vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juni 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

Terwijl zowel in de Verenigde Staten als in Vlaanderen beleidsvoerders meer geven om het korte gewin dan om een toekomst voor volgende generaties blijft Natuurpunt zich inzetten voor meer en betere natuur.

In deze flits:
 • Voor de Vlaamse regering staan bossen vooral in de weg
 • Boembekefeesten 2017
 • Handen uit de mouwen voor meer natuur!
 • Waar zijn alle insecten heen?
 • 10 tips voor meer vlinders in je tuin
 • Beekprik
 • RLVA: 2 vacatures
 • Kalender


 •   Voor de Vlaamse regering staan bossen vooral in de weg


  De boskaart van Joke Schauvliege is het perfecte voorbeeld van hoe het algemeen belang moet sneuvelen voor vele kleine private belangen. De complete onkunde doet vermoeden dat het nooit echt de bedoeling was om 12.000 hectare waardevol, kwetsbaar bos te beschermen.

  Zonevreemde bossen zijn die bossen die gelegen zijn buiten de groene bestemmingen van het gewestplan: in woongebied, industriegebied, recreatiegebied, landbouwgebied of in een andere niet-groene bestemming.

  In principe zijn alle bossen, waar ze ook liggen, beschermd door het Bosdecreet. Zonevreemde bossen zijn echter minder goed beschermd en dus kwetsbaar. De meest waardevolle van die kwetsbare bossen werden samen op een kaart gezet. Althans, dat was zogenaamd de bedoeling.

  Apache, voor Vlaamse regering staan bossen vooral in de weg
  Natuurpunt, wat na de boskaart?
  boven
    Boembekefeesten 2017


  Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 2 juli de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

  Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking, zijn er volksspelen en voor de kleinsten een springkasteel.
  Om 14u00 ...
  Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
  tegen 18u00 voor de barbecue.

  contact en inschrijven voor de BBQ: email An De Schrijver of 0484/77 72 44
  lees meer: www.boembeke.be
  boven
    Handen uit de mouwen voor meer natuur!


  Een rits kleine werken in onze natuurgebieden die niet gebeuren door de landbouwers waar we mee samenwerken of door de professionele Natuupuntploegen, en omdat we nu eenmaal ook graag de handen uit de mouwen steken, pakken we zelf aan. Dat doen we tijdens onze werkdagen.

  Wil jij ook de handen uit de mouwen steken? Dan ben je heel erg welkom op onze werkdagen:
  17 juni 2017, afspraak Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel of zie het FB-evenement
  24 juni 2017, afspraak Baobobosje
  boven
    Waar zijn alle insecten heen?


  “We zien minder en minder vlinders”, “het gaat niet goed met de bijen”. Veel mensen merken op dat insecten achteruit gaan. Maar hoeveel minder vlinders en bijen zijn er dan precies? En hoe zit het dan met die andere beestjes, zoals vliegen en kevers, die ook een belangrijke rol vervullen in de natuur? Een recente Duitse studie, die gepubliceerd werd in Science, brengt een dramatische evolutie aan het licht.

  lees meer op natuurpunt.be
  boven
    10 tips voor meer vlinders in je tuin  Met hun grote verscheidenheid en gevarieerde ecologie zijn vlinders waardevolle indicatoren van de kwaliteit van ons leefmilieu. En geef toe, wie houdt er nu niet van die kleurrijke fladderaars?!

  Met slechts een paar ingrepen kan het aantal vlinders in je tuin al aanzienlijk vergroten. Bijvoorbeeld; creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders.

  Ga aan de slag met onze 10 tips en download het gratis e-boek om van je tuin een vlinderparadijs te maken
  boven
    Beekprik


  Voor het eerst werden in Vlaanderen parende beekprikken gefilmd. Beekprikken zijn palingachtige visachtigen, die hoge eisen stellen aan de waterkwaliteit en hun leefomgeving. De parende vissen werden gefilmd in een beek in de Vlaamse Ardennen. Dit bewijst dat de grote inspanningen die de waterbeheerders de voorbije jaren deden, renderen.

  Tijdens een onderzoek van de waterlopen in de Vlaamse Ardennen merkten mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de parende beekprikken op. Visserijbioloog Alain Dillen en regiobeheerder Xavier Coppens waren er op onderzoek in het kader van de Europese natuurdoelen.

  Binnenkort mag je trouwens meer info verwachten over de resultaten van dit onderzoek. Zo mogen de resultaten ter hoogte van de vistrap aan de Boembekemolen zeer mooi genoemd worden.

  Het zou het visbestand, en vooral de kwetsbare soorten op de Zwalm of haar zijbeken bijkomend ondersteunen mocht versneld werk worden gemaakt van de zuivering van een aantal zwaar vervuilde, maar ecologisch belangrijke beken in het buitengebied.

  lees meer: natuurenbos.be
  boven
    RLVA: 2 vacatures


  Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) heeft twee vacatures om zijn team te vervolledigen:
 • een voltijdse functie ‘medewerker landschapsinrichting en –beheer’ voor onbepaalde duur
 • een 4/5-de ‘medewerker natuur en landschap’ voor contract van 1 jaar, mogelijkheid tot verlenging

 • Kandidaten worden verwacht om te solliciteren per mail uiterlijk 19 juni 2017 om 9u00.

  zie rlva.be/vacatures-2017
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 17 juni 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Vanaf 10u tot 16u gaan we allerhande werkjes uitvoeren zoals onderhoud haag van de boomgaard te Boembeke, onderhoud wandelpaden en onderhoud feestweide. Meebrengen: gepaste kledij en werkhandschoenen. Wij voorzien een boterham op de middag. Plaats van afspraak: Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel
  -----
  Zaterdag 24 juni 2017
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Maaisel verwijderen Baobabweide, maaien toegangspaadjes en rond de vlonder aan de poel. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen stevig schoeisel en werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 25 juni 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zondag 2 juli 2017
  Boembekefeesten + wandeling
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 start een wandeling en workshop. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info volgt op www.boembeke.be
  -----
  Zondag 30 juli 2017
  Familiewandeling: thema dagvlinders
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling rond dagvlinders. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Vrijdag 25 augustus 2017
  Zomeravondwandeling in de Perlinkvallei: het verborgen leven van bomen
  We bespreken het boek van de Duitse boswachter Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen. Wat ze voelen, hoe ze communiceren. We laten concrete bomen hun verhaal vertellen en brengen zo de inhoud van het boek tot leven. Ter info het boek stond maandenlang nr. 1 op de bestsellerlijst van Der Spiegel non-fictie boeken en haalde een oplage van meer dan 500.000 exemplaren alleen al in het Duitstalige taalgebied. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan de voet van de Molenberg te Sint-Denijs-Boekel. Aanvang om 18u30. Drankje onderweg. Meebrengen: stevig schoeisel, een lange broek, trui of hemdje met lange mouwen en een petje is aangewezen tegen insectenbeten.
  -----
  Zondag 27 augustus 2017
  Familiewandeling
  Zondag 29 oktober 2017Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.  Dank aan de fotografen: Malene Thyssen, Fitis-Sytske Dijksen, Sturisoma, MarkDB, Alastair Rae, Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN