vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 januari 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Nieuwjaarsreceptiewandeling langs de Bovenlopen van de Zwalm
 • Natuurpunt overschrijdt magische kaap van 100.000 leden
 • Lentemaaltijd 2017
 • Molenbeek en Bettelhovebeek te Velzeke en Strijpen
 • Knotboom zoekt knotter
 • Cursus mossen en korstmossen
 • Zo vond Marcella troost in de natuur
 • De 'Warmste Week'
 • Vogelzang Id
 • Kalender


 •   Nieuwjaarsreceptiewandeling langs de Bovenlopen van de Zwalm


  Onze nieuwjaarsreceptiewandeling is al ruim een jaarlijkse traditie. Het ligt in onze aard om graag te midden van de natuur te vertoeven, maar we maken er ook graag iets aangenaams van. En, jaar na jaar wordt de nieuwjaarsreceptiewandeling gesmaakt!

  Deze keer spreken af op zondag 22 januari om 10u00 te Brakel (Opbrakel) aan het kruispunt van de Leinstraat en Steenpaal (ter hoogte van Leinstraat 90). Aansluitend is er een nieuwjaarsreceptie in de lokalen van Boskanter; einde rond 13u00. Voorzie je van stevig schoeisel of laarzen.

  contact: Koen Gintelenberg, tel. 055/60.45.21
  locatie op Google Maps
  boven
    Natuurpunt overschrijdt magische kaap van 100.000 leden


  Natuurpunt sluit 2016 af met 101.065 aangesloten gezinnen. Op 15 jaar tijd is het aantal leden meer dan verdubbeld. “De Vlamingen zijn erg bezorgd om natuur dicht bij huis,” zegt Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt. “Steeds meer Vlamingen springen zelf in de bres om de natuur veilig te stellen voor de toekomst. Bij Natuurpunt krijgen ze daar alle kansen voor.”

  Natuurpunt Zwalmvallei doet zowaar nog beter: op 10 jaar tijd wist onze afdeling haar ledenaantal te verbeteren. Op vandaag telt Natuurpunt Zwalmvallei 712 leden.

  Dank je daarvoor. Het is voor ieder van ons een aanmoediging om met nog meer inzet dan vandaag verder te ijveren voor meer natuur in Vlaanderen.

  lees meer: www.natuurpunt.be/nieuws/...
  boven
    Lentemaaltijd 2017


  Op zondag 12 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, ons eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal Bevegemse Vijvers.

  Er is keuze uit
  - Kleurrijk veggiebord,
  - Gevarieerde koude visschotel en
  - Warme beenhesp.

  De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR, voor kinderen 9 EUR.
  Kaarten kan je bekomen
 • bij de bestuursleden of medewerkers
 • via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
 • of via deze link: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd! • Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017
  boven
    Molenbeek en Bettelhovebeek te Velzeke en Strijpen


  De Molenbeek te Zottegem (Velzeke en Strijpen), een zijwaterloop van de Zwalm, is één van de waterlopen waar de vismigratieknelpunten prioritair zullen worden weggewerkt. Nog dit jaar komen er vistrappen ter hoogte van de Driesmolen (Beugelstraat) en de Van Temschemolen (Paddestraat).
  Lees leer.

  Recent werd het beheer van de Bettelhovebeek te Zottegem (Strijpen) overgedragen van de gemeente aan de provincie. Die zal nu het bufferbekken op de Bettelhovebeek ruimen. In de toekomst zal het bekken niet alleen dienen om wateroverlast te voorkomen, het zal ook ingezet worden voor natuurdoeleinden. Eens de Molenbeek vispasseerbaar is, zal de provincie er voor zorgen dat het bufferbekken een ideale paaiplaats voor vissen kan zijn.
  Lees leer.
  boven
    Knotboom zoekt knotter


  betreft knotbomen U12, .... info nog te ontvangen contact met Chris

  contact: Chris Nuyens
  boven
    Cursus mossen en korstmossen


  Mossen en korstmossen behoren in onze regio tot de minst onderzochte groep organismen. We vinden dat bijzonder jammer !
  Met een basiscursus willen we u op weg zetten om in eigen streek op zoek te gaan naar verborgen pareltjes. Sterker nog, deze planten zijn gemakkelijker te determineren dan pakweg paddenstoelen en nachtvlinders. Tijdens de praktijklessen bezoeken we verschillende biotopen in het Muziekbos en het Burreken , beiden behorende tot de topgebieden in onze streek.

  Theorielessen:
  woensdag 15/02/2017 en 22/02/2017, telkens van 19u30 tot 22u30
  De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, Zwalm
  Begeleider : Hans Vermeulen

  Praktijklessen:
  zondag 05/03/2017, van 13u00 tot 16u00, Burreken, Perreveld 14, kleine parking te Brakel
  zondag 12/03/2017, van 13u tot 16u, Muziekbos, Boekzitting 26 (parking), Ronse (Louise- Marie)
  begeleiders : Dirk De Beer en Joost Reyniers

  Iedereen mag en kan ook aansluiten in de voormiddag tussen 10u en 12u dan worden de desbetreffende gebieden bezocht voor diepere inventarisatie voor mossen. Gelieve ruim op tijd aanwezig te zijn op de afspraakplaats.

