vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 februari 2018
Beste *|VOORNAAM|*,

Een webmaster met bouwplannen - weest gerust er wordt gelet op het ecologische - heeft al eens tijd te kort. Vandaar zit er enige vertraging op deze flits; het zal de komende paar jaren nog wel gebeuren.
Even in herinnering brengen, onze vereniging heeft steeds nood aan vrijwilligers. Met hoe meer we zijn hoe meer natuur we kunnen realiseren. Laat weten: Natuurpunt Zwalmvallei.

in deze flits:
 • Lentemaaltijd 2018
 • De Boembekemolen gaat voluit voor groene stroom!
 • Paddentrek te Zwalm
 • Gidsen voor Gidsen
 • Tijd voor nestkastjes
 • Groepsaankoop Dak- & Spouwmuurisolatie
 • Klimaatgezond Oost-Vlaanderen
 • Kalender


 •   Lentemaaltijd 2018


  Op zondag 11 maart verwachten we jullie allen voor onze jaarlijkse Lentemaaltijd, ons eetfestijn ten voordele van de natuur in de Zwalmvallei. De Lentemaaltijd start vanaf 11u30 in zaal Bevegemse Vijvers.

  Er is keuze uit
  - Kleurrijk veggiebord,
  - Gevarieerde koude visschotel en
  - Warme beenhesp.

  De prijs bedraagt voor volwassenen 16 EUR, voor kinderen 9 EUR.
  Kaarten kan je bekomen
 • bij de bestuursleden of medewerkers
 • via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volwassenen/kinderen
 • of via deze link: bestel hier je kaarten voor de Lentemaaltijd! • Voor meer info, mail Annie of tel 055/49 64 23 (Annie Muller)
  Lees meer: Lentemaaltijd 2018

  De Lentemaaltijd 2018 kreeg een extra steuntje van
  boven
    De Boembekemolen gaat voor voluit groene stroom!


  30/01/2018: we kunnen proefdraaien!

  Na bijn 2 jaar geduld oefenen kon de waterbeheerder het peil van de Zwalm voor het eerst opstuwen tot een hoogte waarop kan worden gedraaid. Zo kon worden geproefdraaid. Blijkt, de technieken doen wat ze moeten!

  Nu is het nog even wachten op de keuring van de elektrische installatie en we kunnen het rad permanent laten draaien voor zover voldoende water! Gezien vismigratie voor Natuurpunt belangrijk is, wordt voldoende water voorbehouden aan de vistrap.


  Lees het volledige dossier na van de restuaratie.
  boven
    Paddentrek te Zwalm


  Jullie hebben het vast en zeker al horen aankomen, de paddentrek is op komst. In Zwalm worden weer politiemaatregelen voorzien: de Oude Scheldestraat en de Neerkouter worden verkeersvrij gemaakt, voor de Gaverbosdreef worden er snelheidsbeperkingen ingevoerd en schermen geplaatst. De schermen werden reeds geplaatst door Pro Natura.

  Wie zin heeft om de padden mee de straat over te zetten neemt contact met de Milieudienst van Zwalm, 055 48 05 70, milieu@zwalm.be.
  boven
    Gidsen voor Gidsen in de Vlaamse Ardennen


  Heb je heimwee naar de interessante excursies van de cursus Natuurgids? Krijg je maar niet genoeg van natuurcursussen of wil je één en ander opfrissen? Of even zin om niet zelf te moeten gidsen? Of gewoonweg bij te leren? Gidsen voor Gidsen in de Vlaamse Ardennen biedt diepgaande thema-excursies aan op maat van natuur- en landschapsgidsen met de bedoeling hun kennis bij te scherpen.

  Misschien ben je reeds vertrouwd met de wandelingen van Gidsen voor Gidsen uit het Gentse. Door het grote succes van deze formule, willen we ook in de Vlaamse Ardennen proberen om een gelijkaardig initiatief op te starten.

  Geïnteresseerd? Meld je eenmalig aan via het online formulier en je krijgt een tweetal weken op voorhand een mailtje met meer info over de excursie.
  Bekijk het volledige programma op de website van RLVA.
  boven
    Tijd voor nestkastjes


  De tijd is rijp om aan nestkastjes te denken. Weldra gaan onze tuinvogels op zoek naar een geschikt plekje om kleintjes op de wereld te zetten. En jij kan daarbij helpen!

  Kijk welke vogels jouw tuin bezoeken en bied een nestkastje op maat aan. Hoe dat nestkastje eruit moet zien, en waar het precies moet hangen lees je op natuurpunt.be/nestkast.

  Bouw zelf je nestkastjes.
  boven
    Groepsaankoop Dak- & Spouwmuurisolatie


  Energie wordt steeds duurder. Om de prijsstijgingen te counteren en tegelijk de klimmatwijziging tegen te gaan is investeren in energiebesparende maatregelen een verstandige zet. Vzw BEA organiseert daarom een groepsaankoop in samenwerking met onder meer de gemeenten Brakel, Zottegem en Zwalm. Door deze samenaankoop kunnen scherpere prijzen worden afgedwongen en een goede kwaliteit worden gegarandeerd.
  Je vraagt uiteraard naar ecologisch verantwoorde isolatiemateriaal!

  Doe mee: energiegroepsaankoop.be/gebouwschil/solva!
  boven
    Klimaatgezond Oost-Vlaanderen


  Onder het motto: ‘Oost-Vlaanderen Klimaatgezond!’ biedt de provincie Oost-Vlaanderen naast de projecten van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen extra ondersteuning voor de aanplant van een houtkant, heg, bomenrij, hoogstamboomgaard of bos.

  De provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt aanplantingen met een aanzienlijke impact op het landschap en staat in voor 80% van de kosten, of biedt gratis plantgoed aan als je zelf de handen uit de mouwen steekt.

  Houtige landschapselementen zorgen voor meer biodiversiteit en een gematigder microklimaat. Tegelijk hebben ze een erosiewerend effect, dragen ze bij aan het afremmen en vasthouden van hemelwater en halen ze koolstof uit de lucht. Redenen genoeg om ook een stukje klimaatbestendig landschap te planten.

  meld je an via info@rlva.be
  lees meer op rlvabe
  lees meer op oost-vlaanderen.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  -----
  Zaterdag 17 februari 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. De afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 1 maaart 2018
  Cursus Natuurverkenner Oosterzele van 1 maart tot 6 mei 2018
  Organisatie NP Oosterzele. De cursus Natuurverkenner is een interactieve en wervelende instapcursus voor natuurliefhebbers. In 5 unieke 'lessen' en evenveel excursies laten de lesgevers en de lokale vrijwilligers al hun enthousiasme op je los. We dompelen je onder in de wondere wereld van onze wilde dieren en planten en gaan op reis langs de natuurgebieden in eigen streek regio.
  -----
  Zaterdag 10 maart 2018
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Allerlei kleine onderhoudswerkjes en beperkte aanplant. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, Zwalm, recht tegenover huisnummer 116 aan de Marlboroughstraat te Zwalm. Aanvang 9u00 tot de middag. Meebrengen minstens veiligheidsschoenen en werkhandschoen.
  -----
  Zondag 11 maart 2018
  Lentemaaltijd 2018
  Info: Annie Muller, tel. 0477/78 03 07. Vanaf 11u30 in de Bevegemse Vijvers te Zottegem. Een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm. Kaarten voor volwassenen 16EUR, voor kinderen 9EUR. Te verkrijgen bij bestuursleden of medewerkers, via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 van Natuurpunt Zwalmvallei met vermelding van uw keuze en aantal volw/kind. Keuze uit beenhesp, koude visschotel en veggie-schotel. Einde rond 15u.
  Lees meer: Lentemaaltijd 2018
  -----
  Zaterdag 17 maart 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 24 maart 2018
  Geologieverkenning
  De geologie van de Vlaamse Ardennen openbaart zich stap voor stap tijdens een boeiende tocht door de Perlinkvallei. We onderzoeken het ontstaan van de Vlaamse Ardennen, evenals de weerslag van de geologie op het gebruik van het landschap door de mens en de biodiversiteit. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 13u30. Einde voorzien tegen 17u30. Kostprijs € 10, cursus, drankje en versnapering inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht via overschrijving op rekeningnummer BE57 9201 0163 2135 met vermelding Geologieverkenning. Meebrengen stevig schoeisel en loupe.
  -----
  Zondag 1 april 2018
  Zomerseizoen voor de Boembekemolen
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Geopend van 14u tot 18u. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  Van zondag 1 april tot zondag 28 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Elke laatste zondag van de maand is er een geleide wandeling met vertrek aan de molen.
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, Daniel Schwen, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN