vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

13 juni 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Het begin van deze maand ging voorbij zonder flits, maar met een paar schitterende evenementen in het verschiet kon die echt niet langer uitblijven. Kom mee genieten!


  Boembekefeesten 2015

Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 28 juni de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking, zijn er volksspelen en voor de kleinsten een springkasteel.
Om 14u00 start een natuurwandeling;
maar ook kan je op je eentje of met eigen groep de molen bezoeken, de omgeving van de molen verkennen met zijn gerestaureerde kapel, de vistrap, de poel en de bijenhal.
Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
tegen 18u00 voor de barbecue.

contact en inschrijven voor de BBQ: email An De Schrijver of 0484/77 72 44
lees meer: www.boembeke.be

  Big Jump

Onze waterlopen worden nog elke dag vervuild. Door de industrie, de landbouwsector n de huishoudens. Wij springen, samen met duizenden mensen in heel Europa, om de Europese kaderrichtlijn Water meer bekendheid geven. Die had er tegen 2015 moeten voor zorgen dat alle Europese waterlopen gezond zijn.

Spring mee met Natuurpunt Zwalmvallei voor proper water, schone rivieren en heldere vijvers. Kanovaarders, duikers, vissers en vissen, natuurliefhebbers, booteigenaars, zwemmers en andere waterdieren ze moeten allemaal kunnen genieten van water dat bruist van het leven. Big Jump is een organisatie van Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu op tal van locaties in Vlaanderen.

Afspraak op zondag 13 juli vanaf 14u00, Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel; we springen om 14u00 n 15u00!

contact: email Diederik Volckaert
lees meer: www.bigjump.natuurpunt.be  Nature Alert

Natuurorganisaties uit heel Europa organiseren verzet tegen plannen Europese Commissie

Van alle kanten ligt de natuurbescherming onder vuur. In Vlaanderen doken dit voorjaar plannen op om het natuurbeleid te kortwieken. Nu ligt ook het Europese natuurbeleid onder vuur.

De Europese Commissie wil de bestaande wetgeving ondermijnen. Nochtans horen de Vogel- en Habitatrichtlijn bij de beste natuurwetgeving ter wereld. Jaren van voorzichtige vooruitgang dreigen verloren te gaan.

Het is nog niet te laat. Voor ze de wetgeving kan aanpassen, moet de Europese Commissie de mening van de burgers vragen over het natuurbeleid. Daarom zijn meer dan 100 Europese milieu- en natuurverenigingen, waaronder Natuurpunt en WWF, gestart met "Nature Alert".

Met de actie willen de verenigingen burgers oproepen om, met n enkele klik, hun steun voor de Vogel- en Habitatrichtlijnen kenbaar te maken.

"Onze droom is een uitgebreid netwerk van grote en kleine natuurgebieden in heel Europa", zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. "De huidige Europese natuurwetgeving heeft ervoor gezorgd dat de natuur voorzichtig herstelt. Maar onder het mom van administratieve vereenvoudiging wil de Europese Commissie de bestaande wetgeving uitkleden. Dat willen wij tegenhouden."  Natuur.kracht

De cursus Natuur.kracht werd op zaterdag 30 mei beindigd met een halve werkdag en een afsluitende gezellig samenzijn. Eerder op de dag pikten we met de cursisten ook de inhuldiging mee van de bijenhal te Boembeke.

Aan onze 10 nieuwe medewerkers: van harte welkom binnen onze vereniging!

Mocht jij alsnog zin hebben een helpende hand uit te steken binnen de vereniging: nog steeds welkom!

Meer info: Koen Gintelenberg, tel 055/60 45 21

  Bijenhal te Boembeke

Het gaat niet zo goed met de bijen. Daarom is op initiatief van de Brakelse Milieuraad een bijenschutting geplaatst op gronden van Natuurpunt nabij de Boembekemolen. Op 30 mei 2015 werd de schutting ingehuldigd door burgemeester en schepenen.

Mag dit een zoveelste oproep zijn aan de beleidsverantwoordelijken om iets te doen aan het fundamentele probleem: de algemene achteruitgang van de natuur in grote delen van het buitengebied en het gebruik van pesticiden.

Natuurpunt maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor wat de Vlaamse overheid in de steigers wil zetten: een nefast voor de natuurgebieden in je buurt!

enkele foto's: facebook.com

  Petitie - Red de natuur in je buurt.

Vind jij de Zwalmvallei of het natuurgebied in je buurt belangrijk? Onze groene parels zorgen voor zuurstof en laten je tot rust komen. Ze vormen een natuurlijke speeltuin voor onze kinderen en zijn een laatste toevluchtsoord voor onze bedreigde dieren.

Maar als het van de Vlaamse administratie afhangt, is het daar binnenkort misschien mee gedaan. Er zijn plannen om het nu al ontoereikende natuurbeleid voor verenigingen nog verder te kortwieken. De uitbouw van natuurreservaten zoals we die vandaag kennen, zou onmogelijk worden.

Gelukkig is het nog niet te laat. Zet je naam voor 30 juni onder deze petitie en overtuig Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de voorstellen aan te passen.

... teken de petitie!

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 20 juni 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055 60 45 21. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. 's ochtends hooiwerken op het Vossenhol, 's namiddags hooiwerken weide naast de molen. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 28 juni 2015
Boembekefeesten
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling door Natuurpunt Zwalmvallei. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be.
-----
Zondag 28 juni 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----
Zaterdag 4 juli 2015
Nachtvlinder inventarisatie in de Steenbergse bossen
Info: Chris Nuyens, 0495 67 96 15. Vanaf 20u aan het hooiland in de Steenbergse Bossen op 250m van de ingang aan Steenbergen te Zottegem. Voorzie je van aangepast schoeisel.
-----
Zaterdag 4 juli 2015
Inventarisatie in de Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u00 aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel. We doorlopen een deel van het reservaat en trachten zoveel mogelijk levensvormen te benoemen. Iedereen welkom, voorkennis is niet nodig! Einde omstreeks 12u00. Meebrengen: planten- vogel of andere natuurgids.
-----
Zaterdag 11 juli 2015
Planteninventarisatie van de Steenbergse Bossen te Erwetegem/Zottegem
Gids: Henk Coudenys, tel 09/386 97 11, coudenys.henk@belgacom.net . Afspraak om 14u in het straatje Steenbergen. Inventarisatie nieuwe reservaatspercelen; bos en bos in wording. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
-----
Zondag 12 juli 2015
Big Jump
Info Koen Gintelenberg, tel. 055 60 45 21fspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Michelbeke. Om 14u00 en 15u00 stipt springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven. Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water, n dat ze daar iets willen aan doen.
-----
Vrijdag 17 en zaterdag 18 juli 2015
Camping Korstmos: Nachtvlinderactiviteit met overnachting in het Uilenbroek
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Samenkomst langs de potaardestraat te Erwetegem op 17/7 vanaf 19u00. Samen koken, nachtvlinderactiviteit, kampvuur en overnachting in de tent. Meebrengen: koplamp, nachtvlindergids, tent. Einde in de loop van zaterdag.
-----
Zondag 26 juli 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----
Zondag 30 augustus 2015
Feestelijke inhuldiging 100ste ha van het reservaat Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Plaats van afspraak: Van14u30 tot rond 16u. Om 14u30 vertrekken we met de fiets aan de Boembekemolen of afspraak om 15u00 aan de hoek van de Meierij/Kasteeldreef/Mijnwerkerspad/Molenberg te 9660 Brakel. Er wordt een fietstocht van de Boembekemolen georganiseerd naar de locatie waar de 100ste ha in het natuurgebied Middenloop Zwalm feestelijk ingehuldigd zal worden.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN