vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 november 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Niet eens lang terug promootte onze Vlaamse overheid 'vlees van bij ons'. Met overheidsmiddelen promootte men diverse rode vleessoorten terwijl al langer bekend was dat we er beter minder van eten. Nu de WHO recent stelde dat rood vlees het risico op kanker verhoogt mag onze Vlaamse overheid zich bezinnen.

Geen beter middel trouwens om broeikasgassen te sparen, de biodiversiteit op te krikken en zoveel meer met een stukje minder vlees!

  De tafels van 11

Sinds enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die ter zake kennis heeft, begeleid. Dit jaar heeft ook Natuurpunt Zwalmvallei zijn tafel en met thema Sociale bescherming in Centraal-Amerika.

Afspraak op vrijdag 13 november om 19u00 in de vierkantshoeve Rijkbos 46 te Zottegem (Elene). Er wordt vooraf ingeschreven via Evelyne Cloet; graag uiterlijk 6 november. De prijs bedraagt 30 EUR.

contact: Evelyne Cloet
lees meer: alle tafels van elf

  Sex bij de salamanders

November en december staan voor het natuurgebied Perlinkvallei in het teken van de salamanders. Op zaterdag 21 november gaan we naar de voordracht 'Sex bij de salamanders'. Op zaterdag 12 december onderhouden we de poel aan de Marlboroughstraat en leggen we dammetjes aan in Maalbroek bos.

Zaterdag 21 november - Sex bij salamanders
Franky Bossuyt, Koen Steenhoudt en Johan Vander Heyden vertellen over hun onderzoek naar (de voortplanting) van water- en vuursalamanders. In De Helix, Hoogvorst 2, Grimminge vanaf 20u00. We komen samen aan de Boembekemolen en rijden kostendelend. Vertrek om 19u30. Kostprijs: gratis voor leden van Natuurpunt, 1 € pp. of 2 € per gezin voor niet-leden.

zaterdag 12 december - Werkdag
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u30 aan het kapelletje, Marlboroughstraat, Zwalm. Aanleg, onderhoud en versteviging van bospoeltjes in het Maalbroekbos. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkschoenen, schop en spade.

  Climate Express

Eind dit jaar vindt in Parijs een cruciale internationale klimaattop plaats.

Ook de klimaatbeweging blaast verzamelen. We geven het startschot met een gigantische klimaatmars op zondag 29 november en sluiten de top af met een straf staaltje creatief verzet tijdens het weekend van 11 tot 13 december. Climate Express wil 10.000 Belgen in Parijs krijgen met de trein, bus of fiets. Samen laten we onze politici weten dat ze werk moeten maken van een daadkrachtig en solidair klimaatbeleid.

Ga mee met Climate Express naar Parijs (opstapplaatsen in Aalst, Gent, Ninove, Oudenaarde en Aalst)
of ga mee met Climaxi naar Parijs (opstapplaatsen in Zottegem, Herzele en Erpe-Mere), 0496/71 84 72

  Bedrijven en ngo's vs klimaatverandering

Bedrijfsleiders en ngo's binden samen strijd aan met klimaatverandering

Meer dan 60 CEO’s, ook van de grootste ondernemingen in ons land, hebben een krachtig signaal gegeven voor meer engagement in aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs. Ze overhandigden een brief aan vicepremier Reynders en minister van Energie Marghem waarin ze zich engageren voor meer klimaatactie en hetzelfde vragen van onze overheden.

Ook Natuurpunt heeft deze brief mee ondertekend. De klimaatverandering is immers niet alleen een enorme bedreiging voor ons welzijn, het bedreigt ook de natuur. Klimaatverandering draagt nu al bij tot de wereldwijde achteruitgang van biodiversiteit.

lees meer: theshift.be

  Bos voor Iedereen

Terwijl jullie op zondag 29 november allen naar Parijs trekken om er te gaan betogen voor een beter klimaat blijven een aantal van ons ter plekke om een nieuw bos aan te planten te Zottegem, nabij het Kloosterbos. De datum ligt sedert lang vast en kon niet meer worden verlegd.

Met de hulp van een paar honderd planters worden er bij benadering 2.000 boompjes aangeplant. Bos voor Iedereen laat medewerkers van bedrijven die op die wijze aan onze bebossing meewerken.

lees meer: Bos voor Iedereen

  Gratis Energiefit-avond Warmtepompen

Doelgroep: iedereen die zijn woning energiezuiniger en comfortabeler wil maken.

Met een warmtepomp kun je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Maar is je woning wel geschikt voor een warmtepomp? En hoe hou je het elektriciteitsverbruik binnen de perken. Welk type biedt de meeste voordelen? En welk warmteafgiftesysteem heb je nodig? Laat je goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort.

Eandis en architectenvereniging NAV ontwikkelden een avondcursus waarmee je alle kennis meekrijgt die je nodig hebt over de mogelijkheden en voorwaarden van warmtepompen. Voorkennis is niet nodig. Technische aspecten worden meegegeven in mensentaal door een ervaren architect. Hij geeft je onafhankelijk advies over de voor- en nadelen van toestellen en technieken. Hij illustreert alles met zowel goede als slechte praktijkvoorbeelden.

Deze Energiefit-avond is gratis. Wacht wel niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt. De Energiefit-avond Warmtepompen heeft plaats op donderdag 12 november 2015 in de grote raadzaal van het gemeentehuis, Zuidlaan 36 te Zwalm, vanaf 19.30 uur. Inschrijven kan via de website www.eandis.be/energiefit of in het gemeentehuis van Zwalm.

  Zondagopening van de Boembekemolen

Het voorbije seizoen van zondagopeningen van de Boembekemolen is opnieuw een succes geworden. Natuurpunt Zwalmvallei dankt zijn talrijke bezoekers én zij die de molen mee open hielden!

Nu de dagen frisser en korter worden en avonden nog vroeger vallen wegens het winteruur houdt de Boembekemolen zijn deuren gesloten op zondagnamiddag. We zullen jullie graag terug verwelkomen de komende lente! Om precies te zijn openen we opnieuw op zondag 3 april 2016 ... tot dan?

  vacature Streekfonds Vlaamse Ardennen

Samen met Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen en Toerisme Oost-Vlaanderen start Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen een streekfonds op voor de regio Vlaamse Ardennen-Dender. Dit streekfonds zal financiële ondersteuning geven aan projecten en acties die bijdragen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van de streek, die ook de inwoners van de streek ten goede komen. De financiële middelen worden verzameld op verschillende wijzen: giften, publieksacties, crowdfunding,… Daarvoor zijn we op zoek naar een voltijdse medewerker die de motor wordt van het projectbureau dat de oprichting van het streekfonds in goede banen leidt. Ben jij een planmatig en nauwgezet iemand die vlot kan communiceren, enthousiasmeren en heb je voeling met streekontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit, natuur en landschap? Stuur dan ten laatste op 11 november 2015 je sollicitatie naar info@rlva.be.

lees meer: vacature.pdf

  Word Natuur.vrijwilliger

Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

contact: , 09/361.03.00 of één van de besuursleden.

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Vrijdag 13 november 2015
Tafel van 11: culinaire activiteit met 11.11.11 rond het thema Sociale bescherming in Centraal-Amerika
Afspraak op 13 november om 19u00 in de vierkantshoeve Rijkbos 46 te Zottegem (Elene). Er wordt vooraf ingeschreven via Evelyne Cloet; graag uiterlijk inschrijven 6 november. De prijs bedraagt 30 EUR. Contactpersoon: Evelyne Cloet, 09 335 38 99, . meer info.
-----
Zaterdag 21 november 2014
Geboortebos Brakel
Verantwoordelijke: Koen Gintelenberg, tel: 0475 42 42 86. Aanplant geboortebos voor de pasgeborenen te Brakel.
Zondag 29 november 2015
Actie Bos voor iedereen
Info: Chris Nuyens, koen.gintelenberg@telenet.be. Plantactie in samenwerking met het project Bos voor Iedereen. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 12 december 2015
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u30 aan het kapelletje, Marlboroughstraat, Zwalm. Aanleg, onderhoud en versteviging van bospoeltjes in het Maalbroekbos. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkschoenen., schop en spade.
-----
Zaterdag 12 en zondag 13 december 2015
Wintertijd, sfeervol winter evenement
Organisatie natuurateljee
Zaterdag 12 & zondag 13 december, 14h30 tot 16u: begeleide wandeling in het mooie landschap van de Zwalmvallei.
Zaterdag 12 december van 14u00 tem 20u00 en zondag 13 december van 14u00 tem 18u00: doorlopend sfeervol wintercafé, expo winter- en kerstdecoratie en cadeautjes, workshops & demo’s - deelname mogelijk op elk moment. Iedereen welkom, gratis toegang. Kom mee genieten van sfeervolle wintersfeer in het unieke kader van de Boembekemolen.
flyer Wintertijd
-----
Zaterdag 19 december 2015
Werkdag Steenbergse Bossen
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Einde rond 17u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.Zaterdag 19 december 2015
-----

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN