vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Opening van het wandelpad in de Steenbergse Bossen
 • Open Monumentendag 2017: de Boembekemolen open extra vroeg
 • Ligt uw woning in een jachtgebied? Jachtplannen nu digitaal raadpleegbaar
 • De zwaluwhelpers
 • Autovrije zondag in Zottegem
 • Kalender


 •   Opening van het wandelpad in de Steenbergse Bossen


  In 2010 kocht Natuurpunt het eerste perceel in de Steenbergse bossen. Intussen is het reservaat flink aangegroeid tot meer dan 25 ha. Naast ambitieuze natuurdoelstellingen heeft Natuurpunt ook doelstellingen voor openstelling van natuurgebieden. Het terug openmaken van oude voetwegen is daarbij belangrijk. Nu kan je van Steenbergen tot aan de kerk van Sint-Maria-Oudenhove wandelen via oude voetwegen.

  Deze mijlpaal willen we graag met jullie vieren! Daarom nodigen we jullie uit op zondag 10 september om het pad feestelijk in te wandelen.

  Met een drankje, een hapje en een toffe gids hopen we jullie te ontvangen voor dit fijne moment.
  Tot dan!

 • Locatie: Aan de grote eik in de vallei tussen Steenbergen en Ter Heide. Wegwijzers vanaf de kerk van St-Maria-Oudenhove, dat is 15 min wandelen.
 • Uur: Om 14u inhuldiging en gratis drankje. Van 14u30 tot 15u30 vertrekken er verschillende geleide wandelingen. Einde 18u
 • Wandelknooppuntenkaart: MOW zal er zijn nieuwe wandelknooppuntenkaart Vlaamse Ardennen Zwalmvallei voor het eerst voorstellen.

  contact: Chris Nuyens, chris_nuyens@telenet.be, 0495679615
 • boven
    Open Monumentendag 2017: de Boembekemolen open extra vroeg


  Op zondag 10 september, open Monumentendag, opent de molen vanaf 10u00.
  Je kan er meteen terecht voor een deskundige uitleg door William, maar even zeer kan je er je eerste koffie van de dag slurpen ... mits je je koffiekoeken meebrengt kan je er zelfs ontbijten! Weest welkom!
  boven
    Ligt uw woning in een jachtgebied? Jachtplannen nu digitaal raadpleegbaar


  De verzameling van alle aaneengesloten percelen waarop een jager het jachtrecht heeft noemt men het jachtterrein. Iedere jager moet jaarlijks een jachtplan van zijn jachtterrein indienen.

  Zij moeten bovendien een minimum aan hectaren kunnen voorleggen om er te mogen jagen en daarbij blijkt alles goed: kerken, pleinen, scholen, bejaardentehuizen, voetbalvelden, begraafplaatsen, ... Een forse inkleuring is meteen ook een middel om concurrenten jagers ver weg te houden van het eigen jachtgebied.

  Vogelbescherming Vlaanderen berekende eerder dat van de gecontroleerde percelen in Oost-Vlaanderen meer dan 90% onterecht werden ingekleurd. Niet te verbazen als je weet dat bvb de volledige dorpskern van Roborst, Rozebeke en Velzeke, het stedelijke kerkhof te Zottegem werden ingekleurd.

  Aanpassing van het jachtplan
  Stel je vast dat je eigendom onterecht is opgenomen in een jachtplan? Dan kun je de procedure inzetten voor wijziging van het jachtplan. Vul dit formulier in en stuur het per post of per e-mail naar de provincie waarin het perceel gelegen is.
  Onder punt 3...het schriftelijk bewijs van jachtrecht is ambtenarees voor een kopie van je eigendomsakte of van het aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing.

  Voor Oost-Vlaanderen stuur je het document naar VDGOUV - Oost-Vlaanderen, Kalandeberg 1 te 9000 Gent
  of jacht.oost-vlaanderen@vlaanderen.be.

  VRT, vers van de pers: Jager veroordeeld omdat hij jachtplannen vervalste
  boven
    De zwaluwhelpers


  Bij de eerste lenteprik denken we spontaan aan de eerste zwaluw. Reeds vanaf maart zoeken de eerste zwaluwen hun vertrouwde nest op. Niet zelden tevergeefs; de nestplaats is verdwenen of veranderd.

  In St-Lievens-Houtem namen enkele mensen het initiatief met het overtuigen van eigenaars van locaties met nesten, het plaatsen van kunstnesten, ...
  Om dat te ondersteunen maakten ze er etsen met daarop zwaluwen. De etsen zijn tegen 15 euro te koop in de Boembekemolen.

  kunstnest kopen voor huiszwaluw, enkel of dubbel
  kunstnest kopen voor boerenzwaluw
  boven
    Autovrije zondag te Zottegem


  Op 24 september, aansluitend op de Week van de Mobiliteit, gaan we in Zottegem met z'n allen mee(r) autominderen. Want wie meer stapt, trapt, het openbaar vervoer neemt of de wagen met anderen deelt voelt zich opvallend beter.
  Het was op advies van de milieuraad dat het stadsbestuur van Zottegem deze autovrije zondag organiseert.

  Wat staat er zoal te gebeuren?
 • Een autovrije zone van het stadion tot het centrum
 • Maak kennis met alternatieve vervoermiddelen
 • Laat gratis je fiets registreren
 • Wereldrecordpoging langste krijttekening
 • Optreden van Jeuk Live Band

 • bekijk de affiche
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 10 september 2017
  Open Monumentendag: thema 'Erfgoed en Natuur'
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. De Boembekemolen is doorlopend geopend van 10u00 tot 18u00.
  -----
  Zondag 10 september 2017
  Opening van het wandelpad in de Steenbergse bossen en voorstelling van de wandelknooppuntenkaart Zwalmvallei van het Milieufront Omer Wattez
  Info: Chris Nuyens, 0495679615, chris_nuyens@telenet.be. Inhuldigingswandeling van het eerste wandelpad doorheen het gebied "Steenbergse Bossen". Plaats van afspraak: Ter Heiden (enkel bereikbaar te voet of per fiets); parkeergelegenheid aan de kerk van Sint-Maria-Oudenhove (route tussen parking en Ter Heiden wordt aangeduid). Start officiŽle inhuldiginswandeling om 14u aan Ter Heiden. Daarna doorlopend wandelingen tussen 14u30 en 16u. Duur wandeling: +/- 2u. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.
  -----
  Zaterdag 16 september 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen, goesting, goed humeur, ...
  -----
  Zondag 24 september 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zaterdag 7 oktober 2017
  Appelpluk
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier, het Boembeke Luiwerk.
  -----
  Zaterdag 7 oktober 2017
  Mobiele fruitpers
  Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je een jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com
  -----
  Zaterdag 7 oktober 2017
  Boembekemolen uitzonderlijk open
  De molen zal uitzonderlijk open zijn op zaterdag van 14 tot 18u00. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Zaterdag 14 oktober 2017
  Werkdag Perlinkvallei i.s.m. Trage Wegen werkgroep Zwalm
  Maaisel verwijderen Baobabweide; aanleg, onderhoud en vrijmaken nieuwe wandelwegjes in Zwalm. Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be en Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116. Aanvang 9u00 tot ongeveer 17u00. Onder de middag is er soep en boterhammen voorzien voor de vrijwilligers. Meebrengen: stevig schoeisel en werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 15 oktober 2017
  Dag van de Trage Weg te Zwalm
  Samenwerking tussen Trage Wegen werkgroep Zwal, Geschied- en Heemkundekring "De Zwalm", Natuurpunt Zwalmvallei en de gemeente Zwalm zelf. Een fikse zondagnamiddagwandeling langs oude en nieuwe trage wegen in Zwalm. Info: Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Afspraakplaats wordt later bekend gemaakt. Aanvang om 14u00. Meebrengen: stevig schoeisel en enthousiasme voor het wandelparadijs Zwalm.
  -----
  Zaterdag 21 oktober 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 29 oktober 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.



  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN