vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Chinese collega Xi Jinping en de paus elkaar lijken te vinden rond een beter klimaat duiden wij zondag 29 november alvast aan in onze agenda. Op die dag, net voor de start van de klimaatonderhandelingen, overspoelen we de Parijse straten met onze eisen en alternatieven. Meer in een volgende flits.

  Fruitpers

Op zaterdag 10 oktober van 10u00 tot 17u00 spoelt, raspt, perst en pasteuriseert de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton).

Enkel na afspraak via info@mobielefruitpers.com of
0475/26 24 80. Je komt met minstens 75kg appelen.

lees meer: mobielefruitpers.com
locatie: Boembekemolen

  Infosessies bomen en struiken planten

Je kan elk jaar via de boomplantactie van het RLVA fruitbomen en streekeigen bomen en struiken aankopen. Maar wat doe je met die bomen en struiken? Welke bomen horen waar thuis en welke fruitboom heeft een bestuiver nodig? Hoever plant je de bomen uit elkaar en hoe bescherm je best je aanplant tegen schapen of andere grazers?

Tijdens drie infomomenten adviseert RLVA je graag bij het uitwerken van je plannen en probeert je vragen te beantwoorden:
- Wortegem-Petegem: donderdag 15 oktober; 18u tot 21u in Domein de Ghellinck, Kortrijkstraat 44
- Erpe-Mere: zaterdag 17 oktober; 9u tot 12u in de Populierenstraat 15
- Brakel: zaterdag 17 oktober; 14u30 tot 17u30 in het Leerhof, Hollebeekstraat 6

De infosessies zijn gratis, maar zijn enkel na inschrijving via info@rlva.be of op 055/207265.

  Dag van de Trage Weg 2015

Zottegem
Om het project 'Trage Wegen' in de kijker te zetten nodigen de stad Zottegem en Natuurpunt Zwalmvallei je uit om te wandelen over 10 of 20 kilometer langs de trage wegen in Sint-Goriks- en Sint-Maria-Oudenhove. Er wordt vooral de nadruk gelegd op de verschillende belevingselementen langsheen het parcours, zoals een markt met streekproducten bij de start, een trefpunt met info aan de Boembekemolen, een picknickplek aan het eind van het Mijnwerkerspad, pure folklore op de 'bolbaan' in Sint-Goriks-Oudenhove en nog veel meer.

Afspraak: OC Sint-Goriks-Oudenhove, Sint-Goriksstraat 13 op zondag 18 oktober 2015 van 9u30 tot 18u00.
Voor de 20km wandeling is starten voor de middag aangewezen. Voor de lussen van 10 km kan dat ook in de namiddag, uiterlijk om 15 uur.
Praktisch: zorg voor goed schoeisel, proviand en voldoende water voor onderweg. Er wordt voor de wandelaars een bundel voorzien op de startlocatie met een beschrijving van de wandelroute en de beleveniselementen onderweg. De activiteit is gratis, toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens en voor iedereen van 7 tot 77 jaar.
contact: Isolde De Paepe, tel.: 09 364 64 95

Zwalm
Elk jaar probeert de werkgroep Trage Wegen Zwalm nieuwe paadjes, wegjes, straatjes en doorsteekjes open te krijgen om het tragewegennetwerk in de gemeente uit te breiden. Voor het tweede jaar op rij wordt via een samenwerking tussen Pasar Zwalm, TW Zwalm en Natuurpunt Zwalmvallei een wandeling op de Dag van de Trage Weg op poten gezet om een nieuw stukje in te wandelen. Dank zij de medewerking van eigenaars, vrijwilligers en de gemeente kunnen we telkens een mooi, meestal onbekend en ongezien, stukje van de eigen gemeente openstellen, dit tot groot genoegen van de deelnemers. In 2015 begeven we ons door de beide Boekels op de grens met Horebeke, in de buurt van de Perlinkvallei. Lekker parcourtje, dus !

Afspraak: Kerk Sint-Blasius-Boekel, Zwalm op 18 oktober 2015, om 14u00
Praktisch: vrije bijdrage; voorzie je van wandelschoenen en goed humeur. Voor iedereen van 5 tot 90 jaar. Maximum aantal deelnemers: 50 personen. Afstand: 10 km.
contact: Johan Vandendriessche, 0485/361344, johan.vandendriessche1@telenet.be
lees meer: www.tragewegen.be

  Proefstand appels en peren

Op zondag 18 oktober kan je aan de Boembekemolen tal van minder bekende soorten appelen en peren proeven. Het fruit wordt geleverd door het RLVA, Natuurpunt Zwalmvallei zal voor de bemanning van de stand zorgen.

Interesse in oude fruitrassen? Je kan ze op de stand niet alleen proeven, je kan de bomen meteen bestellen via de boomplantactie van het RLVA.

We voorzien ook warm appelsap. Heerlijk warm en kruidig appelsap onder een koude neus: zalig!

  Voedselteams

Een Voedselteam is:
- een groep mensen uit een zelfde buurt,
- die samen basisvoeding kopen zoals groenten, fruit,
  zuivel, vlees en dranken,
- rechtstreeks van de lokale producenten,
- aan een wekelijks ritme,
- hun bestellingen afhalen in een gemeenschappelijk depot

Daarom doen ze het:
- ze kiezen voor producten van de lokale boer.
- ze betalen een eerlijke prijs, zonder de kost van overbodige verpakking.
- ze eten volgens de seizoenen: dat is veel lekkerder, goedkoper en respecteert de natuur.
- ze kiezen voor gezonde kwaliteit: geen pesticiden, hormonen of bewaarmiddelen op ons bord.
- ze organiseren zich in kleine groepen met buren of collega’s.
- ze willen deelnemen aan een beweging die ijvert voor een landbouw met toekomst: kleinschalig, ecologisch en sociaal.

Voedselteam Zottegem heeft in januari 2014 een vliegende start genomen met een 20-tal gezinnen en een mooi aanbod van groenten en fruit, zuivel, vlees, sappen, enz ... Nu zijn er ruim 60 aangesloten gezinnen! Duurzame, lekkere en lokale voeding slaat ook in Zottegem duidelijk aan.
Je kan kennismaken met het Voedselteam Zottegem en zijn producenten op de Dag vd Trage Weg te Zottegem; zie boven.

In de Vlaamse Ardennen kent Voedselteams een sterke groei. Op slechts 1,5 jaar tijd zijn ze van 1 naar 6 teams gegaan en zo kunnen nu ook de inwoners van Brakel, Zwalm, Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse op eenvoudige wijze via de webwinkel hun wekelijkse aankopen op een duurzame manier doen. Praktisch, haalbaar, ecologisch én gemakkelijk.

Voedselteam Brakel
email of lees meer: voedselteam Brakel

Voedselteam Zottegem
email of lees meer: voedselteam Zottegem

Voedselteam Zwalm
email of lees meer: voedselteam Zwalm

  Rad en energieopwekking

Het was geduld oefenen, het waterrad en de energieopwekking aan de Boembekemolen lieten geruime tijd op zich wachten.

Op 28 september werden de werken aan de Boembekemolen heropgestart. Tegen midden november zou het rad moeten draaien en de energieopwekking stroom moeten leveren!

Hier alvast enkele foto's van de voornaamste onderdelen in de werkplaat van Hydrowatt in Karlsruhe: het rad, de tandwielkast en de generator.
De opgewekte stroom zal via www.ecopower.be worden verkocht.

  Braakballen geven hun geheimen prijs ...

Reeds 17 jaar organiseert RLVA de opvolging van zo'n 150 nestkasten voor de Kerkuil in de Vlaamse Ardennen. In 2014 werden in de Vlaamse Ardennen net geen 100 jonge kerkuilen in de nestkasten gevonden. Elk jaar vragen leerkrachten om braakballen van kerkuilen, waarna de leerlingen ze in de klas pluizen.

RLVA start nu met steun van de Kerkuilenwerkgroep van Natuurpunt een 'Werkgroep Braakballen Pluizen'. Wil je hier graag deel van uit maken, klik dan hier voor meer info.

Een eerste avond gaat door op donderdag 15 oktober 2015, 19 tot 22u00 in pnec De Kaaihoeve te Zwalm.

  Nieuws uit onze natuurgebieden

Onze percelen worden beheerd met de hulp van landbouwers, waarmee we beheerovereenkomsten sluiten, en werkploegen binnen Natuurpunt. Landbouwers voeren werken uit die voor hen ook nog iets opleveren, zoals hooien en beweiden. Voor werken waarvoor landbouwers niet kunnen worden warmgemaakt vallen we terug op terreinploegen van Natuurpunt.

Kleine werken, en omdat we nu eenmaal ook graag de handen uit de mouwen steken, worden uitgevoerd door vrijwilligers. Wil jij dat ook? Dan ben je heel erg welkom op onze werkdagen.

Kijk onze kalender na en let op de ventjes met overall in gele of blauwe kleur.  De tafels van 11

Sinds enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake kennis heeft, begeleid. Dit jaar heeft ook Natuurpunt Zwalmvallei zijn tafel en met thema Sociale bescherming in Centraal-Amerika.

Afspraak op 13 november om 19u00 in de vierkantshoeve Rijkbos 46 te Zottegem (Elene). Er wordt vooraf ingeschreven via Evelyne Cloet; graag uiterlijk 6 november. De prijs bedraagt 30 EUR.

contact: Evelyne Cloet
lees meer: alle tafels van elf

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 3 oktober 2015
Inventarisatie in de Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u00 aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel. We doorlopen een deel van het reservaat en trachten zoveel mogelijk levensvormen te benoemen. Iedereen welkom, voorkennis is niet nodig! Einde omstreeks 12u00. Meebrengen: planten- vogel of andere natuurgids.
-----
Zondag 4 oktober 2015
Oost-Vlaamse molendag
Afspraak: van 10u00 tot 18u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen.
-----
Zaterdag 10 oktober 2015
Appelpluk
Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
-----
Zaterdag 10 oktober 2015
Mobiele fruitpers
Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com
-----
Zaterdag 17 oktober 2015
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Concrete afspraken worden per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 18 oktober 2015
Dag van de Trage Weg
Meer info, zie boven.
-----
Zondag 25 oktober 2015
laatste zondagopening Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Van begin april tot eind oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
-----
Zondag 25 oktober 2015
Boembekewandeling + aanplant van een boom in nagedachtenis van Joris Otte
Info: Jan François, 09/361 03 00. Om 14u start de wandeling in deelgebied Boterhoek waarbij een boom aangeplant zal worden ter nagedachtenis van Joris Otte. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
-----
Zaterdag 13 november 2014
Tafel van 11: culinaire activiteit met 11.11.11 rond het thema Sociale bescherming in Centraal-Amerika.
Aspraak om 19u00 in de vierkantshoeve Rijkbos 46 te Zottegem (Elene). Inschrijven verplicht. Contactpersoon: Evelyne Cloet, 09 335 38 99, . Prijs voor de maaltijd: 30 euro; meer info.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN