vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 december 2016
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Bamboe gezocht
 • Geef een lidmaatschap cadeau
 • De warmste week
 • Boembeke Luiwerk een beetje Immaterieel Cultureel Erfgoed!?
 • Bos voor Iedereen in de Steenbergse Bossen
 • Kettingzaagcursus
 • Haal de kracht van de natuur in huis!
 • Tip van onze Joeri: vogelkerstboom
 • Kalender


 •   Bamboe gezocht


  Voor het insectenhotel te Boembeke zijn we op zoek naar holle bamboestengels met een diameter van de holtes van 4 tot 10mm.

  We hadden het ons veel gemakkelijker kunnen maken door bamboestokken te kopen in de handel. Moeten we echter vaststellen dat de bamboestokken die in de handel beschikbaar zijn bijna alle afkomstig zijn uit het verre oosten. Die bamboe wordt in containers naar hier gebracht die 'gegast' worden met methylbromide ter bestrijding van insecten. Studiewerk leert dat nogal wat producten nog na jaren sporen bevatten van dat verdelgingsmiddel. Je zal begrijpen dat een insectenhotel met sporen van insecticide niet de beste optie is.

  Wie bamboe beschikbaar heeft uit eigen omgeving en die holtes heeft van 4 tot 10mm,
  laat ons dat aub weten: mail Jan
  boven
    Geef een lidmaatschap cadeau


  Wat is er mooier dan een stukje natuur onder de kerstboom? Geef je familie of vrienden deze eindejaarsperiode een lidmaatschap van Natuurpunt cadeau waarmee ze een jaar lang genieten van onze natuur!

  Jij betaalt het lidgeld, zij ontvangen het welkomstpakket en genieten van alle leuke leden- voordelen. Een lidmaatschap geldt voor het hele gezin en kost 27 euro per jaar.

  Wat zit er in het welkomstpakket?
 • onze Fiets- en Wandelgids met meer dan 40 uitgestippelde wandelingen en fietstochten in de mooiste natuurgebieden van BelgiŽ
 • het meest recente Natuur.blad
 • een lidkaart
 • een Natuurpuntsticker
 • een voordeelwaaier met kortingen bij onze partners

 • contact: ledenadministratie@natuurpunt.be
  lees meer: www.natuurpunt.be/geef-een-lidmaatschap-cadeau
  boven
    De warmste week


  De Warmste Week komt eraan! De week voor Kerstmis wordt zo opnieuw de Warmste Week van het jaar.

  Zin en tijd om koekjes te bakken? Een feestje te geven? Snoepjes te verkopen? ... Weet dat je de Boembekemolen ťn de natuur in de Zwalmvallei een duwtje in de rug kan geven!

  Organiseer iets, overtuig je school om iets te organiseren, maak op je werk een collectebus en bezorg ons een heerlijke brok natuur in de plaats! Alvast dank!

  Zij doen het reeds in de warmste week voor vzw Boembeke:
  De Warmste Soep van De Stedelijke Basisschool Zottegem (De Smidse te Erwetegem), FB-evenement,
  De top 30 van Natuurpunt, dewarmsteweek.stubru.be/.../top-30-van-natuurpunt,
  De NP-stand op de kerstmarkt te Dikkele, Natuurpunt Zwalmvallei op de kerstmarkt te Dikkele,
  nu jij nog?

  lees meer: dewarmsteweek.stubru.be/.../boembeke
  boven
    Boembeke Luiwerk een beetje Immaterieel Cultureel Erfgoed!?


  Nu de Belgische biercultuur voor de UNESCO cultureel erfgoed is en ons bier uiteraard Belgisch is ...

  Ons bier 'Boembeke Luiwerk' is dan wel driedubbel erfgoed. Het wordt niet alleen gebrouwen als steun voor project rond de beschermde Boembekemolen, het bevat ook het sap van een ander stuk erfgoed: de hoogstamboomgaard te Boembeke die nu om en bij de 90 jaar oud is.

  Ons bier kopen? Hier lees je waar het te koop is, tegen welke prijs en meer: natuurpuntzwalmvallei.be/steun.html#drank.

  lees 'Belgische biercultuur is cultureel erfgoed': deredactie.be
  boven
    Bos voor Iedereen in de Steenbergse Bossen


  In Zottegem werden vorige zondag ongeveer 1500 bomen geplant. Op die manier worden de Steenbergse Bossen weeral een stukje groter. Veel volk was er, met onder meer de lokale jeugdbewegingen, Scouts en Chiro, en leerlingen van het Koninklijk Atheneum Zottegem.

  De komende jaren volgen nog meer bosuitbreidingen. Daarnaast voorzien we tegen het voorjaar ook een wandelpad te openen langs het nieuwe bos.

  Een foto-verslag op FB
  Een video-verslag op FB
  Sfeerbeelden met paddenstoelen in de hoofdrol

  Voor wie geen FB-account heeft, zie de homepagina van onze website.

  Uiteraard, ook hier onze sponsors: Polet, Fintro, Landal, Lampiris, Solidariteit voor het gezin, Out Of Use
  boven
    Kettingzaagcursus


  Veiligheid voor alles!

  Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus organiseert de komende weken een paar kettingzaagcursussen voor haar actieve vrijwilligers. Binnen elk van die cursussen is er nog plek voor 2 cursisten:
 • vr 9 en za 10 december, telkens van 9-16u: ECS 1: onderhoud en afkort technieken, meer info,
 • vr 16 en za 17 december, telkens 9-16u: ECS 2: basis veltechnieken, meer info

 • De cursus gaat door in de Natuurpuntloods Bos t'Ename: Boskant 56 (vroeger Braambrugstraat 43) te Oudenaarde.
  Je voorziet je van eten, er is mogelijkheid om gratis koffie of thee te maken.
  Deze cursussen worden gegeven volgens een Europese standaard.

  Gezien de gratis cursussen een flinke financiŽle inspanning vergen zijn die enkel bedoeld voor reeds actieve beheersvrijwilligers.

  Inschrijven kan per mail aan pieterblonde@hotmail.com
  Meer info bij Pieter Blondť, 0488/362 279
  boven
    Haal de kracht van de natuur in huis!


  Je mist de zon in deze donkere periode? Haal ze gewoon in huis! :-)

  Hernieuwbare energie verovert steeds sneller de wereld. Fossiele brandstoffen verliezen terrein terwijl energie uit wind en zon doorstoot. De prijs van zonnepanelen is sinds 2010 met 65 procent gezakt en hun efficiŽntie stijgt. Investeren in zonne-energie brengt meer op dan je spaarboekje. Ook de prijs voor energie uit wind blijft dalen.

  Nu is het ideale moment om mee te surfen op deze hernieuwbare golf. Door samen met je gezin of met mensen in je buurt lokale zonne- en windenergie een duwtje in de rug te geven help je jobs te creŽren in eigen land, zorg je voor meer energiezekerheid en draag je bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. En het is nog eens goed voor je portemonnee ook.

  De mogelijkheden zijn talrijk: je kan samen met andere mensen een windmolen aankopen, zelf zonnepanelen plaatsen of investeren in zonnepanelen op het dak van een school in je buurt, een warmtepomp of zonneboiler installeren of groene stroom aankopen. Aan jou de keuze.

  lees meer: www.iedereenhernieuwbaar.be,
  een initiatief van Greenpeace Belgium, BBLv, Natuurpunt, rescoop, samenlevingsopbouw, test-aankoop, wwf, ACLVB, ACV, am, beweging.net, ABVV, Gezinsbond en Ode
  boven
    Tip van onze Joeri: vogelkerstboom

  Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit hoe je snel en eenvoudig een prachtige en lekkere kerstboom maakt voor je tuinvogels! Ga aan de slag met ossevet om lekkere vetbollen te maken. Smelt het vet, voeg zaadjes, gemengde kleine pitjes, gepelde zonnebloemzaadjes en rozijntjes toe. Doe de mengeling in vormpjes, duw er een touwtje en in laat het mengsel stollen. Sommige vogels zijn ook gek op appels en pinda's. Maak een pindasnoer en knoop een touwtje door een paar appels. Versier je kerstboom met het hele gezin en ook de vogels in jullie tuin gaan een vrolijk eindejaar tegemoet!

  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 17 december 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Werkdag in de Steenbergse bossen: opkuis ontbost perceel, van 10u - 16u. Plaats van afspraak: ingang wandelpad, rechtop Vierwegenstraat 10, Zottegem. Meebrengen: stevige schoenen en werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 21 januari 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  werkdag in het natuurgebied Middenloop Zwalm van 10u-16u. Plaats van afspraak en werken wordt rondgemaild. Voor opname in mailinglist: koen.gintelenberg@telenet.be
  -----
  Zondag 22 januari 2017
  Nieuwjaarsreceptiewandeling nabij de bovenlopen van de Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, tel. 055/60.45.21. Nieuwjaarswandeling nabij de bovenlopen van de Zwalm. Start om 10u te Brakel (Opbrakel) aan het kruispunt van de Leinstraat en Steenpaal (ter hoogte van Leinstraat 90). Aansluitend receptie in de lokalen van Boskanter. Einde rond 13u. Meebrengen: voorzie je van stevig schoeisel of laarzen. Google Maps
  -----
  Vrijdag 3 februari 2017
  Algemene vergadering afdeling Zwalmvallei
  Info: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraak om 19u00 in de B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, te Zwalm (Nederzwalm) voor een avondwandeling om daarna vanaf 20u te starten met de evaluatie van 2016 en de planning van het nieuwe werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
  -----
  Zondag 12 maart 2017
  Lentemaaltijd
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers of via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.  Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Alain Van den Hende, Thomas Quine, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN