vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2018
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • Appelpluk en mobiele fruitpers
 • Workshop larvenhuidjes libellen determineren
 • Dag van de trage weg / Nacht van de duisternis te Brakel
 • Griezelen in de Boembekemolen
 • Natuurmemorandum voor Brakel
 • Nieuws uit onze natuurgebieden
 • Kalender


 •   Appelpluk en mobiele fruitpers


  Er worden appels geraapt en geplukt op onze boomgaard te Boembeke voor het persen ervan tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en tijdens onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

  Afspraak op zaterdag 6 oktober vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag; wij voorzien drank en boterham.

  contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44.
  boven
    Workshop larvenhuidjes libellen determineren


  Op zaterdag 13 oktober organiseert de Libellenverening Vlaanderen een cursus om larven en larvenhuidjes van libellen te leren kennen.

  Lesgever is Christophe Brochard uit Nederland, auteur van de KNNV boeken over libellen larven en Libellen larvenhuidjes. Deze cursus is zowel bedoeld voor beginners als voor gevorderden. Breng gerust ook jouw materiaal mee van deze en afgelopen zomer.

  De cursus is gratis, maar inschrijving is verplicht omdat het aantal plaatsen (en bino's) beperkt is.
  Dit gaat door in het Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 te Zwalm.

  Inschrijving of meer info
  boven
    Dag van de trage weg / Nacht van de duisternis te Brakel


  We starten met een soep, verder een bordje gebakken paddenstoelen (Shiitake en/of Oesterzwam, welke lokaal gekweekt te EcoSnooze) en een stevige boterham. De alpaca's worden intussen uitgebreid aan ons voorgesteld.

  Tegen schemer verlaten we via een sliert kaarsje het prachtige terrein van EcoSnooze en laten we via trage wegen de mistige vallei van de Zwalm onder ons, om te klimmen tot aan de Boterhoek. Hoe die buurt aan zijn naam komt krijg je daar te horen. Van daaruit begeven we ons via weiden, akkers, bosjes en een oude boomgaard terug naar de Zwalm.

  Bij de Boembekemolen wacht ons een drank bij een feeëriek vuur. Op de terugtocht sporen we even op hetzelfde traject als honderden mijnwerkers elke dag deden zo tot een 60 jaar terug, namelijk het Mijnwerkerspad.

  Eens terug geland bij Ecosnooze kan er nog worden gekeuveld bij een vuurkorfje en een buitenbar.

  Meenemen: zaklamp, fluohesje en aangepast schoeisel. Einde wandeling omstreeks 22u30.
  Deelname van MOW- en NP-leden: 9 euro, niet-leden 10 euro.
  Organisatie: MOW Brakel-Lierde, Natuurpunt Zwalmvallei en EcoSnooze.
  Inschrijven via info@milieufrontomerwattez.be of 055/30.96.66 voor 18 oktober.
  Afspraak op zaterdag 20 oktober om 18u aan het Riedeplein te Michelbeke (Brakel).
  boven
    Griezelen in de Boembekemolen


  Een brief van onze molenheks:

  Lieve ouders en kindjes,

  Op zaterdag 27 oktober van 18.00 tot 21.00 organiseer ik een ware griezelavond ter ere van het heksennieuwjaar Samhain, tegenwoordig gekend als Halloween. De sluier dat de levenden van de doden scheidt wordt in deze periode dunner, zo kunnen we van de ene wereld naar de andere reizen.

  Lang geleden vierden onze voorouders rond deze periode feest door samen lekker gezellig te eten en te drinken. Daarbij werden dan ook griezelverhalen verteld om de donkere periode van het jaar een plaats te geven in ons leven. Ook al leven we nu in een moderne wereld, nog steeds krijgen we niet genoeg van goede oude legendes over de plaatselijke weerwolf, de guitige heks, de mysterieuze dwaallichtjes en koddige kobolten. Veel natuurelementen zijn verweven in het vertellen van verhalen. Magische planten zoals ijzerhard en alruin komen hun rol opeisen in deze aloude legenden.

  Ouders en kinderen zijn welkom om samen te werken in het maken van een kruidenmengeling om boze geesten of een gewone verkoudheid weg te houden en om daarna mee te gaan naar de wereld van oude legenden. Zo leveren we dan weer mondeling oude kennis over van lang geleden ...

  Indien u er graag bij bent om te genieten van verhalen met een kop warme thee en taart in een kleine kring, dan laat je het best zo gauw mogelijk weten, want de plaatsen zijn beperkt!

  Inschrijven via mail, Morgane_Fay@hotmail.com, €15 per persoon.

  Vele Heksengroetjes,
  Morgane La Fay
  boven
    Natuurmemorandum voor Brakel


  De 3 Natuurpunt-afdelingen te Brakel, Kern Rondom Burreken, Everbeekse Bossen en Zwalmvallei, stelden een memorandum op naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen (lees het memorandum). Het formuleert een standpunt en doelstellingen rond een aantal actuele punten die belangrijk zijn voor milieu en natuur en waarin het gemeentelijk beleid een grote impact heeft.

  We vroegen aan alle politieke partijen of zij de noodzaak tot aanpak van onderstaande aandachtspunten konden onderschrijven en zich wilden verbinden tot een gemeentelijk beleid dat er aan tegemoet komt.
  Dit waren de reacties:
 • NVA: snelle positieve reactie op het bericht, maar inhoudelijk kwam de reactie wat later. Scharen zich voor het grootste deel achter de 9 punten, maar maken reserves bij de uitvoering van het afvalwaterbeleid. Rioleringen aansluiten of individuele waterzuivering promoten zijn dure ingrepen, maar ze hebben zeer snel positieve resultaten op het milieu. Zuiver water in beken en sloten is een zegen voor de natuur !
 • SPa: snelle positieve en inhoudelijke reactie. De enige partij die de natuurverenigingen ook heeft uitgenodigd en te woord heeft gestaan met een heel team ! Scharen zich achter alle negen punten, maar erkennen dat het doordrukken van sommigen punten, zoals de waterzuivering, moeilijk zou kunnen blijken. Het gebruik van biomassa heeft ook helemaal geen draagvlak bij de huidige coalitiepartners. Handhaving (bijvoorbeeld ivm het verbod op pesticiden) is een moeilijk verhaal omdat er in het huidige bestuur te vaak aan lippendienst gedaan wordt en men snel schrik heeft om tegen belangengroepen in te gaan.
 • Vlaams Belang: na herinnering kwam er een uitgebreide nota waarin men zich akkoord verklaart met alle punten en er ook nog een aantal bestuur-kritische nota’s aan toevoegt.
 • Open VLD: geen reactie, na persoonlijke herinnering kwam er slechts een letterlijk schouderophalen.
 • CD&V: geen reactie, ook al kreeg de lijsttrekker het memorandum en de herinneringsbrief persoonlijk in de bus.

 • boven
    Nieuws uit onze natuurgebieden


 • Noteer alvast 17 en 18 november in je agenda! Die dagen helpen we klarremieken en Ewoud bij het planten van duizenden bomen. Zij fietsten van Griekenland tot de noordkaap en wisten voldoende sponsorgeld bij mekaar te fietsen om meerdere bossen te planten. Op 17 en 18/11 starten we met een eerste bos!
 • Noteer ook zondag 25 november, dan gaat nog meer bos de grond in te Steenbergen. Meer info volgt.
 • boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 6 oktober 2018
  Appelpluk
  Info An De Schrijver, 0484/77.72.44. Afspraak vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, aan de Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44.
  -----
  Zaterdag 20 oktober 2018
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Hooien en eventueel het uitsteken van bramen. Plaats van afspraak: ingang perceel Vossenhol, Vossenholstraat, Zottegem van 10u tot ca 16u. Meebrengen: stevig schoeisel, werkhandschoenen en eventueel een spade. Op de middag zijn een boterham en drank voorzien.
  -----
  Zaterdag 20 oktober 2018
  Dag van de trage weg & Nacht van de duisternis
  samenwerking met MOW en Ecosnooze Samenkomst om 18u aan het Riedeplein te Brakeel (Michelbeke). Degustatiewandeling langs trage wegen in Brakel. Op verschillende punten kunnen we ons verwarmen aan een feeëriek vuurtje met een hapje en drankje. Mogelijkheid om achteraf iets te drinken en nog even te blijven plakken. Meenemen: zaklamp, fluohesje en aangepast schoeisel. Einde omstreeks 22u. Deelname: MOW- en NP-leden: 9 euro, niet-leden 10 euro. Organisatie: MOW Brakel-Lierde, Natuurpunt Zwalmvallei en EcoSnooze. Inschrijven via info@milieufrontomerwattez.be of 055/30.96.66 voor 18 oktober.
  -----
  Zondag 28 oktober 2018
  Familiewandeling
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een wandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Zaterdag 17 november 2018
  Cyling for trees, plantdag
  Meer info volgt.
  Klarremieken en Ewoud fietsten van Patras in Griekenland naar de Noordkaap in Noorwegen, goed voor 8.000 kilometer in het zadel. Voor elke kilometer die ze fietsten zamelden ze één euro in en met elke euro planten ee minstens één boom. Die bomen worden in het najaar van 2018 aangeplant in eigen land in samenwerking met Natuurpunt en iedereen die hun project sponsorde.
  -----
  Zondag 18 november 2018
  Cyling for trees, plantdag
  Meer info volgt.
  Klarremieken en Ewoud fietsten van Patras in Griekenland naar de Noordkaap in Noorwegen, goed voor 8.000 kilometer in het zadel. Voor elke kilometer die ze fietsten zamelden ze één euro in en met elke euro planten ee minstens één boom. Die bomen worden in het najaar van 2018 aangeplant in eigen land in samenwerking met Natuurpunt en iedereen die hun project sponsorde.
  -----


  Dank aan de fotografen: Cezar Popescu,Evil Erin, Wim Dirckx, JF, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN