vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 september 2020
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:

  Appelpluk en mobiele fruitpers


Er worden appels geraapt en geplukt op onze boomgaard te Boembeke voor het persen ervan tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen en tijdens onder meer de Lentemaaltijd en de Boembekefeesten. Een deel van het sap wordt gebruikt voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.

Afspraak op zondag 13 september vanaf 9u30 aan de boomgaard te Boembeke, Langendries te Zottegem (op 100m van de Boembekemolen); einde rond de middag; wij voorzien drank.

contact: An De Schrijver, 0484/77.72.44.

Voor wie dat niet genoeg is, op zaterdag 12 september, 9u00 zal Natuurpunt Vlaamse Ardennen plus, dat is de regio waaronder ook onze afdeling valt, appels plukken op een boomgaard te Maarkedal (Nukerke), Vlaamseardennenstraat 6. De regio wil graag een fruitsap op de markt brengen, geperst door De Drie Wilgen, van appels van hoogstamboomgaarden in de Vlaamse Ardennen en waarvan we weten dat ze niet behandeld worden met pesticiden. In Maarkedal is het verplicht een mondmasker bij te hebben en te gebruiken indien de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd.
boven
  Handen uit de mouwen voor meer natuur!


Een rits kleine werken in onze natuurgebieden die niet gebeuren door de landbouwers waar we mee samenwerken of door de professionele Natuupuntploegen, en omdat we nu eenmaal ook graag de handen uit de mouwen steken, pakken we zelf aan. Dat doen we tijdens onze werkdagen.

Wil jij ook de handen uit de mouwen steken? Dan ben je heel erg welkom op onze werkdagen:
 • Zondag 13 september 2020, appelpluk, 9u300 met afspraak aan het kruispunt Langendries/Boterhoek (100m van de Boembekemolen) te Zottegem
 • Zaterdag 19 september 2020, 10u00 met afspraak met afspraak te Brakel, Oude Blekerijstraat tussen de nrs 4 en 20. Doel is het paddenscherm vrij te zetten van struikgewas/gras/bramen. Meebrengen: werkhandschoenen, mondmasker (voor als we dicht in mekaars buurt werken), stevige schoenen. Einde voorzien rond 13u
 • of zie ook andere werkdagen op onze website natuurpuntzwalmvallei.be/zwa_kalender_2020
 • boven
    Ronde-ontbijt@Boembekemolen


  In de aanloop naar de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen in de Zwalmvallei kan Natuurpunt Zwalmvallei niet anders dan een stevig koersontbijt te voorzien. Dit gaat door op zondag 18 oktober van 9u tot 11u00, uiteraard in de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel.

  De prijs bedraagt 15 EUR p.p. en de opbrengst gaat integraal naar het beheer van de molen.
  Inschrijven kan via een mail aan Carla en betalingen dienen ten laatste op 11 oktober 2020 op rek.nr. BE86 8905 4414 2850 te zijn overgemaakt.

  Hoe de situatie omtrent Covid-19 tegen die tijd zal zijn is koffiedik kijken. Het ter plaatse nuttigen van het ontbijt op de verdieping in de molen kan niet; ontbijt op het terras kan dan misschien wél; voorlopig stellen we afhaling als de standaard.

  Tot dan!
  boven
    Meer obers voor het terras van de Boembekemolen


  We doen een oproep voor meer vrijwilligers om het terras van de Boembekemolen op zondagnamiddag open te houden. Het terras is geopend op zondag van 14 tot 18u00.

  Sinds de heropening van de Boembekemolen, eind juni hebben we afgesproken dat minstens drie medewerkers moeten aanwezig zijn: een opdiener , een coronapoetser en iemand die de toog doet. Dat is in uitvoering van de maatregelen tegen corona binnen de horeca.

  Eens geproefd van de sfeer op het terras, merk je hoe gezellig, ontspannend en aangenaam onze vaste en toevallige bezoekers het terras vinden.
  Zin om mee te werken? Stuur een bericht naar An De Schrijver.
  boven
    Proeven van de bestuursvergaderingen


  Hieronder de data van onze komende bestuursvergaderingen. We nodigen je uit om even te komen proeven van zo'n bestuursvergadering.

  Dit lijkt op het eerste gezicht saai, toch wordt er veel gebrainstormd en nagedacht over hoe we de vereniging sterker kunnen maken. Natuurlijk hebben we mensen nodig die de handen uit de mouwen steken, maar dit kan zich ook beperken tot een goed afgebakende taak. En zelfs dat is niet noodzakelijk, mee nadenken, van gedachten wisselen over te nemen initiatieven is op zich al voldoende.

  Je bent welkom op 15 sept, 20 okt, 17 nov en 15 dec, telkens op een dinsdag om 20u in de Boembekemolen, tenzij anders vermeld op de uitnodiging. Graag een seintje aan Jan als je interesse hebt.
  boven
    Tuinrangers gezocht!


  Dit najaar start de gemeente Zwalm met een gloednieuwe vrijwilligerswerking. Een team speciaal opgeleide tuinrangers neemt de Zwalmenaren mee op safari in hun eigen tuin. Jong en oud gaan samen op zoek naar de meest fascinerende ‘wildlife’ die ze misschien nog nooit eerder hadden opgemerkt! Daarnaast geeft de ranger advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen de droogte en een veranderend klimaat.
  Zo maken we van Zwalm één groot natuurgebied.

  lees meer op www.zwalm.be.
  bij vragen, mail tuinrangers@vlaanderen.be
  boven
    Steun jij ons ook via Trooper?


  De tijden staan niet stil. Onze wijze van aankopen staat evenmin stil. Nooit eerder werd er meer online gekocht dan op heden. Trooper zag in de online-aankopen een middel om verenigingen financieel te steunen. De grote groep verenigingen en hun sympathisanten betekenen immers een grote groep kopers. Webwinkels zijn daardoor bereid een stukje winst te delen met je favoriete vereniging om die groep te kunnen bereiken.

  Hoe werkt Trooper?
  1. Je gaat naar onze pagina op Trooper: Natuurpunt Zwalmvallei op Trooper
  2. Op die pagina staan links naar webshops. Je klikt op je webshop en de shop weet meteen dat jij ons wil steunen.
  3. Je doet gewoon je aankoop zoals altijd, zonder één euro extra te betalen.
  4. De shop betaalt een percentje aan onze afdeling. Wij dus blij!
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

    Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 5 september 2020
  Planteninventarisatie (streeptocht) Spettekraai en Zwalm
  Info: Alexander Van Braeckel, 0473 85 42 62. Afspraak om 14u aan de Nederzwalmse Steenweg Brug over de Schelde, kant Nederzwalm. Inventarisatie hogere planten in het ifbl-uurhok E31142. Stevig schoeisel of laarzen en eventueel flora en loep mee te brengen. Einde rond 19u.
  -----
  Zondag 13 september 2020
  Appelpluk
  Info: An De Schrijver, 0484 77 72 44. Afspraak om 9u30 aan het kruispunt Langendries/Boterhoek (100m van de Boembekemolen) te 9620 Zottegem. Er worden appels geraapt en geplukt voor het persen tot appelsap. De appels worden na de middag verwerkt in de mobiele fruitpers aan de Boembekemolen. Doel is dat we dat sap kunnen serveren in de Boembekemolen. Een deel van het sap zal gebruikt worden voor de productie van ons bier Boembeke Luiwerk.
  -----
  Zondag 13 september 2020
  Mobiele fruitpers
  Op 28 september 2019 komt de mobiele fruitpers weer naar de Boembekemolen. Reserveren via info@appelperslerouge.be of 0475 26 24 80.
  -----
  Zaterdag 19 september 2020
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Vrijstellen van een paddenscherm langsheen een perceel van Natuurpunt dat overgroeid is met struikgewas/gras/bramen; om 10u ter plaatse. Meebrengen: werkhandschoenen, mondmasker (voor als we dicht bij elkaar staan/werken), stevige schoenen, eventueel takkenschaar/bosmaaier. Einde voorzien rond 13u. Locatie: Oude Blekerijstraat tussen nr. 4 en 20. Let op: er is amper parkeerplaats, dus gelieve zoveel mogelijk met de fiets te komen of de wagen te perkeren in de Brusselsestraat of aan de waterzuivering in de Zwalmbeekweg.
  -----
  Zaterdag 10 oktober 2020
  Verhalenwandeling tijdens Nacht van de Duisternis
  Info: Jan FRANCOIS, jan@aardbol.be . Afspraak om 20u aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel tot ca 22u. Een wandeling in de omgeving van de Zwalm met verhalen in het kader de nacht van de duisternis door Morgan La Fay (Heleen Van't veld).
  -----
  Zaterdag 17 oktober 2020
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zondag 18 oktober 2020
  Ronde ontbijt @ Boembekemolen
  Info: Carla Verdonck, 0472/89 81 70.In de aanloop naar de doortocht van de Ronde van Vlaanderen zal er een stevig koersontbijt voorzien worden van 9u - 11u. De prijs bedraagt 15 EUR pp en de opbrengst gaat integraal naar het beheer van de molen. Inschrijven via carlaverdonckverdonck@hotmail.com en betalingen ten laatste op 11/10/2020 op reknr: BE86 8905 4414 2850.
  -----
  Zondag 18 oktober 2020
  Zomerseizoen voor de Boembekemolen
  De Boembekemolen is geopend van 14 tot 18u00. Boembekemolen: Boembeke 18 te Brakel.
  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN