vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

27 juni 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Boembekefeesten
 • Ward Verhaeghe
 • Kluisbos
 • Laatste zondagtrip
 • Bestrijding Reuzenberenklauw
 • Natuurpuntvlees
 • Kamperen in de Vlaamse Ardennen
 • Kalender


 •   Boembekefeesten 2016


  Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 3 juli de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

  Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking, zijn er volksspelen en voor de kleinsten een springkasteel.
  Om 14u00 start een fietstocht. Een fietsroute met aankomst en vertrek aan de Boembekemolen willen we met jullie voor 't eerst uitproberen! Na 14u00 kan je de tocht vrij starten.
  Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
  tegen 18u00 voor de barbecue: vlees of veggie, 15euro voor volwassenen, 9 euro voor kinderen.
  Inschrijven voor de BBQ kan via email An De Schrijver of op 0484/77 72 44.

  lees meer: www.boembeke.be
  boven
    Ward Verhaeghe


  Elke ochtend de fiets op, de kouter af, wat een schoon begin ... tot die éne ochtend, die veel te harde klap.

  Op dinsdag 7 juni kwam Ward Verhaeghe, 40 jaar oud, man van Iris en vader van Vic, Otto en Marcel bij een ongeval met zijn fiets, op weg naar het station in St-Maria-Lierde, om het leven.

  Ward, oud JNM-er, ex-MOW-er, Natuurpunter, ambtenaar betrokken bij de Europese natuurdoelen, ademde milieu en natuur. Hij had de kennis, de gedrevenheid, het inzicht, het inlevingsvermogen om de lastigste knopen waar Vlaanderen met betrekking tot de Europese Natuurdoelen mee worstelde, te ontwarren.

  Verdomme Ward, we missen je!

  Op de foto, Ward, bij een slakkencursus, in het gras op zoek naar slakjes.
  boven
    Kluisbos: Europees beschermd bos is GEEN bouwgrond!


  Elk voorjaar brengen duizenden boshyacinten het Kluisbos tot bloei. Het gebied is bestemd als bosgebied, en behoort tot het Europese Natura 2000 netwerk. Beschermd zou u denken? Niet als het van een aantal eigenaars afhangt.

  Op basis van een niet vervallen verkaveling uit 1963 (!), claimen ze in het bos 20 bouwgronden. Hun vraag doorstond de Europese natuurtoets NIET, en die is gelukkig bindend. Maar dat lijkt de Bestendige Deputatie niet te deren: zij gaven onlangs toch groen licht. Nochtans hadden de gemeente, de provinciale administratie én ANB dit duidelijk gecommuniceerd met een negatief advies.

  Dit misprijzen voor de natuur stuit intussen duizenden Vlamingen tegen de borst. De milieubeweging vraagt om de claim voorgoed naar de prullenmand te verwijzen. Zo vermijdt iedereen de kosten van een rechtszaak waarvan de uitkomst nu al vast staat.

  De online petitie vind je hier (met al bijna 5000 handtekeningen op 5 dagen).
  boven
    Laatste zondagtrip


  Onze laatste zondagtrip op zondag 31 juli wordt een combinatie van een fietstochtje van 4km naar het Vossenhol (St-Maria-Oudenhove) en het vangen en op naam brengen van vlinders.

  Ken je niets van vlinder? Geen probleem, daar ben je zeker niet alleen mee! We zorgen wel voor een paar mensen die daar wel iets van afweten; zij zorgen ook voor vlindernetjes.
  Kinderen zijn zeker welkom: wellicht niemand zal zo snel achter de vlinders aan gaan.

  Praktisch: start om 14u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel; einde omstreeks 16u.
  contact: An De Schrijver, tel 0484/77 72 44

  Ook de laatste zondag van augustus, de 28ste, zullen we je graag meenemen voor een trip vanuit de Boembekemolen. Daarvan zijn nog geen verdere details bekend.
  boven
    Bestrijding Reuzenberenklauw


  De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) startte midden mei 2016 met een intensieve bestrijding van reuzenberenklauw langs de oevers van de Zwalm. De laatste jaren werd immers een sterke toename vastgesteld van reuzenberenklauw.

  Dit is een exoot die van nature niet voorkomt in onze regio. Reuzenberenklauw wordt bij de 100 ergste Europese invasieve exoten gerekend. De sterke uitbreiding van de plant vormt een bedreiging voor de inheemse flora en fauna langs onze waterlopen. De plant is ook een gevaar voor de volksgezondheid omdat ze bij aanraking ernstige brandwonden kan veroorzaken.

  Later volgen nog maaibeurten van de terug opschietende planten. De bedoeling is zaadvorming te voorkomen en de groeikracht van de soort door het frequente maaien sterk in te perken. Op die manier zal de aanwezigheid en verdere verspreiding van reuzenberenklauw drastisch ingeperkt worden op een termijn van een 3-tal jaar.

  Maar de bestrijding aan de waterlopen alleen zal niet volstaan. Het is belangrijk dat exoten zoveel mogelijk gebiedsdekkend bestreden worden. Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door op eigen terrein de reuzenberenklauw te bestrijden. Wie de reuzenberenklauw opmerkt in het wild of op openbare plaatsen kan dit melden aan de milieudienst (milieu@zwalm.be of 055 480 561).

  info over de plant: wikipedia.org/Reuzenberenklauw
  boven
    Natuurpuntvlees


  Veeakker cv is gespecialiseerd in de rechtstreekse verkoop van ecologische landbouwproducten van de producent naar de consument. Dat doet het via verschillende bioshops en leveringsrondes.

  Om een groeiend aantal natuurgebieden te beheren, werkt Natuurpunt zoveel mogelijk samen met plaatselijke landbouwers. Waar dat niet mogelijk is, zoals in het Burreken, schakelt Natuurpunt eigen runderen in, onder meer Galloways. Om de natuurlijke aangroei van de kudde in te perken verkoopt Natuurpunt elk jaar een deel van de dieren. Veeakker verkoopt dat natuurlijke vlees waarbij Natuurpunt een deel van de winst krijgt.

  Registreer je als klant en bestel op www.veeakker.be (vink aan dat je lid bent van Natuurpunt)

  Een volgende leveringen zullen gebeuren op zaterdag 20 augustus en 12 november om 10u00 te Zottegem, Kruispunt 'De Vos', om 9u00 te Oudenaarde, Weverstraat en om 8u00 te Anzegem, Westdorp (kerkplein Tiegem).
  boven
    Kamperen in de Vlaamse Ardennen


  Met 5 bivakzones is geen enkele regio in Vlaanderen zo goed voorzien als de Vlaamse Ardennen. Van de aanloop (Zingem) tot diep in het hart van de Vlaamse Ardennen (Ronse) kan je met je tent terecht op één van de gratis kampeerplaatsen. Zin om ze te verkennen? Start je tocht aan de Boembekemolen en wandel de blauwe route tot je de typische wegwijzers ziet van de streek-GR (geel-rood). Je volgt 157km lang de geel-rode bewegwijzering en passeert telkens na ongeveer 35 km een slaapplaats. Een verlengd weekend heeft er nog nooit zo avontuurlijk uit gezien! En dan nog in eigen streek!

  Je tocht inkorten of meer info over de bivakzones vind je op www.groteroutepaden.be en op www.bivakzone.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 3 juli 2016
  Boembekefeesten
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Om 14u start een wandeling en workshop, staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Vanaf 17u verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u voor de barbecue. Meer info op www.boembeke.be
  -----
  Zaterdag 23 juli 2016
  Streeptocht te Hundelgem
  Gids: Karel De Waele, tel. 09/386.45.60, of GSM -enkel die dag te gebruiken - 0474/77.82.76. Afspraak om 14u aan de kerk van Hundelgem (Hundelgemsebaan tegenover de Schonenberg(straat) in de deelgemeente Hundelgem van Zwalm). De ganse namiddag studie van de flora van één km² (E3-13-32), waarbij diverse determinatiewerken gebruikt worden en aldus verschillende velddeterminatiekenmerken van de flora aangeleerd worden. Ook voor geïnteresseerde beginners. Einde omstreeks 17u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
  -----
  Zondag 31 juli 2016
  Laatste-zondag-uitstap met thema 'vlinders'
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Van aan de molen gaan we met de fiets naar het Vossenhol/Kloosterbos waar de verschillende vlinders die rondvliegen op naam worden gebracht. Meebrengen: fiets en goed humeur, eventueel vlindernet en insectenpotjes.
  -----
  Vrijdag 26 augustus 2016
  Zomeravondwandeling Perlinkvallei
  Wandeling langs trage wegen van Korsele en de beide Boekels. Info: Vincent Decroock, tel. 0498/10.95.39. Afspraak om 19u aan de voet van de Molenberg te Sint-Denijs-Boekel, Zwalm.
  -----
  Zondag 28 augustus 2016
  Laatste-zondag-wandeling
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----
  Zondag 11 september 2016
  Openmonumentendag 2016: thema stationaire motoren
  Afspraak: van 10u tot 18u aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen.
  -----
  Zaterdag 17 september 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 24 september 2016
  Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
  Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u30 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u. Meebrengen: LAARZEN + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.
  -----
  Zondag 25 September 2016
  Planteninventarisatie Jan De Lichte Velzeke / Zottegem
  Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 10u aan het Romeins Plein Velzeke (nabij bakkerij Marysse). Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
  -----
  Zondag 25 September 2016
  Laatste-zondag-wandeling
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----


  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Wim Dirckx, Guido Gerding, Evil Erin, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN