vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 december 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

In deze flits:

  Boembekemolen gesloten in de winter


Het voorbije seizoen van opening van de Boembekemolen is, ondanks de bekende problemen, toch weer een succes geworden. Natuurpunt Zwalmvallei dankt zijn talrijke bezoekers én zij die de molen open hielden!

Nu de dagen frisser en korter worden en de avonden nog vroeger vallen wegens het winteruur houdt de Boembekemolen zijn deuren gesloten. We zullen jullie graag terug verwelkomen de komende lente!
boven
  Start coördinator Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen

Natuurpunt wil de Boembekemolen opwaarderen tot bezoekerscentrum en wil zo een onthaalpoort creëeren tot de Vlaamse Ardennen. Een uitvalsbasis én ontmoetingsplaats voor elkeen die de streek wil ontdekken en exploreren. Zo wordt de Boembekemolen het tweede bezoekerscentrum van Natuurpunt binnen Oost-Vlaanderen; in Vlaanderen zijn er nu 15 Natuurpunt-bezoekerscentra.

Er zal uiteraard werk zijn aan het vorm geven van dat bezoekerscentrum. We heten Veerle Van Der Kelen van harte welkom als coördinator. Veerle neemt vanaf 1 januari 2022, samen met de Natuurpuntafdeling Zwalmvallei, de uitdaging op om dit bezoekerscentrum voor de Vlaamse Ardennen uit te bouwen. Dat zal onder meer in samenwerking verlopen met Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus (het regionale samenwerkingsverband van de Natuurpuntafdelingen).

Hier stellen we graag onze missie- en visietekst voor.

Wie wil meewerken, als terrasmedewerker van de Boembekemolen, als gids, om het natuurbelevingspad te helpen realiseren, als lid van de sponsor werkgroep, aan natuurbeheerwerken, ... kan een mailtje sturen naar Karel De Vuyst.
boven
  Cursus bomen in winterkleed


De cursus gaat over het herkennen van bomen en struiken tijdens de winter. Het accent ligt op bladverliezende bomen en struiken en herkenning aan de hand van knoppen, twijgen, schors en silhouet. Maar ook altijdgroene bomen en struiken krijgen de nodige aandacht, omdat ze tijdens de winter het meest opvallen.

De eerste excursie gaat door langs het Mijnwerkerspad dat door zijn ontstaan, structuur en ontwikkeling een enorme variatie telt aan bomen en struiken. De tweede in het Ravottersbos en Kloosterbos, twee historische bossen met de typische kenmerken van het Vlaamse Ardennenbos.

De cursus gaat door in januari 2022.
Lees de data, plaats en inschrijving: natuurpunt.be/cursus-bomen-en-struiken-winterkleed
boven
  Lezing: SOS Kievit


De kievit, met zijn prachtige kuif en opvallende roep was ooit een algemene soort op het platteland. Nu neemt de soort schrikbarend af en dreigt zelfs te verdwijnen.

Chantal en Ward spreken vol passie over deze unieke vogel en vooral over hun project. Daarbij delen ze hun ervaring met ieder die er aan denkt zo'n project op te zetten.

Wegens corona-maatregelen is het aantal plaatsen beperkt en inschrijven noodzakelijk. Inschrijven doe je via natuurpunt.be/agenda. De lezing gaat door op vrijdag 14 januari om 20u00 in Johan's Lodge, Boekelbaan 73 te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel).
boven
  Cursus Natuurverkenner


Een wervelende natuurcursus in en over de Zwalmvallei en een beetje breder gekeken over de Vlaamse Ardennen. Een basiscursus om na afloop met nog meer plezier over je eigen streek te kunnen vertellen.

Lesgevers uit de streek leggen op een speelse manier de geheimen bloot van de ecologie, hebben het over planten en vogels, bekijken het landschap zoals je het zelf nog nooit zag en hebben het over de lokale natuurpuntwerking.

Er valt heel wat te beleven, te voet en met de fiets, ’s morgens heel vroeg en ’s avonds als het donker wordt. Met de flora, de smartphone, de loep of met de verrekijker maar ook met de riek of de takkenschaar want actief natuurbeheer ontbreekt niet op het programma.

Tussendoor een hapje en een drankje, een ontbijt of een picknick want we houden van gezelligheid en kletsen graag eens onder elkaar.

Zo beleef je het echt: Natuur, dat is supertof!

De vrijwilligers van het bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen Boembekemolen kunnen deze cursus aan gunsttarief volgen.

De cursus gaat door van eind februari tot juni 2022.
Lees de data, plaats en inschrijving: natuurpunt.be/cursus-natuurverkenner
boven
  Poelen in Middenloop Zwalm


In een vorige flits kon je reeds lezen dat er een algemene achteruitgang is van amfibieënsoorten, vooral te wijten aan het verdwijnen van leefgebieden en de achteruitgang van leefgebieden door pesticiden, vermesting en waterverontreiniging.

Natuurpunt Zwalmvallei laat het daar niet bij en werkt aan de bescherming en de uitbreiding van de leefgebieden van de amfibieën. Naast inventarisatie van bestaande poelen gaat er ook grote aandacht naar het onderhoud van bestaande poelen en zoeken we geschikte locaties voor nieuwe poelen. Zo werden er recent verschillende werken uitgevoerd. Op een perceel van Natuurpunt in Middenloop Zwalm, deelgebied Bruggenhoek, werd een nieuwe poel aangelegd en werd de al aanwezige kleinere poel geoptimaliseerd. In deelgebied Boterhoek werd een bestaande poel geruimd.

Meer info bij Laurent of Koen
boven
  Expeditie Natuurpunt


Expeditie Natuurpunt is een tocht door de Vlaamse wildernis. Twee dagen trek je voet, met de fiets of per kano door de natuur. Overnachten doe je onder de sterren. Vooraf zamel je geld in voor je favoriete natuurgebied. Samen gaan we voor meer natuur!

Ga jij op expeditie voor onze natuurgebieden? DOEN!

Meer info op expeditie.natuurpunt.be
Meer info op facebook.com/expeditienatuurpunt
Onze natuurgebieden
boven
  Ons Boembeke Luiwerk nu ook te koop bij ...


Omdat we, aan zij die wat verder af wonen, het genot van ons Boembeke Luiwerk niet willen ontzeggen, is ons bier nu ook te koop bij Drankenhandel Niemegeerts, Hauwaart 111 te Oudenaarde, zie ook op facebook.
Eerder was dat, en dat is nog steeds, ook al te koop bij Boerkoos, Rijksweg 32 te Maarkedal.

Laat het jullie smaken!
boven
  D'Hoppe


Vijftien jaar geleden kreunde D'Hoppe nog onder vrachtwagens met afval en zand die weg en weer raasden. Het toenmalige stort werd nog niet gesaneerd. Niemand weet wat er zich in die put afspeelt.

Nu willen de initiatiefnemers hun eigendom langs de kant van de zavelputten verzilveren. Begin dit jaar deden zij een aanvraag om een wolvenpark in te richten. In eerste instantie gaat het om een twaalftal wolven en vakantiechaletjes die op het domein uitkijken.
De aanvrager sprak onmiddellijk over een fase 2 met een heus toeristisch complex en een parking voor 400 wagens. Dergelijk massatoerisme kan D’Hoppe niet dragen.
Het dorp ligt in het centrum van Europees beschermd en kwetsbaar Natura 2000 gebied (o.m. het Brakelbos). De eerste aanvraag werd door de Provincie Henegouwen geweigerd. De initiatiefnemer ging in beroep bij de Waalse Regering.

Die beslist in januari 2022. Daarom willen wij nog eens van ons laten horen. Op 18 december verlichten we de hoofden van politici en lokale gemeenschap ... zo willen we hen aanzetten om het wolvenpark te blijven weigeren. Het dorp wordt verlicht van 18 tot 20 uur.

Organisatie: La Houppe Natura 2000 D’Hoppe ism vzw ’t Uilekot, vzw Climaxi en anderen.
boven
  Energiesnoeiers


Fluvius, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas, heeft een aantal sociale openbare dienstverplichtingen. Eén daarvan is het uitvoeren van huishoudelijke energiescans. In heel wat gemeenten doen ze hiervoor beroep op de Energiesnoeiers.

De energiescan is een huisbezoek, waarbij de Energiesnoeiers de energetische situatie van de woning en het gedrag van de bewoners in kaart brengen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan is dat zelfs gratis!

lees meer: energiesnoeiers.net
boven
  Het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen - Boembekemolen

Het restaureren van de Boembekemolen was geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei. Bij uitbreiding willen we de ganse regio, de Vlaamse Ardennen ontsluiten.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

De Boembekemolen is open van begin april tot eind oktober:
woensdag van 14 tot 18u00,
vrijdag van 14 tot 18u00,
zaterdag van 14 tot 18u00 en
zondag van 10 tot 18u00.


Wil je Boembekemolen volgen op Facebook of Instagram ? Ga naar Boembekemolen en like of volg Boembekemolen:
facebook   facebook

  Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zondag 12 december 2021
Gezinswandeling: van watermolen tot windmolen
Info : Vincent Decroock; vincent.decroock@proximus.be. Vincent neemt ons mee voor een natuur-historische verkenning van Sint-Goriks-Oudenhove. Afspraak om 14u aan de Boembekemolen.
-----
Zaterdag 18 december 2021
Werkdag Middenloop Zwalm
Begin/einde: 10u/16u. Kleine werkjes in de Steenbergse Bossen. Plaats van afspraak: Vierwegenstraat 10 te Zottegem (parkeerplaatsen voor auto's zijn beperkt). Meebrengen: stevig schoeisel, werkhandschoenen. Contact: koen.gintelenberg@telenet.be.
-----
Zaterdag 18 december 2021
Werkdag Perlinkvallei
Info: vincent.decroock@proximus.be". Aanvang 9u voor allerlei klusjes, einde 12u. Afspraak aan de parking van de kerk Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat, Zwalm. Meebrengen laarzen of werkschoenen en werkhandschoenen.
-----
Donderdag 13 januari 2022
BC: Bomen en struiken in winterkleed
De cursus gaat over het herkennen van bomen en struiken tijdens de winter. Het accent ligt op bladverliezende bomen en struiken en herkenning aan de hand van knoppen, twijgen, schors en silhouet. Maar ook altijdgroene bomen en struiken krijgen de nodige aandacht, omdat ze tijdens de winter het meest opvallen.
De eerste excursie gaat door langs het Mijnwerkerspad dat door zijn ontstaan, structuur en ontwikkeling een enorme variatie telt aan bomen en struiken. De tweede in het Ravottersbos en Kloosterbos, twee historische bossen met de typische kenmerken van het Vlaamse Ardennenbos.
Lees de data, plaats en inschrijving: natuurpunt.be/cursus-bomen-en-struiken-winterkleed
-----
Vrijdag 14 januari 2022
BC: lezing : SOS Kievit
De kievit, met zijn prachtige kuif en opvallende roep was ooit een algemene soort op het platteland. Nu neemt de soort schrikbarend af en dreigt zelfs te verdwijnen.
Chantal en Ward spreken vol passie over deze unieke vogel en vooral over hun project. Daarbij delen ze hun ervaring met ieder die er aan denkt zo'n project op te zetten.
Wegens corona-maatregelen is het aantal plaatsen beperkt en inschrijven noodzakelijk. Inschrijven doe je via Inschrijven doe je via natuurpunt.be/agenda. De lezing gaat door op vrijdag 14 januari om 20u00 in Johan's Lodge, Boekelbaan 73 te Zwalm (Sint-Blasius-Boekel).
-----
Zaterdag 15 januari 2022
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Van 10u tot 15u00. Afspraak ingang Vossenhol, Vossenholstraat, Zottegem (parkeerplaatsen voor auto's zijn beperkt). Todo: Verwijderen van opslag en bramen in een hooiland. Meebrengen: Stevig schoeisel, werkhandschoenen, eventueel spade en bijl. Contact: koen.gintelenberg@telenet.be.
-----


Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, Cien De Meyer, Hugo Vermeren, Erwin Declercq

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN