vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 januari 2016
Beste ###FIRSTNAME###,
  Kalender 2016

Onze kalender voor 2016 is zo goed als rond. Met Natuurpunt Zwalmvallei wordt 2016 weeral een jaar om te genieten van de natuur. Maar tussendoor genieten we ook wel van een feestmoment.

De feestmomenten zijn intussen vertrouwde namen: de Nieuwjaarsreceptiewandeling, de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.

De Boembekemolen zal van begin april tot eind oktober terug elke zondag zijn deuren openen. We zullen je opnieuw graag zien komen voor een babbel , koffie, Luiwerk, rondgang in de molen en uiteraard ook de voorstelling van het omliggend natuurgebied.

Elke laatste zondag van de maanden april tot oktober vertrekt aan de Boembekemolen onze 'Boembekewandeling'. Een lichte wandeling waarbij we de bezoekers van de molen graag zullen uitnodigen om het omliggend gebied te bezoeken.

  Nieuwjaarsreceptiewandeling

Onze nieuwjaarsreceptiewandeling is al ruim een jaarlijkse traditie. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaarsreceptiewandeling gesmaakt!

Deze keer spreken af op zondag 17 januari om 10u aan de ingang van het Uilenbroek op de Waesberg te Lierde met aansluitend receptie in zaaltje "Meeke Mol", Dorpsstraat 69, Sint-Maria-Lierde. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel!

meer info: Koen Gintelenberg, tel 055/60 45 21

  Cursus 'Vogels in je tuin'

Lentekriebels. De zon krijgt al wat kracht en de eerste krokussen brengen opnieuw kleur in de tuin. Maar vooral: overal horen we vogels zingen. Mooi, maar wie zit er achter de micro? Niet altijd zo eenvoudig vast te stellen.

In deze minicursus maken we kennis met de zang van enkele typische tuinvogels en met allerlei verrassende nieuwe weetjes over vaak heel gewone vogelsoorten. Op de eerste avond krijg je informatie gepresenteerd, daarna trekken we samen de natuur in om in de praktijk te oefenen.

Een organisatie van de Stadsbibliotheek Zottegem en Vormingplus Vlaamse Ardennen en Dender in samenwerking met Natuurpunt CVN.

Inschrijvingen en info: natuurpunt.be

  Lentemaaltijd 2015

Op zondag 13 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Kleurrijk veggiebord,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Warme beenhesp

De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR voor kinderen 9 EUR.
Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers,
via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!

Info: mail of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)

  Foute gestructureerde mededeling bij hernieuwing van je lidmaatschap?

Heb je een overschrijvingsformulier gekregen bij jouw Natuur.blad van december 2015? Het is mogelijk dat er een fout in de gestructureerde mededeling van de overschrijving is geslopen. Als je dat nummer invoert wanneer je de overschrijving wilt uitvoeren, kan je de boodschap krijgen dat de code fout is. Dat probleem is gemakkelijk te verhelpen.

Kies bij de ingave van de overschrijving voor 'vrije mededeling' in plaats van 'gestructureerde mededeling'.

Excuses voor het ongemak en dank om je lidmaatschap te hernieuwen!
Nog vragen? Contacteer de ledenadministratie op: ledenadministratie@natuurpunt.be

  Solitaire bijen

Jeugdschrijver en bijenliefhebber Marc de Bel bezorgde dit schitterend bijenfilmpje over de solitaire bijen, onderwerp van de vele bijenhotels die de laatste jaren werden opgesteld!

Tijdens deze winterse dagen de moeite om te genieten van dit camerawerk: vimeo.com/129712987

  Klimaatakkoord te Parijs

Historisch erkenning voor natuur in Parijsakkoord In het Parijsakkoord van afgelopen klimaattop is er eindelijk erkenning voor bossen, oceanen en andere ecosystemen in de strijd tegen klimaatverandering. Nooit eerder stond een woord als 'biodiersiteitsbescherming' in een klimaatverdrag. Natuurgebieden natuurlijke CO2-opvangplaatse moeten we dan ook meer dan ooit beschermen tegen vernietiging.

Vandaar dat de natuur-ngo's pleiten om blue carbon, REDD+ en een 'ecosystem based adaptation' op te nemen in het klimaatbeleid. Onze Europese koepelorganisatie BirdLife is alvast tevreden dat dit akkoord de link tussen natuur en klimaat bevestigt.

  Steenmarter op bezoek?

De steenmarter heeft zich goed aangepast aan onze dichtbevolkte omgeving. Na jarenlange afwezigheid komt deze diersoort vandaag opnieuw in zowat alle gemeenten voor. Dat is goed nieuws voor de natuur in Vlaanderen, maar er kunnen ook conflicten optreden.

Steenmarters kunnen kabels in auto’s kapotbijten, ze kunnen op zolders voor overlast zorgen en ze durven wel eens een kippenhok binnendringen. Hieronder bieden we enkele oplossingen aan.

In een gezamenlijke campagne verspreiden het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt in samenwerking met inverde en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) volledige en correcte informatie over deze oplossingen. Dit gebeurt via diverse communicatiekanalen zoals de website www.steenmarter.be, perscommunicatie, brochures en het verspreiden van informatie naar specifieke doelgroepen zoals garagisten, bestrijdingsfirma’s en aannemers.

  Boembekemolen en energieopwekking

We stelden de plaatsing van het rad al eerder in het vooruitzicht ... andermaal werd de planning verder in de tijd vooruit geschoven. De plaatsing is nu voorzien de 2de helft van januari 2016.

  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 16 januari 2016
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak om 10u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te 9660 Brakel voor het knotten van enkele knotwilgen in de buurt van Wolvenhoek. Mee te brengen: stevige schoenen en werkhandschoenen. Eventueel kettingzaag met veiligheidskledij en/of bijl. Einde voorzien rond 16u.
-----
Zondag 17 januari 2016
Nieuwjaarsreceptiewandeling in het Parkbos-Uilenbroek
Info: Koen Gintelenberg, tel. 055/60.45.21. Nieuwjaarswandeling in het natuurgebied Parkbos-Uilenbroek. Start om 10u aan ingang Uilenbroek op de Waesberg te Lierde met aansluitend receptie in zaaltje "Meeke Mol", Dorpsstraat 69, Sint-Maria-Lierde. Einde rond 13u. Meebrengen: laarzen.
-----
Vrijdag 5 februari 2016
Algemene vergadering
Info: Jan François, 09 361 03 00. Afspraak om 20u00 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te 9660 Brakel. Evaluatie 2015 en planning nieuw werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
-----
Zaterdag 20 februari 2016
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 5 maart 2016
Werkdag Perlinkvallei
Onderhoud en opkuis van de percelen en perceelsranden. Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het Baobabbos, Boekelbaan, Zwalm. Einde rond 13u. Soep wordt voorzien na de werken. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
maandag 7 maart 2016
Vogels in je tuin
Op maandag 07/03/2016 van 19u30 tot 22u30 en zaterdag 12/03/2016 van 09u00 tot 12u00. Organisator: Natuurpunt CVN, Stadsbibliotheek Zottegem en Vormingplus Vlaamse Ardennen en Dender. Gaat door Stadsbibliotheek Zottegem onder begeleiding van Koen Leysen, Medewerker Natuurpunt CVN.
In deze minicursus maken we kennis met de zang van enkele typische tuinvogels en met allerlei verrassende nieuwe weetjes over vaak heel gewone vogelsoorten. Op de eerste avond krijg je informatie gepresenteerd, daarna trekken we samen de natuur in om in de praktijk te oefenen.
-----
Zondag 13 maart 2016
Lentemaaltijd
Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Boembeke 18 te Brakel, met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
-----

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Pierre Selim, Bohus Cicel, Richard Bartz, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN