vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

25 augustus 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Distels, we zien ze dezer dagen niet alleen op spontaan evoluerende of onbeheerde percelen. Ze halen nu ook de pers (HLN en AVS).

De verplichting om distels te bestrijden dateert van lang voor de mechanisering van de landbouw, toen landbouwers nog veel manueel werk verrichtten op het land. Stekels van distels kunnen diepe wondjes veroorzaken. Voeg daarbij een infectie door slechte hygiëne en de toen nog gebruikelijke paardenmest en de optelsom was tetanus. Een ziekte waartegen toen geen remedie bestond.

De situatie is vandaag geheel gewijzigd maar onze allergie aan distels is gebleven. Weet dat distels in ons schraal landbouwlandschap vaak de enige planten zijn die grote hoeveelheden nectar en stuifmeel te bieden hebben aan onze bestuivers.

Het is al langer bekend dat de wetgeving op de plicht om distels te verdelgen een probleem heeft. Een recept voor een andere aanpak ligt sedert lang op tafel.

  100ste hectare in Middenloop Zwalm

Hoewel de aankopen de laatste paar jaren al wat moeizamer verliepen door het terugschroeven van de overheidssteun konden we eerder dit jaar de 100ste hectare verwerven binnen 'Middenloop Zwalm'. Middenloop Zwalm is het natuurgebied tussen Brakel-centrum en Zwalm-centrum.

Op zondag 30 augustus, om 14u30 en met vertrek aan de Boembekemolen gaat een fietstocht naar de locatie van de 100ste hectare. Tijdens de heen en terugweg riskeert het dat we even halt houden op mooie plekken in de Zwalmvallei.

contact: Koen Gintelenberg, 055/60 45 21
lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Publieksactie 'Red de natuur in je buurt'

Op 9 september sluiten we de actie 'Red de natuur in je buurt' af met een publieksactie. We verzamelen om 14u op het Bolivarplein aan het Noordstation in Brussel en zorgen dat we opvallen met enkele honderden replica's van de 'Red de natuur-borden'.

Nadien overhandigen we samen de petitie aan minister Schauvliege. We willen haar tonen hoeveel mensen zich zorgen maken en over hoeveel gebieden het gaat. We kozen speciaal een woensdagnamiddag omdat veel mensen zich dan vrij kunnen maken. Kindjes zijn natuurlijk ook welkom. Jij komt toch ook?

lees Het Nieuwsblad: ‘200 natuurgebieden zijn bedreigd’
... teken de petitie!
of download een petitieformulier.

  Tentoonstelling Sporen in de Tijd

Op zondag 13 september zal de tentoonstelling 'Sporen in de Tijd' permanent worden opengesteld voor het publiek. De reizende tentoonstelling zal in de Boembekemolen zijn vaste stek krijgen.

Klik hier voor meer info ivm het uur van de officiële opening; bij het uitsturen van deze flits was de info nog niet bekend.

Dank trouwens aan de gemeente Brakel, die de tentoonstelling verwierf om ze ter beschikking te stellen van de Boembekemolen.

  Open Monumentendag

Bezoek op zondag 13 september de Boembekemolen vrij of onder begeleiding van een gids tussen 10 en 18u00.

  Appelsap van onze hoogstamboomgaard

Puur appelsap zonder enige toevoeging van suikers of bewaarmiddelen en uit een boomgaard waar niet wordt gespoten. Natuurlijk lekker appelsap!

De Boomgaard te Boembeke
De oude hoogstamboomgaard nabij de Boembekemolen heeft onmiskenbaar een hoge natuurwaarde. Het fruit levert aan heel wat dieren een voedingsbron. De holtes in de oude bomen, het wat langere gras en de omliggende haag biedt beschutting en nestgelegenheid. Uniek zijn meerdere recente waarnemingen van eikelmuis!

Dat appelsap kan jij drinken!
Een beperkt deel van het fruit wordt gebruikt om er sap van te laten persen.
Het sap is te koop tegen 10 euro per vaatje van 5 liter. Je kan het kopen in de Boembekemolen tijdens de openingsuren op zondag of na telefoontje op 09/361.03.00, te Zottegem, Gentse Steenweg 138.

  Kunst & Zwalm

Vzw Boem organiseert sinds 1997 Kunst&Zwalm, een tweejaarlijks kunst-event in Zwalm en omgeving. De vzw nodigt kunstenaars uit om een werk te maken of interventies uit te voeren in het landschap en bij de bewoners.

Start- en eindpunt is Huize Drieghe-Bracke in de Machelgemstraat 60 in Roborst, waar het evenement op zaterdag 29 augustus 2015 wordt geopend. 'Kunst&Zwalm, in transitie' is gedurende drie weekends te bezoeken (t.e.m. zondag 13 september 2015).

Nabij de Boembekemolen, en op eigendom van Natuurpunt vind je één van de kunstwerken.

lees meer: www.kunst-en-zwalm.be
fotoreportage: www.demorgen.be

  Natuurpuntvlees

Veeakker cv is gespecialiseerd in de rechtstreekse verkoop van ecologische landbouwproducten van de producent naar de consument. Dat doet het via verschillende bioshops en leveringsrondes.

Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt zoveel mogelijk samen met plaatselijke landbouwers. Waar dat niet mogelijk is, zoals in het Burreken, schakelt Natuurpunt eigen runderen in, onder meer Galloways. Om de natuurlijke aangroei van de kudde in te perken verkoopt Natuurpunt elk jaar een deel van de dieren. Veeakker verkoopt dat natuurlijke vlees.

Wanneer de dieren van Natuurpunt op de klassieke markt zouden worden verkocht, zouden die heel wat minder opbrengen. Veeakker is immers bereid om meer te betalen om Natuurpunt te steunen. Leden van Natuurpunt kunnen bovendien gemengde pakketten van 3 kg aankopen, of à la carte bestellen, van dit natuurlijke vlees. De verkoop draagt rechtstreeks bij tot de financiering van de natuurprojecten in je buurt.

Registreer je als klant en bestel op www.veeakker.be (vink aan dat je lid bent van Natuurpunt)
Een eerstvolgende levering zal gebeuren op zaterdag 29 augustus;
één van de afhaalpunten: parking Kasteel van Egmont, Heldenlaan 90 te Zottegem, 9u00 - 9u15.

  Steenmarter op bezoek?

Er zijn steeds meer steenmarters in België, ook in de buurt van mensen. De dieren zijn erg schattig maar kunnen schade veroorzaken in je huis, tuin of auto.

Experten verwachten dat het aantal Steenmarters de komende jaren verder zal toenemen. Het aantal schadegevallen hoeft niet mee te stijgen: met enkele maatregelen die schade vermijden, kunnen mens en Steenmarter best samenleven.

Met een aantal maatregelen kan je deze schade makkelijk voorkomen. Op www.steenmarter.be vind je alle informatie die je nodig hebt.

lees ook: www.natuurpunt.be

  Regionale Landschappen

Op 5 juni waren de Vlaamse Ardennen de afspraakplek voor 160 natuur- en landschapsmedewerkers. Alle Regionale Landschappen van Vlaanderen waren bij RLVA te gast om kennis te maken met de streek en met onze werking. Ook AVS ging een kijkje nemen.

RLVA was er zo fier met wat te Boembeke werd gerealiseerd dat zij de realisaties de hunne noemden. De Boembekemolen, de kapel te Boembeke en de naastliggende boomgaard zijn realisaties van Natuurpunt. Het RLVA leverde inderdaad een zeer belangrijke bijdrage aan de restauratie van de kapel en de boomgaard. Laten we d'er samen fier op zijn!

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

-----
Zondag 30 augustus 2015
Feestelijke inhuldiging 100e ha van het reservaat Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Plaats van afspraak: Van14u30 - +/- 16u. Om 14u30 met de fiets aan de Boembekemolen of om 15u00 aan de hoek van de Meierij/Kasteeldreef/Mijnwerkerspad/Molenberg te 9660 Brakel. Er wordt een fietstocht van de Boembekemolen georganiseerd naar de locatie waar de 100e ha in het reservaat Middenloop Zwalm feestelijk ingehuldigd zal worden.
-----
Zondag 13 september 2015
Openmonumentendag 2015 - Inhuldiging tentoonstelling Sporen in de Tijd in de Boembekemolen
Openmonumentendag: van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek vrij of onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen.
Inhuldiging tentoonstelling: info, zie boven
-----
Zaterdag 19 september 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Concrete afspraken worden per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 26 september 2015
Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u30 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u00. Meebrengen: LAARZEN + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.
-----
Zaterdag 26 september 2015
Groenfeest MOW
Organisatie MOW vanaf 16u00 De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22 te Kruishoutem
Alle info op Groenfeest
-----
Zondag 27 september 2015
Boembekewandeling
Om 14u start van de wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Voorzie je van stevig schoeisel.
Elke laatste zondag van de maand waarbinnen de molen geopend is, gaan we vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen.
-----
Zondag 27 september 2015
Planteninventarisatie van het Mierenbultenperceel te Opbrakel
Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 10u aan de Maaistraat te Opbrakel voor de inventarisatie van een graslandreservaat. Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
-----
Zaterdag 3 oktober 2015
Inventarisatie in de Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u00 aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel. We doorlopen een deel van het reservaat en trachten zoveel mogelijk levensvormen te benoemen. Iedereen welkom, voorkennis is niet nodig! Einde omstreeks 12u00. Meebrengen: planten- vogel of andere natuurgids.
-----
Zondag 4 oktober 2015
Oost-Vlaamse Molendag
Afspraak: van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen.
-----
Zaterdag 10 oktober 2015
Appelpluk
Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
-----
Zaterdag 10 oktober 2015
Mobiele fruitpers
Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com
-----
Zaterdag 17 oktober 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Concrete afspraken worden per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 18 oktober 2015
Dag van de Trage Weg
Er zitten activiteiten in de pijpleiding in Zottegem en Zwalm. Meer info volgt.
-----
Zondag 25 oktober 2015
laatste zondagopening Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Van begin april tot eind oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
-----
Zondag 25 oktober 2015
Boembekewandeling + aanplant van een boom in nagedachtenis van Joris Otte
Info: Jan François, 09/361 03 00. Om 14u start de wandeling in deelgebied Boterhoek waarbij een boom aangeplant zal worden ter nagedachtenis van Joris Otte. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Bohus Cícel, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN