zondag 31 mei 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN