vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 maart 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

We doen het weeral! We overtreffen onszelf en kopen bijna 8 ha nabij de Steenbergse Bossen te Erwetgem.
De Steenbergse Bossen is een hotspot aan biodiversiteit binnen de Vlaamse Ardennen en maakt deel uit van een groter natuurgebied langs de Zwalm en enkele zijbeken, dat zich uitstrekt over Brakel, Zwalm en Zottegem.

De aankoop betreft een aaneensluitend blok van bijna 8 ha weilanden en akkers. Een deel zal worden omgezet naar bos, een deel zal worden behouden als extensief beheerd grasland.

Je begrijpt dat we ons terug flink in de schulden werken. De Vlaamse overheid subsidieert niet veel meer dan de helft van de aanoopsom. De ander helft moeten we vergaren met giften, pensenkermissen, ...
Jij kan hier helpen met een gift of kom naar onze Lentemaaltijd!

  Lentemaaltijd 2016

Op zondag 13 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, een eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal de Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 te Zottegem

Er is keuze uit
- Kleurrijk veggiebord,
- Gevarieerde koude visschotel en
- Warme beenhesp

De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR, voor kinderen 9 EUR.
Kaarten kan je bekomen bij de bestuursleden of medewerkers,
via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Boembeke 10 te Brakel met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
of via deze een mail: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd!Info: mail of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
Lees meer: Lentemaaltijd 2016

De Lentemaaltijd 2016 kreeg een extra steuntje van


  Piepers op strooptocht


De JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) wil graag buiten spelen of er planten en dieren determineren in ongerepte natuur. Vuil hoort niet in die ongerepte natuur.

Zo gingen de Piepers (7-12 jaar) van JNM ruim een week terug op strooptocht in de buurt van de Boembekemolen. 't Is te zeggen zwerfvuil was niet veilig in hun buurt! Gewapend met handschoenen en knijpstokken verzamelden ze massa's blikjes en ander vuil. Wie zijn wieldop mist of zijn zo goed als nieuwe tandenborstel ... één adres: JNM Zottegem!

JNM Zottegem wil dit jaarlijks herhalen. De drankblikjes wezen gewaarschuwd!

Bedankt JNM!

  Nieuwe website Natuurpunt Zwalmvallei


Veel van onze lezers ontvingen hun vertrouwde zwalmvallei.flits van januari en februari niet tot het jullie webmaster daagde dat er een probleem was. De vorige flits kregen jullie, na de nodige ingrepen, met bijna zekerheid wel.

Samenhangend moest ook op de website het formulier waarmee je kan inschrijven op de flits worden aangepast. Gezien dat formulier op de meeste van onze webpagina's aanwezig was, een uitgelezen moment om de website aan te passen aan de nieuwste Natuurpunt-stijl.

bezoek de website www.natuurpuntzwalmvallei.be

  Zwerfvuilactie Let’s do it Zwalm 2016!

Op zaterdag 19 maart 2016 doet Zwalm mee met de nationale opruimactie "Let's do it, Belgium!". De milieuraad en het gemeentebestuur nodigen je van harte uit om de handen uit de mouwen te steken ... en mee te helpen bij het opruimen van zwerfvuil in de gemeente. De actie gaat door op zaterdagnamiddag tussen 14 en 17u00.

De gemeente stelt materiaal (fluohesjes, handschoenen, grijptangen, vuilzakken) ter beschikking om het opruimen vlot te laten verlopen. Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de zwerfvuilactie, bevestig dan je deelname voor 11 maart 2016 aan de milieudienst (055 480 561 of milieu@zwalm.be). Laat zeker weten met hoeveel personen je wil deelnemen en eventueel welk traject je wil opruimen. We sluiten de actie af samen met alle vrijwilligers met een welverdiend drankje. Voor meer info kan je eveneens terecht bij de milieudienst!

  Streekpunt Zwalm

De gemeente Zwalm en het provinciaal molencentrum Mola, de beheerder van de Zwalmmolen, slaan de handen in elkaar voor de uitwerking van een nieuw, innovatief en duurzaam toeristisch project voor Zwalm, de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen: het Streekpunt Zwalm. Het projectvoorstel kon inmiddels op lovende reacties rekenen van het Europees Plattelandsfonds dat het Streekpunt dan ook Europese subsidies heeft toegekend.

Wat wordt het Streekpunt?
 • Een onthaalpunt in het voormalige sluiswachtershuisje ‘Huisje van Palmyre’ rechtover de Zwalmmolen. De bezoekers zullen er terecht kunnen voor toeristische info over de streek, verkoop van streekproducten en erfgoedpublicaties en voor een bezoekje aan de Zwalmmolen. Dit onthaalpunt kan enkel maar kans op slagen hebben, als er voldoende vrijwilligers gevonden worden om het te bemannen (of ‘bevrouwen’).
 • Een uitvalsbasis voor toeristische activiteiten voor en door de vrijwilligers, voor Zwalmenaren en voor toeristen.
 • Een duurzaam Streekpunt dat van 100% groene stroom zal voorzien worden door de Kleine Waterkrachtcentrale van de Zwalmmolen waar ook een fietsoplaadpunt zal door gevoed worden.
 • Een 'Labo Palmyre', een 'aandeelhoudersvergadering' waar enkele malen per jaar vrijwilligers en de toeristische sector uit de Zwalmstreek samenkomen om de samenwerking te versterken en nieuwe acties voor te bereiden.

 • Zin om in het toeristisch onthaal bezoekers te ontvangen? Contacteer: Johan Van Lier, 055 480 557

    Europees Parlement stemt voor natuur

  Als het goed is mag het ook gezegd zijn!

  Meer dan een jaar geleden doken er plannen van de Europese Commissie op om de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen uit te hollen. Nochtans heeft die wetgeving ervoor gezorgd dat er prachtige natuurgebieden beschermd zijn en de achteruitgang van verschillende dier- en plantensoorten is afgeremd. De Europese natuurwetgeving is bij de beste ter wereld.

  Het Europees Parlement stemde een maand terug massaal voor (592 vs 52) het tussentijds rapport dat beschrijft hoe ver we staan met het realiseren van de Europese natuurstrategie tot 2020. Natuurorganisaties uit de hele EU, waaronder Natuurpunt, WWF, Natagora en IEW, zijn uitermate verheugd met de conclusies. In het rapport stelt het Europees Parlement dat de EU de acties voor natuurbescherming moeten opdrijven, en dat de Europese natuurwetgeving sneller moet worden uitgevoerd, en niet aangepast.

  lees meer: www.natuurpunt.be

    Cursus ‘Composteren met kinderen’

  Hoe speel je het klaar om op een aangename, boeiende, speelse en toch leerrijke manier kinderen te leren composteren? Hoe pas je je aanpak aan per leeftijdsgroep? Hoe blijf je het thema 'composteren' verder levend houden?
  Bij aanvang van de cursus wordt er voldoende tijd genomen om de beginselen van het composteren toe te lichten voor wie nog geen of minder ervaring heeft hiermee.
  Onder leiding van een doorwinterd pedagoog en met eigen inzichten, brengen we een praktijkgerichte workshop.

  Voor wie? leerkrachten, kringloopkrachten, compostmeesters, natuurouders, natuurgidsen, nme-werkers, ... Van harte welkom aan iedereen die geïnteresseerd is in composteren en zin heeft om het aan kinderen door te geven.

  Wanneer? Woensdag 2 maart 2016 van 13 u tot 16 u

  Waar? De Helix, Hoogvorst 2, 9506 Grimminge

  Inschrijven: dehelix@lne.vlaanderen.be of 054 31 79 73. Deelname is gratis.

    Word Natuur.vrijwilliger

  Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

  Zo zouden we bvb heel gelukkig zijn mocht iemand op regelmatige basis 't zien zitten wat kleine practische dingen kunnen doen in en rond de Boemekemolen. Dingen op orde zetten, de molen en/of zijn omgeving wat netjes houden, ...

  contact: Natuurpunt Zwalmvallei

    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 5 maart 2016
  Werkdag Perlinkvallei
  Onderhoud en opkuis van de percelen en perceelsranden. Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het Baobabbos, Boekelbaan, Zwalm. Einde rond 13u. Soep wordt voorzien na de werken. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  maandag 7 maart 2016
  Vogels in je tuin
  Op maandag 07/03/2016 van 19u30 tot 22u30 en zaterdag 12/03/2016 van 09u00 tot 12u00. Organisator: Natuurpunt CVN, Stadsbibliotheek Zottegem en Vormingplus Vlaamse Ardennen en Dender. Gaat door Stadsbibliotheek Zottegem onder begeleiding van Koen Leysen, Medewerker Natuurpunt CVN.
  In deze minicursus maken we kennis met de zang van enkele typische tuinvogels en met allerlei verrassende nieuwe weetjes over vaak heel gewone vogelsoorten. Op de eerste avond krijg je informatie gepresenteerd, daarna trekken we samen de natuur in om in de praktijk te oefenen.
  Info en inschrijven.
  -----
  Zondag 13 maart 2016
  Lentemaaltijd
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei, p.a. Boembeke 18 te Brakel, met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2016
  -----
  Zaterdag 19 maart 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraakplaats: Boembekeolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 26 maart 2016
  Vroegelentebloeierswandeling
  Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 14u aan het Baobabbos, Boekelbaan, Zwalm. Einde rond 17u. Voorzie je van stevig schoeisel.
  -----
  Zondag 3 april 2016
  start zondagopeningen Boembekemolen
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Van begin april tot eind oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Van zondag 3 april tot zondag 30 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Elke laatste zondag van de maand is er een wandeling met vertrek aan de molen.

  -----
  Zaterdag 16 april 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 17 april 2016
  Voorjaarsflorawandeling Perlinkvallei
  Wandeling doorheen de bosjes aan de oever van de Perlinkbeek. Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 14u aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Zwalm.
  -----
  Zondag 24 april 2016
  Laatste-zondag-wandeling: thema voorjaarsflora
  Info: An De Schrijver, tel 0484 77 72 44. Om 14u start een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.

                    
  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN