vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 mei 2015


  Gidsmarathon

Tijdens het weekend van 9 en 10 mei 2015 organiseren 'Gidsen Vlaamse Ardennen Extra' een originele gidsmarathon. Zij gidsen onafgebroken van zaterdag 15 uur tot zondag 15 uur!

Het weinige je betaalt gaat integraal naar de vzw Bijeva, een vrijwilligersvereniging die in Oost-Vlaanderen kinderarmoede bestrijdt en gezinnen ondersteunt die al of niet verborgen in armoede leven. Marijn Devalck draagt deze schitterende vereniging al jaren een warm hart toe.

Afsluiter van de gidsmarathon op 10 mei, 13u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Natuur, kleur en muziek langs de Zwalm.

Na de laatste gegidste wandeling brengt Marijn Devalck aan de Boembekemolen een muzikale ode aan de Vlaamse Ardennen (dat mag je verwachten rond 15u00).

Praktische info:
Voor elke gidsbeurt betaal je 4 euro (voorinschrijving) of 5 euro (ter plaatse).
Alleen voorinschrijving garandeert dat je terechtkomt in een groep van maximaal 20 personen. Dranken en hapjes zijn niet in de prijs inbegrepen.

Voorinschrijven: mail info@gidsenvlaamseardennen.be of bel 0476/56 75 40 en schrijf daarna het bedrag over op BE 77 6528 3039 3642. Vermeld telkens "gidsmarathon" + naam + de plek waar we je mogen onthalen.

De flyer met alle rondleidingen
Zin in een ander arrangement van Gidsen Vlaamse Ardennen Extra? www.gidsenvlaamseardennen.be

  Gratis Energiefit-avond

Eandis en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks verrassende energietips op een leuke manier uit de doeken doet. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen kun je er al snel een paar honderd euro per jaar mee besparen. Geen extreme toestanden, maar wel een leuk anderhalf uur, vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt.
Laat onze expert je inspireren!

Doelgroep: iedereen die graag geld en energie bespaart met weinig moeite
De Energiefit-avond voor snelle energiebesparing in Zwalm heeft plaats op dinsdag 05 mei 2015 in het gemeenteraadszaal, Zuidlaan 36 te Zwalm om 20u00. Inschrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit of in het gemeentehuis.

contact: milieudienst Zwalm

  Meimaand, Mariamaand

Op donderdag 28 mei 2015, om 19u00 stellen we graag onze kapel te Boembeke ter beschikking voor een eucharistieviering met intentie voor Joris Otte. De viering zal worden geleid door Paul De Neve.
Na de viering is er in de Boembekemolen een drink voorzien voor alle aanwezigen.

De kapel te Boembeke vind je aan de Langendries te Zottegem (St-Goriks-Oudenhove), naast het huisnummer 66 en op de hoek van onze hoogstamboomgaard.

In Sint-Maria-Oudenhove is het sinds jaren een traditie om tijdens de maand mei, wekelijk een kapelletje aan te doen vooor een rozenkrans. De kalender, telkens om 19u00: vrijdag 1 mei, St-Annakapel (eucharistie); 8 mei, Heyveld (rozenkrans); 15 mei, St-Goriks aan de pastorie (id.); 22 mei, Hazestraat (id.) en tenslotte 28 mei, kapel te Boembeke (eucharistie).

contact: E.H. Paul De Neve, 0485/19.23.15
lees meer: www.zwalmvallei.be, kapel te Boembeke

  Nieuws uit de vereniging

Joris Otte, de man die binnen onze vereniging onder meer een synoniem was voor de Boterhoek te St-Maria-Oudenhove en St-Goriks, een deel van de Zwalmvallei, overleed op 14 april.

Joris, bedankt voor zoveel mooie dingen en herinneringen!

  Petitie - Red de natuur in je buurt.

Vind jij de natuurgebieden in je buurt belangrijk? Die groene parels zorgen voor zuurstof en laten je tot rust komen. Ze vormen een natuurlijke speeltuin voor onze kinderen en zijn een laatste toevluchtsoord voor onze bedreigde dieren.

Maar als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen opgedoken om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. De uitbouw van natuurreservaten zoals we die vandaag kennen, zou onmogelijk worden. Daar komen vzw Durme, Limburgs Landschap en Natuurpunt tegen in actie.

Gelukkig is het nog niet te laat. Zet je naam voor 30 juni onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen aan te passen.

... teken de petitie!

  Dag van de biodiversiteit

Ook dit jaar laat De Kaaihoeve de dag van de biodiversiteit niet onopgemerkt voorbij gaan.

Op 31 mei laten ze je weer genieten van de vele facetten van biodiversiteit met een mooi en gevarieerd gezinsvriendelijk programma. De workshops en begeleide activiteiten richten zich tot alle leeftijden. Je eigen ecologische verf maken, een kriebelbeestjes-weetjes-tocht, een wilde kruidenwandeling, zelf je eigen wandelstok maken…..en zovele andere dingen kunnen je vast bekoren.

De Kaaihoeve pakt ook uit met een openluchttentoonstelling met Scharrelkunst. Daarnaast is er natuurlijk het blotevoetenpad en de recent uitgebreide natuurlijke speeldernis om te verkennen.

Omdat duurzaamheid, bewust verbruiken en biodiversiteit hand in hand gaan, wordt dit jaar ook voor het eerst een Zwalms Repair café te georganiseerd.

Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan je op ons binnenplein genieten van een drankje en een hapje.
Dit jaar verzorgt Naturpunt Zwalmvallei de toog!

De familiehappening gaat door op zondag 31 mei 2015 van 13u30 tot 18u30 in De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Meilegem (Zwalm).

Info: dekaaihoeve@oost-vlaanderen.be - 055 496 796 - www.dekaaihoeve.be

  Weide te Dikkele

Gratis gebruik van weide voor hooien of begrazen

In afwachting van verdere inrichtingswerken op het perceel van Natuurpunt achter de kerk van Dikkele zoeken wij iemand die interesse heeft om dit jaar de weide kosteloos te hooien of te begrazen.
. de weide is goed toegankelijk
. bij begrazing moet je zelf een tijdelijk raster voorzien
. gebruik van meststoffen of herbiciden is niet toegelaten

Heb je interesse? Denk je iemand te kennen die interesse heeft? Neem dan zeker contact op met Laurent Flostroy, 0498/67.71.09

  Onderzoek watersalamanders

Momenteel loopt er een onderzoek waarbij poelen en vijvers in de omgeving van Dikkele onderzocht worden op de aanwezigheid van watersalamanders. De eerste resulaten zijn alvast positief.

Er zullen de komende periode nog enkele bemonsteringen gebeuren. Meer nieuws over de resultaten volgt nog.

contact: Laurent Flostroy, 0498/67.71.09

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

-----
Zondag 10 mei
Gidsmarathon (en optreden Marijn Devalck)
Tijdens het weekend van 9 en 10 mei 2015 organiseren 'Gidsen Vlaamse Ardennen Extra' een gidsmarathon. Zij gidsen onafgebroken van zaterdag 15 uur tot zondag 15 uur! Afsluiter van de gidsmarathon op 10 mei, 13u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Natuur, kleur en muziek langs de Zwalm Na de laatste gegidste wandeling brengt Marijn Devalck aan de Boembekemolen een muzikale ode aan de Vlaamse Ardennen (dat mag je verwachten rond 15u00). Voor elke gidsbeurt (anderhalf tot twee uur) betaal je 4 euro (voorinschrijving) of 5 euro (ter plaatse). De flyer met alle info.
-----
Zaterdag 23 mei 2015
Werkdag Middenloop Zwalm: Steenbergse Bossen
Info: Chris Nuyens, tel. 0495 67 96 15. Afspraak om 10u aan de ingang Steenbergse Bossen, Steenbergen, Zottegem. Einde rond 17u. Hooien van hooiland. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 24 mei 2015
Uitstap naar het Moenebroek
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Wandeling en "gluren bij de buren" in het naburige reservaat Moenbroek. Samenkomst om 13u00 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde en dan carpooling naar het Moenebroek. Meebrengen: stapschoenen, verrekijker etc. Einde rond 17:00.
-----
Woensdag 27 mei 2015
Planteninventarisatie in het Jansveld te Brakel
Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 19u aan het waterzuiveringsstation langs Zwalmbeekweg. Einde omstreeks 22u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
-----
Zondag 31 mei 2015
Vlaamse molendag
Info: Jan François, 09/361 03 00. Molen doorlopend open van 10u tot 18u in de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
-----
Zondag 31 mei 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----
Zaterdag 20 juni 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055 60 45 21. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. 's ochtends hooiwerken op het Vossenhol, 's namiddags hooiwerken weide naast de molen. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 28 juni 2015
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be.
-----
Zondag 28 juni 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN