foto

Tony Wills . cc 3.0 . wikimedia

   Paddenstoelen in de kijker

In Vlaanderen komen bijna 4000 soorten paddenstoelen voor. Je vindt ze in allerlei kleuren en vormen, in bossen, graslanden, op composthopen en houtnsippers ... Het herkennen van paddenstoelen is vaak specialistenwerk, vele soorten zijn moeilijk uit elkaar te houden. Toch zijn er een aantal gemakkelijk herkenbare soorten die hieronder in beeld worden gebracht en beschreven.

De kleur van het sporenpoeder
De kleur van de sporen is bij plaatjeszwammen zeer belangrijk om de verschillende groepen uit elkaar te leren kennen. Als de sporen rijp zijn, dan kan je met een natte witte zakdoek wrijven over de plaatjes en zal je zakdoek kleur bekennen: roze, geel, bruin of zwart. Zie je geen kleur verschijnen, dan heeft de paddenstoel witte sporen. Wel opletten dat je niet te hard wrijft, want dan brokkelen de plaatjes af op je zakdoek. En er zijn ook paddenstoelen met bruine plaatjes en witte sporen, dus dan zou je op het verkeerde been gezet worden.
Indien je wat meer geduld hebt, kan je de hoed van de paddenstoel op een wit of zwart blad papier leggen. Plaats er bij voorkeur een glas over, zodat de hoed niet uitdroogt en laat dit één nacht staan.

Klik op de namen voor een foto en meer uitleg.


Kan je er niet genoeg van krijgen? Hoe krijg je meer paddenstoelen in je tuin?.

Zwalmvallei.flits
schrijf in op onze nieuwsbrief