vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juli 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

Met een paar dagen te vroeg in je mailbox kan je d'er nog bij op de Boembekefeesten. :-)

in deze flits:
 • Boembekefeesten 2017
 • Er altijd van gedroomd je eigen café open te houden?
 • Cursus tekenen in de Boembekemolen
 • Vlaamse Ardennen, Wandelwalhalla!
 • Zo krijg je méér vlinders in je tuin
 • Een nieuwe ecopedia!
 • En de 25 miljoenste natuurwaarneming is...
 • Kalender


 •   Boembekefeesten 2017


  Onze vrienden van de vzw Boembeke organiseren met Natuurpunt Zwalmvallei op zondag 2 juli de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen.

  Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking, zijn er volksspelen en voor de kleinsten een springkasteel.
  Om 14u00 start een fietstocht, onze molenroute, met aankomst en vertrek aan de Boembekemolen. Na 14u00 kan je de tocht vrij starten.
  Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en
  tegen 18u00 voor de barbecue.

  contact en inschrijven voor de BBQ: email An De Schrijver of 0484/77 72 44
  lees meer: www.boembeke.be
  boven
    Word Natuur.vrijwilliger


  Er altijd van gedroomd je eigen café open te houden? Is het er nooit van gekomen? Wel, dit is je kans: het zou leuk zijn om bijkomende mensen te vinden die de Boembekemolen op zondagnamiddag willen openhouden. Je staat er nooit alleen voor en we zetten je bovendien op weg.

  mail An De Schrijver of bel An op 0484/77 72 44

    Cursus tekenen in de Boembekemolen


  Vormingplus organiseert eind augustus in de Boembekemolen, samen met Vero Beauprez, een supertoffe cursus voor volwassenen. Het is een buitenkansje om knal in de zomer enkele dagen met Vero, het landschap en je creativiteit aan de slag te gaan. J

  lees meer: www.vormingplus-vlad.be/leren-tekenen
  lees meer: www.facebook.com/vero.beauprez
  boven
    Vlaamse Ardennen, Wandelwalhalla!


  Toerisme Oost-Vlaanderen stelde pas twee nieuwe wandelnetwerken voor in de Vlaamse Ardennen: Zwalmvallei en Bronbossen. Ook het bestaande wandelnetwerk Getuigenheuvels kreeg een nieuwe kaart. Samen zijn de drie netwerken goed voor 850km aan bewegwijzerde wandelpaden. Meer dan de helft van de Vlaamse Ardennen is nu één aaneengesloten wandelgebied.

  Uiteraard kan de Boembekemolen in dat netwerk niet ontbreken: knooppunt 59, knoop het maar in je oren!

  wandelwalhalla.be/nl
  stippel je eigen route uit met de routeplanner
  boven
    Zo krijg je méér vlinders in je tuin


  Vlinders zoeken bloemen om van te eten, waardplanten om eitjes in te leggen, planten om in te schuilen en wilde hoekjes om te overwinteren. Download je gratis gids vol praktische en haalbare tips om van je tuin een vlinderparadijs te maken!

  natuurpunt.be/pagina/vlinders-je-tuin
  Ontvang het gratis e-boek 'Maak van je tuin een vlinderparadijs' - Het Grote Vlinderweekend
  boven
    Een nieuwe ecopedia!


  Ontdek de vernieuwde ecopedia. Vind nog sneller het antwoord op je beheervragen door de uitgebreide menustructuur. Bekijk de bijna 300 video's en de meer dan 1000 informatiepagina's!

  Ecopedia is een kennisdelingswebsite waar Inverde, Natuurinvest, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) samen met partners wil bouwen aan de kennis over natuur-, groen- en bosbeheer. Samen hebben zij al heel wat kennis in huis maar een groot deel van de kennis zit ook bij anderen. Het doel is als expertisecentrum om de kennis over natuur-, groen- en bosbeheer te verzamelen en te borgen. Vervolgens wordt die kennis aan elke geïnteresseerde aangeboden in een inspirerende en toegankelijke vorm zoals video of beheerschema's.

  www.ecopedia.be
  boven
    En de 25 miljoenste natuurwaarneming is...

  Op de website www.waarnemingen.be is recent de 25 miljoenste natuurwaarneming uit België geregistreerd. Het ging om een waarneming van 3 Gewone witvlakbladrollers, een soort nachtvlinder. Met 25 miljoen waarnemingen op negen jaar tijd is de website uitgegroeid tot een belangrijke bron voor natuuronderzoek in ons land.

  Waarnemingen.be is een online natuurdatabank waarin iedereen waarnemingen kan invoeren uit de vrije natuur en de waarnemingen van anderen kan raadplegen. De massa losse waarnemingen die sinds de opstart in 2008 verzameld werd, levert een gedetailleerd beeld op van de verspreiding van duizenden soorten planten, dieren en zwammen in ons land.

  Alleen al in 2017 voerden meer dan 7000 waarnemers hun gegevens in. Wie dus wil weten of de gevreesde Buxusmot al in de buurt gesignaleerd is, kan dat eenvoudig opzoeken. Ga je op uitstap in een natuurgebied, dan is het handig te checken wat anderen daar al gezien hebben. De losse waarnemingen worden bovendien ook gebruikt ter ondersteuning van het natuurbeleid. Nieuwe technieken en statistische analyses laten toe steeds betere inzichten te krijgen over de toestand van soorten in ons land.

  lees meer: www.naturpunt.be/nieuws
  bezoek www.waarnemingen.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 2 juli 2017
  Boembekefeesten + voorstelling molenroutes
  Info An De Schrijver, tel. 0484/77.72.44. Vanaf 14u00 zijn er de jaarlijkse feesten aan de Boembekemolen in samenwerking met vzw Boembeke. Vanaf 14u00 staat de bar ter beschikking en is er voor de kleinsten een springkasteel. Om 14u00 voorstelling van onze molenroutes van 19, 26 en 42 km; start een fietstocht. Vanaf 17u00 verwachten we jullie voor het aperitief en tegen 18u00 voor de barbecue. Meer info op boembeke.be
  -----
  Zondag 30 juli 2017
  Familiewandeling: thema dagvlinders
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling rond dagvlinders. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Vrijdag 25 augustus 2017
  Zomeravondwandeling in de Perlinkvallei: het verborgen leven van bomen
  We bespreken het boek van de Duitse boswachter Peter Wohlleben, Het verborgen leven van bomen. Wat ze voelen, hoe ze communiceren. We laten concrete bomen hun verhaal vertellen en brengen zo de inhoud van het boek tot leven. Ter info het boek stond maandenlang nr. 1 op de bestsellerlijst van Der Spiegel non-fictie boeken en haalde een oplage van meer dan 500.000 exemplaren alleen al in het Duitstalige taalgebied. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan de voet van de Molenberg te Sint-Denijs-Boekel. Aanvang om 18u30. Drankje onderweg. Meebrengen: stevig schoeisel, een lange broek, trui of hemdje met lange mouwen en een petje is aangewezen tegen insectenbeten.
  -----
  Zondag 27 augustus 2017
  Familiewandeling
  Zondag 29 oktober 2017Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zondag 10 september 2017
  Open Monumentendag: thema 'Erfgoed en Natuur'
  De Boembekemolen is doorlopend geopend van 10u00 tot 18u00.
  -----
  Zondag 10 september 2017
  Open Monumentendag 'Erfgoed en Natuur': Opening van het wandelpad in de Steenbergse bossen en voorstelling van de wandelknooppuntenkaart Zwalmvallei van het Milieufront Omer Wattez
  Info: Chris Nuyens, 0495679615, chris_nuyens@telenet.be. Inhuldigingswandeling van het eerste wandelpad doorheen het gebied "Steenbergse Bossen". Plaats van afspraak: Ter Heiden (enkel bereikbaar te voet of per fiets); parkeergelegenheid aan de kerk van Sint-Maria-Oudenhove (route tussen parking en Ter Heiden wordt aangeduid). Start officiële inhuldiginswandeling om 14u aan Ter Heiden. Daarna doorlopend wandelingen tussen 14u30 en 16u. Duur wandeling: +/- 2u. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.
  -----
  Zaterdag 16 september 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 24 september 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN