vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 mei 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Steeds meer vis in de Zwalm
 • Opening van de meimaand aan de kapel te Boembeke
 • Honden aan de lijn aub!
 • Gezocht: Aziatische hoornaar
 • Gezinsfeest in De Kaaihoeve op de Dag van de Biodiversiteit
 • Onze landbouw moet anders!
 • Onze zonevreemde bossen
 • Kalender


 •   Steeds meer vis in de Zwalm


  Het gaat goed met de Zwalm én met het visbestand. Dat blijkt uit een grootschalig visonderzoek dat er momenteel aan de gang is. Toch kan het nog altijd beter. "Verschillende woningen en restaurants lozen hun afvalwater nog altijd in de rivier", zegt visserijbioloog Alain Dillen.

  lees meer: hln.be/regio/brakel/steeds-meer-vis-in-de-zwalm~a4aec280/
  boven
    Opening van de meimaand aan de kapel te Boembeke


  Het dekenaat Zottegem nodigt alle parochianen en alle belangstellenden van de parochies van Zottegem uit voor de viering van de opening van de meimaand. Die gaat door op het terras van de Boembekemolen nabij de Boembekekapel op vrijdag 5 mei om 19u00. Na de viering wordt er nog eventjes gebeden aan de kapel en nadien is iedereen uitgenodigd voor een receptie en gezellig samen zijn op het terras aan de watermolen.

  Ter die gelegenheid denken we terug aan Joris Otte, bezieler van de kapel en haar restauratie.
  boven
    Honden aan de lijn aub!


  De natuur is dezer dagen één grote kraamkliniek: reekalfjes, kleine vogels en ontluikende voorjaarsbloeiers. Al dat jong geweld is niet alleen fantastisch mooi, maar ook zeer kwetsbaar. In de meeste natuur- en bosgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn honden welkom, maar ze moeten echt wel aan de leiband. Loslopende honden verstoren namelijk de natuur, wat in deze tijden meteen ernstige gevolgen heeft. Daarom roept het Agentschap voor Natuur en Bos op om deze afspraken te respecteren.

  lees meer: www.natuurenbos.be/hondenaandelijn
  boven
    Gezocht: Aziatische hoornaar


  Het zat er aan te komen dat de Aziatische hoornaar ook in Vlaanderen zou worden vastgesteld. De soort rukt immers op uit het zuiden, en vorig najaar werd in Henegouwen het eerste Belgische nest gevonden. De eerste gevalideerde waarneming voor Vlaanderen valt te beurt aan de Vlaamse Ardennen. Een alerte imker ving een dier in zijn tuin nabij het Bos t'Ename.

  De Aziatische hoornaar is een invasieve, uitheemse soort die behoorlijk wat last kan leveren. Zo jaagt die actief op onze honingbij door stationair voor de vliegopening te vliegen en dan de vertrekkende bijen te vangen. Op die manier kan zo'n bijenvolk gedecimeerd worden en uiteindelijk ten gronde gaan. In het najaar zijn ze ook belust op de honing van de bijenvolken en bij massale aanvallen kan de gehele kast geplunderd worden.

  De Aziatische hoornaar is opgenomen op de lijst van voor de Europese Unie zorgwekkende, invasieve uitheemse soorten. Voor deze soorten wordt er internationaal nauw samengewerkt om verspreiding een halt toe te roepen.

  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) roepen dan ook op om de komende maanden bijzondere aandacht te geven aan grote wespen en hun nesten. Onderstaande links geven aan hoe je de Aziatische hoornaar kunt herkennen. Gelieve (vermoedelijke) waarnemingen van Aziatische hoornaar of hun nesten te delen op www.waarnemingen.be. Waarnemingen kunnen enkel worden bevestigd indien voorzien van foto's en/of een uitvoerige beschrijving.

  herkenning: 8807.pdf
  lees meer: www.ecopedia.be/.../Aziatische_hoornaar
  contact: Bram D'hondt, Agentschap voor Natuur en Bos (bram.dhondt@vlaanderen.be)
  boven
    Gezinsfeest in De Kaaihoeve op de Dag van de Biodiversiteit


  Ga op 21 mei mee genieten van biodiversiteit tijdens de gratis gezinsdag in De Kaaihoeve. Er zijn allerlei workshops met en over natuur voor de hele familie. Lekker neerploffen op het terras of spelen in de heerlijke natuurtuin mag uiteraard ook!

  Op het programma staat onder andere eco-comedy 'Stop met klagen' van Steven Vromman, bushcraft, minipizza's bakken in de leemoven, verzorgingsproducten maken met brandnetels, een avontuurlijke kleuterwandeling, vijverdiertjes vissen, prehistorische werktuigen maken, bricoleren met paletten, een beestentoren maken en je eigen sapje trappen met de 'Sappentrapper'. Daarnaast is er natuurlijk nog altijd het blotevoetenpad en de natuurlijke speeldernis om te verkennen.

  De gezinsdag gaat door op de Dag van de Biodiversiteit, zondag 21 mei 2017, van 13.30 tot ongeveer 18.30 uur. Toegang en alle workshops zijn gratis.

  contact: dekaaihoeve@oost-vlaanderen.be, 055/496 796, www.dekaaihoeve.be
  De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, Zwalm (Meilegem)
  boven
    Onze landbouw moet anders!


  Het Europees landbouw beleid faalt. Het ondermijnt ons klimaat en schaadt onze leefomgeving. Laat de Europese Commissie nu weten dat het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid grondig hervormd moet worden zodat het goed wordt voor zowel de boer, de natuur als onze gezondheid. Laat uw stem nu horen! Zeg ja tegen een andere/leefbare landbouw!

  Laat van je horen: www.natuurpunt.be/.../onze-landbouw-moet-anders-laat-je-stem-horen
  boven
    Onze zonevreemde bossen


  Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) organiseert namens de Vlaamse overheid een openbaar onderzoek over de kaart van de ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ (MKWB), ook wel zonevreemde bossen genoemd.

  Dat zijn bossen die gelegen zijn buiten de groene bestemmingen: in woongebied, industriegebied, recreatiegebied, landbouwgebied of in een andere niet-groene bestemming.

  In principe zijn alle bossen, waar ze ook liggen, beschermd door het Bosdecreet. Maar in gebieden die niet bestemd zijn als natuur-, bos- of parkgebied, zijn de bossen minder goed beschermd en dus kwetsbaar. De meest waardevolle van die kwetsbare bossen zijn nu samen op een kaart gezet. Via een verstrengde procedure voor ontbossing kunnen de bossen op die kaart beter beschermd worden.

  De Vlaamse Regering heeft de kaart ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ voorlopig vastgesteld op 31 maart 2017. De kaart wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. Van dinsdag 16 mei 2017 tot en met vrijdag 14 juli 2017 kunt u hierop opmerkingen indienen.

  lees meer: www.natuurenbos.be/openbaaronderzoek
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 20 mei 2017
  Werkdag Steenbergse Bossen
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Vanaf 10u00 tot 16u00; afspraak aan de ingang van het pad naast Steenbergen 29 te Zottegem voor het hooien en eventueel zeisen van een hooiland. Meebrengen: gepaste kledij en werkhandschoenen. Wij voozien een boterham op de middag.
  -----
  Zaterdag 20 mei 2017
  Het leven in en rond de poel van de Perlinkvallei
  We onderzoeken de waterkwaliteit en alle levensvormen in en rond de poel aan de Marlboroughstraat. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan het perceel aan de Marlboroughstraat te Zwalm ter hoogte van de poel. Aanvang 9u tot de middag. Kostprijs €5, werkblaadjes en drankje inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht bij bovenstaande contactpersoon en door over te schrijven op de rekening BE57 9201 0163 2135 met vermelding poelonderzoek. Meebrengen: laarzen (geen schoenen gezien activiteit).
  -----
  Zondag 28 mei 2017
  Familiewandeling: thema bijen
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een wandeling rond bijen. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zaterdag 3 juni 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Maaisel verwijderen Baobabweide, maaien toegangspaadjes en rond de vlonder aan de poel. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen stevig schoeisel en werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 17 juni 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Vanaf 10u tot 16u gaan we allerhande werkjes uitvoeren zoals onderhoud haag van de boomgaard te Boembeke, onderhoud wandelpaden en onderhoud feestweide. Meebrengen: gepaste kledij en werkhandschoenen. Wij voorzien een boterham op de middag. Plaats van afspraak: Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel
  -----
  Zondag 25 juni 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zondag 2 juli 2017
  Boembekefeesten + wandeling
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling en workshop. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info volgt op www.boembeke.be
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, Eric Engbretson, Huntingdog association, Siga, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN