vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 juli 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

In deze flits:

  Vissen van de Zwalm in aquaria


Tot voor enkele decennia was de kwaliteit van ons oppervlaktewater, inclusief de Zwalm, ronduit slecht. Lozing van ongezuiverd huishoudelijk en industrieel afvalwater in onze beken en rivieren behoort steeds meer tot het verleden. Zo konden meerdere vissoorten profiteren van het vrijgekomen habitat, al dan niet via introductie door de mens.

Zaterdag 10 juli, van 14 tot 18u, en zondag 11 juli, van 10 tot 18u, zijn de vissen van de Zwalm te bezichtigen in aquaria die opgesteld staan in de Boembekemolen. Toelichting door Diederik Volckaert op zondag 11 juli om 11u30 en 15u.
boven
  Cursus natuurbeheer te Oudenaarde (Mater)


Wil je graag meer weten over natuurbeheer of je inzetten als vrijwilliger in n van de natuurgebieden in de Vlaamse Ardennen, dan is deze cursus iets voor jou! De cursus legt de klemtoon op natuur in de Vlaamse Ardennen.

Onze natuurgebieden willen we niet enkel behouden maar ook verder ontwikkelen. Met gericht natuurbeheer geven we zeldzame fauna en flora een kans. Welke maatregelen en ingrepen zijn bevorderlijk voor welke soorten? Kies je voor begrazing of maaien, en waarom? En hoe pak je dat in de praktijk aan? Ontdek het tijdens deze opleiding!

De cursus bestaat uit 7 theoretische lessen over het milieu, soorten, biotopen, landschappen, natuurbeheer, beheerplannen, en verder ook uit 3 excursies over natuurbeheer in de praktijk. Hij start op 7 september 2021.
Wanneer, waar, plaats, wie, prijs, inschrijven, je vindt het allemaal op natuurpunt.be.
boven
  Cursus paddenstoelen voor beginners


In de cursus paddenstoelen voor beginners duiken we de wondere wereld van de zwammen in. Vreemde namen als Amaniet, Elfenschermpje, Mycena, Vezelkop en Hanenkam onthullen hun geheim. Bouw, leefwijze, voortplanting en eetbaarheid en giftigheid komen in de cursus aan bod. Ook maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is. Bovendien krijg je een leidraad die je wegwijs maakt in de enorme zwammendiversiteit en leer je veel voorkomende soorten herkennen.

De eerste excursie gaat door in het Domein van Breivelde een prachtig park in een glooiende omgeving, aangelegd in Engelse stijl met landschapstuin, parkbos en bos aangelegd rond een tiental vijvers. De tweede excursie in de Bovenlopen van de Zwalm met afwisselend, natte weilanden, houtkanten, kouters en oud beukenbos.

De cursus bestaat uit 2 theoretische lessen en 2 excursies. De cursus start op 21/09/2021.
Meer info en inschrijven op www.natuurpunt.be
boven
  Zwalmvallei Challenge


We loodsen jullie op zondag 3 oktober graag door onze mooie natuur. Met je bijdrage steun je meteen de verdere uitbouw van onze natuurgebieden. Zo gaan we samen voor nog meer natuur!

Er zijn 3 bewegwijzerde wandelingen van respectievelijk 5 km (kinderwagen- en rolstoelvriendelijk), 13 km (familiewandeling) en 28 km (getrainde stappers). Voor de 13 en 28 km is er een tussenstop te Boembeke.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro/persoon (kinderen tot 12 jaar gratis).

Start -en aankomstplaats is het Ontmoetingscentrum te Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163 te Zottegem. Het Boembeke Luiwerk, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker zetten we klaar!

Praktische informatie: Wim Van Geert
boven
  Ons bier Boembeke Luiwerk te koop bij Boerkoos


Zelfs wie aan de andere kant van de Vlaamse Ardennen woont hoeft zich ons bier niet meer te ontzeggen. Recent konden we niet alleen een bio-label op onze flesjes kleven, nu is het Boembeke Luiwerk ook te koop bij Boerkoos te Maarkedal!

Boerkoos levert echt lokale producten uit onze regio. (Op)recht van bij onze boeren en producenten. Zuivel, vlees, groenten en fruit, brood en gebak, bereidingen, dranken, .... Zij kiezen voor artisanale, heerlijk pure en duurzame smaken n voor duurzame bedrijven die samen met ons geloven in een meer duurzame en lokaal verankerde landbouw. Zij garanderen de voordelen van de korte keten aan onze klanten en aan de boeren en producenten: eerlijke handel, vers, onbeschrijfelijk lekker en haast geen voedselkilometers. En dat allemaal eindelijk in een ruime, makkelijke en complete winkel en vanaf dit najaar ook een webshop.

www.boerkoos.be
www.facebook.com/boerkooswinkel
boven
  Groepsaankoop knotten in Brakel


Tijdens de winter van 2021-2022 biedt het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) de inwoners van Brakel de mogelijkheid mee te stappen in een groepsaankoop voor het knotten van knotbomen die dringend aan onderhoud toe zijn.
Hieronder wordt verstaan knotbomen die door omstandigheden gedurende lange tijd niet geknot werden. Hierdoor worden de takken te zwaar waardoor het gevaar bestaat dat deze dreigen open te scheuren en afsterven.

Lees meer: www.brakel.be.

Stuur jouw aanvraag vr 31 juli 2021 naar jeroen.vanhee@rlva.be of bel 055/20.72.65. Geef de locatie van de bomen aan op luchtfoto of plan, of mail het nummer van het kadastraal perceel waarop de bomen zich bevinden. Stuur liefst duidelijke fotos mee van de bomen.
boven
  De Boembekemolen, bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen.

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
De Boembekemolen is open tijdens de maanden april tot oktober:
woensdag van 14 tot 18u00,
donderdag van 14 tot 18u00,
zaterdag van 14 tot 18u00 en
zondag van 10 tot 18u00.


Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

  Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 10 en zondag 11 juli 2021
Vissen van de Zwalm in aquaria
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Zaterdag van 14u tot 18u en zondag van 10u tot 18u zijn de vissen van de Zwalm te bezichtigen in aquaria die opgesteld staan in de Boembekemolen, Organisator: Diederik Volckaert.
-----
Zondag 25 juli 2021
Gezinswandeling in Vossenhol-Jansveld
Info en begeleiding . Van 14u tot 16u, we starten in Nederbrakel, ter hoogte van het kruispunt Brusselsestraat - Rondweg - Mijnwerkerspad. Halfweg de wandeling geeft Paul De Clercq, pionier van het Vossenhol, een kleine toespraak rond de historiek van het Vossenhol. Meebrengen : aangepast schoeisel.
-----
Zaterdag 7 augustus 2021
Dagvlinderwandeling
Info en begeleiding . Van 14u tot 16u00, afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Meebrengen: aangepaste kledij aan de weersomstandigheden.
-----
Vrijdag 27 augustus 2021
Zomeravondwandeling in de Perlinkvallei
Info en begeleiding . Afspraak om 18u30 aan het brugje over de beek aan de voet van de Molenberg te Sint-Denijs-Boekel, Zwalm. We genieten van een mooie laatzomerwandeling langs de boorden van de Perlinkbeek. We sluiten af met een hapje en een drankje.
-----
Zaterdag 11 september 2021
Appelpluk
Info: . Appelpluk in onze boomgaard, thv hoek van Langendries met Boterhoek te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen) van 9u30 tem ca 12u. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de molen. Doel is dit sap te kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt ook gebruikt voor de productie van ons bier.
-----
Zaterdag 11 september 2021
Mobiele fruitpers
Op 11 september 2021 komt de mobiele fruitpers weer naar de Boembekemolen. Reserveren voor het persen van jouw appels via info@appelperslerouge.be of 0475 26 24 80.
-----
Zondag 12 september
Planteninventarisatie (streeptocht) in ifbl-kwartierhok E3 43 42
Ism Plantenwerkgroep Natuurpunt Vlaamse Ardennen-plus. Van 10u tot 13u. Afspraak: Matrouwstraat 10 te Brakel (Parike) voor het opstellen van een eerste soortenlijst 'thuishok'. Het project 'monitor jouw thuishok' is een lange-termijnproject waarbij de evolutie van de flora gevolgd wordt binnen n vierkante kilometer. Meebrengen: plantengids, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Contact: Heidi Demolder, 0476/40 34 52 en Henk Coudenys, 09/386 97 11, .
-----
Zondag 12 september
Open monumentendag
Info: Karel De Vuyst; devuystkarel@gmail.com. Diederik Volckaert organiseert in de Boembekemolen een tentoonstelling 'Zeisen'. Op zondag is de molen geopend van 10u tot 18u.
-----
Zaterdag 18 september 2021
Werkdag Middenloop Zwalm
Begin/einde: 10u - 16u. Plaats van afspraak wordt rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Mail contactpersoon voor opname in de mailinglist. Contact: . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 18 september 2021
Werkdag Perlinkvallei
Info: . Maaien en onderhoudswerkjes. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, recht tegenover huisnummer 116 te Sint-Blasius-Boekel. Aanvang 9u tot de middag. Meebrengen: laarzen of veiligheidsschoenen en werkhandschoenen.
-----
Dinsdag 21 september 2021
Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. In deze cursus maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is en leer je veel voorkomende soorten herkennen. Bouw, leefwijze, voortplanting, eetbaarheid en giftigheid komen aan bod. Deel 1: van 19u30 tot 22u30 in de Boembekemolen. Leden: 32 euro, niet-leden: 40 euro. Info en inschrijving
-----
Zondag 26 september 2021
Gezinswandeling : Het verhaal van het Mijnwerkerspad
Nu eens een cultuurhistorisch onderwerp: "het Mijnwerkerspad". Lien Urmel was de trekker van het project 'Sporen in de Tijd'. Zij heeft met hart en ziel dat project getrokken. Zij neemt ons mee in haar vervoering. Om 14u vertrek aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Meebrengen: aangepast schoeisel.
info: . Om 14u vertrek aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
-----


Dank aan de fotografen: Gilles San Martin, Wim Dirckx, ...

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN