vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

15 januari 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

Eindelijk nog eens sneeuw! Zo kunnen we een frisse neus halen, de kinderen een sneeuwman laten maken of sneeuwballen gooien ... eigenlijk willen we dat allemaal nog wel. We kunnen even het kind in ons loslaten, het mag!

Zo kunnen we even de kommer vergeten van al die dingen die we nu niet meer mogen. Zo is er ook onze nieuwjaarswandeling en aansluitend receptie van komende zondag die we moeten annuleren. Te vrezen valt dat er wel meer in onze kalender zal sneuvelen.

Terwijl jullie massaal onze wandelingen uitproberen, werken we in stilte aan nieuwe uitdagingen. Meer info volgt.

Met zicht op een 2de jaarhelft waarin we met zijn allen eens flink uit de bol zullen gaan, wenst Natuurpunt Zwalmvallei jullie allen een schitterend en gezond jaar!

In deze flits:

  Nieuwjaarswandeling wordt geannuleerd


Onze nieuwjaarswandeling op 17 januari, met aansluitende receptie, had je al niet anders meer verwacht, zal gezien de huidige maatregelen inzake Covid-19 niet kunnen doorgaan.

Uiteraard blijven onze uitgestippelde wandelingen beschikbaar om ze met je eigen bubbel te lopen. Hou de weerberichten in de gaten, haal je schoenen uit de kast en geniet van onze wandelingen!

Mits in te loggen op de website natuurpunt.be kan je kaartjes downloaden van onze wandel- en fietsroutes (w wandelpaden + c combinaties van paden+ f fietsroutes)):
 • Middenloop Zwalm (4 w + 2 c + 1 f)
 • Munbosbeekvallei (2 w)
 • Parkbos-Uilenbroek (3 w + 1 f)

 • De 3 fietsroutes uit die je langs meerdere molens leidt kan je ook hier meteen downloaden:
 • 3 fietsroutes (f, 19, 26 en 42 km)

 • De landschapswandeling, opgemaakt door de vzw Boembeke kan je ook hier downloaden:
 • landschapswandeling (w, 11km, via Mijnwerkerspad, Bostmolen, Kleie, Vijverbos, Roborst en Rozebeke)

 • Onze wandelingen in gpx-formaat:
 • Wardpad (5,3 km / hoogteverschil 49 m).
 • Boterhoekwandeling (6,3 km / hoogteverschil 64 m).
 • Wolvenhoekwandeling (6 km / hoogteverschil 56 m).
 • Landschapswandeling (12,2 km / hoogteverschil 35 m).
 • Vossenholwandeling (4,1 km / hoogteverschil 37 m).
 • Jansveldwandeling (3,5 km / hoogteverschil 28 m).


 • Geniet van de natuur!
  Hou honden aan de leiband en pluk geen bloemen. Wanneer u door weiden loopt waar runderen grazen zijn geen honden toegelaten. Hou bovendien voldoende afstand tot de dieren, laat ze niet schrikken en loop niet door een kudde heen, loop er wel rond.
  boven
    Bouwmeester Scan Brakel


  De Bouwmeester Scan is een nieuwe tool, door het Team Vlaams Bouwmeester ontwikkeld voor lokale besturen die snel werk willen maken van een duurzamer en beter ruimtegebruik. Een team van experten brengt de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes van de gemeente in kaart en reikt een concrete agenda van projecten en ingrepen aan. Doel is de gemeenten bij te staan in de transitie naar een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving, gekoppeld aan een zorgzamere en duurzamere omgang met het leefmilieu en met natuurlijke hulpbronnen.

  Lees de Bouwmeesterscan voor Brakel
  boven
    Aankoop voederbakjes voor vogels tvv de Brakelse senioren


  In het kader van Covid-19 om de vereenzaming wat draaglijker te maken voor onze kwetsbare groepen overweegt de seniorenadviesraad van Brakel voederbakjes aan te kopen en te verdelen onder de senioren in Brakel.

  De doorzichtige voederbakjes kunnen met zuignappen bevestigd worden aan het venster. De vogels kunnen geobserveerd worden vanuit uw zetel!

  Alvorens tot aankoop over te gaan wil de seniorenadviesraad weten of hiervoor interesse is. De beslissing, betreffende het al dan niet aankopen ervan, wordt genomen in functie van het aantal inschrijvingen.
  Inschrijven kan tot donderdag 28 januari 2021: klik hier.
  boven
    Steun jij ons ook via Trooper?


  De tijden staan niet stil. Onze wijze van aankopen staat evenmin stil. Nooit eerder werd er meer online gekocht dan op heden. Trooper zag in de online-aankopen een middel om verenigingen financieel te steunen. De grote groep verenigingen en hun sympathisanten betekenen immers een grote groep kopers. Webwinkels zijn daardoor bereid een stukje winst te delen met je favoriete vereniging om die groep te kunnen bereiken.

  Hoe werkt Trooper?
  1. Je gaat naar onze pagina op Trooper: Natuurpunt Zwalmvallei op Trooper
  2. Op die pagina staan links naar webshops. Je klikt op je webshop en de shop weet meteen dat jij ons wil steunen.
  3. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder één euro extra te betalen.
  4. De shop betaalt een percentje aan onze afdeling. Wij dus blij!
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

    Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)  Dank aan de fotografen: Cindy Kuiphuis, Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN