vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Cycling for trees
 • Spaghettiavond in de Boembekemolen
 • Appelpluk en mobiele fruitpers
 • Dag van de Trage Weg te Zwalm
 • Dag van de Trage Weg te Zottegem
 • Nieuwe app is insectenkenner in je broekzak
 • Neem deel aan de Natuurpunt Fotowedstrijd
 • Kalender


 •   Cycling for trees


  Klarremieken en Ewoud fietsen vanaf februari 2018 van de Middellandse zee te Griekenland naar de Noordkaap in Noorwegen. Tijdens hun tocht doorkruisen ze meer dan 10 landen en zijn benieuwd naar de honderden nieuwe plekken, mensen en culturen. Naast fietsen, zullen ze ook meewerken als vrijwilliger in enkele leuke projecten. Hun avonturen kan je volgen op hun Reisblog.

  Maar dat is niet alles! Door geld in te zamelen tijdens hun reis proberen zij een steentje, een boompje, bij te dragen aan onze geliefde aarde. Dit door een klimaatbos aan te planten in ons bos-arme België. Jij kan helpen! Doneer voor nieuw bos, en je kan in het najaar van 2018 mee komen planten! Ons doel: 1€ inzamelen per 1 gefietste kilometer, waarmee we 1 boom kunnen aankopen. Wil jij graag meewerken aan meer bos? Ben je benieuwd hoeveel kilometers we zullen afleggen? Kijk dan op de pagina Plant een boom.

  lees meer: cyclingfortrees.com en facebook.com/transotiononthemove
  boven
    Spaghettiavond in de Boembekemolen


  Dat Klarremieken en Ewoud gaan fietsen dat kon je hierboven lezen. Er is meer!

  Wel, liefste bosmaatjes, ooit een boom gegeten? Dat zijn we niet van plan, liever spaghetti in de pan.
  Van harte uitgenodigd op de spaghettiavond door Klarremieken en Ewoud ten voordele van nieuw bos in de Zwalmvallei! :-)

  Afspraak zaterdag 21 oktober van 17u30 tot 23u30 in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  Aperitief de scheve fietser: €4
  Biologische spaghetti: €12
  Desert appelboomtaart met ijs: €4
  of het volledig menu: €18
  Inschrijven kan tot 18/10/2017. Stuur een e-mail naar cyclingfortrees@gmail.com of bel naar: 0499 70 35 29, om te zeggen met hoeveel vleeseters of vegetariërs je komt.

  Het FB-evenement: spaghettiavond in de Boembekemolen
  boven
    Appelpluk en mobiele fruitpers


  Er worden appels geraapt en geplukt op onze boomgaard te Boembeke voor het persen ervan tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en tijdens onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

  Afspraak op zaterdag 7 oktober vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag; wij voorzien drank en boterham.

  contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44.
  boven
    Dag van de Trage Weg te Zwalm


  Elk jaar besluit de Trage Wegen werkgroep Zwalm een actief werkjaar met een groots wandelevenement opgezet i.s.m. Natuurpunt Zwalmvallei, Heemkundekring Zwalm, FOS Scouts Zwalm en de gemeente Zwalm. Jaarlijks worden vele wegjes opgewaardeerd, opgeknapt of opnieuw aangelegd. Sinds 2010 bezorgt het weer ons een schitterend nazomertje op de jaarlijkse Dag van de Trage Weg. Dan worden recent heropende wegjes bewandeld, terwijl het erfgoed en de natuur in de streek wordt toegelicht.

  Trek dus op zondag 15/10 om 14u naar het Baobabbosje, thv Boekelbaan 116, Sint Blasius Boekel. Doe je stevige schoenen aan (laarzen wellicht niet nodig), breng goed humeur mee en kom wandelen over de mooiste wegjes in Zwalm. Nagenieten kan nog, want dit is meteen ook het eindpunt (rustpunt) van je korte, middelgrote of grote wandeling. De scouts zal je tocht opluisteren met hun activiteiten; dus als je die jonge enthousiastelingen graag eens bezig ziet, kom dan zeker af ! Aan het eindpunt verzorgt de scouts ook de welverdiende verfrissingen aan de feesttent. Lees ook www.tragewegen.be.

  Ook de voorafgaande zaterdag 14/10 vanaf 9u werken heel wat vrijwilligers, verleid met een kom soep op de middag, mee aan de voorbereiding van dit Trage Wegen feest. Dan worden er beheers- en inrichtingswerken uitgevoerd, ook vanuit het Baobabbosje. Breng hiervoor je werkhandschoenen mee, snoeischaar/tang, en knutselaars mogen hun hamers, zagen en handboormachientjes meebrengen. Wil je hier ook graag bij zijn, breng ons dan zeker op de hoogte van je komst !
  boven
    Dag van de Trage Weg te Zottegem


  Op zondag 15 oktober 2017 neemt Zottegem deel aan de Dag van de Trage Weg. Dit jaar worden de trage wegen van Velzeke en Strijpen in de kijker gezet.

  De stad Zottegem heet jullie welkom tussen 8 en 16 uur aan het AVE (Archeocentrum Velzeke), ingang langs de Doolbosweg, om de nieuwe wandellussen van het provinciaal wandelnetwerk Zwalmvallei te ontdekken. Je kan zelf bepalen hoe lang je je wandeling die dag wil maken. Elke lus start en eindigt aan het museum, dat die dag open is en zeker een bezoekje waard! Wie interesse heeft in een vleugje geschiedenis onderweg, kan het Jan De Lichtepad wandelen en zich vergewissen van de legende én de waarheid achter deze veelbesproken streekgenoot.

  Wie er zich een mooie dag van wil maken, kan vooraf een picknick bestellen op Isolde De Paepe. Je kan dan je picknick afhalen in het museum om onderweg van te genieten bij mooi weer. Mocht het weer wat tegenvallen, kan je picknicken in de mooie refter van het vernieuwde museum. De Provincie Oost-Vlaanderen en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen zijn die dag ook aanwezig om u het wandelnetwerk en het tragewegenplan voor te stellen aan hun infostand. Laat de zon maar schijnen en de wandelaars komen! Graag tot dan!
  boven
    Nieuwe app is insectenkenner in je broekzak


  Een kleurrijke vlinder, een unieke libel of een fascinerend kevertje: soms moét je gewoon weten hoe ze heten. En snel! De tijd dat je daarvoor encyclopedieën moest doorploegen, is voorgoed voorbij. De nieuwe smartphone-app ObsIdentify vindt op basis van jouw foto binnen enkele seconden de naam van het insect dat je zoekt.

  Insecten: ze zijn zonder twijfel de meest diverse diergroep op aarde. Soms zijn ze heel typisch van vorm of kleur. Maar vaak is het moeilijker, bijvoorbeeld om grijze motjes van elkaar te onderscheiden. Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.

  lees meer
  boven
    Neem deel aan de Natuurpunt Fotowedstrijd


  De natuur zit vol prachtige beelden. Kan jij ze voor de eeuwigheid vastleggen? Stuur je mooiste natuurfoto’s in en maak kans op prachtige prijzen. Tot 31 oktober kan je jouw deelnemende beelden opladen in 5 categorieën: water, op reis in Europa, Natuur en mens, 15 seconden natuurfilm en Jeugd.

  lees meer: Stuur nu jouw foto's in voor de Natuurpunt Fotowedstrijd 2017
  boven
   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 7 oktober 2017
  Appelpluk
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier, het Boembeke Luiwerk.
  -----
  Zaterdag 7 oktober 2017
  Mobiele fruitpers
  Van 10u00 tot 17u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. De mobiele pers spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton) en kan je een jaar bewaren. Enkel na afspraak via www.mobielefruitpers.com
  -----
  Zaterdag 7 oktober 2017
  Boembekemolen uitzonderlijk open
  De molen zal uitzonderlijk open zijn op zaterdag van 14 tot 18u00. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Zaterdag 14 oktober 2017
  Werkdag Perlinkvallei i.s.m. Trage Wegen werkgroep Zwalm
  Maaisel verwijderen Baobabweide; aanleg, onderhoud en vrijmaken nieuwe wandelwegjes in Zwalm. Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be en Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116. Aanvang 9u00 tot ongeveer 17u00. Onder de middag is er soep en boterhammen voorzien voor de vrijwilligers. Meebrengen: stevig schoeisel en werkhandschoenen. Om te helpen zitbanken in elkaar te knutselen met paletten, breng je best een zaag en boormachientje mee.Zie ook www.tragewegen.be.
  -----
  Zondag 15 oktober 2017
  Dag van de Trage Weg te Zwalm
  Samenwerking tussen Trage Wegen werkgroep Zwal, Geschied- en Heemkundekring "De Zwalm", Natuurpunt Zwalmvallei en de gemeente Zwalm zelf. Een fikse zondagnamiddagwandeling langs oude en nieuwe trage wegen in Zwalm. Info: Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Afspraak aan het Baobabbossje, thv Boekelbaan 116, Sint Blasius Boekel. Aanvang om 14u00. Meebrengen: stevig schoeisel en enthousiasme voor het wandelparadijs Zwalm. Lees ook www.tragewegen.be
  -----
  Zaterdag 21 oktober 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com; van 10u00 tot 16u00; deelgebied Jansveld, Zwalmbeekweg, 9660 Brakel, Google Maps. Verwijderen van opslag in hooilanden in het Vossenhol en Jansveld om deze waardevolle hooilanden als open landschap te kunnen behouden. Meebrengen: werkhandschoenen en eventueel spade, boomzaag en/of bijl.
  -----
  Zondag 29 oktober 2017
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een familiewandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Zaterdag 18 november 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 18 november 2017
  Dag van de Natuur in de Perlinkvallei
  Aanvang 13u00. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116. Aanplant in de kale hoekjes en onderhoudswerkzaamheden. Nadien gezellig samenzijn met alle vrijwillige medewerkers met chocomelk en pannenkoeken. Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Meebrengen: stevig schoeisel en werkhandschoenen. Info gezellig samenzijn volgt later.
  -----
  Zondag 26 november 2017
  Bos voor Iedereen: Boomplantactie te Steenbergse Bossen
  In het kader van de nationale actie "bos voor iedereen" zal naast locaties te Maasmechelen en Turnhout ook dit jaar weer bos voor de toekomst aangeplant worden in de Steenbergse Bossen.
  Steun de actie bos voor iedereen met een gift via https://www.natuurpunt.be/pagina/bos-voor-iedereen en/of kom samen met anderen de boompjes planten. Plaats van afspraak: Populierenstraat, 9620 Zottegem. Mee te brengen: geschikt schoeisel en eventueel een spade/handschoenen.
  -----
  Dank aan de fotografen: Wim Rubers, Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN