vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • De warmste week
 • Appels rapen en plukken
 • Dag van de Trage Weg: opening van een nieuwe route met QR-codes
 • Afscheidswandeling Ward Verhaeghe
 • Yoga in de Boembekemolen
 • Knotboom zoekt knotter
 • Leader-project landschapsbeleving
 • 10x Tuinieren in de herfst
 • Minder, maar wel opvallende paddenstoelen door superdroge september
 • Van Houtraketje tot Oogstrelend piekhaarkelkje
 • Kalender


 •   De warmste week


  De Warmste Week komt eraan! De week voor Kerstmis wordt zo opnieuw de Warmste Week van het jaar.

  Zin en tijd om koekjes te bakken? Een feestje te geven? Snoepjes te verkopen? ... Weet dat je de Boembekemolen ťn de natuur in de Zwalmvallei een duwtje in de rug kan geven!

  Organiseer iets, overtuig je school om iets te organiseren, maak op je werk een collectebus en bezorg ons een heerlijke brok natuur in de plaats! Alvast dank!

  lees meer: dewarmsteweek.stubru.be/.../boembeke
  boven
    Appels rapen en plukken


  Er worden appels geraapt en geplukt op onze boomgaard te Boembeke voor het persen ervan tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en tijdens onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

  Afspraak op zaterdag 15 oktober vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag.

  contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44.
  boven
    Dag van de Trage Weg: opening van een nieuwe route met QR-codes


  De Boembekemolen zet op 16 oktober het verhaal van het Mijnwerkerspad in de kijker. Per fiets verkennen we de nieuwe QR-code-route tussen Zottegem en Ronse, een resultaat van het project Sporen in de Tijd van Trage Wegen vzw en de zes gemeenten langs het Mijnwerkerspad. Langs het traject vind je acht locaties met een QR-code terug waar je een getuigenis over de verdwenen spoorweg kan bekijken via een smartphone of tablet.

  We fietsen langs de route van Michelbeke tot Ronse en luisteren onderweg naar de verhalen van de oude spoorlijn.

  Wie niet meefietst is welkom in de Boembekemolen. Het terras is open van 14u tot 18u. Je kan er ook de permanente tentoonstelling over het Mijnwerkerspad bekijken of een wandellingen maken door de natuurgebieden van de Zwalmvallei.

  Afspraak op 16 oktober 2016 om 10u00 aan de Boembekemolen; afstand 45 km; terug aan de molen rond 16u00; voorzie je (uiteraard) van fiets, lunchpakket en goed humeur; gratis deelname.
  Inschrijven via lien@elder.be of 0486/21 16 97.
  boven
    Afscheidswandeling Ward Verhaeghe


  Op zondag 23 oktober 2016 organiseren Natuurpunt (Zwalmvallei en Vlaamse Ardennen plus), ANB en de ouwe sokken van JNM een herdenkingswandeling voor Ward Verhaeghe in het natuurgebied Middenloop Zwalm onder leiding van Lieven Nachtergale. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel met vertrek om 14u00. Na de wandeling is er gelegenheid tot napraten in de molen met een hapje en een drankje. Einde voorzien rond 17u00.
  boven
    Yoga in de Boembekemolen


  Sedert een paar weken wordt er vrijwel wekelijks, telkens op donderdag van 20 tot 21u00, yogales gegeven in de Boembekemolen van . Het wordt een mengeling van stijlen. Losmaken van het lichaam, de nek, het bekken, ... daarna wat actievere bewegingen om te eindigen met een begeleidde ontspanning. Voorkennis is niet nodig, lenigheid ook niet.

  Meebrengen: een matje, eventueel een kussentje om op te zitten en een dekentje of doek om je te bedekken tijdens de ontspanning.

  Kostprijs: 5Ä per gevolgde les, t.v.v. de Boembekemolen en het omliggend natuurgebied.

  Info bij Peter op 0499/77.77.96 of peter_de_vos_thuis@hotmail.com
  Mocht er een les niet doorgaan (wegens ijzel of ...) dan krijg je een sms of telefoontje zoals je wenst.
  Bij mooi weer kan de les doorgaan op het grasveld buiten.

  Na de yogales, kan er nog iets gedronken worden (voor de liefhebbers) aan de democratische prijzen van het Boembeketerras.
  boven
    Knotboom zoekt knotter


  Zelden staat men stil bij het feit dat ons landschap het resultaat is van een eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur, waarbij de kleine landschapselementen stille getuigen zijn van oude tradities en gebruiken. Hagen werden gebruikt als veekering, houtkanten als windschermen en knotbomen waren ideale hernieuwbare energieleveranciers. Ten gevolge van een snel veranderende samenleving en een steeds toenemende druk op de open ruimte raken deze functies stilaan in onbruik.

  Knotboom zoekt knotter
  Staan er in je weide knotbomen die komende winter aan een snoeibeurt toe zijn, maar heb je geen tijd, materiaal of zin om zelf de boom in te kruipen, dan kan je een beroep doen op ťťn van de knotteams van het RLVA. In ruil voor het hout komen gespecialiseerde vrijwilligers voor jou de knotwerken uitvoeren. Tegen een vooraf afgesproken vergoeding kan ook al het fijnhout opgeruimd worden.

  lees meer: www.rlva.be/knot-aanvrager
  boven
    Leader-project landschapsbeleving


  De Vlaamse Ardennen is een reliŽfrijk landschap waarin open kouters afwisselen met bosrijke beekvalleien. Ondanks de vele landschappelijke troeven is de streek bij de recreant en toerist weinig gekend. Dat komt de rust en gezelligheid van het landschap ten goede, maar onbekend maakt ook onbemind.

  Creatieve landschapsbeleving

  Daarom is Natuurpunt, samen met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Toerisme Vlaamse Ardennen, een project gestart dat de belevingswaarde van het landschap versterkt. Het project krijgt de financiŽle steun van Leader - een Europees subsidiŽringsprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de elementen die het landschap vormen, zichtbaarder en belevingsvoller maken. Dat gebeurt door de installatie van diverse voorzieningen die de gebiedsbezoeker langsheen de talrijke natuurlijke en landschappelijke bezienswaardigheden (be)geleiden.

  Jij kan hieraan meewerken door interessante plekken door te geven via www.landschapsbeleving.be of te participeren in een van de werkgroepen (meld je aan via info@landschapsbeleving.be).
  boven
    10x Tuinieren in de herfst


  Het najaar is een uitstekende periode om in de tuin te werken. Ruim hem toch maar niet te hard op. Met deze 10 acties zorg je voor meer natuur om van te genieten. De dieren die profiteren mee!

  lees meer: www.natuurpunt.be/10x-tuinieren-de-herfst
  boven
    Minder, maar wel opvallende paddenstoelen door superdroge september


  Oktober is normaal gezien dť paddenstoelenmaand bij uitstek. Na een recorddroge septembermaand zijn er erg weinig grote plaatjeszwammen, zoals bijvoorbeeld Vliegenzwammen, te zien. Een aantal opvallende soorten die goed tegen de droogte kunnen, zoals de Gele aardappelbovist, zijn wel present. En zo is er tijdens de vele paddenstoelenwandelingen van de komende weekends heel wat om naar uit te kijken.

  contact: voornaam.naam@provider.be
  lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  boven
    Van Houtraketje tot Oogstrelend piekhaarkelkje


  510 paddenstoelen krijgen Nederlandse naam

  Zolang er al door amateurs naar paddenstoelen wordt gekeken, krijgen soorten die bij ons voorkomen Nederlandse namen. De Commissie Nederlandse namen (CNN) overlegt, wikt, weegt en neemt beslissingen over namen die geschikt zijn voor de in Vlaanderen en Nederland voorkomende paddenstoelen en slijmzwammen. Recent was er een inhaalbeweging en kregen we er meer dan 510 nieuwe Nederlandse paddenstoelennamen bij.

  Lees het volledige artikel: www.natuurpunt.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 8 oktober 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm met FOD FinanciŽn
  Info: Koen Gintelenberg, werkdag met de Federale Overheidsdienst. Haagonderhoud van de haag langsheen het Mijnwerkerspad en van de boomgaard. Van 9u30 tot 13u. Meebrengen: werkhandschoenen, eventueel takkenschaar. Plaats van Afspraak: Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Zwalm); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Mobiele fruitpers
  Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je twee jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com.
  -----
  Zaterdag 15 oktober 2016
  Open maken van nieuwe trage wegen te Zwalm
  Organisatie Trage Wegen werkgroep Zwalm ism Pasar Zwalm, Natuurpunt Zwalmvallei, heemkundige kring De Zwalm en de gemeente. Info: Bart Boydens, 055 33 05 22, bboydens@hotmail.com. Afspraak om 14u00, kerk van Sint Blasius Boekel, Zwalm. Jaarlijks worden vele wegjes opgewaardeerd, opgeknapt of opnieuw aangelegd. Op zaterdag organiseren we de hele dag helpactiviteiten voor vrijwilligers. Hapjes en een drank zijn vorzien. Breng ons dus op de hoogte van je komst! Voorzie je van werkhandschoenen en kleren die vuil mogen worden.
  -----
  Zondag 16 oktober 2016
  Dag Van de Trage Weg
  Fietsen langs de verhalen van het Mijnwerkerspad. Opening van een nieuwe route met QR-codes.
  Vertrek: Boembekemolen om 10u00; lunch in Ronse om 12u; terug aan de Boembekemolen rond 16u00.
  De Boembekemolen zet op zondag 16 oktober het verhaal van het Mijnwerkerspad in de kijker. Per fiets verkennen we de nieuwe QR-code-route tussen Zottegem en Ronse, een resultaat van het project Sporen in de Tijd van Trage Wegen vzw en de zes gemeenten langs het Mijnwerkerspad. Langs het traject vind je acht locaties met een QR-code terug waar je een getuigenis over de verdwenen spoorweg kan bekijken via een smartphone of tablet.
  We fietsen langs de route van Michelbeke tot Ronse en luisteren onderweg naar de verhalen van de oude spoorlijn.
  Wie niet meefietst is ook welkom in de Boembekemolen. Het terras is open van 14u tot 18u. Je kan er ook de permanente tentoonstelling over het Mijnwerkerspad bekijken of een wandellingen maken door de natuurgebieden van de Zwalmvallei.
  -----
  Zondag 16 oktober 2016
  Opening en inwandelen van nieuwe trage wegen te Zwalm
  -----
  Zondag 23 oktober 2016
  Afscheidswandeling Ward Verhaeghe
  Organisatie van NP (Zwalmvallei en Vlaamse Ardennen plus), ANB en ouwe sokken JNM. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Herdenkingswandeling Ward Verhaeghe in het natuurgebied Middenloop Zwalm olv Lieven Nachtergale; vertrek om 14u00. Na de wandeling gelegenheid tot napraten in de molen met een hapje en een drankje. Einde voorzien rond 17u00.
  -----
  Zondag 30 oktober 2016
  Laatste-zondag-wandeling met thema: landschap
  Info: An De Schrijver, tel 0484/77.72.44. Start om 14u. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Wandeling geleid door Ben Blancquaert
  Van zondag 3 april tot zondag 30 oktober was de Boembekemolen elke zondag geopend. Tijdens de wintermaanden sluiten we onze deuren ... maar de eerste zondag van april van het komende jaar zien we jullie heel graag terug!
  -----
  Zaterdag 19 november 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 27 november 2016
  Bos voor Iedereen
  Plantactie in samenwerking met het project Bos voor Iedereen. Later meer info.
  natuurpunt.be/bos-voor-iedereen  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Dominicus Johannes Bergsma, Glysiak, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN