vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 mei 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

De Vlaamse overheid stelt op haar website: "De hoge bevolkingsdichtheid in Vlaanderen heeft een sterke impact op het milieu. De overheid moet daarom zorgen voor de bescherming van mens en milieu, de duurzame aanwending van grondstoffen en het behoud van de natuur.".

Onder meer van daar uit dat de Vlaamse Overheid het tot haar taak neemt om natuur te verwerven. Verwerven en het voeren van een gepast beheer is immers de goedkoopste weg naar meer en waardevoller natuur.

Om dat te realiseren werkt de Vlaamse overheid met private partners zoals Natuurpunt, die ondersteund met subsidies, die overheidstaak realiseren. Dankzij de eigen financiële inbreng van Natuurpunt en de kosteloze inzet van duizenden vrijwilligers kan Natuurpunt de kost voor de overheid flink beperken.

Onze Vlaamse overheid heeft afspraken gemaakt met de sector over beschikbare middelen voor verwerving en beheer.

Op heden daalt de inbreng van de Vlaamse Overheid bij verwerving tot ver onder de 50% van de kosten. Dat is niet meer ernstig en getuigt van weinig respect voor wat mensen hier presteren en voor de eigen Vlaamse doelstellingen. Wordt dit wachten op een ander minister?

Intussen probeert Natuurpunt de winkel overeind te houden en gaat op zoek naar alternatieve financiering.

in deze flits:
 • De Natuur in jouw testament
 • 3 Troubadours in de Boembekemolen
 • Met de imker op tour
 • Bloemrijke akkerranden kunnen bron van pesticiden zijn
 • Natuurpunt quiz Montmarktje
 • Met Belgerinkel naar de Winkel
 • Samen met Postbuzz maken we meer natuur
 • De Kaaihoeve - Dag van de biodiversiteit
 • Groepsaankoop zonnepanelen
 • Kalender


 •   De Natuur in jouw testament


  Wil jij net als Carine de natuur opnemen in je testament?
  Kom naar één van onze infosessies. Joost Verbeke, verantwoordelijke voor schenkingen en legaten bij Natuurpunt, geeft je uitleg over de mogelijkheden en een overzicht van de fiscaal voordeligste formules. Daarna kan je in een privégesprek je persoonlijke vragen stellen.

  Dinsdag 10 mei 2016
  Brasserie De Kring, Markt 4, 9620 Zottegem
  Infosessies naar keuze: van 15u tot 16u30 of van 19u tot 20u30
  Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst.

  Meer informatie of een persoonlijk gesprek?
  mail Joost Verbeke, contactpersoon schenkingen en legaten of bel 0477/20 47 27
  lees meer: www.natuurpunt.be/legaten
  boven
    3 Troubadours in de Boembekemolen


  3Troubadours, Natuurpunt Zwalmvallei en Voedselteams organiseren 'Mobile dreams'

  Zondag 22 mei, 2 tijdstippen:

  11u00 Brunchvertelling
  of
  15u00 Voorstelling bij taart en koffie

  Prijs: €15 (eten incl.)
  Inschrijven vóór 12 mei 2016 via info@3troubadours.com

  Een warme vertelvoorstelling over de zoektocht naar waarheid en verbondenheid, vrijheid en schoonheid. In een mix van Nederlands en Engels (met hier en daar Fins en Noors) brengen de '3Troubadours' zowel mythische als persoonlijke verhalen. Ze linken verhalen aan elkaar met dromen, bizarre ervaringen en mooie momenten in hun leven.

  Gebracht door Torgrim Mellum Stene (NOR) Markus Luukkonen (FIN) en Tom Van Outryve (BE).
  www.3troubadours.com
  boven
    Met de imker op tour


  Onze laatste zondagwandeling op zondag 29 mei wordt een combinatie van een korte wandeling naar de bijenstal te Boembeke en een fietstochtje (< 5km) naar de werkplek van onze imker.

  Bijenhouden is een boeiend verhaal met linken naar natuur, milieu, economie en landbouw. Niemand kan dat verhaal beter brengen dan onze imker, Guy Hoebeke. Hoe bvb. de imker precies komt tot honing, we komen het te weten!

  Praktisch: start om 14u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel; einde omstreeks 16u.

  contact: An De Schrijver, tel 0484/77 72 44
  boven
    Bloemrijke akkerranden kunnen bron van pesticiden zijn


  Engelse wetenschappers kwamen onlangs met zorgwekkend nieuws over de effectiviteit van bloemrijke akkerranden. Die worden goedbedoeld in landbouwgebied aangelegd om bestuivende insecten en akkervogels te helpen. Uit het onderzoek blijkt nu dat heel wat pesticiden uit omliggende akkers via de bodem en spuitdrift ook in hoge dosissen in het stuifmeel van de bloemen terecht komen. Dat is slecht nieuws voor onze bijen en andere insecten waarmee akkervogels hun jongen groot brengen.

  Deze studie is voor Natuurpunt geen reden om bloemrijke akkerranden af te voeren – wel integendeel. Maar als ook in Vlaanderen het vermoeden bestaat dat ze door hoge concentraties aan pesticiden als een ecologische val werken, moet er ingegrepen worden. Spuitvrije zones langs bloemenranden lijkt alvast een goed begin.

  -----

  Niet zeker dat het in onze tuinen beter is gesteld!
  De sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit onderzoek door Greenpeace in Nederlandse tuincentra; geen reden om te vermoeden dat de situatie in onze Vlaamse tuincentra beter is.

  Misschien kan dit wat helpen: 'Tover je tuin tot leven met 10 acties'? En ... maak bij voorkeur gebruik van spontaan opgroeiende bloemen en planten of vertrek vanuit zaad, niet vanuit planten uit het tuincenter.
  boven
    Natuurpunt quiz Montmarktje

  Tijdens het Montmarktje van 10 april te Roborst werd op de Natuurpuntstand een kleine quiz georganiseerd.
  Geen enkele deelnemer beantwoordde de 10 vragen correct. Twee deelnemers behaalden 9/10. Nolan Baele uit de Doornstraat te Herzele benaderde het juiste antwoord van de schiftingsvraag het dichtst. Hij won dan ook een vaatje Boembeke appelsap.
  boven
    Met Belgerinkel naar de Winkel


  Met Belgerinkel naar de Winkel zorgt elk jaar weer opnieuw voor gezellige momenten in de gemeente, aandacht voor handelaars in de buurt en geeft fietsers een duwtje in de rug.

  De editie van 2016 vindt plaats van zaterdag 30 april tot zaterdag 4 juni.

  Fietsen is gezond, zowel voor jou, als voor je gemeente. Door de dagelijkse dosis beweging, zet je niet alleen je eigen longen open, maar ook die van je gemeente. Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat kennen we al. Met Belgerinkel naar de Winkel gaat nog een stapje verder: een gezonde geest in een gezond lichaam in een gezonde gemeente. De baseline voor de editie 2013 vat het dan ook even mooi als simpel samen: Fiets je kerngezond!

  Winkels in onze streek, zie: www.belgerinkel.be; ze vindt ze in zowel Brakel als Zottegem.

  lees meer:
  de deelnemende handelszaken in Zottegem
  de deelnemende handelszaken in Brakel
  boven
    Samen met Postbuzz maken we meer natuur


  Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in jouw buurt met Postbuzz, het hyperlokale digitale prikbord. Het biedt je een alternatief voor huis-aan-huis folders en lokale pers.

  Help mee de papierberg te verkleinen en registreer je op Postbuzz.com.

  Per 10 nieuwe registraties, schenkt Postbuzz 1 m² natuur in jouw buurt.
  boven
    De Kaaihoeve - Dag van de biodiversiteit

  Zondag 22 mei laat De Kaaihoeve je weer genieten van de vele facetten van biodiversiteit met een mooi en gevarieerd gezinsvriendelijk programma voor alle leeftijden. Muziekinstrumenten met natuur maken, vliegebeestjes vlechten met wilgen, een speurtocht naar sporen van dieren, een kleuterwandeling... en zovele andere dingen kunnen je vast bekoren.

  Daarnaast is er natuurlijk het blotevoetenpad en de recent uitgebreide natuurlijke speeldernis om te verkennen. Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan je op ons binnenplein genieten van een drankje en een hapje.

  Het programma: www.dekaaihoeve.be
  boven
    Groepsaankoop zonnepanelen


  De provincie Oost-Vlaanderen organiseert een groepsaankoop zonnepanelen. Door in groep aan te kopen kan je een scherpere prijs bedingen en besparen op je energiefactuur door zelf energie op te wekken.

  Wek je eigen zonne-energie op, zonder zorgen. Schrijf je nu gratis en vrijblijvend in!

  lees meer: www.oost-vlaanderen.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 21 mei 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Chris Nuyens, tel. 0495 67 96 15. Afspraak om 10u aan de ingang Steenbergse Bossen, Steenbergen (naast nr. 29), Zottegem. Einde rond 17u. Hooien van hooiland. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 29 mei 2016
  Laatste-zondag-wandeling: thema bijen
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Met imker Guy Hoebeke.
  -----
  Zaterdag 18 juni 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 26 juni 2016
  Laatste-zondag-wandeling met thema bakens in het landschap
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----
  Zondag 3 juli 2016
  Boembekefeesten
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Om 14u start een wandeling en workshop, staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Vanaf 17u verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be
  -----


  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Klaus Gebhart, Evil Erin, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN