vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 oktober 2021
Beste *|VOORNAAM|*,

In deze flits:

  Zwalmvallei Challenge


We loodsen jullie op zondag 3 oktober graag door onze mooie natuur. Met je bijdrage steun je meteen de verdere uitbouw van onze natuurgebieden. Zo gaan we samen voor nog meer natuur!

Er zijn 3 bewegwijzerde wandelingen van respectievelijk 5 km (kinderwagen- en rolstoelvriendelijk), 13 km (familiewandeling) en 28 km (getrainde stappers). Voor de 13 en 28 km is er een tussenstop te Boembeke.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 10 euro/persoon (kinderen tot 12 jaar gratis).

Start -en aankomstplaats is het Ontmoetingscentrum te Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163 te Zottegem;
de 28 km start tussen 8u00 en 12u00,
de 13 km start tussen 8u00 en 15u00 en
de 5 km start tussen 8u00 en 17u00.
Het Boembeke Luiwerk, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker zetten we klaar!

Praktische informatie: Wim Van Geert
boven
  Klimaatbetoging


Op zondag 10 oktober gaan we #BackToTheClimate en zetten we alles weer in beweging met een grote klimaatmars in Brussel!

Tik tak. De klok tikt. De klimaatcrisis is niet langer een ver van ons bed show. Het raakt ons allemaal. Ook hier in België, waar extreme weersomstandigheden toenemen. En dat geldt nog meer voor de landen in het Zuiden, die te kampen hebben met dramatische droogteperioden of verwoestende branden.
Tik tak. Er is geen tijd meer voor uitstel. Laten we 10 oktober in actie schieten. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Kruis daarom zondag 10 oktober aan aan in je agenda. Natuurpunt Zwalmvallei vertrekt met de trein van 12u47 te Zottegem (spoor 3) of 12u39 te Zwalm richting Brussel ... rij je mee?

contact: Karel De Vuyst
lees meer: backtotheclimate.be/nl/
boven
  Dag van de Trage Weg


Op zondag 17 oktober, 14u00 en met vertrek aan de Brug van de Derde Jagers te Voet, trekken we onze wandelschoenen aan en verkennen oude en nieuwe trage wegen te Zwalm.

Jaarlijks worden er op de Dag van de Trage Weg heel wat herstelde en nieuwe trage verbindingen ingewandeld. De werkgroep Trage Wegen Zwalm toont zich al jaren erg actief en laat ons opnieuw enkele mooie realisaties in en rond Nederzwalm bewandelen. Natuurpunt Zwalmvallei, de Geschied- en Heemkundekring "De Zwalm" en de gemeente Zwalm werkten hier graag aan mee!

contact: Bart Boydens
lees meer: facebook.com/events
boven
  Reuzenwafelenbak


Met de Boembekemolen hebben we een schitterend jaar achter de rug!

Eerder dit jaar startten we met een traject dat moet leiden tot een volwaardig bezoekerscentrum in de Boembekemolen. De Boembekemolen zal fungeren als bezoekerscentrum voor de Vlaamse Ardennen.
Om dat waar te maken werden onze openingsuren uitgebreid naar woensdag-, donderdag- en zaterdagnamiddag en zondag een volle dag. Verder werd ook werk gemaakt van het informatieaanbod in de molen, zal er onder meer worden gewerkt aan speelnatuur en een natuurbelevingspad. Begin volgend jaar zal een personeelslid ons daarbij ondersteunen ... zo wordt het alleen nog beter.

Dit schitterende jaar willen we afsluiten met een reuzenwafelenbak. Op zondag 31 oktober,van 10 tot 18u organiseren we een reuzenwafelenbak, ideaal voor na een stevige herfstwandeling! Je kan op het terras van de Boembekemolen een dubbele wafel met koffie, thee of appelsap nuttigen voor 5 euro.
Of je bestelt bij Carla Verdonck of Chantal Praet en haalt af, 3 dubbele wafels voor 5 euro!
boven
  Word nu lid van Natuurpunt, dan blijf je lid tot eind 2022!


Als lid help ik de natuur beschermen.
 • Meer natuur: we kopen jaarlijks ongeveer 1 m² natuur aan per Vlaming.
 • Goed beheer: we beheren meer dan 25.000 ha kwalitatief en biodivers natuurgebied.
 • Druk op beleid: we verdedigen het standpunt van de natuur bij de overheid.


 • Als lid beleef ik de natuur intenser.
 • Gratis fiets- en wandelgids: met wandelingen en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.
 • Natuur.blad én Meander: elk seizoen onze magazines boordevol tips, weetjes en verhalen.
 • Kortingen: in onze webshop en bij onze partners.


 • Voor 30 euro ben je lid met heel het gezin net zoals meer dan 123.000 andere gezinnen. Word je vandaag lid dan blijf je lid tot eind 2022. Verder loopt je lidmaatschap per kalenderjaar.

  Klik hier en word lid van Natuurpunt!
  boven
    Word jij peter of meter van één van onze publiekspaden?


  Om de kwaliteit van onze wandelroutes te garanderen doen wij een beroep op vrijwilligers, meters en peters genoemd. De meters en peters melden ons alle onvolkomenheden die zich langsheen de route voordoen. Die meldingen kunnen zijn: bordje ontbreekt, paal beschadigd, verkeerde bewegwijzering, doorgang is dichtgegroeid, ...

  We konden alvast een aantal enthousiaste meters/peters vinden. Toch vinden we er graag nog 2 voor één pad vanuit de Boembekemolen en één pad met vertrek Zwalmbeekweg (Nederbrakel).

  contact: Koen Gintelenberg
  boven
    Boomplantactie 2021


  Het RLVA organiseert ook dit jaar een boomplantactie. Daarbij kan je streekeigen bomen of struiken en hoogstam fruitbomen bestellen.
  Hier lees je daar alles over,
  hier vind je de bestelbon.
  boven
    Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zaterdag 2 oktober 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  VOLZET Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. Deel 3 is een excursie in het Domein van Breivelde, een prachtig park aangelegd in Engelse stijl met landschapstuin, parkbos en bos aangelegd rond een tiental vijvers. Van 14u tot 17u.
  -----
  Zondag 3 oktober 2021
  Sponsorwandeling Zwalmvallei Challenge - een tocht langs onze mooiste natuurgebieden
  Info: Wim Van Geert; van.geert.wim@telenet.be . Van 8u tot 18u. Start: Ontmoetingscentrum Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163, Zottegem. 5km - 13km - 28km. De 5km wandeling is kinderwagen- en rolstoelvriendelijk. Inschrijvingsgeld bedraagt 10euro pp, kinderen tot 12j gratis. De opbrengst gaat integraal naar het beheer en de aankoop van natuurgebieden. Zowel in het Ontmoetingscentrum als de Boembekemolen (tussenstop) worden biobier, artisanaal appelsap en taart van de warme bakker voorzien.
  -----
  Zaterdag 9 oktober 2021
  Paddenstoelen voor beginners, cursus in vier lessen
  VOLZET Begeleiding Wim Veraghtert / Natuurpunt Studie. Deel 4 is een excursie langs de Bovenlopen van de Zwalm met afwisselend natte weilanden, houtkanten, kouters en oud beukenbos. Van 14u tot 17u.
  -----
  Zaterdag 16 oktober 2021
  Werkdag i.s.m. werkgroep Trage Wegen Zwalm
  Info: Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Pad maaien, aanleg wandelpoortjes, onderhoud en vrijmaken nieuwe wandelwegjes in Zwalm. Afspraak aan het picnicplaatsje op de Schuisplankweg te Nederzwalm. Van 9u tot 17u. Er worden 's middags soep en boterhammen voorzien voor de vrijwilligers. Meebrengen: stevig schoeisel, werkhandschoenen, materiaal dat handig kan zijn. (www.facebook.com/TrageWegenZwalm).
  -----
  Zaterdag 16 oktober 2021
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Begin/einde: 10u/16u. Plaats van afspraak wordt rondgestuurd ifv de uit te voeren werken. Mail contactpersoon voor opname in de mailinglist. Contact: . Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 16 oktober 2021
  Speurneuzen naar paddenstoelen in Maalbroekbos
  Info: . Afspraak om 14u aan het wit kapelletje in de Marlboroughstraat te Sint-Denijs-Boekel, Zwalm. Met gids en determinatietabel trekken we dwars door het bos op zoek naar de vele soorten zwammen. Zoekplezier verzekerd. Meebrengen: laarzen of stevige schoenen, determinatiegids en smartphone.
  -----
  Zondag 17 oktober 2021
  Oost-Vlaamse Molendag
  Info: Karel De Vuyst; devuystkarel@gmail.com. Om 14u en om 16u geeft Jan François een korte uiteenzetting over de molen, historiek, aard van de molen, werking… Gedurende de namiddag is er voor de kinderen een demonstratie over het 'Luiwerk'. Kinderen kunnen zelf het 'luiwerk' (hijsen van zakken) bedienen. Er zijn oude kruiwagens ter plaatse om het vroegere transport van de zakken aan te tonen.
  -----
  Zondag 17 oktober 2021
  Dag van de Trage Weg te Zwalm
  Samenwerking tussen werkgroep Trage Wegen Zwalm, Geschied- en Heemkundekring "De Zwalm", Natuurpunt Zwalmvallei en de gemeente Zwalm zelf. Een fikse zondagnamiddagwandeling langs oude en nieuwe trage wegen in het mondingsgebied van de Zwalm. Info: Bart Boydens, bboydens@hotmail.com. Afspraak om 14u onder de Scheldebrug 'Derde Jagers te Voet' tussen Nederzwalm en Zingem. Meebrengen: stevig schoeisel en enthousiasme voor het wandelparadijs Zwalm. (www.facebook.com/TrageWegenZwalm).
  -----
  Zondag 31 oktober 2021
  Gezinswandeling: Bos voor Iedereen
  Info en begeleiding: Els Decoster, els.decoster@skynet.be. Van 14u tot 16u. Afspraak aan de Boembekemolen. Wil je weten hoe bomen leven en wat de samenwerking is tussen planten en insecten? Kom het bos dan met al je zintuigen ontdekken tijdens onze Bos-voor-iedereen-wandeling en leer met andere ogen naar het bos kijken. Een boswandeling zal nadien nooit meer hetzelfde zijn
  -----
  Zondag 31 oktober 2021
  Reuzenwafelenbak
  Van 10 tot 18u organiseren we een reuzenwafelenbak, ideaal voor na een stevige herfstwandeling! Je kan op het terras van de Boembekemolen een wafel met een kopje koffie nuttigen voor 4 euro. Of je bestelt bij carlaverdonckverdonck@hotmail.com of chantalpraet@telenet.be en haalt af, 3 dubbele wafels voor 5 euro!
  -----
  Zondag 31 oktober 2021
  De Boembekemolen voor de laatste keer dit jaar open
  Vandaag is de Boembekemolen voor de laatste keer dit jaar op geopend. We zien jullie graag terug op zaterdag 2 april 2022 aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel!
  Van de eerste zondag van april tot vandaag was de Boembekemolen elke zondag geopend. Tijdens de wintermaanden sluiten we onze deuren ... maar de eerste zondag van april van het komende jaar zien we jullie heel graag terug!

  -----


  Dank aan de fotografen: Evil Erin, Wim Dirckx, James Starmer, Florian Prischl, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN