vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 november 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Bos voor iedereen
 • Werken in de natuur
 • De Vlaamse Ardennen: vanaf 2017 dé wandelregio van Vlaanderen
 • Yoga in de Boembekemolen
 • Het zomerseizoen van de Boembekemolen
 • Tip van onze Joeri: bladerhopen
 • Kalender


 •   Bos voor iedereen


  In bomen klauteren, betoverende paddenstoelen bekijken of genieten van zalige koelte op een warme dag. In bossen heb je de tijd van je leven. Maar in Vlaanderen is er nog werk aan de winkel: vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar willen we iets aan doen.

  Met Bos voor Iedereen wil Natuurpunt nieuwe bossen creëren in Vlaanderen. Daarvoor kopen we grond en zorgen ervoor dat er volwaardige bossen kunnen groeien.

  Ook in Zottegem (Erwetegem), nabij de Steenbergse Bossen, planten we op 27 november, van 11 tot 16u00 een nieuw bos aan. Iedereen welkom! Breng bij voorkeur een spade mee.

  Kan je met de fiets komen? Super! Kom je met de wagen, rij de straat Steenbergen in vanaf Ten Ede (N462); parkeergelegenheid in de straat Steenbergen. Het evenement gaat door in de Vierwegenstraat.

  Meer info: Contact: Chris Nuyens, 0495-67 96 15; zie ook het facebookevenement
  boven
    Werken in de natuur


  Samen met anderen, werken, lachen, zeveren, midden de natuur, toch flink doorwerken, nog lachen, warme soep tegen de middag, ... dat is een werkdag bij Natuurpunt Zwalmvallei!
  Kom op één van onze komende werkdagen:


  - zaterdag 19 november, vanaf 10u00 tot 16u00 of naargelang de goesting minder lang, met afspraak aan de Boembekemolen, wordt een afsluiting geplaatst rond de boom en de bank voor Joris. Alles bij mekaar komt er zowat 50m afsluiting, een doorgang voor voetgangers en een doorgang voor de landbouwer met tractor. Voorzie je van handschoenen en gepast kledij. Wij voozien boterham en soep tegen de middag.

  - zaterdag 17 december, vanaf 10u00 tot 16u00 of naargelang de goesting minder lang, met afspraak nabij de Steenbergse Bossen ... meer info in de volgende flits.

  contact: Koen Gintelenberg
  boven
    De Vlaamse Ardennen: vanaf 2017 dé wandelregio van Vlaanderen


  Uitstekend nieuws voor wie graag wandelt: vanaf de zomer van 2017 moet de Vlaamse Ardennen dé wandelregio van Vlaanderen worden. Om die ambitie te realiseren, werkt Toerisme Oost-Vlaanderen en Natuurpunt hard aan de uitbreiding van de wandelmogelijkheden in de regio.

  Je eigen wandelroutes à la carte uitstippelen in de Vlaamse Ardennen kan al sinds 2010 op het wandelnetwerk Getuigenheuvels (in de driehoek Oudenaarde-Ronse-Kluisbergen) en sinds 2014 op het Oost-Vlaamse gedeelte van het wandelnetwerk Pajottenland (Geraardsbergen en Ninove). Vanaf midden 2017 komen er twee nieuwe wandelnetwerken bij: Zwalmvallei (in de gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel) en Bronbossen (in de gemeenten Brakel, Lierde en Geraardsbergen). Het bestaande netwerk Getuigenheuvels wordt herwerkt, en het Oost-Vlaamse deel van het wandelnetwerk Pajottenland wordt geïntegreerd in het nieuwe wandelnetwerk Bronbossen. Alle netwerken zullen op elkaar aansluiten: handig voor wie graag een wandelvakantie van een paar dagen wil plannen in de Vlaamse Ardennen.

  Bij de realisatie van de nieuwe wandelnetwerken hoort natuurlijk het plaatsen van bewegwijzering. Ook in onze regio zal je binnenkort overal palen en borden in het landschap zien verschijnen. Ondervind je hinder van een geplaatste paal? Contacteer dan de routedokter van Toerisme Oost-Vlaanderen via routedokter@oost-vlaanderen. Hij/zij zoekt graag samen met jou naar een oplossing.

  Voor meer info over de nieuwe wandelnetwerken: www.tov.be/nieuwenetwerken
  boven
    Yoga in de Boembekemolen


  Sedert kort wordt er vrijwel wekelijks, telkens op donderdag van 20 tot 21u00, yogales gegeven in de Boembekemolen. Het is een mengeling van stijlen. Losmaken van het lichaam, de nek, het bekken, ... daarna wat actievere bewegingen om te eindigen met een begeleidde ontspanning. Voorkennis is niet nodig, lenigheid ook niet.

  Meebrengen: een matje, eventueel een kussentje om op te zitten en een dekentje of doek om je te bedekken tijdens de ontspanning.

  Kostprijs: 5€ per gevolgde les, t.v.v. de Boembekemolen en het omliggend natuurgebied.

  Info bij Peter op 0499/77.77.96 of peter_de_vos_thuis@hotmail.com
  Mocht er een les niet doorgaan (wegens ijzel of ...) dan krijg je een sms of telefoontje zoals je wenst.

  Na de yogales, kan er nog iets gedronken worden (voor de liefhebbers) aan de democratische prijzen van het Boembeketerras.
  boven
    Het zomerseizoen van de Boembekemolen


  Het voorbije seizoen van zondagopeningen van de Boembekemolen is opnieuw een succes geworden. Natuurpunt Zwalmvallei dankt zijn talrijke bezoekers én zij die de molen mee open hielden!

  Nu de dagen frisser en korter worden en de avonden nog vroeger vallen wegens het winteruur houdt de Boembekemolen zijn deuren gesloten op zondagnamiddag. We zullen jullie graag terug verwelkomen de komende lente! Om precies te zijn openen we opnieuw op zondag 2 april 2016 ... tot dan!
  boven
    Tip van onze Joeri: bladerhopen

  Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit waarom het belangrijk is om bladerhopen in je tuin te laten rondslingeren. En hoe je snel en eenvoudig je tuin opruimt voor de winter: door lekker niets te doen. Heel wat mensen denken dat ze hun tuin helemaal moeten opruimen voor de winter eraan komt. Maar niets is minder waar. Voor de dieren is het beter dat je niets doet in je tuin en dat je alle blaadjes laat liggen. Dorre takken en afgevallen blaadjes zijn perfect voor insecten om zich in te verschuilen. Die insecten zijn trouwens erg belangrijk, ze zijn de basis van de voedselketen. Dus sit back & relax!

  boven
    Repair Café Opbrakel


  Een Repair Café is een gratis, toegankelijke bijeenkomst, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, en zelfs fietsen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden, ... aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om de meeste kleine herstellingen uit te voeren.

  Boskanter organiseert samen met Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in Opbrakel een Repair Café voor de bewoners van Brakel en omgeving.

  Het Repair Café gaat door op zaterdag 12 november van 11u00 tot 17u00 op Boskanter, Koningsweg 1 (enkel bereikbaar via kruising met Pullem), Opbrakel; klik hier voor een wegbeschrijving. Die dag repareert men er kleding, fietsen en klein elektro.

  Je bent ook welkom als je niets wil laten repareren maar gewoon even ons gezellige café wil bezoeken.
  Je kan altijd nog mee helpen als reparateur, aan de bar, bij het onthaal, om de kinderen te vermaken of een taart te bakken.
  Voor meer info kan je kan bellen naar 055/600617 of mailen naar repaircafebrakel@gmail.com
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 19 november 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 27 november 2016
  Bos voor Iedereen
  Plantactie in samenwerking met het project Bos voor Iedereen. Later meer info.
  natuurpunt.be/bos-voor-iedereen
  -----
  Zondag 27 november 2016
  Perlinkvallei
  Bezoek aan onze percelen. Verkenning voor het opstellen van het to-do-lijstje winterwerken. Vertrek om 9u30 aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan.
  -----
  Zaterdag 17 december 2016
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd i.f.v. de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN