vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 februari 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Lentemaaltijd 2017
 • Groene pluim voor de vrijwilligers van het terras van de Boembekemolen
 • 2016 in cijfertjes
 • Ree gespot?
 • Nood aan meer klimaatbuffers
 • Bijenhal te Boembeke gevandaliseerd
 • De poes, ze is zo lief!?
 • Poets 2017
 • Kalender


 •   Lentemaaltijd 2017


  Op zondag 12 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, ons eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal Bevegemse Vijvers.

  Er is keuze uit
  - Kleurrijk veggiebord,
  - Gevarieerde koude visschotel en
  - Warme beenhesp.

  De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR, voor kinderen 9 EUR.
  Kaarten kan je bekomen
 • bij de bestuursleden of medewerkers
 • via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
 • of via deze link: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd! • Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017
  Deel onze activiteit op FB!
  boven
    Groene pluim voor de vrijwilligers van het terras van de Boembekemolen


  De Groene pluim, een initiatief van Groen Zottegem, wordt jaarlijks uitgereikt als waardering voor een persoon of organisatie die zich het voorbije jaar liet opmerken op sociaal, cultureel en/of ecologisch vlak.

  Naast de vrijwilligers van de Boembekemolen waren er nog twee finalisten geselecteerd: Repair Café Zottegem en Guido De Staercke met seniorenfietsen. De drie mochten hun project toelichten. Uiteindelijk waren het de vrijwilligers van de Boembekemolen die de prijs in ontvangst mochten nemen.

  Uiteraard zijn we best tevreden met de Groene pluim en de erkenning die daar aan vasthangt. Dat was uiteraard nooit gelukt zonder onze 40 vrijwilligers! Aan onze vrijwilligers: bedankt daarvoor!
  boven
    2016 in cijfertjes


  We deden het weer!

  In oktober werd meer dan 1.000L sap geperst van appels van onze boomgaard te Boembeke. Kort daarop volgde een 3de brouwsel van van ons bier, waarin, maar dat wist je al, een hoeveelheid van dat appelsap is verwerkt; 2016 leverde zo 4.000L bier. Dat bier kwam vorige maand ter beschikking ... we kunnen dus weer even verder.

  In tussentijds liep ons ledenaantal eind 2016 op tot ruim boven de 700 leden. Onze 40 vrijwilligers die het terras van de Boembekemolen verzorgen kregen een pluim.

  Vorig jaar werd ook al een boerenjaar voor onze natuurgebieden: alleen al in Steenbergse Bossen werd vorig jaar ruim 10 ha verworven.

  Zullen we zo verder doen?
  boven
    Ree gespot?


  Soms zijn we al eens verbaasd over de natuur rondom ons. Bijvoorbeeld als we voor het eerst in de eigen omgeving een ree opmerken. Dat moet een fijn gevoel zijn.

  De ree is in de Zwalmvallei geen uitzonderlijke waarneming. De laatste 10 jaar is de ree trouwens aan een heuse opmars bezig, zowel vanuit de Scheldevallei als vanuit de diepe Vlaamse Ardennen. De ree is voornamelijk in de schemering actief, vandaar dat je ze niet zo gauw zal merken.

  De reden dat reeën en andere grote zoogdieren terugkeren is de toename aan natuurgebied in de Zwalmvallei, de goede afspraken met de jagers en vooral de reeën zelf die zich beginnen aanpassen aan de verstedelijkte gebieden.
  boven
    Nood aan meer klimaatbuffers


  Het vierjaarlijkse klimaatrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA) deed vorige week heel wat stof opwaaien. Zo onthulde het onderzoek niet alleen dat Zuid- en Zuidoost-Europa echte hotspots van klimaatverandering worden, ook worden de economische verliezen sinds de jaren ‘80 omwille van de klimaatopwarming nu al geschat op meer dan 400 miljard euro. Het nemen van de juiste adaptatiestrategieën, zoals bv. het aanpakken van de ruimtelijke wanorde en inrichten van waterbergingsgebieden, zijn volgens het rapport dan ook cruciaal om de negatieve gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.

  Natuurpunt werkt via haar beheer mee aan het klimaatrobuust maken van de leefomgeving.
  boven
    Bijenhal te Boembeke gevandaliseerd


  De bijenhal nabij de Boembekemolen valt voor de 4e keer ten prooi aan vandalisme en dit keer met fatale gevolgen: de drie bijenvolken werden gedood.
  boven
    De poes, ze is zo lief!?


  Onze huiskat heeft soms meer zijn geweten dan ons lief is. Hier wat lectuur voor eigenaren van een poes: 'katten in de Nederlandse natuur'.
  boven
    Poets 2017


  Ook in 2017, op 25 maart, komt er in Zottegem terug een grote zwerfvuilopruimactie, Poets 2017. De milieudienst gaat op zoek naar verenigingen, buurt-/oudercomités, scholen, ... interesse? Alle deelnemers aan de actie worden door het stadsbestuur getrakteerd op een drankje en een hapje.

  Om de Zottegemnaren een geweten te schoppen zal al het opgeruimde zwerfvuil tentoongesteld worden op de parking aan het Egmontkasteel.

  Extra chappoo voor de 15 vrijwilligers die meter/peter willen worden van hun straat! Wil jij dat ook? Contacteer Jan Scheerlinck!

  contacteer voor een inschrijvingsformulier voor de Poets 2017: Jan Scheerlinck, 09/364 65 13
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Vrijdag 3 februari 2017
  Algemene vergadering afdeling Zwalmvallei
  Info: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraak om 19u00 in de B&B De Notelaar, Biestmolenstraat 14, te Zwalm (Nederzwalm) voor een avondwandeling om daarna vanaf 20u te starten met de evaluatie van 2016 en de planning van het nieuwe werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
  -----
  Zaterdag 18 februari 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Hakhoutbeheer in het bos aan de Marlboroughstraat. Vrijwilligers kunnen het hout eventueel meenemen. Afspraak aan het perceel aan de Marlboroughstraat te Zwalm. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zaterdag 18 februari 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 11 maart 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vrijmaken wandelpaadjes, perceelsgrenzen en verzagen omgevallen bomen. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, ter hoogte van huisnummer 116 Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zondag 12 maart 2017
  Lentemaaltijd
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017
  -----
  Zaterdag 18 maart 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 25 maart 2017
  Geologieverkenning
  De geologie van de Vlaamse Ardennen openbaart zich stap voor stap tijdens een boeiende tocht door de Perlinkvallei. We onderzoeken het ontstaan van de Vlaamse Ardennen, evenals de weerslag van de geologie op het gebruik van het landschap door de mens en de biodiversiteit. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 13u30. Einde voorzien tegen 17u30. Kostprijs € 10, cursus en drankje inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 met vermelding Geologieverkenning. Meebrengen stevig schoeisel en loupe.  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN