foto

© jf

   Waarom waarnemingen verzamelen?

Natuurpunt beheert in Vlaanderen duizenden hectaren natuur. Binnen Zwalmvallei zijn er dat ver over de honderdvijftig hectaren.

Uiteraard willen we die natuur optimaal laten ontwikkelen. Maar willen we onderbouwde keuzes maken inzake natuurbeheer dan is het van belang het betrokken gebied goed te kennen. Dit houdt in dat we weten hoe het bvb. zit met de boden en de waterhuishouding, maar houdt ook in dat we weten wat voor planten en dieren er voorkomen.
Met het verzamelen van die gegevens kan zowat iedereen helpen ... ook jij! Natuurpunt zal er graag gebruik van maken bij het beter beheren zijn natuurgebieden.
   waarnemingen.be

Sedert geruime tijd is er de website www.waarnemingen.be waarop je waarnemingen kwijt kan. Al ben je geen specialist, je maakt wellicht zonder fout het onderscheid tussen mollen, hazen of huiszwaluwen. Uiteraard is het belangrijk dat de waarnemingen juist zijn.

Wat je ook ziet, het is het waard om het door te geven via waarnemingen.be!

Om waarnemingen door te kunnen geven dien je in te loggen. Aan elke waarneming kunnen foto's of geluiden worden gekoppeld.

De waarnemingen zijn voor alle gebruikers gratis raadpleegbaar. Om misbruik, zoals stroperij, te voorkomen wordt van waarnemingen soms de locatie of de waarnemer onzichtbaar gemaakt of worden waarnemingen onder embargo geplaatst. Waarnemingen.be wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, de admins. Zij zien ook toe op de kwaliteit van de waarnemingen
   Uiteraard zijn onze natuurgebieden opgenomen binnen waarnemingen.be

waarnemingen en ligging van Bovenlopen van de Zwalm
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Boterhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Bruggenhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Bruul
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Jan de Lichte
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Jansveld
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Moriaan
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Rozenhoek
waarnemingen en ligging van Middenloop Zwalm, Vossenhol
waarnemingen en ligging van Munkbosbeekvallei
waarnemingen en ligging van Parkbos-Uilenbroek
waarnemingen en ligging van Perlinkvallei

Buiten onze natuurgebieden kan je voor elke plek te lande waarnemingen ingeven en ze raadplegen gesorteerd op gemeente, deelgemeente of gebied.