vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 januari 2018
Beste *|VOORNAAM|*,

We wensen je tijdens het komende jaar 2018 alle succes op het pad naar je dromen!

in deze flits:
 • Middenloop Zwalm nu meer dan 120 ha groot!
 • Lentemaaltijd 2018
 • Geef een lidmaatschap cadeau
 • Cycling for trees
 • Algemene vergadering
 • Cursus mossen en korstmossen
 • Op schattenjacht in de Vlaamse Ardennen
 • Kalender


 •   Middenloop Zwalm nu meer dan 120 ha groot!


  Middenloop Zwalm situeert zich langs de Zwalm tussen de centra van Brakel (Nederbrakel) en Zwalm (Munkzwalm). Er zijn verder uitlopers langs de Traveinsbeek (Steenbergse Bossen) en de Molenbeek te Velzeke en Strijpen. Binnen Middenloop Zwalm bevindt zich de Boembekemolen.

  Met de aankoop van een perceel nabij de Rozenhoek te Brakel (St-Maria-Oudenhove) overschrijden we met dit gebied meer dan 120 ha. Welgeteld is dat de 105de aankoopakte voor dit gebied. Een hele klus, zowel qua mankracht als financieel.

  Klik hier en help dit gebied verder groeien met jouw steun!

  Met dit groeiend natuurgebied realiseren we steeds meer natuur én kunnen we ook jou, als bezoeker, met meer natuur en meer wandelpaden, in de watten leggen!
  boven
    Lentemaaltijd 2018


  Op zondag 11 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, ons eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal Bevegemse Vijvers.

  Er is keuze uit
  - Kleurrijk veggiebord,
  - Gevarieerde koude visschotel en
  - Warme beenhesp.

  De prijs bedraagt voor volwassenen 16 EUR, voor kinderen 9 EUR.
  Kaarten kan je bekomen
 • bij de bestuursleden of medewerkers
 • via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
 • of via deze link: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd! • Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
  Lees meer: Lentemaaltijd 2018

  De Lentemaaltijd 2018 kreeg een extra steuntje van
  boven
    Geef een lidmaatschap cadeau


  Op zoek naar een leuk nieuwjaarsgeschenk? Een cadeaulidmaatschap van Natuurpunt is 3x winst.
 • Je geeft een origineel geschenk
 • De ontvanger krijgt een mooi welkomstpakket en geniet een heel jaar van zijn ledenvoordelen.
 • De natuur krijgt extra steun


 • geef-een-lidmaatschap-cadeau
  boven
    Cycling for trees


  Klarremieken en Ewoud fietsen vanaf februari 2018 van de Middellandse zee tot de Noordkaap. Tijdens hun reis zamelen zij geld in voor de aanplant van een klimaatbos. Jij kan helpen! Doneer voor nieuw bos (op rekening van Natuurpunt), en je kan in het najaar van 2018 mee komen planten! Hun doel: 1€ inzamelen per 1 gefietste kilometer en daarmee 1 boom aankopen en planten. Ben je benieuwd naar hun reis? Kijk dan op de pagina Cycling for trees en facebook.

  Doneer voor een nieuw bos!
  boven
    Algemene vergadering


  Uitnodiging aan onze leden.

  Bedenkingen bij onze vereniging en haar werking, positieve en/of negatieve? Je wil de vereniging beter leren kennen? Je wil graag meewerken binnen onze vereniging ... kom af!

  Met onze algemene vergadering gaan we terug op zoek naar een leuke plek binnen ons werkingsgebied. Deze keer maken we afspraak op 2 februari om 20u00 in B&B De Groene Weg, Groeneweg 3 te Brakel. Knabbel, babbel en drank zijn voorzien. Je bent welkom!

  contact: mail Jan FRANCOIS
  boven
    Mossen en korstmossen


  Mossen en korstmossen behoren in onze regio tot de minst onderzochte groep organismen. We vinden dat bijzonder jammer!
  Met deze cursus willen we u graag verder op weg zetten om in eigen streek op zoek te gaan naar verborgen pareltjes. Sterker nog, deze planten zijn gemakkelijker te determineren dan pakweg paddenstoelen en nachtvlinders. Tijdens deze speciale praktijklessen bezoeken we verschillende biotopen zoals de Kaaihoeve en in de omgeving van Bois-Joly.

  Praktijklessen:
  zondag 04/03/2018 van 9u00 tot 12u, Bois Joly, Hogerlucht te Ronse (parking van het kerkhof Hogerlucht).
  zondag 18/03/2018 van 9u00 tot 12u, De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm
  Gelieve ruim op tijd aanwezig te zijn op de afspraakplaats.

  Prijs natuurpuntleden: 15,00 euro, niet-natuurpuntleden: 25.00 euro.
  Eerst inschrijven en pas betalen na bevestiging door de organisator.
  Het bedrag schrijf je dan pas over op het rekeningnummer BE91 8912 5408 8476 BIC: VDSPBE91 ten name van Vlaamse Ardenne Plus, vermelding ‘ cursus Mossen en Lichenen’ + aantal personen.

  Meer informatie en inschrijven bij Groenez Gunther, Gunther Groenez,0486/16 74 30
  boven
    Op schattenjacht en win een ballonvaart boven de Vlaamse Ardennen


  RLVA viert z’n 25ste verjaardag met onder meer een heuse schattenjacht!
  In de 17 gemeenten van het werkingsgebied van RLVA zit telkens één geocache verstopt. Wie alle 17 geocaches opspoort en de daarbij horende opdrachten kan uitvoeren maakt kans op een ballonvaart boven de Vlaamse Ardennen.

  Meer op rlva.be/geocache
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 20 januari 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm, wilgen knotten te Velzeke
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Knotten van wilgen te Velzeke van 10u tem 16u. Afspraakplaats: Driesmolen, Beugelstraat te Velzeke. Meebrengen: zaag, bijl, werkhandschoenen en in het geval van werken met een kettingzaag: kettingzaagbroek, handschoenen, helm met vizier.
  -----
  Zondag 21 januari 2018
  Nieuwjaarswandeling afdeling Zwalmvallei: Perlinkvallei
  Dit jaar bezoeken we de Perlinkvallei met onze nieuwjaarsreceptie waarbij je kan kiezen uit 4 wandelingen:
  1. Een gegidste natuurwandeling voor de echte liefhebbers. Thema: het bos in de winter. Gids Vincent Decroock. Aanvang 9u. Vertrek: Baobabschool, Boekelbaan 110 te Zwalm. Kledij: geschikt voor modderige omgeving.
  2. Een lange landschapswandeling door de Perlinkvallei, keuvelwandeling om te genieten van het winters landschap. Gids: Tom Notebaert. Aanvang: 9u. Vertrek: Baobabschool, Boekelbaan 110 te Zwalm. Kledij: geschikt voor modderige omgeving.
  3. Een korte landschapswandeling door de Perlinkvallei, keuvelwandeling om te genieten van het winters landschap. Gids: Bart Boydens. Aanvang: 10u. Vertrek: Baobabschool, Boekelbaan 110 te Zwalm. Kledij: stapschoenen, gemakkelijk begaanbaar.
  4. Een gegidste culturele wandeling. Thema: protestantisme in de Perlinkvallei. Gids: Alain Goublomme. Aanvang: 9u30. Vertrek: Protestantse Kerk, Korsele 39 te Horebeke. Geen kledijvereisten, korte afstand en makkelijk begaanbaar. Daarna aansluiten op de receptie in de Baobabschool.
  Na de wandelingen komen we allemaal samen om 11u om af te sluiten met een nieuwjaarsreceptie in de Baobabschool te Sint-Blasius-Boekel.
  -----
  Vrijdag 2 februari 2018
  Algemene vergadering afdeling Zwalmvallei
  Info: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraak om 20u00 in de B&B De Groene Weg, Groeneweg 3 te Brakel. Vanaf 20u starten we met de evaluatie van 2017 en de planning van het nieuwe werkjaar. Tussendoor en nadien gezellige babbel met hapje en drankje. Einde rond 23u.
  -----
  Vrijdag 3 februari 2018
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Knotten en allerlei kleine onderhoudswerkjes. Vrijwilligers kunnen het hout eventueel meenemen. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, recht tegenover huisnummer 116 aan de Marlboroughstraat te Zwalm. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zaterdag 17 februari 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. De afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 10 maart 2018
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Allerlei kleine onderhoudswerkjes en beperkte aanplant. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, recht tegenover huisnummer 116 aan de Marlboroughstraat te Zwalm. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zondag 11 maart 2018
  Lentemaaltijd 2018
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers te Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 16EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2018
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN