vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Openmonumentendag 2016 met thema stationaire motoren
 • Yoga in de Boembekemolen
 • Steenbergse Bossen breiden uit
 • Word natuur.vrijwilliger
 • Wordt jij lid van Natuurpunt?
 • Leader-project landschapsbeleving
 • De eikelmuis
 • Mobiele fruitpers te Boembeke
 • Gratis Energiefit-avond 'Dakisolatie'
 • Kalender


 •   Openmonumentendag 2016 met thema stationaire motoren


  De Boembekemolen kan op Open Monumentendag, 11 september, doorlopend bezocht worden onder begeleiding van een gids; vraag er naar!

  In de molen bevindt zich een liggende monocilinder-semidieselmotor geproduceerd door 'Claeys' uit Zedelgem. Die motor werd reeds in 2009 gerestaureerd.

  Om die motor extra in de kijker te stellen komt de 'Stationaire motorclub Brakel' gelijkaardige motoren voorstellen. Dat worden een zestal stationaire motoren en een demonstratie 'houtzagen'.
  Stationaire motoren waren erg in toen het elektriciteitsnet nog niet of onvoldoende aanwezig was. Zij dienden voor tal van taken: het dorsen, houtzagen, het aandrijven van een watermolen bij gebrek aan water, ...

  lees meer: www.uitinvlaanderen.be
  boven
    Yoga in de Boembekemolen


  Vanaf donderdag 8 september wordt er vrijwel wekelijks, telkens op donderdag van 20 tot 21u00, yogales gegeven in de Boembekemolen van . Het wordt een mengeling van stijlen. Losmaken van het lichaam, de nek, het bekken, ... daarna wat actievere bewegingen om te eindigen met een begeleidde ontspanning. Voorkennis is niet nodig, lenigheid ook niet.

  Meebrengen: een matje, eventueel een kussentje om op te zitten en een dekentje of doek om je te bedekken tijdens de ontspanning.

  Kostprijs: 5Ä per gevolgde les, t.v.v. de Boembekemolen en het omliggend natuurgebied.

  Info bij Peter op 0499/77.77.96 of peter_de_vos_thuis@hotmail.com
  Mocht er een les niet doorgaan (wegens ijzel of ...) dan krijg je een sms of telefoontje zoals je wenst.
  Bij mooi weer kan de les doorgaan op het grasveld buiten.

  Na de yogales, kan er nog iets gedronken worden (voor de liefhebbers) aan de democratische prijzen van het Boembeketerras.
  boven
    Steenbergse Bossen breiden uit


  Glooiende weilanden en oude bosjes wisselen elkaar af. Kabbelende beekjes, kleine paadjes en knappe vergezichten doen je twijfelen: Vlaamse Ardennen of Ardennen? Op een steenworp van Zottegem centrum ligt een wel heel mooi stukje natuur: de Steenbergse Bossen.

  Het klinkt misschien wat overdreven, maar kenners en omwonenden weten het al veel langer. De Steenbergse Bossen hebben echt iets magisch. Om dat ruige stukje natuur te beschermen is Natuurpunt Zwalmvallei al enkele jaren actief om de natuur extra kansen te geven. Deze zomer werd bijna 10 hectare extra aangekocht en wordt een deel daarvan aangeplant met streekeigen bomen. De stukken die niet beplant worden, zullen worden beheerd als waardevol grasland. Maar er is meer!

  Niet alleen de natuur heeft baat bij de nieuwe aankoop. Ook de Zottegemnaar -op zoek naar groene ruimte- vaart er wel bij. Tot op vandaag is het niet eenvoudig om de Steenbergse Bossen te bezoeken. Oude buurtwegen zijn vaak ontoegankelijk en trage wegen zijn in de vergeethoek geraakt. Vrijwilligers van Natuurpunt Zwalmvallei zullen daarom komende winter werk maken van een wandelroute die de mooiste plekjes van de Steenbergse Bossen aandoet. Hier en daar komen infoborden die meer vertellen over fauna, flora en het beheer.

  Om de inwoners van Zottegem te betrekken bij de uitbreiding van de Steenbergse Bossen, zullen in 2017 de jeugdverenigingen, buurtbewoners en iedereen die zin heeft uitgenodigd worden om mee bomen te planten. Op die manier vergroten we het draagvlak en werken we samen aan meer natuur in Zottegem. Wie weet kunnen we zelfs een stukje geboortebos inplannen!

  Storten toegelaten!
  Maar er is ook een keerzijde. De aankoop heeft ons handenvol geld gekost. Slechts een klein deel wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, en we moeten steeds meer eigen middelen aanspreken. Middelen die door tal van besparingen schaarser worden.
  Iedereen die wil kan het project steunen door te storten op BE56 2930 2120 7588 met vermelding 'project 6160-Steenbergse Bossen'. Voor giften vanaf Ä40 krijg je automatisch een fiscaal attest.

  Wil je de Steenbergse Bossen al eens verkennen? Neem dan contact op met Chris Nuyens, 0495/67 96 15.
  boven
    Word natuur.vrijwilliger


  Onze percelen worden beheerd met de hulp van landbouwers, waarmee we beheerovereenkomsten sluiten, en werkploegen binnen Natuurpunt. Landbouwers voeren werken uit die voor hen ook nog iets opleveren, zoals hooien en beweiden. Voor werken waarvoor landbouwers niet kunnen worden warmgemaakt vallen we terug op terreinploegen van Natuurpunt.

  Kleine werken, en omdat we nu eenmaal ook graag de handen uit de mouwen steken, worden uitgevoerd door vrijwilligers.

  Wil jij dat ook? Dan ben je heel erg welkom op onze werkdagen.
  In september kan je alvast terecht op
  zaterdag 17 september 2016, werkdag Middenloop Zwalm en
  zaterdag 24 september 2016, werkdag Parkbos-Uilenbroek (met JNM).

  Kijk onze kalender na en let op de ventjes met overall in gele of blauwe kleur.

    Word jij lid van Natuurpunt?


  Nog geen lid van Natuurpunt? Misschien stelden we nog niet de vraag? Of zette jij nog niet de stap?
  Doe het! Word vandaag nog lid!

  Door lid te worden van Natuurpunt bescherm je de natuur in jouw buurt. En je krijgt heel wat voordelen. Je ontvangt een welkomstpakket met daarin: fiets- en Wandelgids met 40 wandelingen en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van BelgiŽ, het meest recente ledenmagazine Natuur.blad, een overzicht van alle partners waar je als lid korting krijgt.
  Daarnaast krijg je 10% korting in onze webshop en kan je een voordelig abonnement nemen op de gespecialiseerde magazines Natuur.oriolus, Natuur.focus en Zoogdier.

  Klik hier: www.natuurpunt.be/steunen/lidmaatschap/inschrijven?recruiting_organisation_id=248640
  boven
    Leader-project landschapsbeleving


  De Vlaamse Ardennen is een reliŽfrijk landschap waarin open kouters afwisselen met bosrijke beekvalleien. Ondanks de vele landschappelijke troeven is de streek bij de recreant en toerist weinig gekend. Dat komt de rust en gezelligheid van het landschap ten goede, maar onbekend maakt ook onbemind.

  Creatieve landschapsbeleving

  Daarom is Natuurpunt, samen met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Toerisme Vlaamse Ardennen, een project gestart dat de belevingswaarde van het landschap versterkt. Het project krijgt de financiŽle steun van Leader - een Europees subsidiŽringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de elementen die het landschap vormen, zichtbaarder en belevingsvoller maken. Dat gebeurt door de installatie van diverse voorzieningen die de gebiedsbezoeker langsheen de talrijke natuurlijke en landschappelijke bezienswaardigheden (be)geleiden.

  Jij kan hieraan meewerken door interessante plekken door te geven via www.landschapsbeleving.be of te participeren in een van de werkgroepen (meld je aan via info@landschapsbeleving.be).
  boven
    De eikelmuis


  Een eikelmuis of 'fruitratje' heeft een schattig snoetje, zwart zorro-masker en een lange pluizige staart. Dit zeer herkenbare en aaibare knaagdier uit onze regio verkiest loofbossen, bosranden, hoogstamboomgaarden en brede houtkanten. De wintermaanden brengt de eikelmuis slapend door, vaak in verwaarloosde schuurtjes en gebouwtjes. Maar vůůr het begin van de winterslaap eet ze haar buik vol met fruit en noten., die vroeger op geen enkel boerenerf ontbraken en ook in vele particuliere tuintjes groeiden.

  Zag je recent nog een eikelmuis ergens in de Vlaamse Ardennen? Laat het aan het RLVA weten! Geef je waarneming door, met een zo nauwkeurig mogelijke plaatsbeschrijving via info@rlva.be of op het nummer 055/207265.

  Indien je over een locatie beschikt die voor de eikelmuis geschikt is, kan RLVA je helpen bij enkele ingrepen die de eikelmuis extra kansen geven. ... lees meer: www.rlva.be/eikelmuis

  Tip: in de Boembekemolen zijn er eikelmuiskasten te koop als geschenkverpakking (met 3 flesjes van ons bier en een passend glas).
  boven
    Mobiele fruitpers te Boembeke


  Op zaterdag 15 oktober van 10 tot 17u00 spoelt, raspt, perst en pasteuriseert de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton).

  Enkel na afspraak via info@mobielefruitpers.com of 0475/26 24 80. Je komt met minstens 75kg appelen.
  Maak nu reeds je afspraak!

  lees meer: mobielefruitpers.com
  locatie: Boembekemolen
  boven
    Gratis Energiefit-avond 'Dakisolatie'


  Je dak Ďenergiefití laten isoleren? Leer het van een specialist!

  Dakisolatie is een van de meest interessante investeringen die je kunt doen aan je woning. Er zijn erg veel mogelijkheden, ook voor wie denkt dat er ingrijpende werken nodig zijn. Laat je goed en onafhankelijk informeren via Eandis. Zo krijg je een lagere energiefactuur en een beter wooncomfort.

  Schrijf je vandaag nog in via de website www.eandis.be

  Waar en wanneer?
  27 september 2016, 20 tot 21u30
  Gemeentehuis - Raadszaal, Zuidlaan 36, Zwalm
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 11 september 2016
  Openmonumentendag 2016: thema stationaire motoren
  De Boembekemolen zal zijn geopend van 10u00 tot 18u00, Boembeke 18 te Brakel (Michelbeke). Bezoek onder begeleiding van een gids aan de Boembekemolen.
  In de molen bevind zich een liggende monocilinder-semidieselmotor geproduceerd door 'Claeys' uit Zedelgem. Die motor, welke met de molen is opgenomen in het beschermingsbesluit, werd reeds in 2009 gerestaureerd. Om die motor extra in de kijker te stellen komt de 'Stationaire motorclub Brakel' gelijkaardige motoren voorstellen.
  -----
  Zaterdag 17 september 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 24 september 2016
  Beheerswerken in natuurgebied Parkbos-Uilenbroek ism. JNM
  Verantwoordelijke: Dominiek Decleyre, tel 0499/80.89.20. Deze activiteit is tevens de startdag voor JNM. Samenkomst om 9u30 aan de picknictafel aan de Waesberg te Lierde. Afvoer van maaisel in de bronzones en bosrand in het deelgebied Uilenbroek. Einde om 17u. Meebrengen: LAARZEN + picknick + riek. Drank wordt voorzien door Natuurpunt.
  -----
  Zondag 25 september 2016
  Planteninventarisatie Jan De Lichte Velzeke / Zottegem
  Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Afspraak om 10u aan het Romeins Plein Velzeke (nabij bakkerij Marysse). Einde omstreeks 13u. Meebrengen: laarzen, eventueel loep en flora.
  -----
  Zondag 25 september 2016
  Laatste-zondag-wandeling
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel.
  -----
  Zaterdag 8 oktober 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm met FOD FinanciŽn
  Info: Koen Gintelenberg, later meer info.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Mobiele fruitpers
  Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Open maken van nieuwe trage wegen te Zwalm
  Organisatie Trage Wegen werkgroep Zwalm ism Pasar Zwalm, Natuurpunt Zwalmvallei, heemkundige kring De Zwalm en de gemeente. Info: Bart Boydens, 055 33 05 22, bboydens@hotmail.com. Afspraak om 14u00, kerk van Sint Blasius Boekel, Zwalm. Jaarlijks worden vele wegjes opgewaardeerd, opgeknapt of opnieuw aangelegd. Op zaterdag organiseren we de hele dag helpactiviteiten voor vrijwilligers. Hapjes en een drank zijn vorzien. Breng ons dus op de hoogte van je komst! Voorzie je van werkhandschoenen en kleren die vuil mogen worden.
  -----
  Zondag 16 oktober 2016
  Dag Van de Trage Weg
  Fietsen langs de verhalen van het Mijnwerkerspad. Opening van een nieuwe route met QR-codes.
  Vertrek: Boembekemolen om 10u00; lunch in Ronse om 12u; terug aan de Boembekemolen rond 16u00.
  De Boembekemolen zet op zondag 16 oktober het verhaal van het Mijnwerkerspad in de kijker. Per fiets verkennen we de nieuwe QR-code-route tussen Zottegem en Ronse, een resultaat van het project Sporen in de Tijd van Trage Wegen vzw en de zes gemeenten langs het Mijnwerkerspad. Langs het traject vind je acht locaties met een QR-code terug waar je een getuigenis over de verdwenen spoorweg kan bekijken via een smartphone of tablet.
  We fietsen langs de route van Michelbeke tot Ronse en luisteren onderweg naar de verhalen van de oude spoorlijn.
  Wie niet meefietst is ook welkom in de Boembekemolen. Het terras is open van 14u tot 18u. Je kan er ook de permanente tentoonstelling over het Mijnwerkerspad bekijken of een wandellingen maken door de natuurgebieden van de Zwalmvallei.
  -----
  Zondag 16 oktober 2016
  Opening en inwandelen van nieuwe trage wegen te Zwalm
  Organisatie Trage Wegen werkgroep Zwalm ism Pasar Zwalm, Natuurpunt Zwalmvallei, heemkundige kring De Zwalm en de gemeente. Info: Bart Boydens, 055 33 05 22, bboydens@hotmail.com. Afspraak om 14u00, kerk van Sint Blasius Boekel, Zwalm. Jaarlijks worden vele wegjes opgewaardeerd, opgeknapt of opnieuw aangelegd. Op zondag worden de nieuw ingerichte en geherwaardeerde wegjes ingewandeld. De wandeling wordt feestelijk afgesloten.
  -----
  Zondag 30 oktober 2016
  Laatste-zondag-wandeling met thema: landschap
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Wandeling geleid door Ben Blancquaert
  -----


  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN