vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juni 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Boembekefeesten 2016
 • Werkdag Middenlop Zwalm
 • Jouw oude gsm voor een nieuwe boom
 • Laat jouw koesterplekje opwaarderen!
 • Op naar de 100.000 leden!
 • Nationale nachtvlindernacht in de Kaaihoeve
 • De poel te Boembeke
 • Kalender


 •   Boembekefeesten 2016


  Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 3 juli de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

  Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking, zijn er volksspelen en voor de kleinsten een springkasteel.
  Om 14u00 start een fietstocht. Een fietsroute met aankomst en vertrek aan de Boembekemolen wilen we met jullie voor 't eerst uitproeren! Na 14u00 kan je de tocht vrij starten.
  Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
  tegen 18u00 voor de barbecue.

  contact en inschrijven voor de BBQ: email An De Schrijver of 0484/77 72 44
  lees meer: www.boembeke.be
  boven
    Reuzenbalsemienbestrijding langsheen de Zwalm met VMM en provincie


  De reuzenbalsemien is een éénjarige plant die van juli tot september bloeit met een roze tot witte bloemen. De plant is vooral te vinden langs beken, waterkanten en ruigten. Oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en India, werd de reuzenbalsemien bij ons als sierplant gekweekt. Ze verspreidt zich zeer snel door wegspringende zaden.

  Waar reuzenbalsemien groeit, vermindert de plantendiversiteit sterk. Bovendien sterft de plant in het najaar volledig af zodat tijdens de wintermaanden de onbegroeide taluds niet beschermd zijn tegen erosie, met verzakkingen tot gevolg.

  De Reuzenbalsemien is ook zwaar in opmars is langsheen de Zwalm. De gemeente Bakel, de VMM, de Provincie Oost-Vlaanderen en Natuurpunt werken sinds kort samen om die te verwijderen uit de Zwalmvallei en dit door bovenstrooms te beginnen en zo richting Schelde te gaan. De zaden van de reuzenbalsemien zijn zeer kortlevend (1 tot 2 jaar) en dus is de bedoeling om de planten uit te trekken (komen makkelijk los) voor ze zaad kunnen vormen.

  Dit jaar is het stuk Zwalm tussen Nederbrakel en het knuppelpad aan de Zwalmbeekweg aan de beurt. Daarom spreken we af op zaterdag 18 juni om 10u aan het waterzuiveringsstation van Nederbrakel, Zwalmbeekweg. Voorzie je van stevig schoeisel, broek en handschoenen. Er zullen gangen doorheen de bramen gemaaid worden met de bosmaaier waarna de resterende balsemienplanten uitgetrokken moeten worden. Lunch wordt voorzien.

  Mocht je zeker zijn dat je een hele/halve dag zal komen, gelieve me dit al door te geven zodat we voldoende materiaal kunnen voorzien en de werken al wat kunnen verdelen. Weet je het nog niet zeker, steeds welkom!

  contact: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86
  boven
    Jouw oude gsm voor een nieuwe boom


  Momenteel wordt wereldwijd naar schatting slechts 1 tot 2% van alle gsm’s gerecycleerd of hergebruikt. Dat kan beter! Daarom organiseert Natuurpunt in samenwerking met Out of Use, Umicore en Recupel opnieuw een grootschalige inzamelactie van mobiele toestellen. De ingezamelde toestellen worden klaargemaakt voor hergebruik en doorverkoop. Is hergebruik geen optie? Dan worden de waardevolle grondstoffen gerecupereerd.

  Elke oude gsm is goed voor 1 euro ten voordele van Bos voor iedereen. Elke nog werkende gsm is goed voor 4 euro en dus een boom met bijhorende m² natuur.

  De opbrengst uit onze inzamelbox wordt gebruikt voor nieuw bos in de Zwalmvallei.
  Onze inzamelbox staat in de Boembekemolen.

  lees meer: natuurpunt.be
  boven
    Laat jouw koesterplekje opwaarderen!


  De Vlaamse Ardennen vormt een belangrijke recreatieve en toeristische trekpleister, dankzij de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het landschap.

  Via een nieuw Leaderproject willen we landschappelijk waardevolle en unieke plekken in onze regio zichtbaar en leesbaar maken voor iedereen.

  Om dit te kunnen doen hebben we jouw input nodig! Jij kunt ons helpen door jouw koesterplekjes in de Vlaamse Ardennen met ons te delen.

  Dat maakt het mogelijk om deze plekjes op te waarderen en nog meer tot de verbeelding te doen spreken. Dit is meteen ook het doel van het project. Ga op stap ... en toon ons jouw koesterplekjes op www.landschapsbeleving.be
  boven
    Op naar de 100.000 leden!


  Onze vereniging groeit! Dit jaar wil Natuurpunt de magische kaap van 100.000 leden halen! Dat betekent meer invloed op het beleid, meer kansen voor de natuur en meer mensen die van leuke voordelen genieten!

  Wordt jij ook lid van Natuurpunt? Als lid help je in de eerste plaats de natuur te beschermen! Je ontvangt het ledenblad van Natuurpunt én het afdelingsblad 'Meander' van Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus.
  Maar je geniet ook van heel wat ledenvoordelen! Zo krijg je de nieuwe fiets- en wandelgids cadeau, krijg je korting in onze webshop maar evenzeer in tal van winkels, krant en tijdschriften, ...

  Word nu lid, en steun zo de natuur! Klik hier.
  boven
    Nationale nachtvlindernacht in de Kaaihoeve


  Nachtvlinders zijn hot: de voorbije jaren is nachtvlinders kijken bij heel wat natuurliefhebbers een populaire hobby geworden. Maar helaas is onbekend ook onbemind: voor de gemiddelde Vlaming is een nachtvlinder synoniem voor een bruine of grijze, harige mot die wellicht gaten in je kledij maakt. Niets is minder waar! Met de Nationale nachtvlindernacht zetten we de kleuren- en vormenpracht van nachtvlinders in de kijker.

  Op een vijftiental locaties in Vlaanderen kan het publiek op kennis maken met de wondere wereld van de nachtvlinders. Ook zo in Zwalm, zaterdag op 4 juni, 21 tot 0u00 in PNEC De Kaaihoeve; een organisatie van Natuurpunt Oudenaarde plus en Milieufront Omer Wattez.

  Na een inleidend woordje over de natuurtuin enerzijds en de nachtvlinders anderzijds gaan we op zoek naar nachtvlinders rond het natuurcentrum. Ook vleermuizen trekken onze aandacht.

  Van een beetje regen of wind laten we ons niet afschrikken, maar de activiteit gaat niet door bij hevige regen en/of wind. Bij twijfel, contacteer de gids: Davy De Groote, 0485 62 82 26.
  boven
    De poel te Boembeke

  Twee jaar terug werd nabij de Boembekemolen een poel op het oude tracé van de Zwalm aangelegd. Vorig weekend werd die onderzocht op de aanwezigheid van amfibieën. Er werd alpenwatersalamander en vinpootsalamander gevonden; niet slecht voor een nieuwe poel.

  Goed om weten: zet nooit vis of schildpadden uit in een poel! Hoe goed dat ook mag bedoeld zijn, vissen en schildpadden roven poelen leeg en zorgen er voor dat amfibieën er worden weggeroofd.
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 18 juni 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Zie boven. Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 26 juni 2016
  Laatste-zondag-wandeling met thema bakens in het landschap
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----
  Zondag 3 juli 2016
  Boembekefeesten
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Om 14u start een fietstocht, staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Vanaf 17u verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be
  -----
  Zaterdag 23 juli 2016
  Streeptocht te Hundelgem
  Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60, of GSM -enkel die dag te gebruiken - 0474/77.82.76. Afspraak om 14u aan de kerk van Hundelgem (Hundelgemsebaan tegenover de Schonenberg(straat) in de deelgemeente Hundelgem van Zwalm). De ganse namiddag studie van de flora van één km² (E3-13-32), waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
  -----
  Zondag 31 juli 2016
  Laatste-zondag-wandeling
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Shutterstock (via Natuurpunt), ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN