vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 november 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Actrice Veerle Baetens regisseert videoclip voor meer bos
 • Bos voor Iedereen te Zottegem
 • Jaswig steunt Natuurpunt Zwalmvallei
 • Cycling for trees
 • Denk mee over een klimaatgezonde gemeente
 • Carbon+Alt+Delete
 • Het zomerseizoen van de Boembekemolen
 • Bij de buren: eiken staan in de weg langs de N8 te Kluisbergen?
 • Kalender


 •   Actrice Veerle Baetens regisseert videoclip voor meer bos

  Actrice Veerle Baetens en The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band hebben een eigenzinnige cover gemaakt van de klassieker ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs. Met een filmische videoclip die volledig in het bos werd opgenomen wil Veerle Baetens Natuurpunt helpen om geld in te zamelen voor meer bos in Vlaanderen.

  JA, IK STEUN BOS VOOR IEDEREEN
  boven
    Bos voor Iedereen te Zottegem


  In bomen klauteren, betoverende paddenstoelen bekijken of genieten van zalige koelte op een warme dag. In bossen heb je de tijd van je leven. Maar in Vlaanderen is er nog werk aan de winkel: vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar willen we iets aan doen.

  Met Bos voor Iedereen wil Natuurpunt nieuwe bossen creëren in Vlaanderen. Daarvoor kopen we grond en zorgen ervoor dat er volwaardige bossen kunnen groeien.

  Ook in Zottegem (Erwetegem), nabij de Steenbergse Bossen, planten we op 26 november, van 10 tot 17u00 een nieuw bos aan. Iedereen welkom! Breng bij voorkeur een spade mee.

  Kan je met de fiets komen? Super! Kom je met de wagen, dan parkeer je best in de straat Ten Bossche. Het evenement gaat door in de Populierenstraat; Google Maps.

  Meer info: Contact: Chris Nuyens, 0495-67 96 15; zie ook het facebookevenement
  boven
    Jaswig steunt Natuurpunt Zwalmvallei


  Jaswig staat voor een nieuwe manier van werken. Dat doen zij met meubilair voor een generatie die niet langer de hele tijd achter een bureau wil zitten. Daarom biedt Jaswig statafels, stoelen en accesoires aan die je helpen de dag actiever door te komen.

  1 % for the Planet brengt centen en noden aan centen samen. Bedrijven staan een stukje van hun winsten af aan een doel dat de toekomst van onze planeet veilig stelt. Zo neemt Jaswig zijn verantwoordelijkheid op ten aanzien van onze planeet en staat, naast zijn keuze om duurzaam te produceren, een stukje van zijn winst af aan Natuurpunt om meer natuur te realiseren. Concreet wordt de aankoop van gronden waarop nieuw bos zal worden aangelegd ondersteund.

  www.jaswig.be steunt de aankoop van 3 ha nieuw bos te Zottegem en te Zwalm.
  boven
    Cycling for trees


  Klarremieken en Ewoud fietsen vanaf februari 2018 van de Middellandse zee tot de Noordkaap. Tijdens hun reis zamelen zij geld in voor de aanplant van een klimaatbos. Jij kan helpen! Doneer voor nieuw bos (op rekening van Natuurpunt), en je kan in het najaar van 2018 mee komen planten! Hun doel: 1€ inzamelen per 1 gefietste kilometer en daarmee 1 boom aankopen en planten. Ben je benieuwd naar hun reis? Kijk dan op de pagina Cycling for trees en facebook.

  Doneer voor een nieuw bos!
  boven
    Denk mee over een klimaatgezonde gemeente


  Brakel, Zottegem en Zwalm zijn met het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen, samen met 10 andere lokale besturen, een actief engagement aangegaan om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten. Ook de negatieve gevolgen van de klimaatverandering wil je gemeente helpen verzachten. Dit doet je gemeente in samenwerking met streekintercommunale SOLVA, Provincie Oost-Vlaanderen en het Streekoverleg.

  Samen met het klimaatteam werkt je gemeente tijdens een intensief traject van één jaar naar een gedragen klimaatplan. Maar ook u bepaalt mee de klimaatgezonde toekomst van je gemeente!

  Bepaal mee de klimaatgezonde toekomst van Zottegem!
  Bepaal mee de klimaatgezonde toekomst van Zwalm!
  Bepaal mee de klimaatgezonde toekomst van Brakel!
  boven
    Carbon+Alt+Delete


  Klimaatverandering is de grootste uitdaging voor onze generatie. CO2 uitgestoten door mensen veroorzaakt deze verandering van het klimaat. Snelle en drastische acties zijn nodig om de temperatuurstijging te beperken tot een acceptabel niveau. Carbon+Alt+Delete gelooft dat ieder van ons een verschil kan maken. Daarom bieden zij jou een manier aan om actie te nemen en je bijdrage aan de klimaatverandering te beperken!

  lees meer: carbonaltdelete.eu/nl/
  lees meer: bondbeterleefmilieu.be
  boven
    Het zomerseizoen van de Boembekemolen


  Het voorbije seizoen van zondagopeningen van de Boembekemolen is opnieuw een succes geworden. Natuurpunt Zwalmvallei dankt zijn talrijke bezoekers én zij die de molen mee open hielden!

  Nu de dagen frisser en korter worden en de avonden nog vroeger vallen wegens het winteruur houdt de Boembekemolen zijn deuren gesloten op zondagnamiddag. We zullen jullie graag terug verwelkomen de komende lente! Om precies te zijn openen we opnieuw op zondag 1 april 2017 ... tot dan!
  boven
    Bij de buren: eiken staan in de weg langs de N8 te Kluisbergen?


  Deze 'statige' buren, nl. 60 jaar oude eiken, zouden overlast veroorzaken en daarom wordt een petitie gestart bij alle bewoners langs het betreffende traject om een aanvraag tot kapping kracht bij te zetten. Indien ze hier hun gelijk krijgen, dan kan het wel eens gaan om een paar honderd exemplaren. “Eiken horen thuis in een bos, niet langs de openbare weg en niet voor onze woningen”, klinkt het.
  ... of 'mensen horen in de stad'? Toch die met de petitie!

  lees meer: avaaz.org
  boven
   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 11 november 2017
  Repair Café Opbrakel
  Organisatie Repaircafé, Boskanter en Vormingplus. Het Repair Café gaat door van 11u00 tot 17u00 bij Boskanter vzw, Koningsweg 1 (enkel bereikbaar via kruising met Pullem), Opbrakel. Die dag wordt kledij, fietsen en klein elektro hersteld.
  -----
  Zaterdag 18 november 2017
  Dag van de Natuur: Middenloop Zwalm
  Van 10u00 tot 16u00, met afspraakplaats Boomgaard Boembeke, Langedries, links van nr 66 te Zottegem, bekijk op Google Maps, begeleider Koen Gintelenberg. Op de dag van de natuur zal de haag rondom de boomgaard aan Boterhoek onder handen genomen worden en zullen er enkele fruitbomen aangeplant worden. Gelieve stevige werkkledij en handschoenen te voorzien gezien de haag grotendeels uit meidoorn bestaat. Eventueel mee te nemen: werkhandschoenen, heggeschaar, riek.
  -----
  Zaterdag 18 november 2017
  Dag van de Natuur in de Perlinkvallei
  Van 13u tot 17u00, met afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan ter hoogte van huisnummer 116 te Zwalm, bekijk op Google Maps. Aanplant in de kale hoekjes en onderhoudswerkzaamheden. Nadien gezellig samenzijn met alle vrijwillige medewerkers met chocomelk en pannenkoeken. Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Meebrengen: stevig schoeisel en werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 26 november 2017
  Bos voor Iedereen: Boomplantactie te Steenbergse Bossen
  In het kader van de nationale actie "bos voor iedereen" zal naast locaties te Maasmechelen en Turnhout ook dit jaar weer bos voor de toekomst aangeplant worden in de Steenbergse Bossen.
  Steun de actie bos voor iedereen met een gift via https://www.natuurpunt.be/pagina/bos-voor-iedereen en/of kom samen met anderen de boompjes planten. Plaats van afspraak: Populierenstraat, 9620 Zottegem. Mee te brengen: geschikt schoeisel en eventueel een spade/handschoenen.
  -----
  Zaterdag 16 december 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Brocken Inaglory, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN