vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2018
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Culinaire wandeling
 • Cursus Natuurgids in de Boembekemolen
 • Natuurpunt lanceert betonrapport voor Vlaamse steden en gemeenten
 • Jij Kiest!
 • goedgeplukt.be
 • Kalender


 •   Culinaire wandeling (Cultuurwerking Sotteghem)


  Natuurpunt Zwalmvallei heeft iets met Egmont. Eén van de oudste vermeldingen waarin de Boembekemolen wordt genoemd betreft een stuk uit 1548 toen Egmont eigenaar was van de molen.

  Dus verwelkomen we de man met graagte!
  Op zaterdag 8 september, van 17 tot 22u00 start aan de Boembekemolen een culinaire wandeling. Met een knipoog naar Lamoraal van Egmont en met gids zullen we er de mooie stukjes natuur van de Zwalmvallei ontdekken terwijl anderen ons culinair verwennen.

  Graag ten laatste tegen 1 september overschrijven op rekening BE86 8905 4414 2850;
  29euro/volw, 20euro/kind.

  Op het menu:
 • tapas serranoham met cava of boembekebier
 • soep in bouillabaisestijl
 • geroosterde kip in 11 kruiden, warme groentenmix, aardappelen in de schil met kruidenboter/zure room
 • fruitcoctail van lokaal fruit en speculoostoets
 • koffie

 • contact: Carla Verdonck
  boven
    Cursus Natuurgids in de Boembekemolen


  Leer bij, beleef de natuur en inspireer!

  De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden.
  meer info op www.natuurpunt.be/cursus-natuurgids ...

  contact: mail Thijs Himpe, 0497/05 33 63
  boven
    Natuurpunt lanceert betonrapport voor Vlaamse steden en gemeenten


  Waar draait de betonmolen het snelst? En in welke gemeente wordt de betonstop nu al uitgevoerd? Natuurpunt heeft de cijfers voor het eerst op gemeenteniveau berekend en gebundeld in een betonrapport. Bedoeling: de gemeenteraadsverkiezingen aangrijpen om de betonstop in de lokale bestuursakkoorden te krijgen. Met de actie #natuurdichtbijmij vragen Natuurpunt, Velt en BOS+ burgers om hun visie op de toekomst van hun gemeente te delen met lokale politici.

  In Vlaanderen verdwijnt er elke dag 6 hectare onder het beton. In geen enkele Europese regio wordt zo kwistig met open ruimte omgesprongen. Dat dreigt onze regio onleefbaar te maken: met veel fileleed, torenhoge infrastructuurkosten, een ongezonde leefomgeving en versnipperde natuur tot gevolg. Een gebetonneerde omgeving kan zich bovendien erg slecht weren tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen: periodes van hitte, felle neerslag en overstromingen.

  De Vlaamse regering heeft gekozen voor een betonstop tegen 2040 en een tussentijdse halvering van de betonsnelheid in 2025. Maar het zijn de lokale besturen die deze ambitie moeten waarmaken. Met het betonrapport wil Natuurpunt kansen en problemen in kaart brengen per gemeente.

  Lees het nieuwsbericht van Natuurpunt
  boven
    Jij Kiest!


  Op 14 oktober 2018 zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Met ‘Jij Kiest’ draait de VRT de rollen om. Je kan zelf een voorstel doen, waarna je hoogt zoveel mogelijk steun te krijgen. Zo bepaal je mee waarover de verkiezingen moeten gaan in jouw gemeente. Hoe? Registreer je op jijkiest.be met je VRT-profiel en steun een goed voorstel of lanceer een concreet voorstel dat het leven in jouw gemeente aantrekkelijker maakt.

  Voor zowel Zottegem, Zwalm als Brakel werden een aantal interessante items gepost op jijkiest.vrtnws.be. Wil je milieuthema's extra in de kijker zetten, log in en stem er voor!

  Brakel op Jij Kiest
  Zottegem op Jij Kiest
  Zwalm op Jij Kiest
  boven
    goedgeplukt.be


  Streekeigen fruit, onbespoten en recht van de boom? Dat is Goed Geplukt!

  Goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. Niet alleen omdat het plukken een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen bewaren.

  Ik heb fruit
  Heb je jaarlijks een overschot aan hoogstamfruit en wil je hier iemand een plezier mee doen? Op de website www.goedgeplukt.be kan je je aanmelden en laten weten welk fruit je in de aanbieding hebt. Dat mogen kersen, appels, pruimen, noten of peren zijn. Via deze website kunnen mensen die op zoek zijn naar hoogstamfruit met jou in contact komen.

  Ik zoek fruit
  Ben je op zoek naar hoogstamfruit om te eten of om te verwerken tot confituur of gelei? Zoek je appels om te laten persen door de sapmobiel? Plaats een zoekertje op www.goedgeplukt.be en neem in het oogstseizoen regelmatig een kijkje op deze site. Je vindt er een aanbod van hoogstamfruit.

  www.goedgeplukt.be
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 9 september 2018
  Open Monumentendag
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Geopend van 10u tot 18u. Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----
  Zondag 9 september 2018
  Plantentocht Steenbergse bossen, St-Maria-Oudenhove
  Info: Heidi Demolder, tel. 0476 40 34 52. Meebrengen: plantengids, loupe, laarzen of stevige stapschoenen. Plaats van afspraak: thv Kapel, De Vlamme te Zottegem (Erwetegem) om 10u. Einde ronde 12u30.
  -----
  Zaterdag 15 september 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 15 september 2018
  Startdag cursus Natuurgids Zwalmvallei
  Info: Thijs Himpe, thijs.himpe@cvn.natuurpunt.be , Meer info: natuurpunt.be/cursus-natuurgids-zwalmvallei. De cursus bestaat uit 30 activiteiten, waarvan ongeveer de helft natuurexcursies zijn. De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Na je eindopdracht ontvang je het getuigschrift van Natuurgids. Praktisch: de theorielessen en excursies vinden tweewekelijks plaats op zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. De eerste bijeenkomst is op 15 september 2018 en de afronding is in augustus 2019. Verdere data in 2018: 29/9, 13/10, 27/10, 10/11, 24/11, 8/12 en 15/12. Data in 2019 worden nog meegedeeld.
  -----
  Zondag 30 september 2018
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Zaterdag 6 oktober 2018
  Appelpluk
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44.
  -----
  Zaterdag 20 oktober 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 20 oktober 2018
  Dag van de trage weg & Nacht van de duisternis
  Info volgt
  -----
  Zondag 28 oktober 2018
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN