vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 december 2015
Beste ###FIRSTNAME###,

Op de dag dat in Parijs de klimaattop start en België de Fossil of the Day krijgt, beslist de regering met het langer openhouden van Doel 1 en 2, een kruis te maken over toekomstige investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing. Als ons land het label van failed state wil afschudden, zal het toch beter moeten doen dan dit.

lees meer: www.bondbeterleefmilieu.be

  100 Baardvleermuizen gered

De Zwalmstreek herbergt vele pareltjes. Eén daarvan is de zolder van het sympathieke Sint-Gangulphuskerkje in Paulatem. In dit kleine dorpje huist de grootste gekende Oost-Vlaamse kolonie Baardvleermuizen. Een houtwormprobleem vormde een risico voor het antieke kerkje én voor de vleermuizen. Dankzij een samenwerking tussen de Oost-Vlaamse Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, Monumentenwacht Oost-Vlaanderen en de aannemer liep het goed af.

De 100-koppige kolonie van de Baardvleermuizen behoort ook tot de top 3 in Vlaanderen en is gerust van nationaal belang te noemen. Dat een kolonie van dergelijke grootteorde op deze kerkzolder huist is niet toevallig. De Sint-Gangulphuskerk ligt vlak bij het bosrijke kasteelpark Ten Bieze, dat dienst doet als jachtgebied voor de vleermuizen. Daarnaast is dit monumentje één van de weinige momenten die niet ten prooi gevallen zijn aan een overdosis verlichting. Vleermuizen, en zeker Baardvleermuizen, zijn immers heel lichtschuwe dieren.

lees het volledig artikel

  Bos voor Iedereen

Wereldwijd gaan bossen er op achteruit. Ook in Vlaanderen vermindert nog steeds zowel de oppervlakte als de kwaliteit van de bossen. Natuurpunt wil daarom werken aan het creëren van meer hoogwaardig bos in Vlaanderen. Natuurpunt zoekt daarbij bedrijven en leden die ons willen steunen voor de aankoop en het bebossen van gronden.

Zo werd pas in St-Maria-Oudenhove een bos aangeplant langs het Assensveld. Hier werd Farys bereid gevonden om een flink deel van de kost mee te dragen!

Voor Natuurpunt Zwalmvallei is dit een begin van nog meer! Ook de volgende jaren mag je gelijkaardige initiatieven verwachten: daaraan wordt nu al gewerkt.

Hulp bij de realisatie van aankopen die ruimte leveren voor nieuw bos is steeds welkom: je kan overschrijven op rekening BE56 2930 2120 7588 (BIC: GEBABEBB) van Natuurpunt met vermelding 'project 6160'. Vanaf 40 EUR wordt een fiscaal attest geleverd.

een fotoreportage
  Wintertijd, sfeervol winter evenement

Zaterdag 12 en zondag 13 december 2015, Wintertijd, een sfeervol winter evenement georganiseerd door natuurateljee.

Zaterdag 12 & zondag 13 december, 14h30 tot 16u: begeleide wandeling in het mooie landschap van de Zwalmvallei.

Zaterdag 12 december van 14u00 tem 20u00 en zondag 13 december van 14u00 tem 18u00: doorlopend sfeervol wintercafé, expo winter- en kerstdecoratie en cadeautjes, workshops & demo’s - deelname mogelijk op elk moment. Iedereen welkom, gratis toegang. Kom mee genieten van sfeervolle wintersfeer in het unieke kader van de Boembekemolen.

De zelf gemaakte creaties tijdens de workshops/demo’s kunnen gratis worden meegenomen naar huis!

flyer Wintertijd

  De Natuurpuntkalender 2016 is er!

De Natuurpuntkalender 2016 is een verzameling van 13 adembenemende natuurfoto’s van de lens van bekende natuur- en landschapsfotografen. De kalender is overzichtelijk ingedeeld en bevat voldoende schrijfruimte. Alle dagen van de week beschikken over dezelfde ruimtes. Voorzien van weeknummervermelding, feestdagen en ophangoog. Met het bestellen van de Natuurpunt kalender heeft u niet alleen een steuntje voor het geheugen, maar u ondersteunt ook de goede doelen van Natuurpunt!
Ook leuk als cadeautje.

Formaat: hoogte 25 cm (49 cm opgehangen), breedte 24,5 cm, dikte 0,8 cm. Klik hier enkele beelden van de Natuurpunt kalender 2016.

te koop bij onder meer: Dieter Everaert en Tim Tuypens

  100% groene stroom

Besparen op je energiefactuur en tegelijk iets doen voor een beter leefmilieu? Het kan!

Samen met 62 gemeenten wil de Provincie Oost-Vlaanderen zoveel mogelijk gezinnen overtuigen om over te stappen naar groene stroom. Overtuigd? Schrijf je dan hier in voor 02/02/2016. De inschrijving is geheel vrijblijvend.

Op die dag is er een online veiling en kunnen de energieleveranciers hun beste bod doen. Ten vroegste op 23/02/2016 krijg jij een voorstel op maat met een duidelijk zicht op je mogelijke besparing. Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van energieleverancier.

  Waterrad en energieopwekking

Tegen de tijd dat je dit leest is de plaatsing van het waterrad en de energieopwekking aan de gang. De voorbereidende werken daartoe werden een paar weken terug afgerond.

Binnenkort vind je foto's van de werken aan het rad op de website van de vzw Boembeke

  Wij zijn niet te stoppen

Het zijn turbulente tijden. De klimaatmars werd reeds verschillende keren verboden. Maar wij zijn en blijven #niettestoppen. De overtuiging van het belang om op straat te komen voor het klimaat blijft even sterk. Een week later dan gepland, op 6 december, trekken we dan ook alsnog naar Oostende voor een massamanifestatie.

Dit is ons moment: we roepen iedereen op om op zondag 6 december in Oostende zijn of haar stem te laten horen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatakkoord!

lees meer: www.climate-express.be

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 12 december 2015
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u30 aan het kapelletje, Marlboroughstraat, Zwalm. Aanleg, onderhoud en versteviging van bospoeltjes in het Maalbroekbos. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkschoenen., schop en spade.
-----
Woensdag 16 december 2015
Eerste hulp bij klimaatverwarring
Organisatie Davidsfonds Zwalm en PNEC De Kaaihoeve. Afspraak: Oude Scheldestraat 16, Zwalm-Meilegem, om 20 uur. Waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem; door Pieter Boussemaere; Gratis inkom !
-----
Zaterdag 19 december 2015
Werkdag Steenbergse Bossen
Afspraak om 10u aan de ingang van de Steenbergse bossen, Steenbergen te Zottegem om een kotje af te breken, opkuis na ontbossing en eventueel nog wat maaien. Meebrengen: werkschoenen en werkhandschoenen. Einde voorzien rond 16u.
-----
Zaterdag 16 januari 2016
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te 9660 Brakel voor het knotten van enkele knotwilgen in de buurt van Wolvenhoek. Mee te brengen: stevige schoenen en werkhandschoenen. Eventueel kettingzaag met veiligheidskledij en/of bijl. Einde voorzien rond 16u.
-----
Zondag 17 januari 2016
Nieuwjaarsreceptiewandeling in het Parkbos-Uilenbroek
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055/60.45.21. Nieuwjaarswandeling in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek. Start om 10u aan ingang Uilenbroek op de Waesberg te Lierde met aansluitend receptie in zaaltje "Meeke Mol", Dorpsstraat 69, Sint-Maria-Lierde. Einde rond 13u. Meebrengen: laarzen.
-----

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN