vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 maart 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Lentemaaltijd 2017
 • Duurzaamheidsbeurs
 • Iedereen de elektrische fiets op
 • Zwerfvuilactie Let’s do it Zwalm 2017
 • Voedseltuinproject Rijkbos
 • AIRbezen
 • Klimaatzaak 2.0
 • Waarom wordt Vlaanderens mooiste in de Vlaamse Ardennen gereden?
 • Dagen Zonder Vlees
 • Kalender


 •   Lentemaaltijd 2017


  Op zondag 12 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, ons eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal Bevegemse Vijvers.

  Er is keuze uit
  - Kleurrijk veggiebord,
  - Gevarieerde koude visschotel en
  - Warme beenhesp.

  De prijs bedraagt voor volwassenen 15 EUR, voor kinderen 9 EUR.
  Kaarten kan je bekomen
 • bij de bestuursleden of medewerkers
 • via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
 • of via deze link: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd! • Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017
  Deel onze activiteit op FB!

  De Lentemaaltijd 2017 kreeg een extra steuntje van
  boven
    Duurzaamheidsbeurs


  KWB Groot-Zottegem organiseert in samenwerking met de stad Zottegem en VDK spaarbank een Duurzaamheidsbeurs. Naast een 20-tal standen van verenigingen, waaronder Natuurpunt Zwalmvallei, en lokale bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid, staat Koen DEWULF op de affiche.

  Koen Dewulf is een stand up comedian die zijn 'ecocriet' brengt. Koen kijkt daarin met een kritische blik naar ons. Geen belerend vingertje, wel 90 minuten ontspanning en lachen!

  Dit gaat door op vrijdag 24 maart om 18u30 voor de standen en 20u00 voor het optreden.

  Kaarten aan 5 euro via
  - Gilbert Vercruysse, 09/360 83 75, 0473/98 43 29,
  - Els Van der Meersch, 09/371 42 63, zottegem@vdk.be,
  - af te halen VDK kantoor, Heldenlaan 41 te Zottegem of
  - aan de kassa tijdens de Lentemaaltijd van Natuurpunt Zwalmvallei.
  boven
    Iedereen de elektrische fiets op


  Omdat de overstap voor senioren naar een elektrische fiets niet evidentie is organiseert de milieudienst van de stad Zottegem een gratis workshop 'elektrische fietsen' voor senioren. Daarin komen naast de voordelen van de elektrische fiets ook basiskennis techniek, wetgeving, verkeersveiligheid, aankoop- en onderhoud, huurmogelijkheden en oplaadfaciliteiten aan bod. De deelnemers zullen in samenwerking met een lokale verdeler van e-bikes een testrit kunnen maken met een elektrische fiets.

  Wanneer: vrijdag 10 maart van 14u00 tot 16u00
  Waar: administratief centrum Sanitary te Zottegem
  Inschrijven kan tot 1 maart via Jan Scheerlinck of 09/364 65 13.
  boven
    Zwerfvuilactie Let’s do it Zwalm 2017


  Op zaterdag 18 maart 2017, tussen 14u00 en 17u00, doet Zwalm mee met de nationale opruimactie 'Let's do it, Belgium!'.

  De milieuraad en het gemeentebestuur nodigen je van harte uit om de handen uit de mouwen te steken ... en mee te helpen bij het opruimen van zwerfvuil in de gemeente. De gemeente stelt materiaal (fluohesjes, handschoenen, grijptangen, vuilzakken) ter beschikking om het opruimen vlot te laten verlopen.

  Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de zwerfvuilactie, bevestig dan je deelname voor 13 maart 2017 aan de milieudienst. Laat zeker weten met hoeveel personen je wil deelnemen en eventueel welk traject je wil opruimen. We sluiten de actie af samen met alle vrijwilligers met een welverdiend drankje.

  bevestig dan je deelname of meer info: milieu@zwalm.be of 055/48 05 61
  lees ook: letsdoitbelgium.be
  boven
    Voedseltuinproject Rijkbos


  In het voorjaar van 2017 start in Zottegem een sociaal-ecologisch samentuinproject.

  Een diversiteit van mensen is welkom om samen vrijwillig te werken in een collectieve moestuin. Naast specifieke doelgroepen zoals mensen met een psychische kwetsbaarheid en mensen met een beperking wensen we graag ook andere bewoners uit de omgeving te betrekken bij dit project.

  Bedoeling is om op vaste momenten, in kleine groepen en onder begeleiding te werken in de moestuin, ieder op zijn tempo. De oogst wordt verdeeld onder de deelnemers.

  Op het perceel van 1,5 hectare op Rijkbos zijn naast de moestuin ook mogelijkheden voor andere elementen zoals eetbare bostuin, dieren, bijenkast, vuurplek, meditatieplaats ... Ook zullen er binnen het voedseltuinproject sociale activiteiten georganiseerd worden.

  Ben jij iemand met groene vingers en/of met een sociaal hart die zich graag wil inzetten voor dit ecologische en warmmenselijke project? Meld je aan voor een kennismakingsgesprekje bij Filip en kom naar het informatiemoment op 28 maart 2017 om 19 u. op Rijkbos.

  contact: projectcoördinator, Filip Loobuyck of 0486/08.32.42
  locatie: Vierkantshoeve Rijkbos, Rijkbos 46, Zottegem (Elene)
  meer info in de flyer
  boven
    AIRbezen


  Benieuwd naar de hoeveelheid fijn stof in jouw buurt? Doe mee en adopteer een AIRbezenplant.

  In Oost-Vlaanderen wordt in voorjaar 2017 een uniek project gestart om de verspreiding van fijn stof afkomstig van het verkeer in de provincie in kaart te brengen. Het gaat om een initiatief van beweging.net, CM, Vormingplus, de Provincie Oost-Vlaanderen en het departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

  AIRbezen zijn op zoek naar vrijwilligers die een aardbeiplantje willen adopteren van eind maart tot eind juni 2017. Je hoeft het plantje gedurende deze periode enkel te verzorgen door voldoende water te geven en, op het einde van de meetperiode, 5 bladstalen binnen te brengen in onze lokale inzamelpunten. Het plantje mag je daarna houden om van de lekkere aardbeien te genieten.

  lees meer: www.airbezen.be/
  boven
    Klimaatzaak 2.0


  Vandaag presenteert zich Klimaatzaak 2.0! De vertragingsmanoeuvres van onze overheden hebben Klimaatzaak nog ambitieuzer gemaakt. Zij hebben daarom een nieuw registratiesysteem opgezet. Door de eenvoudige vernieuwde procedure word je mede-eiser in niet meer dan 1 minuut!
  Het kost je geen cent, slechts hooguit 1 minuut van je tijd.

  Help hen om dit historische proces te voeren. Spreek familie en vrienden aan en nodig hen vandaag nog uit om mede-eiser te worden via www.klimaatzaak.eu.
  boven
    Waarom wordt Vlaanderens mooiste in de Vlaamse Ardennen gereden?


  Kom mee de wondere wereld van de geologie van de Vlaamse Ardennen ontdekken via een interactieve ontdekkingstocht in en rond de Perlinkvallei te Zwalm. We observeren het landschap, voeren grondboringen uit, analyseren de bodemstalen en zoeken naar verklaringen. Ook de bronbeekjes ontsnappen niet aan onze aandacht. Met schema's en landkaarten worden onze bevindingen verder uitgediept.

  Geleidelijk aan zien we dat de ondergrond de natuur beïnvloedt. Ook de mens laat zijn keuzes voor het landgebruik afhangen van de samenstelling van de bodem. Die kan op korte afstand behoorlijk van elkaar verschillen.

  Het onderwerp wordt grondig behandelt en omdat het tamelijk uitgebreid is, voorzien we ongeveer 4 uur voor de excursie. Tussendoor voorzien we een sanitaire stop en een drankje tijdens de excursie. Voor meer praktische informatie: zie kalender.
  boven
    Dagen Zonder Vlees


  Wat?
  DZV is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Voor wie een extra uitdaging wil, inspireren we ook rond minder verpakkingen, minder voedselverspilling, meer seizoensgroenten en meer plantaardige voeding. Samen verkleinen we onze ecologische voetafdruk en ontdekken we hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn!
  DOE MEE

  Waarom?
  DZV is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een warme oproep om bewust minder vlees en vis te eten. De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de grote oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer we toch vlees eten, kiezen we best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. En ook op het vlak van voedselverspilling en verpakkingen kunnen we onze milieu-impact nog flink verkleinen. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, is deze actie een krachtig signaal dat wij burgers alvast onze verantwoordelijkheid willen nemen.
  MEER INFO

  Bekende deelnemers aan DZV
  boven
    Word Natuur.vrijwilliger


  Om Natuurpunt Zwalmvallei draaiende te houden is onze vereniging steeds op zoek naar nieuwe mensen. Wil je graag de organisatorische kant versterken dan zal het bestuur je graag verwelkomen. Wil je liever in de natuur werken dan zullen we je graag de weg wijzen naar de conservators van onze natuurgebieden ... of je wil gewoon helpen waar het kan? Mooi! Laat het ons weten, we geven je graag een plek in ons raderwerk. Zo bouwen we samen aan een betere natuur voor iedereen.

  stuur ons een berichtje

    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 11 maart 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vrijmaken wandelpaadjes, perceelsgrenzen en verzagen omgevallen bomen. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, ter hoogte van huisnummer 116 Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zondag 12 maart 2017
  Lentemaaltijd
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 1 te 9620 Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 15EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2017
  -----
  Zaterdag 18 maart 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 25 maart 2017
  Geologieverkenning
  De geologie van de Vlaamse Ardennen openbaart zich stap voor stap tijdens een boeiende tocht door de Perlinkvallei. We onderzoeken het ontstaan van de Vlaamse Ardennen, evenals de weerslag van de geologie op het gebruik van het landschap door de mens en de biodiversiteit. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 13u30. Einde voorzien tegen 17u30. Kostprijs € 10, cursus en drankje inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 met vermelding Geologieverkenning. Meebrengen stevig schoeisel en loupe.
  -----
  Zondag 2 april 2017
  Zomerseizoen voor de Boembekemolen
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Geopend van 14u tot 18u. Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  Van zondag 2 april tot zondag 29 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Elke laatste zondag van de maand is er een wandeling met vertrek aan de molen.

  -----
  Zaterdag 15 april 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Maandag 17 april 2017
  Voorjaarsbloeierswandeling in de Perlinkvallei
  Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 14u00. Einde voorzien tegen 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen.
  -----
  Zondag 23 april 2017
  Voorjaarsflora van het Brakelbos
  Plantentocht voor beginners met de Plantenwerkgroep. Afspraak om 9u30 aan de parking van het Brakelbos aan het einde van de Brakelbosstraat. Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, eventueel loep en plantengids. Einde omstreeks 12u.
  -----
  Zondag 30 april 2017
  Familiewandeling: thema voorjaarsflora
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN