vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 april 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

Toen in 2008 de eerste zwalmvallei.flits werd verzonden werd de flits zelden of niet bekeken op smartphone of via webmail. Op heden is dat duidelijk anders. Enige aanpassing aan de flits drong zich al enige tijd op ... mag het je bevallen.

in deze flits:
 • De Boembekemolen opent terug zijn deuren
 • Natuurpunt route-app
 • Op naar de 100.000 leden!
 • De Natuur in jouw testament
 • De wilde dieren-enquête
 • Lentemaaltijd, het gewicht van de mand
 • Zeiscursus
 • Montmarktje, bio-markt in de kerk van Roborst
 • Uitdovingsplan openbare verlichting Zwalm
 • Vlaamse Ardennendag
 • Kalender


 •   De Boembekemolen opent terug zijn deuren


  De dagen worden terug langer en warmer ... tijd om de poort van de Boembekemolen op zondag terug open te gooien! Vanaf zondag 3 april zijn jullie terug welkom elke zondag van 14 tot 18u00.

  Met de molen wil Natuurpunt Zwalmvallei het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen.

  Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, doet dienst als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei. Vanuit de molen vertrekken een paar uitgestippelde routes; vraag er naar!

  Om jullie nog meer van de omgeving te laten genieten gaan we elke laatste zondag van de maanden waarbinnen de molen geopend is, vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen. De eerste Boembekewandeling gaat door op zondag 24 april, met start om 14u00: dan gaan we op zoek naar voorjaarsbloeiers.

  contact: An De Schrijver
  boven
    Natuurpunt route-app


  Ontdek de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen met de route-app van Natuurpunt. Download de routes en ga op stap. Onderweg vertellen ervaren natuurgidsen je alles over de dieren, planten en het landschap om je heen. Eén van de routes start aan de Boembekemolen.

  Je krijgt gratis wandelroutes in heel Vlaanderen, gebiedskaarten, uitleg en foto's bij planten, dieren en plaatsen onderweg ... De app is offline beschikbaar. Download je routes onbeperkt en gratis via wifi.

  lees meer: www.natuurpunt.be
  boven
    Op naar de 100.000 leden!


  Onze vereniging groeit! Dit jaar wil Natuurpunt de magische kaap van 100.000 leden halen! Dat betekent meer invloed op het beleid, meer kansen voor de natuur en meer mensen die van leuke voordelen genieten!

  Wordt jij ook lid van Natuurpunt? Als lid help je in de eerste plaats de natuur te beschermen! Je ontvangt het ledenblad van Natuurpunt én het afdelingsblad 'Meander' van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.
  Maar je geniet ook van heel wat ledenvoordelen! Zo krijg je de nieuwe fiets- en wandelgids cadeau.

  Word nu lid, en steun zo de natuur! Klik hier.

  Je bent welkom!
  boven
    De Natuur in jouw testament


  Wil jij net als Carine de natuur opnemen in je testament?
  Kom naar één van onze infosessies. Joost Verbeke, verantwoordelijke voor schenkingen en legaten bij Natuurpunt, geeft je uitleg over de mogelijkheden en een overzicht van de fiscaal voordeligste formules. Daarna kan je in een privégesprek je persoonlijke vragen stellen.

  Dinsdag 10 mei 2016
  Brasserie De Kring, Markt 4, 9620 Zottegem
  Infosessies naar keuze: van 15u tot 16u30 of van 19u tot 20u30
  Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst.

  Meer informatie of een persoonlijk gesprek?
  mail Joost Verbeke, contactpersoon schenkingen en legaten of bel 0477/20 47 27
  lees meer: www.natuurpunt.be/legaten
  boven
    De wilde dieren-enquête


  Heb jij al eens een ree gezien in het wild? Vind jij dat bevers thuishoren in Vlaanderen? Met de Wilde Dieren-enquête wil Natuurpunt jouw mening kennen over de terugkeer van (grote) wilde dieren in Vlaanderen. Dat helpt ons bij de bescherming en beheer van wilde dieren in en buiten onze natuurgebieden.

  Met deelname maak je kans op een overnachting in een geweldige opblaasbare luchtbel met uitzicht op de sterren en de natuur: een Sphair hotel!

  lees meer: www.natuurpunt.be/wildedierenenquete
  boven
    Lentemaaltijd: het gewicht van de mand

  De Lentemaaltijd werd opnieuw een succes! Aan onze eters hadden we ons werk, maar we hebben dat met plezier gedaan. Volgend jaar zien we jullie graag terug!

  Er werden flink wat tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 8,098 kg. De mand gaat naar Bert Van De Mergel met een schatting van 8,100 kg.

  Winnen een bak Luiwerk:
  Paul De Clercq, Rik De Maerteleire, Jan Magherman en Noah Tanaka.

  Winnen een pakket van 6 flesjes Boembeke Luiwerk:
  Emile Magherman, Lennert Neckebroek, Gilbert Nachtergale, Rik De Maerteleire, Roger De Corte.

  Aan de winnaars: proficiat en hartelijk dank voor jullie steun aan onze vereniging. De winnaars werden persoonlijk verwittigd.
  boven
    Zeiscursus


  De zeis lijkt in het tijdperk van de bosmaaier misschien wat ouderwets, maar heeft heel wat voordelen voor wie er weet mee om te gaan.

  Om van deze voordelen te profiteren zijn elementen als afstelling, werktechniek en onderhoud van essentieel belang. We gaan in deze ééndaagse cursus ondermeer in op het hoe en waarom van werken met de zeis, de wetten van het zeisblad en het afstellen van de onderdelen. Theorie én praktijk van de werkbeweging ontbreken zeker niet!

  Afspraak op zondag 17 april, van 9 tot 17u aan de Natuurpunt-loods, Boskant 56 te Oudenaarde. De cursus op zaterdag is reeds volzet.
  Dit is een organisatie van regio Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.

  Maximum 8 deelnemers. Prijs: 80 euro, te betalen op rek nr is BE91 8912 5408 8476. Voor de reeds actieve medewerkers in onze natuurgebieden betaalt Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus 50 % van deze cursus. Natuurpunt Zwalmvallei betaalt de cursist die vrijwilliger is binnen onze natuurgebieden de andere 50% terug.

  contact: Pieter Blondé tel 055/33.54.49
  boven
    Montmarktje, bio-markt in de kerk van Roborst

  Een aantal enthousiaste vrijwilligers organiseren op 10 april 2016 van 10 tot 14u00 een marktje in de kerk te Roborst. Het plein voor de kerk zal worden gebruikt voor allerlei activiteiten. De kernwoorden van de markt zijn: kleinschalig, eerlijke, gezonde verantwoorde en kwalitatieve (bio-)producten uit de Vlaamse Ardennen, lokale kunstenaars en oude ambachten. (bv Ouroborus, Cressana, honing uit Roborst, wijn uit Zwalm enz ...).

  De markt wordt geopend om 10 uur door de kinderfanfare "de funfanfare" en nadien muzikaal ondersteund door de gipsyband uit Dikkele "Djurdjevak".

  Meer info: Geert Bousard, 0496/866 557
  boven
    Uitdovingsplan openbare verlichting Zwalm


  Met haar lichtplan brengt de gemeente Zwalm haar duurzaam beleid in de praktijk. Dit plan past in haar visie op een meer rationeel energieverbruik.

  Het doven van de openbare verlichting vermindert de lichtvervuiling. Dat neemt de negatieve invloed weg op onder meer nachtvlinders en vleermuizen, maar ook op mensen. Dat kan Natuurpunt alleen maar toejuichen.

  De gevolgen van lichthinder zijn divers. Zo kunnen we niet meer genieten van het nachtelijke landschap of van een uitgebreide sterrenhemel. Een teveel aan licht 's nachts verstoort bovendien het bioritme van de mens, wat kan leiden tot slapeloosheid en depressiviteit.

  Ook dieren en planten ondervinden nadelige gevolgen. Sommige dieren worden aangetrokken door het licht langs de weg en vallen ten prooi aan het verkeer. Andere dieren -vooral nachtdieren- mijden het licht. Het licht versnippert hun leefgebied, waardoor de kansen op het vinden van voedsel verminderen en hun overlevingskansen aanzienlijk afnemen. Bij planten wordt het proces van de fotosynthese ontregeld. Planten die in de buurt van lichtbronnen groeien, blijven langer groen, waardoor de kans op vorstschade vergroot.

  lees meer: www.zwalm.be
  boven
    Vlaamse Ardennendag

  De komende Vlaamse Ardennendag gaat door op zondag 24 april 2016 met afspraak CC De Ververij, Wolvestraat 37 te Ronse.

  De Vlaamse Ardennen zijn synoniem voor glooiende heuvels, vergezichten en stilte. Dit wisselende landschap heeft door de eeuwen heen onze cultuur gevormd en omgekeerd. Veranderingen in natuur en landschap staan dan ook centraal in deze editie van de Vlaamse Ardennendag.

  Nieuw dit jaar is de aansluiting van de Vlaamse Ardennendag bij het thema "Rituelen” van de Erfgoeddag 2016. Dit levert een boeiende ontmoeting op tussen erfgoed en natuur. We graven - letterlijk en figuurlijk - in het landschap en tonen dingen waaraan je eerder onachtzaam voorbijliep.

  Deze ontdekkingstocht krijgt vorm in een ruim aanbod aan wandelingen, workshops, infosessies en een brede informatiemarkt met randanimatie, proevertjes en andere zinnelijke strelingen rond natuur en landschap.

  lees meer: www.vlaamseardennendag.be
  boven
    Word Natuur.vrijwilliger


  Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

  Zo zouden we bvb heel gelukkig zijn mocht iemand op regelmatige basis 't zien zitten wat kleine praktische dingen kunnen doen in en rond de Boembekemolen. Dingen op orde zetten, de molen en/of zijn omgeving wat netjes houden, ...

  contact: An De Schrijver

    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 3 april 2016
  start zondagopeningen Boembekemolen
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Van begin april tot eind oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.

  Van zondag 3 april tot zondag 30 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Elke laatste zondag van de maand is er een wandeling met vertrek aan de molen.

  -----
  Zaterdag 16 april 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 17 april 2016
  Voorjaarsflorawandeling Perlinkvallei
  Wandeling doorheen de bosjes aan de oever van de Perlinkbeek. Info: Vincent Decroock, tel. 0498 10 95 39. Afspraak om 14u aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Zwalm.
  -----
  Zondag 24 april 2016
  Laatste-zondag-wandeling: thema voorjaarsflora
  Info: An De Schrijver, tel 0484 77 72 44. Om 14u start een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----
  Zaterdag 21 mei 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Chris Nuyens, tel. 0495 67 96 15. Afspraak om 10u aan de ingang Steenbergse Bossen, Steenbergen (naast nr. 29), Zottegem. Einde rond 17u. Hooien van hooiland. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 29 mei 2016
  Laatste-zondag-wandeling: thema bijen
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Met imker Guy Hoebeke.  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Zeis Team, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN