vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 november 2014
Beste ###FIRSTNAME###,

De natuur gaat stilaan in rust, en dat merk je aan de kalender van Natuurpunt Zwalmvallei. De winter is het moment voor het aanplaten van nieuw bos, maar evenzeer voor flinke snoeiwerken.

Wil je daar aan meewerken? Neem contact met:
Koen Gintelenberg  (Middenloop Zwalm, Brakel-Zottegem-Zwalm)
Chris Nuyens  (Steenbergse Bossen, Zottegem)
Dominiek Decleire  (Parkbos-Uilenbroek, Zottegem-Lierde-Herzele)
Laurent Flostroy  (Munkbosbeekvallei, Zwalm-Zottegem-Gavere)
Vincent Decroock  (Perlinkvallei, Zwalm)

  De tafels van 11

Sinds enige jaren heeft 11.11.11 in Zottegem tijdens de maand november een aantal gelegenheidsrestaurants. Het opzet is dat vrijwilligers koken voor (on)bekende gasten. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Elke tafel, dus elk gelegenheidsrestaurant, heeft zijn thema. Dat thema wordt, tussen eten en drank door, door iemand die terzake kennis heeft, begeleid. Dit jaar heeft ook Natuurpunt Zwalmvallei zijn tafel en met thema Palestina.

Afspraak op 22 november om 19u00 in de Boembekemolen te Brakel, Boembeke 18. Er wordt vooraf ingeschreven via Evelyne Cloet; graag uiterlijk 15 november. De prijs bedraagt 25 EUR. Nog slechts enkele plaatsen vrij!

contact: Evelyne Cloet
lees meer: alle tafels van elf

  Ecobouwers

Dankzij 'Ecobouwers opendeur' kan je in de weekends van
1 en 2 november en van 8 tot 11 november weer een hele reeks energievriendelijke en duurzame woningen bezoeken. In meer dan 300 woningen over heel België doen milieu- en energiebewuste bouwers hun bouw- en woonervaringen uit de doeken. Geen loze verkooppraatjes, maar getuigenissen uit de eerste hand. Tijdens een rondleiding laten huizeneigenaars je uitgebreid delen in hun ervaringen en krijg je de kans om vragen te stellen.

Hoe gingen ze te werk? Welke financiële keuzes hebben ze gemaakt? Over welke partners zijn ze tevreden? Welke technieken kozen ze? Welke valkuilen moet je vermijden en welke kansen moet je grijpen?

Inschrijven is gratis en kan vanaf 3 oktober op www.ecobouwers.be.
Je kunt er grasduinen in een online catalogus met meer dan 150 woningen in Vlaanderen, waaronder ook woningen in Brakel, Zottegem en Zwalm. De rondleidingen starten telkens om 10 en/of 14 uur.

contact: jurgen.naets@bblv.be of 02/282 19 42.
lees meer: www.ecobouwers.be
Ecobouwers opendeur is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu.

  Groepsaankoop groene stroom en aardgas

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert voor het vierde jaar op rij een groepsaankoop voor groene stroom en aardgas. Inschrijven kan vanaf 4 november 2014 via www.samengaanwegroener.be.

lees meer: www.samenaankoopenergie.be

  Infosessies autodelen

Steeds meer mensen ontdekken autodelen en richten enhtousiast autodeelgroepen op in hun buurt. Particulier autodelen is dan ook makkelijker te organiseren dan je denkt!

Bij particulier autodelen gebruiken meerdere mensen één of meer gemeenschappelijke wagen(s). Jij maakt gebruik van de auto wanneer jij hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad.
Autodelen kan je overal en op bijna elke manier. Het komt er vooral op aan de juiste mensen te vinden en een autodeelsysteem te kiezen dat het best bij jullie past.

Milieufront Omer Wattez en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender hebben daarom in 2014 een enquête gelanceerd om te peilen naar de interesse voor autodelen in de Vlaamse Ardennen. Nu zijn er infosessies in Zottegem, Ronse en Oudenaarde.

Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht.
De sessie te Zottegem gaat door op donderdag 6 november van 19u30 tot 21u00in de Stadsbibliotheek, Kasteel van Egmont te Zottegem.
schrijf je in: www.vormingplus-vlad.be

  Repair Café

Boskanter organiseert samen met Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender in Opbrakel het eerste Repair Café voor de bewoners van Brakel en Vloesberg. Dat willen ze daarna elke drie maand herhalen.

Een Repair Café is een gratis, toegankelijke bijeenkomst, waarop buurtgenoten elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dit gaat van kleding tot elektrische apparaten, en zelfs fietsen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden, ... aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om de meeste kleine herstellingen uit te voeren.

Het eerste Repair Café gaat door op zaterdag 8 november van 11u00 tot 17u00 op Boskanter, Koningsweg 1 (kruising met Pullem) te Opbrakel. Dan repareren ze kleding en fietsen.

De volgende edities zijn voorzien op zaterdag 7 februari en zaterdag 9 mei 2015. Het reparatie aanbod verschilt van editie tot editie.

Stuur een mailtje als je graag op de hoogte wordt gehouden: repaircafebrakel@gmail
lees meer: www.repaircafe.be

  De natuur in jouw testament

Door een testament op te maken, kan je jouw nalatenschap geven aan een goed doel zoals Natuurpunt. Met die inkomsten kan Natuurpunt nog meer natuur beschermen. Erfenissen zijn steeds meer van belang om de biodiversiteit te behouden voor de volgende generaties.

Er bestaan verschillende formules. Ken je bijvoorbeeld al het duolegaat? Een manier om iets na te laten aan het goede doel zonder je erfgenamen ook maar iets te kort te doen. Zij erven immers belastingvrij en moeten geen torenhoge successierechten betalen.

2 Infosessies op donderdag 13 november
Spreker is Joost Verbeke, contactpersoon voor schenkingen en legaten bij Natuurpunt. Hij biedt een overzicht van de mogelijkheden en de fiscaal voordeligste formule aan de hand van praktische voorbeelden.

Locatie De Woekerbrand, Woeker 7, 9700 Oudenaarde, google maps
14u00 Ontvangst vanaf 13u30 bij koffie en een stuk taart. De presentatie gaat door van 14u tot 15u30.
20u00 Ontvangst vanaf 19u30 bij koffie en een stuk taart. De presentatie gaat door van 20u tot 21u30.

Na afloop van de sessie kan je onder vier ogen je persoonlijke vragen stellen.
Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst: Joost Verbeke, 015/29 72 49, 0477/20 47 27 of joost.verbeke@natuurpunt.be

  Een muts voor je huis

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan is het hoog tijd om dat wel te doen!

Een dak isoleren is meer dan enkel wat glaswol tussen de balken proppen. Wat meer uitleg van professionals is altijd handig of je het nu zelf uitvoert of laat uitvoeren.

Om de handige harry’s onder ons te ondersteunen biedt de MilieuAdviesWinkel (MAW) en de provincie Oost-Vlaanderen een workshop aan in Brakel. Die vindt plaats op 22 november 2014 in de raadszaal van het gemeentehuis. De opleiding start om 14u.

contact: milieu@brakel.be of 055/43 17 60
schrijf in via deze link

  Zondagopening van de Boembekemolen

Het voorbije seizoen van zondagopeningen van de Boembekemolen is ronduit een succes geworden. Natuurpunt Zwalmvallei dankt zijn talrijke bezoekers én zij die de molen mee open hielden!

Nu de dagen frisser en korter worden en avonden nog vroeger vallen wegens het winteruur houdt de Boembekemolen zijn deuren gesloten op zondagnamiddag. We zullen jullie graag terug verwelkomen ergens de komende lente! Je zal het zeker lezen in deze flits.

  Opleiding knotteam

Om zijn 56 vrijwilligers te versterken is het RLVA op zoek naar geïnteresseerden om bomen te knotten op een veilige en duurzame manier. Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met de kettingzaag en bomen te knotten in ruil voor het hout, dan zorgen zij voor de nodige ondersteuning. Enkel met de nodige ervaring kan je een knotteam starten of een bestaand team vervoegen.

Daarom organiseert het RLVA dit najaar een cursus 'veilig knotten en kettinzaagtechnieken'. Snel zijn is de boodschap, want er kunnen maximaal 12 personen deel nemen aan deze opleiding!

Interesse? Neem contact op via landschapsloket@rlva.be of 055/20 72 65.

  Nieuws uit onze natuurgebieden

Perlinkvallei breidt uit
Op 13 oktober breidde de Perlinkvallei uit met een nieuw perceeltje. Het sluit aan bij de bestaande percelen ter hoogte van de overstromingsdam aan de Boekelbaan. De bestemming is hooiweide. Het werd binnen de week nog gemaaid, zodat het hooilandbeheer onmiddellijk van start ging. Enthousiaste vrijwilligers hebben het maaisel meteen afgevoerd.
Ook de andere lagergelegen delen werden gemaaid. Hierop wordt een nieuw bosje aangeplant op 14 en 15 november.

Baobabbos
Basisschool 'De Baobab' is peter van de Perlinkvallei. De kinderen planten de eerste bomen en struiken aan op vrijdagnamiddag 14 november vanaf 13u30. Zij werken met typisch streekeigen materiaal volgens de QD-methode. Deze methode garandeert van in het begin hoge natuurwaarden voor het bos.
Baobabbos wordt een terechte naam voor het nieuwe bosje!

Plant mee op 15 november!
De kinderen kunnen de aanplant uiteraard niet alleen klaren. Op 15 november planten we verder. Alle vrijwilligers zijn welkom om samen met JNM Vlaamse Ardennen en de buurtbewoners een mooi bosje te realiseren.
Vanaf 9u00 in de voormiddag. Einde voorzien tegen 16u00. Onder de middag is er warme soep en een boterham en tussendoor een drankje.
Benodigdheden: werkkledij, werkschoenen, handschoenen en eventueel een spade.
Waar? Overstromingsdijk, Boekelbaan te Sint-Blasius-Boekel.

Meer info: Vincent Dcroock en Tom Notebaert

  Like Boembekemolen!

Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.

Wil je Boembekemolen volgen op facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
facebook

 Kalender

De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

Zaterdag 15 november 2014
Geboortebos Brakel
Verantwoordelijke: Koen Gintelenberg, tel: 0475 42 42 86. Aanplant geboortebos voor de pasgeborenen te Brakel; op uitnodiging van de gemeente en Natuurunt Zwalmvallei. Samenkomst aan Heyveld vanaf 14u. Meebrengen: laarzen en spade.
-----
Zaterdag 15 november 2014
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u aan het dijkperceel aan de Boekelbaan net voorbij nr. 165 richting Horebeke, Sint-Blasius-Boekel. Aanplant van het perceel langs de dijk. Einde omstreeks 17u. Soep, boterhammen en kaas worden voorzien. Meebrengen: werkkledij en werkschoenen.
-----
Zaterdag 22 november 2014
Werkdag Middenloop Zwalm + Plantactie ism ABN AMRO
contactpersoon: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86. afspraakplaats : Aan de parking aan het Mijnwerkerspad, Slijpstraat, Zottegem. Aanplant van struweel en bomen. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen en eventueel een spade.
-----
Zaterdag 22 november 2014
Tafel van 11: culinaire activiteit met 11.11.11 rond het thema Palestina
Aspraak om 19u00 in Boembekemolen, Boembeke 18 te Michelbeke. Inschrijven verplicht. Contactpersoon: Evelyne Cloet, 09 335 38 99, . Prijs voor de maaltijd: 25 euro; meer info.
-----
Zaterdag 13 december 2014
Werkdag Perlinkvallei
contactpersoon: Vincent Decroock, tel: 0498 10 95 39. Afspraak om 9u30 aan het kapelletje, Marlboroughstraat, Zwalm. Aanleg, onderhoud en versteviging van bospoeltjes in het Maalbroekbos. Einde omstreeks 12u. Meebrengen: werkschoenen., schop en spade.
-----
Zaterdag 20 december 2014
Werkdag Middenloop Zwalm
Contactpersoon: Koen Gintelenberg, 055 60 45 21. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Neem contact op voor opname in de mailinglist: . Aanvang om 10u, einde rond 17u. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
-----
Zaterdag 27 december 2014
Werkdag Munkbosbeekvallei
Info: Laurent Flostroy 0498 67 71 09, laurent.flostroy@telenet.be. We gaan bomen knotten en andere onderhoudswerken uitvoeren. Aanvang om 9u30 en 13u30, samenkomst aan het perceel van Natuurpunt in de Munkbosstraat nabij Dikkele.
-----
Zondag 18 januari 2015
Nieuwjaarsreceptiewandeling
contactpersoon: Koen Gintelenberg, 0475 42 42 86. Samenkomst om 10u00 aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel. Nieuwjaarswandeling in het gebied Boterhoek. Vanaf 11u30 nieuwjaarsreceptie in de molen. Einde rond 13u. Voorzie je van aangepast schoeisel.

                  
Meerdere foto's en pixelbestanden, maar niet alle, onder de Creative Commons-licentie; auteurs: Evil Erin, Jebulon, Dzikri Imaduddin

Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

Deze mail werd gestuurd aan ###EMAIL###
Wil je deze flits liever niet meer ontvangen, ga naar zwalmvallei.flits.UIT
Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
ga naar zwalmvallei.flits.IN