vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

20 maart 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
  Wilde plantenbeurs


Bijna 10% van het Vlaamse oppervlak is tuin. Wat zou het mooi zijn als onze tuinen genietbaar waren voor de natuur! Insecten vinden er nog onvoldoende nectar of stuifmeel. En nog moeilijker is het vinden van de juiste waardplanten waar hun rupsen zich mee kunnen voeden. Soms wordt nog wel eens een vlinderstruik of ijzerhard geplant met goede bedoeling voor bijen of vlinders. Maar dit zijn eigenlijk de Mc Donalds van de natuur. Grote soortenrijkdom van insecten start met een grote diversiteit aan planten. De insecten trekken dan weer vogels en vleermuizen aan zorgen er zo voor dat u niet alleen van al het moois wat bloeit kan genieten maar ook van het gezoem, gefluit, gekrekel en gefriemel van allerlei leuke tuindieren. Dus weg met de saaie borders en ga volop voor meer leven!

Bestellen kan je met één van de onderstaande formulieren, in te sturen, per email of per post aan Vierwegenstraat 10 te 9620 Zottegem, uiterlijk 11 april.

Het bestelformulier:
wildeplanten.xlsx (Excel)
wildeplanten.ods (Open Office, ...)

Afhalen op zondag 9 mei aan de Boembekemolen, tussen 14 en 18u00.

lees meer: natuurpuntzwalmvallei.be/wildeplanten
Op donderdag 1 april organiseren we een digitaal infomoment. Tijdens de webinar lichten we het belang van inheemse soorten in onze tuinen nog verder toe. Schrijf in voor de webinar!
boven
  Ober in het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen?


We willen alle huidige en nieuwe medewerkers informeren over de grote stap die we nemen in 2021. Wat verstaan we onder een bezoekerscentrum en voor welke regio werken we? Hoe werkt de Natuurpuntafdeling Zwalmvallei? En waar liggen onze natuurreservaten nu precies?

We geven uitleg bij verschillende vormen van hulp, of het nu gaat over de obers, het geven van info, de gidsenwerking, het helpen met de handen, een natuurpuntwinkel opstarten,…

Het antwoord op deze en vele andere vragen kom je te weten tijdens een aantal online infosessies.
De volgende zijn gepland op vrijdag 23 april en donderdag 29 april.
Interesse?
Geef dan snel een seintje aan Karel via een mailtje naar Karel De Vuyst.

Hopelijk tot weldra in ons gloednieuwe Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen!

Natuurpunt Zwalmvallei
boven
  Ons terras gaat binnenkort helemaal bio!


Sedert geruime tijd zetten we op het terras van de Boembekemolen bijna enkel nog bio-producten op de kaart. Toch wat jammer dat ons eigen bier, als enige, niet bio is ... dus gingen we aan de slag om dat toch zover te krijgen.

En jawel, na een paar jaar van overleg met brouwerij De Graal, zal het volgende brouwsel, welke vermoedelijk in mei zal worden geleverd, het bio-label dragen!
boven
  De CO2 klok tikt


De CO 2 klok tikt, zoveel is duidelijk. Voor de affiche in bijlage liet Natuurpunt Zwalmvallei zich inspireren door de oproep van Steven Vromman (Low impactman) in De Morgen.

Het gaat over onze grootste uitdaging ooit: de klimaatverstoring.
Dat we die ook kunnen meten is misschien minder bekend. In 1958 ontwikkelde Charles Keeling een instrument om het aantal deeltjes CO2 in de atmosfeer te meten. Op het meetstation van Mauna Loa wordt sindsdien dagelijks de concentratie vastgesteld. Ondertussen wordt de CO2 concentratie nauwkeurig gemonitord vanuit honderden meetpunten en satellieten. Het cijfer is het onweerlegbare fysische bewijs van de menselijke bijdrage aan de broeikasgassen.

De voorbije achthonderdduizend jaar schommelde de concentratie tussen de 180 en 280 ppm (parts per million). Sinds de start van de industriële revolutie gaat het snel omhoog. Op zijn meetstation op drieduizend meter hoogte las Keeling 315 deeltjes per miljoen in 1958. Vandaag staat de teller op 416. Een nooit eerder geziene stijging die we allemaal kennen als de hockeystick (Keelingcurve).

Wetenschappers zijn het erover eens dat we absoluut de drempel van 450 ppm (aangestipt op de affiche) moeten vermijden. Dan komen we terecht bij kantelpunten en zichzelf versterkende mechanismen, al kunnen die volgens behoorlijk wat experts al vroeger optreden. Met de huidige toename van 2,5 ppm per jaar zitten we binnen 15 jaar aan die drempel. Dan is het wellicht te laat.


Met deze affiche willen we de oproep van Steven Vromman, om op zoveel mogelijk plekken een ppm klok te installeren, ondersteunen. De urgentie moet meer zichtbaar gemaakt worden, meer aanwezig zijn in het straatbeeld.

Bestellen maar en voorhangen graag, voor ons part aan elk huis.
Je schrijft 4 euro over op BE44 9733 9799 2145 met duidelijke vermelding van jouw naam en adres en je krijgt de affiche per post toegezonden. De A3 affiche wordt gevouwen en in een A4 omslag verstuurd.

download de affiche
boven
  Nieuw in Zwalm: subsidies voor behoud bewoonde zwaluwnesten


De zwaluw is bij ons een bekende vogel. We zijn in de lente blij als de zwaluwen terugkeren van hun verre tocht uit Afrika. En in september zien we ze weer verzamelen om te vertrekken.

De meeste zwaluwen, niet de oeverzwaluw, hebben geen natuurlijke nestplaats en maken zowat uitsluitend gebruik van gebouwen en bruggen om hun nest te bouwen.

De zwaluw staat de laatste jaren meer en meer onder druk vooral door het verlies van geschikte nestplaatsen. Ze vinden geen plek in nieuwe en gerenoveerde gebouwen, waardoor het aanbod aan potentiële nestplaatsen de laatste decennia in vrije val is. Zo is het aantal zwaluwen in de jongste 30 jaar met maar liefst 90% verminderd en staan ze op de Vlaamse rode lijst aangeduid als "kwetsbaar".

Met een subsidieregeling wil de gemeente Zwalm bijdragen tot de bescherming van de zwaluwen.

contact: milieu@zwalm.be of 055/48 05 80
lees meer: zwalm.be/zwaluwnesten
boven
  Tuinrangers


Wie zijn ze?
De Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Ze helpen hun stad of gemeente om biodiverser en klimaatrobuuster te worden via de tuinen van de inwoners. In zowel Brakel als Zwalm zijn Tuinrangers actief.

Wat doen ze?
De Tuinrangers sensibiliseren en adviseren rond natuurvriendelijke tuinen. Dat doen ze door je mee te nemen op een spannende safari in je eigen tuin.
Door kennis te maken met het fascinerende leven in je tuin krijg je vanzelf zin in nog meer tuinnatuur. Tijdens de tuinsafari krijg je van de Tuinranger advies op maat van jouw tuin en jouw leven. Wie niet kan wachten vindt meer dan voldoende informatie op deze website om zelf aan de slag te gaan.
De Tuinrangers zijn laagdrempelig én deskundig. Alle inhoud op deze website en al het tuinadvies zijn zo veel mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en goedgekeurd door het team achter Ecopedia.

lees meer: www.tuinrangers.be
boven
  Zottegemse Bijenroutes


Een samenwerking van de milieudienst van de stad Zottegem en het PTI (Provinciaal Technisch Instituut Zottegem) leverde 10 bijenhotels. Zij werden gemaakt door de 4de jaars van de afdeling houtbewerking.
Daar werden meteen 11 bijenroutes en 2 bijenzoektochten aan gekoppeld.

lees meer: www.zottegem.be/bijenroutes
boven
  Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zondag 4 april 2021
Ronde ontbijt@Boembekemolen
Info: Carla Verdonck: 0472 898170; carlaverdonckverdonck@hotmail.com. Aan de Boembekemolen wordt er van 9u tot 11u ontbijt georganiseerd aan 15€ pp, te betalen op rek.nr BE86.8905.4414.2850 (Carla Verdonck). Formule (ter plaatse of afhaal) hangt af van de maatregelen die op dat moment van toepassing zijn.
Dit gaat niet door wegens de maatregelen rond Covid-19.
-----
Zondag 4 april 2021
Opening seizoen Boembekemolen
Info An De Schrijver, tel 0484 777244. Van zondag 4 april tot zondag 31 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke woensdag-, donderdag- en zaterdagnamiddag geopend van 14u tot 18u., op zondag van 10u tot 18u. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras. De Boembekemolen is bovendien hèt vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaarten en diverse info beschikbaar in de molen.
Wegens de maatregelen rond Covid-19 wordt dit ten vroegste begin mei 2021.

-----
Zondag 4 april 2021
Themawandeling : voorjaarsbloeiers
Info: Karel De Vuyst; devuystkarel@gmail.com. Om 14u vertrek aan de Boembekemolen. Onder leiding van de gids Lieven Nachtergaele ontdekken we de geur- en kleurenpracht van de voorjaarsbloeiers. Einde van de wandeling rond 17u.
Dit gaat niet door wegens de maatregelen rond Covid-19.
-----
Zaterdag 17 april 2021
Werkdag Middenloop Zwalm
Begin/einde: 10u - 16u. Plaats van afspraak wordt rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Mail contactpersoon voor opname in de mailinglist. Contact: . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Dit gaat niet door wegens de maatregelen rond Covid-19.
-----
Zondag 18 april 2021
Wandelingen in de natuurgebieden van afdeling Zwalmvallei
Info: . Afspraak aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat te Zwalm, om 14u. Einde rond 16u. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen. Deze wandeling maakt deel uit van de 'wandelingen in alle natuurreservaten van afdeling Zwalmvallei' (25 april).
Dit gaat niet door wegens de maatregelen rond Covid-19.
-----
Zondag 25 april 2021
Wandelingen in de natuurgebieden van afdeling Zwalmvallei
Inschrijven bij contactpersoon, tevens de gids, max. 20 personen per wandeling, tenzij er andere richtlijnen zijn op dat moment. Plaats van afspraak:
 • Middenloop Zwalm: Riedeplein Michelbeke Brakel, , 14u15 (!!) tot 17u00.
 • Bovenloop Zwalm: Leinstraat thv Herenhof en Maaistraat Brakel, in de buurt van huisnr. 62, , 14u00 tot 17u00.
 • Parkbos-Uilenbroek: Picnic tafel Waesberg Lierde, , 14u00 tot 17u00.
 • Munkbosbeekvallei: Bushalte schuin tegenover de kerk van Beerlegem, , 14u00 tot 17u00.

 • Dit gaat niet door wegens de maatregelen rond Covid-19.
  -----


  Dank aan de fotografen: Schoendoen, Diederik Volckaert, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN