foto

© jf

Maandag 1 januari 2024
BC: Start fotowedstrijd
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be.
boven
Zaterdag 20 januari 2024
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
boven
Zaterdag 20 januari 2024
BC: Snuit: Vogeltje hier, vogeltje daar
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Samen met Roselinde Van Caenegem, roselinde_vancan@hotmail.com gaan we op zoek naar vogeltjes die het meest (zichtbaar) in onze leefomgeving fladderen. We leren de verschillende soorten herkennen en hun geluiden. We maken zelf voedsel voor de vogeltjes zodat ze de winter beter doorkomen. Ook gaan we de verschillende soorten tellen ifv het vogel-telweekend. Voor kinderen van 6-12 jaar. Inschrijven verplicht, de plaatsen zijn beperkt. Meebrengen: goed humeur en twee sterke handen.
boven
Zondag 21 januari 2024
ZV: Nieuwjaarswandeling
Info: Jan François, jan@aardbol.be . Afspraak om 10u aan Klein Zwitserland, Wafelstraat tussen de nrs 46 en 48, 9630 Zwalm 9636 Zwalm. We komen langs aan het Simoensbos. Dit nieuwe bos is een schenking door de nazaten van de molenaarsfamilie Simoens aan Natuurpunt. We wandelen tot 12u. Aansluitend is er een sfeervolle receptie tot 13u. Graag een seintje als je komt, alsook met hoeveel personen.
boven
Vrijdag 2 februari 2024
ZV + BC: Algemene ledenvergadering afdeling Zwalmvallei
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Graag verwelkomen we kandidaat bestuursleden. Kom gerust even proeven van 19u30 tot 22u. We vervullen de VZW verplichtingen maar gaan dan in gesprek over onze dromen en verwachtingen, met een glaasje en een hapje. Nieuwkomers van harte welkom, geef een seintje als je komt.
boven
Woensdag 14 februari 2024
ZV: Start bestellingen Wilde planten- en moestuinplantenbeurs. Opbrengst tvv natuurontwikkeling Steenbergse Bossen
Info: Jakob Ghijs, Jakob Ghijs. Voor wie wil streven naar een natuurvriendelijke tuin/wegberm met meer biodiversiteit: bestellen van inheemse planten, opgekweekt met autochtoon materiaal. Ook bestelling van moestuinplanten mogelijk. Organisator is Diederik Volckaert. Bestellen is mogelijk van 14 februari tot 17 maart, op deze pagina. Afhalen op 14 april op de Vlaamse Ardennendag, Zegelsem Kerk, tussen 11u en 16u.
boven
Zaterdag 17 februari 2024
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen
boven
Zondag 18 februari 2024
BC: Gezinswandeling: De reserve van het Kasteel van Leeuwergem
Info: Vincent De Croock, vincent.decroock@natuurpunt.be. De reserve, de gronden rond het kasteel, was sinds de vroege middeleeuwen in adellijke handen. Eens was het de kern van het domein waar lokale economie en korte keten van cruciaal belang was. De sporen van de oudste landname vinden we terug in het landschap, evenals die van latere evoluties. Kom ze ontdekken in deze cultureel-historische wandeling waar het samenspel van mens en natuur centraal staat. Van 14u tot 17u. Vertrek aan het pleintje tussen de Buke en de Bosstraat te Leeuwergem, ter hoogte van nr 150 of de grote kruislievenheer. https://maps.app.goo.gl/KT4vYea4CHR3NfWQA. Doe zeker goed schoeisel aan.
boven
Zondag 10 maart 2024
ZV: Lentemaaltijd
Info: Jan François, mail Jan. Vanaf 11u30 kan je terecht aan de Bevegemse Vijvers, Zottegem, voor een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm.
voor meer info: Lentemaaltijd 2024
boven
Zaterdag 16 maart 2024
BC: Welkomstmoment voor nieuwe vrijwilligers
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. De startdag voor het bezoekerscentrum is tevens een verwelkoming aan nieuwe vrijwilligers, een werkdag samen met andere vrijwilligers. We geven een korte introductie over onze werking (Veerle). Nadien heb je de keuze: help mee om de molen klaar te maken voor het nieuwe seizoen (klusdag met Karel), ga aan de slag in de natuur in de buurt (Koen) of loop van 10u30 tot 12u mee met Vincent voor een intro Vlaamse Ardennen.
boven
Zondag 17 maart 2024
ZV: Lezing: Wilde planten in je tuin en wegberm
Lezing geannuleerd! Info ook aan de stand van de Wilde Plantenbeurs tijdens de Vlaamse Ardennendag
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. In elke tuin/berm komt natuur voor maar niet elke tuin/berm is natuurvriendelijk. Diederik Volckaert vertelt hoe je met eenvoudige principes veel natuur aantrekt. Afspraak in het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen Boembekemolen, van 10u30 tot 12u. Inschrijven is verplicht, vòòr donderdag 14 maart. Je kan jouw plantjes voor tuin en/of wegberm bestellen op de Wilde Planten en moestuinbeurs (zie 14 februari in deze kalender).
boven
Zondag 24 maart 2024
BC + ZV: Gezinswandeling: Korsele anders
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Afspraak aan de Protestantse Kerk, Korsele 39, Horebeke, daar is een kleine parking. Parkeren is ook mogelijk in de straat Smarre, op wandelafstand van de kerk. Roselinde Van Caenegem begeleidt van 14u tot 16u30 deze erfgoed- en natuurwandeling, van iets meer dan 4km. Je krijgt een andere kijk op deze wel heel unieke en bijzondere gemeente. De plaatsen zijn beperkt, inschrijven is noodzakelijk. Het parcours is deels onverhard, dus aangepaste schoenen zijn nodig, alsook een goed humeur.
boven
Zondag 24 maart 2024
BC + ZV: Gezinsactiviteit 'Dichter bij de Zwalm, een blik onder water'
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Deze gezinsactiviteit wordt georganiseerd naar aanleiding van de week van het Water en is een samenwerking van het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen Boembekemolen met de gemeenten Zwalm, Zottegem en Brakel, De Vlaamse Milieumaatschappij, het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, het Bekkensecretariaat, Natuurpunt, Werkgroep Trage Wegen… Van 10u tot 16u kan je wandelen langs het Mijnwerkerspad, vanuit verschillende startpunten: Riedeplein Michelbeke, Slijpstraat Zottegem, Kerk Rozebeke, Boembekemolen. Er zijn 2 wandellussen van 3.9km of 5.7km met verschillende tussenstops waar je uitleg krijgt over een water-gerelateerd onderwerp. Een combinatie van beide (9.6km) is ook mogelijk, maar voorzie dan zeker een volledige dag.
boven
Maandag 1 april 2024
ZV: Paasontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 17€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
boven
Maandag 1 april 2024
BC: Opening zomerseizoen van de Boembekemolen
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Van maandag 1 april tot zondag 27 oktober is de Boembekemolen elke woensdag- vrijdag- en zaterdagnamiddag open van 14u tot 18u. Op zondag en feestdagen van 10u tot 18u. Iedereen is welkom in de molen en op het terras. Bovendien is de molen het ideale vertrekpunt voor een lichte of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaarten van de streek en diverse info is beschikbaar in de molen. Op het eerste verdiep kan je terecht voor uiteenlopende info en/of tentoonstellingen. Parkeren /carpoolen kan op de parking Slijpstraat (afstand 2 km) of aan het Riedeplein te Brakel (afstand 1,5km). Parking aan de molen is beperkt.
boven
Zaterdag 13 april 2024
VA+ & BC: Natuurfilm 'Onze Natuur' met vooraf een korte voorstelling van het Landschapspark Vlaamse Ardennen
Info: Veerle Van Der Kelen, info@vlaamseardennendag.be. Start om 19u15 in de Kerk van Zegelsem. Tickets 12€/9€ (leden/niet-leden. Inschrijven noodzakelijk; klik hier voor meer info en inschrijven. Er wordt afgesloten met een gratis receptie.
boven
Zondag 14 april 2024
VA+ & BC: Vlaamse Ardennendag
Info: Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Centraal punt op deze dag is de Kerk van Zegelsem. Er zijn gegidste wandelingen in alle natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen, een afhaalmoment van Wilde planten- en moestuinplantenbeurs, belevingsmarkt, workshops, voorstelling landschapspark, een streepje muziek en nog veel meer. Van 11u tot 17u. klik hier voor alle info.
boven
Woensdag 17 april 2024
BC + Kern Rondom Burreken: Cursus Bomen en struiken in zomerkleed
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Met deze cursus leer je bomen en struiken herkennen aan de hand van zomerkenmerken, zoals bladeren, schors, bloemstructuur of de eerste vruchten en zaden. Er zijn twee theorielessen: 14/04 en 24/04, in de Boembekemolen van 19u tot 22u30. In de praktijklessen kan je de verworven kennis oefenen. Tijdens de eerste excursie op 25/05 in de tuin van Cien, Molenberg 9, Zwalm zie je eveneens hoe je inheemse bomen en struiken kan integreren in een tuin. Tijdens de tweede excursie op 08/06 in het Burreken geeft de bomenspecialist van het Burreken uitleg over het beheer en de redenen voor de keuzes die hij maakt. De lesgever en begeleider is Hans Vermeulen (Natuuracademie). Inschrijven is verplicht, via https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-bomen-en-struiken-zomerkleed-brakel-65459
boven
Zaterdag 20 april 2024
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen
boven
Zondag 21 april 2024
BC: Erfgoeddag in het teken van het Mijnwerkerspad
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Afspraak van 14u tot 16u aan de Boembekemolen voor een wandeling onder leiding van Lien Urmel (erfgoed Vlaamse Ardennen). Tevens is er de officiële voorstelling van de nieuwe tentoonstellingszuil en de nieuwe erfgoedapp rond het Mijnwerkerspad. Tip: gebruik zeker de Parking Riedeplein, Michelbeke en de Parking - kruising Mijnwerkerspad/Slijpstraat SGO.
boven
Zondag 21 april 2024
PWG + ZV: Planteninventarisatie Brakel
Info: Heidi Demolder, 0476 40 34 52. Afspraak van 10u tot 13u aan de parking van voetbalclub Zegelsem, Rovorst 48, Brakel, voor een inventarisatie van alle hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 42 21. Het is een landelijk gebied met bosjes en houtkanten. Meebrengen: stapschoenen of laarzen, loep en flora.
boven
Zondag 28 april 2024 - opgelet, gewijzigde datum
BC + NP Everbeek: Gezinswandeling: Lentewandeling in de Everbeekse bossen - Snuit
Info: Johan Billiet, johan.billietski@gmail.com . Afspraak aan de Kerk van Everbeek-Boven voor een avontuurlijke tocht in de Everbeekse bossen, van 14u tot 17u. De gidsen Johan Billiet en Frederik Van der Elst laten jong en oud (vanaf 6jaar) al wandelend door oude bronbossen en langs kronkelende beekjes heel wat ontdekken. Het is een heuvelachtig terrein, dus stevige wandelschoenen zijn een aanrader. Inschrijven is nodig want de plaatsen zijn beperkt.
boven
Zondag 28 april 2024
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Opgelet, gaat niet door!
boven
Zondag 28 april 2024
BC: Molendag Vlaanderen
Info: Wim Van Geert. Er is een rondleiding in de Boembekemolen van 15u tot 17u, waarbij je meer te weten komt over de molenbiotoop, historiek, kenmerken, werking en huidige functie. Inschrijven via van.geert.wim@telenet.be.
boven
Zaterdag 4 mei 2024
BC: Gezinswandeling: Insecten en andere kriebelbeestjes
Info: Elien Van Boeckel, elien.vanboeckel@gmail.com. Hoi Snuiters. Ga mee op ontdekkingstocht in de wereld van de kriebelbeestjes en ontdek onderweg al wat ze nodig hebben voor een goede thuis! Van 14u tot 16u30, vertrek op de parking naast de kerk van Everbeek-Boven, Muiterij, Brakel. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar èn hun (groot)ouders. Deelname is gratis, wel inschrijven verplicht. En doe aangepast schoeisel aan, we komen mogelijk door enkele modderige plekken.
boven
Zaterdag 25 mei 2024
BC + ZV: 10 jaar Boembekemolen: Natuurbeheerwerken
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Afspraak aan de Boembekemolen, om van 10u tot 12u natuurbeheerwerken uit te voeren langs het Mijnwerkerspad en onze poel. Wil je ook proeven van werken in de natuur? Neem dan vooral jouw werkhandschoenen mee en doe stevig schoeisel aan. Inschrijven via koen.gintelenberg@telenet.be.
boven
Zaterdag 25 mei 2024
BC + ZV: 10 jaar Boembekemolen: Bushcraft met Broes
kidInfo: Carl Schotsaert, vzwbroes@gmail.com. Van 14u tot 16u is er aan de Boembekemolen een Bushcraft-workshop met Broes vzw. Kinderen tussen 6 en 12 jaar leren stokbrood maken op een houtvuurtje met witte houtskool, een stokje en een rolletje deeg. Er zijn twee groepen: om 14u en om 15u, telkens 6 deelnemers. Inschrijven via vzwbroes@gmail.com en hierbij uur vermelden. Doorlopend zijn molen en terras open voor het nuttigen van een Boembekebier, een bio appelsap of een mattentaart. Wegens de beperkte parkeergelegenheid adviseren wij de bezoekers de parking te gebruiken aan het Riedeplein (1.5km afstand).
boven
Zondag 26 mei 2024
ZV: 10 jaar Boembekemolen: Ontbijt
Van 9u tot 12u kun je genieten op het terras, of bij slecht weer binnen in de molen, van een rijkgevuld bord inclusief glas cava, voor 17€, kinderen 10€. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
boven
Zondag 26 mei 2024
BC + ZV: 10 jaar Boembekemolen: Workshop : Creatie van de mooiste rups
Karel De Vuyst. Van 14u tot 16u maken ouder en kind samen een rups in klei die wordt gebakken. Op een later moment zal deze geschilderd worden. Inschrijven verplicht via devuystkarel@gmail.com.
boven
Zondag 26 mei 2024
BC + ZV: 10 jaar Boembekemolen: Buizerdwandeling
Wim Van Geert, van.geert.wim@telenet.be. Van 14u tot 16u, start aan de Boembekemolen. Kom langs één van onze bewegwijzerde wandelpaden (6km) meer te weten over roofvogels in het algemeen en deze plaatselijke soort in het bijzonder, onder begeleiding van Wim. Doe wandelschoenen aan en breng een verrekijker mee als je die hebt. Inschrijven via van.geert.wim@telenet.be. Aansluitend zal er een muzikale omlijsting zijn door The Four Sisters en zullen de aanwezigen verwend worden met heerlijke croques aan een democratisch prijsje. Wegens de beperkte parkeergelegenheid vragen we de bezoekers de parking te gebruiken aan het Riedeplein te Michelbeke (1,5km afstand).
boven
Zondag 2 juni 2024
BC + Aculea: Bijenexcursie
Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Start aan de Boembekemolen om 14u, wandeling tot 17u. Benieuwd welke bijen zich thuis voelen in de omgeving van de Boembekemolen? Of wil je gewoon meer weten over deze nuttige bestuivers? Ga mee op wandeling langs verschillende bijvriendelijke plekken. De hommel-gidsen vertellen je alles over de wondere wereld van de wilde bijen. Aangepaste kledij en schoenen. Inschrijven verplicht.
boven
Donderdag 6 juni 2024
BC: Zomeravondactiviteit: Bushcraft
Vincent De Croock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Met de zomeractiviteit wordt telkens een ander natuurgebied aangedaan. Het accent ligt vooral op beleving, in dit geval bushcraft: Vuur maken met aanmaakmateriaal uit de omgeving – Een verse houten stok voorbereiden – Broodje bakken op een stok. Van 19u30 tot 22u30 aan ’t Veldeken, Marlboroughstraat, Sint-Blasius-Boekel, Zwalm. Voor wie later komt: de activiteit gaat door op het Natuurpuntperceel 200m verderop in de straat. De gidsen zijn Ben Blanquaert en Chris Nuyens. Inschrijven is verplicht, max 15 deelnemers. Geschikt voor ouders èn kinderen.
boven
Zaterdag 15 juni 2024
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen
Zaterdag 15 juni 2024
BC: Keltische Midzomerwandeling
Veerle Van Der Kelen, bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Afspraak aan de Boembekemolen voor de derde natuurwandeling in deze reeks, van 16u tot 19u. Het jaarwiel draait naar ‘Litha’, midzomer. De gidsen Lutgarde Marie, Ingeborg en Sappho laten ons kijken hoe de natuur zich toont in de groene cyclus: in de zon rijpen de vruchten, dragen de planten, bomen en struiken, groeien de jonge dieren. Ze vertellen over eten en gegeten worden, over de wondere verhalen van onze voorouders de Kelten die vanuit hun natuurreligie midzomervuren brandden. We mogen proeven van borreltjes en hapjes uit de natuur. Inschrijven verplicht, de plaatsen zijn beperkt.
boven
Zondag 30 juni 2024
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijkgevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 17€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
boven
Donderdag 4 juli 2024
BC: Zomeravondactiviteit: Zomeravondwandeling in de Scheldevallei
Vincent De Croock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Met de zomeractiviteit wordt telkens een ander natuurgebied aangedaan. Het accent ligt vooral op beleving, in dit geval het samen wandelen en van de natuur genieten op een zomerse avond. Deze keer de Scheldevallei, van de Zwalmmonding over het Blarewater tot de Kaaimeersen, onder begeleiding van de gids Roselinde Van Caenegem, roselinde_vancan@hotmail.com. Afspraak om 19u30 aan de Scheldebrug ‘Derde Jagers te voet’ Schoolstraat, Nederzwalm-Zwalm. En breng zeker iemand mee om samen te wandelen.
boven
Zaterdag 13 en zondag 14 juli 2024
BC: Broesband (Ouder-Kind) weekend + Initiatie boomklimmen samen met Broes vzw met de steun van Natuuracademie.
Info: Carl Schotsaert, 0473/373806, vzwbroes@gmail.com. Van zaterdag 9u30 tot zondag 14u30 in Klein Zwitserland, Galerijpad 3, Zwalm. Thema: Bushcraft, Vuur, Natuur, Bezinnen en Teambuilding. Een Broes-Band is een weekend doorbrengen in ons Bos met diegene die jij het meeste Bemint. Het gaat om een Beestachtige ouder-kind activiteit die jullie Band sterker maakt dan ooit, om Bijzonder intense momenten waarbij je op elkaar en de natuur moet terugvallen. Het gaat om rust vinden en elkaar Bezielen, een zoektocht naar Bewustwording en Bescheidenheid. Kortom een onderdompeling in een Broesbad, een Beklijvend avontuur. Daarbovenop zal Sven Vermaut van Big Canopy Campout ons de eerste, tweede en derde verdieping van het Broesbos leren kennen. Een boomkliminitiatie die je zal doen zweven (en alle angsten doet vergeten). Leeftijd: kinderen tussen 10 en 14 en hun ouder, grootouder of favoriete volwassene. 200 euro per koppel / 30euro kansentarief. Overnachting, eten drinken inbegrepen, alsook de externe begeleiding. Inschrijven via vzwbroes@gmail.com.
boven
Zondag 28 juli 2024
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijkgevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 17€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170. Gebruik aub onze randparkings! Met de wagen gebruik je bij voorkeur de parking Groenstraat/Riedeplein te Brakel (Michelbeke) te Brakel. Vanaf die parking wandel je 1,3 km richting noord over het Mijnwerkerspad. Meteen krijg je een mooi beeld van de Zwalmvallei.
boven





















Zwalmvallei.flits
schrijf in op onze nieuwsbrief


Een aantal plaatsen van afspraak zijn moeilijk vindbaar. Daarom vind je onderstaand een aantal terugkerende afspraakplaatsen met een link naar hun ligging op Google Maps:

Brakel
Boembekemolen
zuiveringsstation Nederbrakel

Lierde
picniktafel Waesberg

Zottegem
ingang Kloosterbos
molen Beugelstraat
perceel Vossenholstraat
kapel De Vlamme/Vierwegenstr.

Zwalm
Scheldebrug naar Zingem