  Prijs:
  Tarief natuurpuntleden: 24,00 euro
  Tarief niet-natuurpuntleden: 34,00 euro
  Eerst inschrijven en pas betalen na bevestiging door de organisator. Maximum 25 deelnemers.
  Het bedrag schrijf je dan over op het rekeningnummer BE91 8912 5408 8476 en BIC: VDSPBE91 van Vlaamse Ardennen plus, vermelding 'cursus Mossen en Lichenen' + aantal personen.

  Info en inschrijven:
  mail Gunther Groenez, 0486/16 74 30
  mail Jo Gilbert, 0486/09 04 33
  boven
    Zo vond Marcella troost in de natuur


  Acht jaar geleden verloor Marcella haar man. Plots. De klap was hard. Maar ze vond troost in de natuur. Marcella wilde iets nalaten aan het gebied dat voor haar zo veel betekend heeft. Ze nam het op in haar testament.

  Wil jij net als Marcella de natuur opnemen in je testament?
  Meer informatie of een persoonlijk gesprek?
  mail Joost Verbeke, contactpersoon schenkingen en legaten of bel 0477/20 47 27
  lees meer: www.natuurpunt.be/legaten
  boven
    De warmste week


  De week voor Kerstmis was de 'Warmste Week' van het jaar.

  De Stedelijke Basisschool Zottegem (De Smidse te Erwetegem) verkocht de 'Warmste Soep' ten voordele van de vzw Boembeke. Natuurpunt organiseerde 'De top 30 van Natuurpunt'.

  De Warmste Soep leverde alvast meer dan 1.000 euro op! Met dank!
  boven
    Smarthphone-apps: vogels


  Nieuwsgierig naar welke vogel je hoort fluiten? Vogelzang Id biedt misschien wel uitkomst.
  De app herkent automatisch het gezang of de roep van 135 vogels , voorkomend in de Benelux, en vertelt je vervolgens welke soort het is. De kwaliteit van de opname die je maakt moet wel van voldoende kwalitait zijn om de app de soort te laten herkennen.

  Download de app voor Android (betalend)
  Download de app voor iPhone (betalend)

  Ornithopedia Europe biedt een doorzoekbare lijst van alle 1144 vogels in de West Palearctische regio (Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika) in onder meer het Nederlands. De App bevat meer dan 3200 foto's, 29000 online geluidsfiles en 2500 online Youtube video's en veel meer. Je kan bvb je eigen foto's en geluiden vlot toevoegen.

  Download Ornithopedia Europe voor Android (gratis)
  Download Ornithopedia Europe voor iPhone (gratis)
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 21 januari 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Vrijdag 13 januari 2017
  Gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van Natuurpunt VA-plus en Milieufront Omer Wattez
  Alle afdelingen, kernen en werkgroepen van Natuurpunt worden er verwacht. MOW zet klaar en bedient, NP VA+ kuist op! We zetten het nieuwe jaar in met een hapje en een drankje. Afspraak om 19u30 in zaal De Kroon, Dorpsstraat 12 te 9667 Horebeke. Graag vooraf een seintje aan MOW vzw, Kattestraat 23 te Oudenaarde, tel 055/30.96.66 of mail info@milieufrontomerwattez.be.
  -----
  Zondag 22 januari 2017
  Nieuwjaarswandeling afdeling Zwalmvallei: Bovenlopen Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, tel. 055/60.45.21. Nieuwjaarswandeling nabij de bovenlopen van de Zwalm. Start om 10u te Brakel (Opbrakel) aan het kruispunt van de Leinstraat en Steenpaal (ter hoogte van Leinstraat 90). Aansluitend receptie in de lokalen van Boskanter. Einde rond 13u. Meebrengen: voorzie je van stevig schoeisel of laarzen.
  -----
  Vrijdag 3 februari 2017
  Algemene vergadering afdeling Zwalmvallei
  Info: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraak om 19u00 in de B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, te Zwalm (Nederzwalm) voor een avondwandeling om daarna vanaf 20u te starten met de evaluatie van 2016 en de planning van het nieuwe werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
  -----
  Zaterdag 18 februari 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Hakhoutbeheer in het bos aan de Marlboroughstraat. Vrijwilligers kunnen het hout eventueel meenemen. Afspraak aan het perceel aan de Marlboroughstraat te Zwalm. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zaterdag 18 februari 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 11 maart 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vrijmaken wandelpaadjes, perceelsgrenzen en verzagen omgevallen bomen. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, ter hoogte van huisnummer 116 Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zondag 12 maart 2017
  Lentemaaltijd
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017  Dank aan de fotografen: Wouter Cochie, Evil Erin, Wim Dirckx, Sander van der Molen, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN