vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2020
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:

  Verhalenwandeling tijdens Nacht van de Duisternis


Afspraak om 20u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel tot ca 22u. Een wandeling in de omgeving van de Zwalm met verhalen in het kader de nacht van de duisternis door Morgan La Fay (Heleen Van't veld). We verwachten dat elkeen een mondmasker bij heeft en dat gebruikt wanneer nodig; we vragen dat wie niet tot eenzelfde bubbel behoort, de nodige afstand respecteert tot anderen. Inschrijving verplicht. Inschrijven kan met een mail naar Jacob
boven
  Ronde-ontbijt@Boembekemolen


In de aanloop naar de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen in de Zwalmvallei kan Natuurpunt Zwalmvallei niet anders dan een stevig koersontbijt te voorzien. Dit gaat door op zondag 18 oktober van 9u tot 11u00, uiteraard in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.

De prijs bedraagt 15 EUR p.p. en de opbrengst gaat integraal naar het beheer van de molen.
Inschrijven kan via een mail aan Carla en betalingen dienen ten laatste op 11 oktober 2020 op rek.nr. BE86 8905 4414 2850 te zijn overgemaakt.

De situatie ingevolge Covid-19 dwingt ons het Ronde-ontbijt te beperken tot afhaling.

Tot dan!
boven
  60% belastingvermindering voor giften


Juni en juli waren recordmaanden, zowel voor het bedrag aan giften, als het aantal giften. En nu gaf de federale regering nog een duwtje in de rug gegeven. Alle giften die dit jaar aan Natuurpunt (en andere goede doelen) worden geschonken, zijn voor 60% aftrekbaar. Op een gift van 100 euro krijgt een donateur dus 60 in plaats van 45 euro terug, via de belastingaangifte 2021 voor het inkomstenjaar 2020.

Het maximumbedrag aan giften dat een belastingplichtige mag schenken, is opgetrokken van 10 naar 20% van het belastbaar inkomen.

Doe hier een gift!
Veelgestelde vragen over fiscale attesten
boven
  Proeven van de bestuursvergaderingen


Hieronder de data van onze komende bestuursvergaderingen. We nodigen je uit om even te komen proeven van zo'n bestuursvergadering.

Dit lijkt op het eerste gezicht saai, toch wordt er veel gebrainstormd en nagedacht over hoe we de vereniging sterker kunnen maken. Natuurlijk hebben we mensen nodig die de handen uit de mouwen steken, maar dit kan zich ook beperken tot een goed afgebakende taak. En zelfs dat is niet noodzakelijk, mee nadenken, van gedachten wisselen over te nemen initiatieven is op zich al voldoende.

Je bent welkom op 13 okt, een dinsdag om 20u in de Boembekemolen. Graag een seintje aan Jan als je interesse hebt.
boven
  Milieu- en klimaatraad te Zottegem


Alle 21 steden en gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen engageren zich in het project ‘Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen’. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen, Solva en Streekoverleg gaan alle deelnemende gemeenten voor een vermindering van 40% Co²- uitstoot op hun grondgebied tegen 2030.

De Stad Zottegem richt een Milieu- en Klimaatraad op die een adviserende en inspirerene rol zal spelen naar het stadsbestuur toe in de uitwerking van dit project. Natuurpunt wil graag enthousiaste deelnemers voorstellen als lid daarvn. Welke Zottegemnaren willen Natuurpunt vertegenwoordigen?

contact: meld je aan bij Karel
Meer info
boven
  Nieuws uit onze natuurgebieden


Zoals je wel weet blijven we steeds gaan voor meer natuur. Sedert de vorige flits werden weeral 0,9 ha aangekocht, gesitueerd nabij de Boterhoekstraat te Brakel.

Meerdere andere dossiers zitten in de pijpleiding; hopelijk komt het er ook tot een aankoop!

Steun dit natuurgebied voor nog meer natuur in de Zwalmvallei!
boven
  Steun jij ons ook via Trooper?


De tijden staan niet stil. Onze wijze van aankopen staat evenmin stil. Nooit eerder werd er meer online gekocht dan op heden. Trooper zag in de online-aankopen een middel om verenigingen financieel te steunen. De grote groep verenigingen en hun sympathisanten betekenen immers een grote groep kopers. Webwinkels zijn daardoor bereid een stukje winst te delen met je favoriete vereniging om die groep te kunnen bereiken.

Hoe werkt Trooper?
1. Je gaat naar onze pagina op Trooper: Natuurpunt Zwalmvallei op Trooper
2. Op die pagina staan links naar webshops. Je klikt op je webshop en de shop weet meteen dat jij ons wil steunen.
3. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder één euro extra te betalen.
4. De shop betaalt een percentje aan onze afdeling. Wij dus blij!
boven
  De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

  Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 10 oktober 2020
Verhalenwandeling tijdens Nacht van de Duisternis
Afspraak om 20u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel tot ca 22u. Een wandeling in de omgeving van de Zwalm met verhalen in het kader de nacht van de duisternis door Morgan La Fay (Heleen Van't veld). We verwachten dat elkeen een mondmasker bij heeft en dat gebruikt wanneer nodig; we vragen dat wie niet tot eenzelfde bubbel behoort, de nodige afstand respecteert tot anderen. Voorzie je verder van stevig schoeisel en een zaklamp.Inschrijving verplicht. Inschrijven kan met een mail naar Jacob
-----
Zaterdag 17 oktober 2020
Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zondag 18 oktober 2020
Ronde ontbijt @ Boembekemolen
Info: Carla Verdonck, 0472/89 81 70.In de aanloop naar de doortocht van de Ronde van Vlaanderen zal er een stevig koersontbijt voorzien worden van 9u - 11u. De prijs bedraagt 15 EUR pp en de opbrengst gaat integraal naar het beheer van de molen. Inschrijven via carlaverdonckverdonck@hotmail.com en betalingen ten laatste op 11/10/2020 op reknr: BE86 8905 4414 2850.
-----
Zondag 25 oktober 2020
De Boembekemolen sluit tijdens de wintermaanden
Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Vandaag is de Boembekemolen voor de laatste keer dit jaar op zondagnamiddag geopend van 14u tot 18u. Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
Van de eerste zondag van april tot vandaag was de Boembekemolen elke zondag geopend. Tijdens de wintermaanden sluiten we onze deuren ... maar de eerste zondag van april van het komende jaar zien we jullie heel graag terug!

-----
zaterdag 21 november 2020
Dag van de Natuur
Opruimen na knotten. Begin/einde 10u - 16u. Plaats van afspraak Kruising Beugelstraat/Herenput te Zottegem om 10u. Verzagen van snoeihout na knotten wilgen, vrijzetten perceelsrand, verwijderen van wilgenopslag. Contactpersoon: Koen Gintelenberg; koen.gintelenberg@telenet.be
-----


Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, Snapdragon66, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN