vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

In deze flits:

  Verjonging van rivierdonderpad na beekherstel in Steenbergse Bossen


In de Traveinsbeek in natuurgebied Steenbergse bossen in Zottegem werden inrichtingswerken gedaan ten voordele van de rivierdonderpad. Door het aanbrengen van grind en houten stammen op de bedding van de beek werd het habitat gevoelig verbeterd. In 2019 werd nog intensief gezocht naar de soort op het traject dat ingericht werd. Toen werden 13 volwassen rivierdonderpadden gevonden, maar geen enkel jong exemplaar.

Dit jaar, twee jaar na de inrichtingswerken, werd bij een bevissing van slechts één van de 10 aangelegde grindstroken al meteen 11 jonge rivierdonderpadjes gevonden op een traject van amper 3m. De verjonging van de soort lijkt dus opnieuw verzekerd", zegt Diederik Volckaert, conservator Steenbergse Bossen.

lees meer: https://www.natuurpunt.be
boven
  Ministerieel bezoek - mobiele pers naar nieuwe locatie - appelpluk


Op zaterdag 11 september komt, op uitnodiging van minister Matthias Diependaele, minister Zuhal Demir op bezoek aan de Boembekemolen. Een hele eer!

Minister Demir brengt nogal wat volk mee. Om dat bezoek én de mobiele fruitpers, welke reeds serdert vorig jaar was gepland, op een behoorlijke manier te kunnen laten verlopen zal uitzonderlijk de mobiele fruitpers dit jaar worden opgesteld rechtop de Zwalmmolen (Rekegemstraat 28 te Zwalm). Zie voor de locatie op Google Maps.
Reserveren voor het persen van je appels kan nog steeds via info@appelperslerouge.be of 0475 26 24 80.

Appelpluk in onze boomgaard, thv hoek van Langendries met Boterhoek te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen) van 9u30 tem ca 12u of wat later. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers. Doel is dit sap te kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Helpende handen zijn erg welkom!
boven
  Zeistentoonstelling


De zeis heeft een lange geschiedenis en aan de hand van allerlei prenten en historische stukken maak je kennis met een handwerktuig dat hier bijna vergeten is. Er zal een selectie oude zeissen van over de hele weleld aanwezig zijn.

De zeis lijkt in het tijdperk van de bosmaaier misschien wat ouderwets, maar heeft heel wat voordelen voor wie er weet mee om te gaan. Als je geoefende zeisers aan het werk zou zien zal je er van schrikken hoe het ritme van de zeis rust en efficiëntie samenbrengt.

De zeistentoonstelling in de Boembekemolen is toegankelijk op zo 12 september van 10 tot 18u00.
Toelichting bij de tentoonstelling "eenvoud is de ultieme verfijning" op zondag 12 sept om 11u00 en 15u00 door Diederik Volkaert van Terratools.

contact: Diederik Volkaert
boven
  Zwalmvallei Challenge


We loodsen jullie op zondag 3 oktober graag door onze mooie natuur. Met je bijdrage steun je meteen de verdere uitbouw van onze natuurgebieden. Zo gaan we samen voor nog meer natuur!

Er zijn 3 bewegwijzerde wandelingen van respectievelijk 5 km (kinderwagen- en rolstoelvriendelijk), 13 km (familiewandeling) en 28 km (getrainde stappers). Voor de 13 en 28 km is er een tussenstop te Boembeke.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro/persoon (kinderen tot 12 jaar gratis).

Start -en aankomstplaats is het Ontmoetingscentrum te Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163 te Zottegem;
de 28 km start tussen 8u00 en 12u00,
de 13 km start tussen 8u00 en 15u00 en
de 5 km start tussen 8u00 en 17u00.
Het Boembeke Luiwerk, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker zetten we klaar!

Praktische informatie: Wim Van Geert
boven
  Hoe kan je zelf meehelpen de klimaatverandering tegen te gaan?


Het klimaat komt steeds meer in beeld, niet met vage voorspellingen maar met bikkelharde en onaangename feiten. We zullen ons moeten aanpassen, dat is duidelijk, maar erger voorkomen is nog steeds erg belangrijk!

Wat kan je zelf doen?
Lees hier de Hoe kan je zelf meehelpen de klimaatverandering tegen te gaan?.

Tip: neem deel aan de klimaatbetoging op 10/10/2021
boven
  Natuurpunt winkeltje te Boembeke


Een mooi aanbod aan wandel- en fietskaarten, vogel-, insecten- en egelhuisjes, insectenkijker, gidsen, natuurgerelateerde geschenkartikelen en uiteraard ons eigen sap, momenteel enkel nog in vaatjes van 3L, en bier, Boembeke Luiwerk, zowel per bak als per sixpack, maken een bezoek aan ons winkeltje de moeite waard.

Voor natuurpuntleden, op vertoon van de lidkaart, gelden voor de producten uit de Natuurpunt-webwinkel, dezelfde voorwaarden van die webwinkel.

contact: Annie of Regine
boven
  Word nu lid van Natuurpunt, dan blijf je lid tot eind 2022!


Als lid help ik de natuur beschermen.
 • Meer natuur: we kopen jaarlijks ongeveer 1 m² natuur aan per Vlaming.
 • Goed beheer: we beheren meer dan 25.000 ha kwalitatief en biodivers natuurgebied.
 • Druk op beleid: we verdedigen het standpunt van de natuur bij de overheid.


 • Als lid beleef ik de natuur intenser.
 • Gratis fiets- en wandelgids: met wandelingen en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.
 • Natuur.blad én Meander: elk seizoen onze magazines boordevol tips, weetjes en verhalen.
 • Kortingen: in onze webshop en bij onze partners.


 • Voor 30 euro ben je lid met heel het gezin net zoals meer dan 123.000 andere gezinnen. Word je vandaag lid dan blijf je lid tot eind 2022. Verder loopt je lidmaatschap per kalenderjaar.

  Klik hier en word lid van Natuurpunt!
  boven
    Amfibiepoelen in Zwalmstreek chemisch verontreinigd door landbouw


  Amfibieën worden wereldwijd bedreigd door diverse factoren: verdwijnen van leefgebieden, klimaatverandering, verkeer, … Uit heel wat onderzoek blijkt dat ook chemische verontreiniging vanuit de landbouw bijdraagt tot de achteruitgang van amfibieënpopulaties. Zo werden eerder al toxische effecten vastgesteld bij padden en kikkers voor o.a. verscheidene pesticiden, zware metalen, anti-parasitaire middelen en antibiotica.

  "We hebben in 26 amfibiepoelen in de Zwalmstreek waterstalen genomen en onderzocht op het voorkomen van 178 agrochemicaliën", zegt Tess Goessens (Universiteit Gent).

  lees meer: www.natuurpunt.be/...
  boven
    Word jij peter of meter van één van onze publiekspaden?


  Om de kwaliteit van onze wandelroutes te garanderen doen wij een beroep op vrijwilligers, meters en peters genoemd. De meters en peters melden ons alle onvolkomenheden die zich langsheen de route voordoen. Die meldingen kunnen zijn: bordje ontbreekt, paal beschadigd, verkeerde bewegwijzering, doorgang is dichtgegroeid, ...

  Peters en meters worden gezocht voor paden vanuit de Boembekemolen en paden met vertrek in de Kloosterbosstraat (St-Maria-Oudenhove) en de Zwalmbeekweg (Nederbrakel).

  contact: Koen Gintelenberg
  boven
    Kom op en wandel


  Kom op tegen Kanker zet ons graag aan het wandelen.

  Stappen geeft energie!
  Wandelen is bewegen. En wie beweegt krijgt energie. Veel energie, zowel in het hoofd als in de benen. Je krijgt gewoon goesting om dingen te doen. Wandelen is het goedkoopste medicijn om gezond te blijven. Eenvoudiger kan haast niet: stapschoenen aan en de natuur in! Met onderweg een rustpunt om op adem te komen en weg te dromen bij een gedicht. Zo wil Kom op tegen Kanker iedereen oproepen om te wandelen. Jong en oud, iedereen. Kom op en wandel!

  In elke Vlaamse provincie wordt door Kom op tegen Kanker een wandeling aangeboden. Zo werd ook, met vertrek aan de Boembekemolen, een wandedeling bewegwijzerd.

  Kom op tegen Kanker:
  "60 meter hoogteverschil op amper 19 kilometer. Dat ferme verschil is typerend voor de Zwalmvallei, waardoor het een bron van energie is voor de bouw van watermolens. Een regio waar dichter Maud Vanhauwaert zich als een vis in het water voelt. En speciaal voor het Kom op tegen Kanker-wandelpad een gedicht schreef. Ook een vloedstroom aan woorden."

  lees meer: www.komoptegenkanker.be/.../zwalmvallei-oost-vlaanderen
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open tijdens de maanden april tot oktober:
  woensdag van 14 tot 18u00,
  donderdag van 14 tot 18u00,
  zaterdag van 14 tot 18u00 en
  zondag van 10 tot 18u00.


  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

    Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 11 september 2021
  Appelpluk
  Info: . Appelpluk in onze boomgaard, thv hoek van Langendries met Boterhoek te Zottegem (op 100m van de boembekemolen) van 9u30 tem ca 12u. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers. Doel is dit sap te kunnen serveren in de Boembekemolen en op onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten.
  -----
  Zaterdag 11 september 2021
  Mobiele fruitpers
  Op 11 september 2021 komt de mobiele fruitpers weer naar de Zwalmmolen (zie boven). Reserveren voor het persen van jouw appels via info@appelperslerouge.be of 0475 26 24 80.
  -----
  Zondag 12 september
  Planteninventarisatie (streeptocht) in ifbl-kwartierhok E3 43 42
  Ism Plantenwerkgroep Natuurpunt Vlaamse Ardennen-plus. Van 10u tot 13u. Afspraak: Matrouwstraat 10 te Brakel (Parike) voor het opstellen van een eerste soortenlijst 'thuishok'. Het project 'monitor jouw thuishok' is een lange-termijnproject waarbij de evolutie van de flora gevolgd wordt binnen één vierkante kilometer. Meebrengen: plantengids, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Contact: Heidi Demolder, 0476/40 34 52 en Henk Coudenys, 09/386 97 11, .
  -----
  Zondag 12 september
  Open monumentendag
  Info: Karel De Vuyst; devuystkarel@gmail.com. Diederik Volckaert organiseert in de Boembekemolen een tentoonstelling 'Zeisen'. Op zondag is de molen geopend van 10u tot 18u.
  -----
  Zaterdag 18 september 2021
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Begin/einde: 10u - 16u. Plaats van afspraak wordt rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Mail contactpersoon voor opname in de mailinglist. Contact: . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 18 september 2021
  Werkdag Perlinkvallei
  Info: . Maaien en onderhoudswerkjes. Afspraak aan het Baobabbosje aan de Boekelbaan, recht tegenover huisnummer 116 te Sint-Blasius-Boekel. Aanvang 9u tot de middag. Meebrengen: laarzen of veiligheidsschoenen en werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 19 september 2021
  Vijf jaar zonder Ward Verhaeghe
  Op 7 juni was het vijf jaar geleden dat Ward in een fietsongeval overleed. Hij was actief in JNM Zottegem, Natuurpunt Zwalmvallei en Milieufront Omer Wattez en werkte o.a. bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
  Door zijn inzet voor natuur en milieu was en is hij voor velen een inspiratiebron. Ward leeft voort in onze herinneringen en in het Wardhuisje en in het Wardpad aan de Boembekemolen te Zwalm.
  De wandeling start om 14u00 aan de Boembekemolen en is goed 5 kilometer lang. Er is ook een buggy- en rolstoelvriendelijk alternatief. Achteraf is er een drankje met een gebakje.
  Graag op voorhand een mailtje met het aantal personen op herinneringaanward@gmail.com. Mocht het coronavirus in september ons parten spelen, kunnen we dan alle deelnemers gemakkelijk bereiken.
  Je kan natuurlijk altijd de dag zelf aansluiten.
  -----
  Dinsdag 21 september 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. In deze cursus maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is en leer je veel voorkomende soorten herkennen. Bouw, leefwijze, voortplanting, eetbaarheid en giftigheid komen aan bod. Deel 1: van 19u30 tot 22u30 in de Boembekemolen. Leden: 32 euro, niet-leden: 40 euro. Info en inschrijving
  -----
  Zondag 26 september 2021
  Gezinswandeling : Het verhaal van het Mijnwerkerspad
  Nu eens een cultuurhistorisch onderwerp: "het Mijnwerkerspad". Lien Urmel was de trekker van het project 'Sporen in de Tijd'. Zij heeft met hart en ziel dat project getrokken. Zij neemt ons mee in haar vervoering. Om 14u vertrek aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Meebrengen: aangepast schoeisel.
  info: . Om 14u vertrek aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.
  -----
  Dinsdag 28 september 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. In deze cursus maak je een tocht doorheen alle groepen zwammen die onze natuur rijk is en leer je veel voorkomende soorten herkennen. Bouw, leefwijze, voortplanting, eetbaarheid en giftigheid komen aan bod. Deel 2 : van 19u30 tot 22u30 in de Boembekemolen. Leden: 32 euro, niet-leden: 40 euro. Info en inschrijving
  -----
  Zaterdag 2 oktober 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. Deel 3 is een excursie in het Domein van Breivelde, een prachtig park aangelegd in Engelse stijl met landschapstuin, parkbos en bos aangelegd rond een tiental vijvers. Van 14u tot 17u. Info en inschrijving
  -----
  Zondag 3 oktober 2021
  Sponsorwandeling Zwalmvallei Challenge - een tocht langs onze mooiste natuurgebieden
  Info: Wim Van Geert; van.geert.wim@telenet.be . Van 8u tot 18u. Start: Ontmoetingscentrum Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163, Zottegem. 5km - 13km - 28km. De 5km wandeling is kinderwagen- en rolstoelvriendelijk. Inschrijvingsgeld bedraagt 10euro pp, kinderen tot 12j gratis. De opbrengst gaat integraal naar het beheer en de aankoop van natuurgebieden. Zowel in het Ontmoetingscentrum als de Boembekemolen (tussenstop) worden biobier, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker voorzien.
  -----
  Zaterdag 9 oktober 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. Deel 4 is een excursie langs de Bovenlopen van de Zwalm met afwisselend natte weilanden, houtkanten, kouters en oud beukenbos. Van 14u tot 17u. Info en inschrijving
  -----
  Zaterdag 16 oktober 2021
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Begin/einde: 10u/16u. Plaats van afspraak wordt rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Mail contactpersoon voor opname in de mailinglist. Contact: . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 16 oktober 2021
  Speurneuzen naar paddenstoelen in Maalbroekbos
  Info: . Afspraak om 14u aan het wit kapelletje in de Marlboroughstraat te Sint-Denijs-Boekel, Zwalm. Met gids en determinatietabel trekken we dwars door het bos op zoek naar de vele soorten zwammen. Zoekplezier verzekerd. Meebrengen: laarzen of stevige schoenen, determinatiegids en smartphone.
  -----
  Zondag 17 oktober 2021
  Oost-Vlaamse Molendag
  Info: Karel De Vuyst; devuystkarel@gmail.com. Om 14u en om 16u geeft Jan François een korte uiteenzetting over de molen, historiek, aard van de molen, werking… Gedurende de namiddag is er voor de kinderen een demonstratie over het 'Luiwerk'. Kinderen kunnen zelf het 'luiwerk' (hijsen van zakken) bedienen. Er zijn oude kruiwagens ter plaatse om het vroegere transport van de zakken aan te tonen.  Dank aan de fotografen: Wim Dirckx, A ansems, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN