foto

© jf

Zondag 1 januari 2023
BC: Start Fotowedstrijd : 'Focus op de Vlaamse Ardennen'
Deelname aan de wedstrijd is gratis. Iedereen kan deelnemen, zowel Natuurpunt-leden als niet-leden, professionele- of amateurfotografen. Er is één categorie voor jongeren en één voor volwassenen. Jeugd: jonger dan 16jaar op datum bekendmaking winnaars. Volwassenen: 16jaar of ouder op datum bekendmaking winnaars (zaterdag 24 juni 2023).
De ingezonden foto's moeten betrekking hebben op "Natuurgebieden" of "Erfgoed" binnen de Vlaamse Ardennen. Alle info vind je op onze website: www.natuurpunt.be/.../fotowedstrijd-focus-op-de-vlaamse-ardennen.
Zaterdag 21 januari 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zaterdag 21 januari 2023
ZV + VWG: Vogels in de tuin
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. De activiteit staat in het teken van 'Het Grote Vogelweekend' van 28 en 29 januari. Hoe kan je vogels herkennen? Wat is hun gedrag? Hoe kan je ze voeren? Hoe kan je ze tellen? Gids Ludo Vanderlinden (lid Vogelwerkgroep VA-plus) brengt je alle weetjes bij en laat je vooraf de vogels haarscherp observeren via zijn telescoop. Afspraak aan de Boembekemolen, van 9u30 tot 11u30. Warme kledij is nodig en als je een verrekijker hebt breng je hem best mee.
Zondag 22 januari 2023
ZV: Nieuwjaarswandeling
Info: Jan François, mail Jan. Van 10u tot 12u wandelen we het nieuwe jaar in doorheen het glooiende landschap met beken en knuppelpaden, waarna we bijpraten op een receptie van 12u tot 13u. Afspraak aan het Riedeplein in Brakel.
Vrijdag 3 februari 2023
ZV: Algemene ledenvergadering afdeling Zwalmvallei
Info: Jan François, mail Jan. Afspraak in De Notelaar B&B, Biestmolenstr 14 te Zwalm van 19u30 tot 22u. We evalueren het voorbije jaar en overlopen de planning van het nieuwe werkjaar. Tussendoor een gezellige babbel bij een hapje en een drankje.
Woensdag 8 februari 2023
BC: Koken met minder vlees en energiebesparend koken
Les 'koken met minder vlees' en 'energiebesparend koken'. Afspraak 19u30, Ontmoetingscentrum Velzeke. Verschillende thema’s komen aan bod; koken met minder vlees en energiesparend koken komen extra aan bod. Lesgever Lieve Ferdinande; inschrijven niet verplicht, je melding van aanwezigheid zou leuk zijn, kostprijs 5€ voor leden, 10€ voor niet-leden; info mail Jan.
Zaterdag 11 februari 2023
Natuur&Zwalm: Werkdag Perlinkvallei
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Van 9u30 tot 12u gaan we op pad voor dunningen van houtig materiaal en onderhoud van perceelsgrenzen. Afspraak aan de parking van de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat, Zwalm. Meebrengen: werkhandschoenen, werkschoenen en/of laarzen.
Zondag 12 februari 2023
Gidsen voor gidsen: verkenning van het Vossenhol en het Kloosterbos
Samenwerking RLVA, NP Vlaamse Ardennen-plus en NP-Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen-Boembekemolen. Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak in de Vossenholstraat, Sint-Maria-Oudenhove (https://goo.gl/maps/exFVeGruVbHvg8us7), van 9u30 tot 12u30. Koen Gintelenberg, mail Koen, neemt ons mee voor een gebiedsverkenning ter voorbereiding van de Vlaamse Ardennendag van 16 april. Het Vossenhol is het oudste natuurgebied van de Zwalmvallei en een schitterend hooiland. Het grenst aan het pas van de kap geredde Ravottersbos dat samen met het Kloosterbos een schitterende voorjaarsbloei kent. Laarzen aanbevolen. Deelnameprijs is 3 euro; schrijf hier in.
Dinsdag 14 februari 2023
ZV: Start bestellingen Wilde Planten- en moestuinplanten-beurs
Meer wilde planten in je tuin. Voor wie wil streven naar een natuurlijke tuin met meer biodiversiteit: bestellen van inheemse wilde planten, opgekweekt met autochtoon materiaal. Ook bestelling van moestuinplanten mogelijk. Organisator is Diederik Volckaert. Afhalen aan de Boembekemolen op 23/04/2023 van 10u tot 12u. Info: Jakob Ghijs, mail Jakob.
Klik hier voor meer info.
Het bestelformulier:
wildeplanten.xlsx (Excel)
wildeplanten.ods (Open Office, ...)
Bestel aub uiterlijk op 23/03/2023.

Zaterdag 18 februari 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 19 februari 2023
BC: Wandeling in natuurgebied Grootmeers
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Van 14u tot 16u neemt de gids Eddy Van Den Abeele ons mee voor een wandeling door de Zingemse Scheldemeersen, thuishaven van landbouwers, mandenvlechters en steenbakkers. Afspraak onder de Zingembrug, waar je ook kan parkeren. Wandelschoenen zijn een must, laarzen zijn aangeraden. Bij regenweer kunnen bepaalde delen van de route onder water staan.
Vrijdag 3 maart 2023
BC: Cursus Natuurgids Zwalm
Afspraak in 'De 3 sleutels', Driesleutelstraat 11, Mater. Van 9u tot 12u is er de les Ecologie door Ester Van Den Broeck. Van 13u tot 16u: les gidsvaardigheden 4 door Dirk Fiers. Contactpersoon: Sylvie Decoster, mail Sylvie.
Dinsdag 7 maart 2023
BC, Eetbos Deinze & Pomona: Info-avond Pomona
Info: mail Stephanie. Van 19u30 tot 22u in de Boembekemolen, Boembeke 18, Brakel. Ons landbouwsysteem en onze voedselvoorziening kennen vandaag heel wat uitdagingen. Zowel de boeren als burgers zijn op zoek naar alternatieve oplossingen. Piet Moerman komt op deze infosessie toelichten wat herstellende landbouw betekent aan de hand van het praktijkvoorbeeld Eetbos Deinze. Pomona heeft een aantal jaren geleden een eerste succesvol coöperatief boslandbouwbedrijf opgestart in het Waasland: Pomona Puur Natuur. Een intense samenwerking tussen boeren en burgers die voor eigen lokale, gezonde en duurzame voeding zorgen. In de streek van de Vlaamse Ardennen verzamelen zich momenteel een 15-tal burgers die samen dromen van hun herstellende boerderij. De laatste stand van zaken kan je ontdekken samen met het concept en de werking van Pomona. En misschien word jij wel: een beetje boer? Graag inschrijven.
Zaterdag 11 maart 2023
Natuur&Zwalm: Werkdag Perlinkvallei
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Van 9u30 tot 12u gaan we op pad voor dunningen van houtig materiaal en onderhoud van perceelsgrenzen. Afspraak aan de parking van de kerk van Sint-Blasius-Boekel, Marlboroughstraat, Zwalm. Meebrengen: werkhandschoenen, werkschoenen en/of laarzen.
Zondag 12 maart 2023
ZV: Lentemaaltijd
Info: Jan François, mail Jan. Vanaf 11u30 kan je terecht aan de Bevegemse Vijvers, Zottegem, voor een heerlijke maaltijd ten voordele van onze natuurgebieden in Brakel, Zottegem en Zwalm.
voor meer info: Lentemaaltijd 2023
Zaterdag 18 maart 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 19 maart 2023
BC: Lezing: Wilde planten in je tuin
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Afspraak in de Boembekemolen van 10u30 tot 12u. In elke tuin komt natuur voor maar niet elke tuin is natuurvriendelijk. Diederik Volckaert vertelt hoe je met eenvoudige principes veel natuur aantrekt. Hij toont aan dat je niet alleen van je eigen tuin een klein paradijs kan maken maar tegelijk ook bijdraagt aan het grootste natuurreservaat van Vlaanderen. Graag inschrijven. Er is ook mogelijkheid om te bestellen voor de Wilde planten- en moestuinplantenbeurs. Afhalen 23 april aan de Boembekemolen.
Woensdag 22 maart 2023
BC: Cursus: Ken je Familie, deel 1
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak in de Boembekemolen van 19u tot 21u30. Als planten écht je ding zijn en als je graag het grotere plaatje wil zien, dan is deze cursus iets voor jou. Kristel Keppens leert ons de grote plantenfamilies herkennen en toont ons de structuur in de plantenwereld, zodat we ook zelf kunnen determineren. Info en inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-ken-je-familie-brakel-55555.
Zondag 26 maart 2023
BC: Gezinswandeling: op stap door de Munkbosbeekvallei
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan de kerk van Dikkele, Brouwerijstraat, Zwalm, voor een wandeling van 14u tot 16u30. De gids Laurent Flostroy (mail Laurent, 0498 677109) neemt ons mee voor een wandeling met aandacht voor natuur, landschap en erfgoed in de Munkbosbeekvallei. We wandelen ongeveer 8 km waarvan een deel over onverharde paden. Modderbestendig schoeisel is sterk aangeraden.
zaterdag 1 april tot zondag 29 oktober 2023
BC: Opening zomerseizoen van de Boembekemolen
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van zaterdag 1 april tot zondag 29 oktober is de Boembekemolen elke woensdag- vrijdag- en zaterdagnamiddag open van 14u tot 18u. Op zondag en feestdagen van 10u tot 18u. Iedereen is welkom in de molen en op het terras. Bovendien is de molen het ideale vertrekpunt voor een lichte of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaarten van de streek en diverse info is beschikbaar in de molen. Op de eerste verdieping kan je terecht voor uiteenlopende info en/of tentoonstellingen. Parkeren kan je op de parking Riedeplein te Brakel (afstand 1,5km) of Slijpstraat (afstand 2 km). Parking aan de molen is erg beperkt.
Zaterdag 8 april 2023
Gidsen voor gidsen: voorjaarsflora in Bois Joly
Info: Griet Dewitte, 0473 865480. Van 14u tot 17u, afspraak aan de ingang van de zij-ingang van het stedelijk kerkhof, Hogerlucht, Ronse. Bois Joly is één van de rijkste bronbossen van de streek. Het eiken-beukenbos vormt een aaneengesloten geheel met hier en daar open plekken. Het gemengde loofbos ligt op een zuidelijke helling en bezit een rijke flora en fauna. Op deze tijd van het jaar laat de voorjaarsflora zich in een ongekende pracht bewonderen. Bois Joly is een zeer nat gebied, laarzen zijn dus geen overbodige luxe. Gids is Roland Drieghe of Patrick Alexander, conservator van het gebied. Deelnameprijs is 3 euro. Schrijf hier in.
Zaterdag 8 april 2023
BC: Op zoek naar de buizerd
Info: Wim Van Geert, email, 0487 14 19 76. Afspraak aan de Boembekemolen om 8u. Wandeling van +/- 6km tot 10u. Samen met Wim gaan we op zoek naar roofvogels en zoomen dieper in op de buizerd: wat is zijn habitat, waar vliegt hij naartoe, wat eet hij ... en hopelijk kunnen we deze bijzondere vogel ook echt bewonderen. Breng gerust een verrekijker mee. Inschrijven gewenst.
Zaterdag 8 april 2023
BC, SNUIT: Workshop Natuurfotografie voor kinderen.
Info: Veerle Van Der Kelen, email. Afspraak aan de Boembekemolen om 14u. Fotograaf Luc Van Brussel neemt ons mee in de wondere wereld van natuurfotografie. Hij leert ons beter werken met ons toestel, zoekt met ons de mooiste plekjes op en geeft heel wat tips en tricks om mooie foto's te maken. Doe met je foto mee aan onze fotowedstrijd en misschien win je wel een leuke prijs. Voor kinderen van 10 tem 12jaar, max 10 deelnemers. Deelnameprijs is 5 euro, ter plaatse te betalen. Indien mogelijk zelf iets meebrengen waar je foto's kan mee maken (camera, gsm, tablet..). Inschrijven Schrijf hier in.
Maandag 10 april 2023
ZV: Paasontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via Carla of 0472898170.
Maandag 10 april 2022
BC: Paashaas in het bos
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van 11u tot 12u maakt de paashaas zijn opwachting in en rond het net aangeplante bos op de kruising tussen Mijnwerkerspad en Slijpstraat. De paashaas verstopt zich in de aanplant en aanpalende weides en laat een pakketje paaseitjes achter onder jouw naamlintje. We mikken op kleuterleeftijd, de pakketjes zullen makkelijk vindbaar zijn langs de 'gangen' van het bos. Begeleiding: Els Decoster. Inschrijven verplicht: aantal deelnemers is beperkt tot 30. Schrijf hier in. Kostprijs is 8€, vooraf te storten, inschrijving is pas geldig na betaling: BE48 8918 4407 6327.
Zaterdag 15 april 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 16 april 2023
Regio Vlaamse Ardnnen plus + BC: Vlaamse Ardennendag 2023
De Vlaamse Ardennendag 2023 gaat door op zondag 16 april 2023 in het park van het kasteel van Lilare te Brakel. Voor alle info, zie www.vlaamseardennendag.be.
Zondag 23 april 2023
ZV: Afhalen bestellingen Wilde planten- en moestuinplanten-beurs
Van 10u tot 12u aan de Boembekemolen.
Zaterdag 29 april 2023
PWG + ZV: Planteninventarisatie thuishok Elst (Brakel)
Afspraak aan de Parking Uitkijktoren Twaalfbunderstraat, Brakel, van 14u tot 17u, voor de inventarisatie van hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 32 42. Het project 'monitor jouw thuishok' is een lange-termijnproject waarbij de evolutie van de flora gevolgd wordt binnen het ifbl-kwartierhok waarin een actieve botanist woont en die dit hok jaarlijks opvolgt. E3 32 42 is het thuishok van Kathleen Geldmeyer. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Gidsen: Henk Coudenys 093 869711, mail Henk en Marie-Anne De Geest, mail Marie-Anne.
Zondag 30 april 2023
ZV: Ontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via Carla of 0472898170.
Zondag 30 april 2023
BC: Vlaamse Molendag
Info: Wim Van Geert, email, 0487 14 19 76. Afspraak aan de Boembekemolen. Om 14u èn om 16u leert de molengids Wim Van Geert ons tijdens een rondleiding op een andere manier naar de molen kijken. Je komt er meer te weten over de historiek, de kenmerken, de werking, de huidige functie en de biotoop van de molen.
Maandag 1 mei 2023
BC: Start Otterexpo
Info: Veerle Van Der Kelen, mail BC. Welkom in de wondere waterwereld van de otter. Knijpen otters hun neus dicht onder water? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door? Ontdek het geheime leven van otters in Vlaanderen tijdens deze reizende tentoonstelling. Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen en zijn partners werken samen om van Vlaanderen een heus otterparadijs te maken. Bezoek de expo en leer er alles over. Te bezichtigen in de Boembekemolen tijdens de openingsuren.
Zaterdag 6 mei 2023
BC, SNUIT: Workshop: de modegrillen van kokerjuffers
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van 14u tot 16u30 in de Boembekemolen. We gaan op zoek naar kokerjuffers in de beekjes in de buurt van de molen. Kokerjuffers zijn waterbeestjes die om zich heen een kokertje bouwen. De soorten kokerjuffers kiezen elk hun eigen 'jasje'. Ze plakken stukjes schors, -tak, -steentjes als stevige jas om zich heen. Wij plakken dit spelenderwijs met modder rond een boomstammetje. Op het einde van de workshop is de modeshow klaar. We stellen tien soorten kokerjuffers ten toon op hun paasbest. Inschrijven verplicht, max 10 (leeftijd 7-10j): klik hier om in te schrijven.. Kostprijs is 5€, vooraf te storten, inschrijving is pas geldig na betaling: BE48 8918 4407 6327.
Zondag 7 mei 2023
BC: Gezinswandeling: Insecten
Info: Els Decoster, mail Els. Van 14u tot 16u, afspraak aan de kerk van Everbeek-Boven, we verzamelen in de speelzone achter het schooltje. Ga mee op ontdekkingstocht in de wereld van de insecten en verzamel onderweg al wat ze nodig hebben voor een goede thuis. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Gidsen zijn Leen Coppens en Elien Van Boeckel. Max 10 deelnemers, inschrijven verplicht: klik hier. Zeker laarzen aandoen bij regenweer.
Zaterdag 20 mei 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 28 mei 2023
ZV: Ontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via Carla of 0472898170.
Zondag 28 mei 2023
PWG + ZV: Planteninventarisatie thuishok Dikkele
Afspraak aan de Boechoutestraat 16, Dikkele (Gavere), van 10u tot 13u, voor de inventarisatie van hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 12 22. Het project 'monitor jouw thuishok' is een lange-termijnproject waarbij de evolutie van de flora gevolgd wordt binnen het ifbl-kwartierhok waarin een actieve botanist woont en die dit hok jaarlijks opvolgt. E3 12 22 is het thuishok van Jan Janssens. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Gids: Henk Coudenys, 093 869711, mail Henk.
Donderdag 1 juni 2023
BC + Natuur&Zwalm: Zomeravondwandeling in de Munkbosbeekvallei
Afspraak aan de kerk van Dikkele, Brouwerijstraat, Zwalm, voor een wandeling van 19u30 tot 22u. De gids Ivan D'hondt (Teddy), leidt ons voor een avondwandeling met aandacht voor cultureel en landschappelijk erfgoed in en rond Dikkele en de projecten van Natuurpunt in de Munkbosbeekvallei. Inschrijven verplicht, max. 20 deelnemers: Ivan D'hondt, 0495/53 95 46, mail Ivan.
Zondag 4 juni 2023
BC: SNUIT: Workshop voor kinderen: Zoemende hommels
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van 14u tot 16u30 in de Boembekemolen. De zes meest voorkomende hommels maken we na. We stoppen stro in jutezakken en schilderen hun kleurenkleed op de jute. Onze hommels bevestigen we op een rad voor de bezoekers van het Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen. Op deze manier kunnen we veel mensen laten kennis maken met de wondere soortenwereld van de hommel. Inschrijven verplicht, max 10 deelnemers: www.natuurpunt.be/.... Inschrijvingsgeld is 5€, vooraf te storten, inschrijving pas geldig na betaling: BE48 8918 4407 6327.
Zondag 4 juni 2023
BC: Tentoonstelling hommels
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. De verschillende hommelsoorten die gemaakt werden in de Workshop 'Zoemende Hommels' worden tentoongesteld in de molen (volgens de openingsuren) tot 18 juni. Een korte uitleg maakt je wegwijs in de wereld van de hommels.
Zondag 4 juni 2023
BC + Aculea: Week van de Bij: Hommelexcursie
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van 14u tot 17u, afspraak aan de Boembekemolen. De gids Jens D'Haeseleer (wetenschappelijk medewerker wilde bijen, dienst Natuurpunt Studie) nemen je mee op een boeiende excursie om kennis te maken met de pluizigste wilde bijen en om heel wat te leren over hun levenswijze. Ook leer je hoe je de verschillende soorten hommels kan herkennen, de Steenhommel, Akkerhommel of Boomhommel. Nadien kan je in de Boembekemolen de hommeltentoonstelling bezoeken.
Vrijdag 9 juni 2023
Gidsen voor gidsen: Beleef mee(r) de Vlaamse Ardennen
Samenwerking RLVA, NP Vlaamse Ardennen-plus en NP-Bezoekerscentrum Vlaamse Ardennen-Boembekemolen, Toerisme Vlaamse Ardennen en NP Natuuracademie. Info: Dirk Criel, 0475 450534, mail Dirk. Van 19u tot 21u30, afspraak aan Hotond Café, Zandstraat 4, 9600 Kluisbergen, (Google Maps). In de Vlaamse Ardennen loopt reeds enkele jaren een Leader-project rond landschapsbeleving. Dat dient ertoe bewoners en streekbezoekers op een aantrekkelijke en belevingsvolle manier attent te maken op diverse landschappelijke en cultuurhistorische streekaspecten. Om deze plekken kenbaar te maken werd de website 'Wandelen in de Vlaamse Ardennen' aangepast en uitgebreid. Dit informatiemoment dient ertoe gidsen en organisatoren kennis te laten maken met de gebruiksmogelijkheden van deze vernieuwing en de aanvullende digitale toepassingen die hen bij het uitstippelen van thematische wandelingen of activiteiten kunnen ondersteunen. Het infomoment wordt gevolgd door een korte wandeling (1 uur) langsheen enkele bijzondere verwezenlijkingen. Deelnameprijs is 3 euro. Inschrijven: Inschrijven: 9 juni Of via: natuurpunt.be/....
Woensdag 14 juni 2023
PWG + ZV: Planteninventarisatie Dorenbosbeekvallei Everbeek-Brakel
Afspraak aan het kruispunt Kortedreef/Leinstraat/Cijnsland, Brakel, van 19u tot 22u, voor de inventarisatie van alle hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 42 44 met speciale aandacht voor de reservaatpercelen Bovenloop Zwalm. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Gids: Heidi Demolder, 0476 403452.
Zaterdag 17 juni 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 18 juni 2023
BC + Aculea: Bijenwandeling
Info: Karel De Vuyst, mail Karel. Van 14u tot 16u30, afspraak aan de Boembekemolen. Benieuwd welke bijen zich thuis voelen in de omgeving van de Boembekemolen? Of wil je gewoon meer weten over deze nuttige bestuivers? Ga dan mee op wandeling met de gids Jens D'Haeseleer (wetenschappelijk medewerker wilde bijen, dienst Natuurpunt Studie) langs verschillende bij-vriendelijke plekken. Onderweg kom je alles te weten over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, pluimvoeten en slobkousen, macho's en huisvrouwen. Welkom in de wondere wereld van de wilde bijen!
Vrijdag 23 juni 2023
BC: Nocturne
Info: Vincent Decroock, mail vincent. Afspraak aan de Boembekemolen, van 22u tot 23u30 gaan we op zoek naar vleermuizen met een expert van de vleermuizenwerkgroep. Om 23u30 ontsteken we een licht waar de nachtvlinders op afkomen. Kostprijs is 5€, met inbegrip van een drankbonnetje.
Zaterdag 24 juni en zondag 25 juni 2023
BC: Fototentoonstelling
Info: Veerle Van Der Kelen, mail BC. Van 14u tot 18u en op zondag van 10u tot 18u zijn alle deelnemende foto's van de fotowedstrijd te bezichtigen. Zondag 24 juni volgt de prijsuitreiking.
Zondag 25 juni 2023
ZV: Wandel&ontbijt@Boembekemolen
Op het terras van de molen kun je genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€, bij slecht weer in de molen. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via Carla of 0472898170.
Donderdag 6 juli 2023
Natuur&Zwalm + BC: Zomeravondwandeling: Middenloop Zwalm
Info: Vincent Decroock, mail vincent. Afspraak om 19u30 aan Bruggenhoek 9, Zwalm, ter hoogte van het waterzuiveringsstation en wandelknooppunt 94. Wandeling tot 21u30, langs de boorden van de (oude) Zwalm en het natuurgebied. Gids is Karel De Wagter.
Zondag 30 juli 2023
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Wandel één van onze prachtige wandelroutes en kom ontbijten op ons terras, bij slecht weer in de molen. Je kan genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
Donderdag 3 augustus 2023
BC: Zomeravondwandeling: Verkenning van de Perlinkvallei
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan 't Veldeken, Marlboroughstraat te Sint-Blasius-Boekel, plein achter de kerk. Van 19u30 tot 22u verkennen we de Perlinkvallei in het algemeen en de percelen van het natuurgebied in het bijzonder. De gids is Vincent Decroock.
Zondag 6 augustus 2023
BC: Gezinswandeling: dagvlinders
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be. Van 14u tot 16u. De wandeling vertrekt aan de Boembekemolen. We maken kennis met tal van vlinders en krijgen inzicht in hun levenswijze.
Zondag 6 augustus 2023
BC: SNUIT: Workshop voor kinderen: Een vlinder voor op je kamer
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Van 14u tot 16u30 in de Boembekemolen. Met een beetje geluk kunnen we wat vlinders spotten op de weide aan de molen. We spreken af wie welke vlinder wil schilderen voor op zijn kamer. We maken tien verschillende vlinders. De vleugels zullen ongeveer 15 tot 20cm groot zijn. Je vlinder was eerst een rups. Je moet je verstoppen op of onder je voedselplant. Want meesjes komen je vinden. En de vleermuizen belagen ook de nachtvlinders. Dan wordt het helemaal griezelig... Inschrijven verplicht, max 10 deelnemers: https://www.natuurpunt.be/agenda/workshop-een-vlinder-voor-op-je-kamer-60128. Deelnameprijs is 5€, vooraf te storten.
Zaterdag 26 augustus 2023
BC: Nacht van de vleermuis
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Van 20u tot 23u, afspraak aan het Archeocentrum Velzeke, Doolbosweg 2. In het kader van de 'Europese nacht van de vleermuis' krijgen we van Daan Dekeukeleire eerst een presentatie over vleermuizen en nachtdieren. In een oude Romeinse waterput in Velzeke werden namelijk schedels gevonden van vleermuizen en andere zoogdieren, en die geven unieke inzichten over onze regio in de vroege middeleeuwen. Daarna gaan we op stap om vleermuizen te zoeken met de batdetector, te genieten van kleurrijke nachtvlinders en meer te leren over uilen en muizen. We sluiten af met een drink in het museum, aangeboden door Natuurpunt.
Zondag 27 augustus 2023
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Wandel één van onze prachtige wandelroutes en kom ontbijten op ons terras, bij slecht weer in de molen. Je kan genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
Zondag 10 september 2022
PWG + ZV: Planteninventarisatie Bovenlopen Zwalm
Afspraak aan de Kerk Everbeek Boven, kruispunt Muiterij/Maandagstraat, Brakel, van 10u tot 13u. Inventarisatie van alle hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 43 41 met speciale aandacht voor de reservaatpercelen Bovenloop Zwalm. Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Gids: Heidi Demolder, 0476 403452.
Zaterdag 16 september 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Donderdag 21 september 2023
VWG: Vogels kijken? Ook voor u! Les 1. Inleiding op vogels en voorstelling vogelwerkgroep
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Van 19u30 tot 22u in de Boembekemolen. Tijdens deze wervelende instapcursus maak je kennis met vogels, leer je ze observeren en herkennen. In de eerste les stelt de Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen plus zich voor. Hierop volgt een algemene inleiding op vogels: hun ontstaan, de classificatie, vogeltopografie, veren, snavels, zintuigen, levenscyclus en leefomgeving. Lesgever is Luk Neujens, luk8neujens@gmail.com. Info en inschrijvingen: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-vogels-kijken-ook-voor-u-brakel-62710
Zaterdag 23 september 2023
VWG: Vogels kijken? Ook voor u! Excursie 1: Bourgoyen: watervogels, steltlopers
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Van 8u tot 11u in het Bezoekerscentrum Levende Leie - De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke. De gids Luk Neujens, luk8neujens@gmail.com gaat met ons op stap in de Bourgoyen/Ossemeersen. We passen de theorie van de eerste les meteen toe en hebben speciale aandacht voor watervogels en steltlopers. Breng zeker je verrekijker mee. We verplaatsen ons per wagen naar de excursieplaats, mogelijkheid om te carpoolen en kostendelend te rijden.
Zondag 24 september 2023
PWG + ZV: Planteninventarisatie grijs hok te Lierde
Afspraak aan de spooroverweg in Polenak(straat), Lierde, van 10u tot 13u. Inventarisatie van alle hogere planten in ifbl-kwartierhok E3 34 43, (grijs hok met 21 geregistreerde soorten). Meebrengen: flora, loep, laarzen of stevige stapschoenen. Info: Henk Coudenys, 093 869711, coudenys.henk@belgacom.net
Zondag 24 september 2023
BC: Gezinswandeling: Verhaal van de kassei, bezoek aan de steengroeven in Lessen.
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak om 13u15 aan de Boembekemolen, of om 14u aan Station, Rue René Magritte, Lessen. De kasseisteengroeve-wandeling situeert zich aan de rand van het centrum van Lessen. De meeste groeven zijn verlaten, half gevuld met water en de natuur heeft ze volledig opgeslorpt. Zowel de historie, natuur en anekdotes komen aan bod. Terugtocht langs de Dender en mogelijkheid om samen na te kaarten op de prachtige binnenkoer van het 'Hôpital Notre-Dame à la Rose'. Onder leiding van natuurgids Johan Vander Heyden. De afstand is +/- 7 km. Mogelijkheid om kostendelend te rijden vanaf de Boembekemolen, vertrek om 13u15.
Zondag 24 september 202
BC: Wandeling op zoek naar de buizerd
Info: Wim Van Geert, van.geert.wim@telenet.be, 0487 14 19 76. Afspraak aan de Boembekemolen om 8u. Wandeling van +/- 6km tot 10u. Onze gids Wim Van Geert zoomt in op habitat, determinatie, foerageren en broeden van deze plaatselijke roofvogel. Op voorhand inschrijven, deelnemers die aansluitend wensen deel te nemen aan Ontbijt@Boembekemolen dienen dit expliciet te vermelden. Meebrengen: wandelschoenen en verrekijker.
Zondag 24 september 2023
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Wandel één van onze prachtige wandelroutes en kom ontbijten op ons terras, bij slecht weer in de molen. Je kan genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
Zondag 14 oktober 2023
ZV: Appelpluk
Info: Jan François; jan@aardbol.be. Van 9u30 tot 12u worden er appels geraapt en geplukt in de boomgaard aan het kruispunt Langendries/Boterhoek.
Zondag 15 oktober 2023
BC: Oost-Vlaamse Molendag
Info: Wim Van Geert, van.geert.wim@telenet.be, 0487 14 19 76. Afspraak aan de Boembekemolen van 15u tot 16u15. Molengids Wim Van Geert leert ons tijdens deze rondleiding op een andere manier naar de molen kijken. Je komt er meer te weten over de historiek, de kenmerken, de werking, de huidige functies en de biotoop van de molen.
Zondag 15 oktober 2023
Gidsen voor gidsen: Bosstrooisel: bron van leven
Info: Veerle Van der Kelen, 0487 325206, veerle.vanderkelen@natuurpunt.be. Van 9u30 tot 12u30, in de Everbeekse Bossen - Hayesbos, Hayestraat 7, 9660 Everbeek (https://goo.gl/maps/DFNcBNfGkPSBLySS6). De gids Jan Van Uytvanck speurt met ons naar het Bodemleven in de strooisellaag: bosbodems en -gelaagdheden, humusvorming, blad- en houtafbraak, communicerende bomen en zwammen en de grote verscheidenheid aan leven dat dit alles met zich meebrengt. Inschrijven verplicht, deelnameprijs is 3€, ter plaatse te betalen. Info en inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/gidsen-voor-gidsen-bosstrooisel-bron-van-leven-59673. Breng zeker notitieboekje en stevige wandelschoenen mee.
Donderdag 19 oktober 2023
VWG: Vogels kijken? Ook voor u! Les 2. Kijken naar vogels + eerste deel Vogels leren herkennen
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Van 19u30 tot 22u in de Boembekemolen. Gunther Groenez van Natuurkijkers, gunther.groenez@telenet.be, geeft uitleg over hulpmiddelen zoals optica en veldgidsen. Ook geluid en beeldherkenning via Obsidentify komen aan bod, evenals een inleiding op waarnemingen.be. Met Dimitri Van de Populiere, komt het eerste deel van "hoe herken je vogels" aan bod, dimitrivandepopuliere@hotmail.com.
Zaterdag 21 oktober 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, koen.gintelenberg@telenet.be . Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 22 oktober 2023
VWG: Vogels kijken? Ook voor u! Excursie 2: Testen optica en Wandelen aan de Donkvijver en de Langemeersen te Oudenaarde
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Van 9u tot 12u30 in het Recreatiedomein Donk, Donkstraat 50 te Oudenaarde, begeleiden Gunther Groenez, gunther.groenez@telenet.be, en Dimitri Van de Populiere, dimitrivandepopuliere@hotmail.com, deze excursie. Er is de mogelijkheid om verschillende optische middelen uit te testen. Nadien volgt een wandeling langs de Donk en de Langemeersen in Oudenaarde. Tijdens deze periode piekt de najaarstrek en krijgen we toelichting bij dit prachtige fenomeen. We verplaatsen ons per wagen naar de excursieplaats, zodat carpoolen en kostendelend rijden mogelijk is. Meebrengen: verrekijker, eventueel waterdicht schoeisel en aangepaste kledij.
Zondag 29 oktober 2023
BC: Dag van de stilte: Harmonisch in de natuur
Info: Els Decoster, els.decoster@skynet.be. Afspraak om 14u aan de Boembekemolen voor een belevingswandeling tot 16u. De gids Els Decoster laat ons met het geluid van de stilte anders kijken naar de natuur. En misschien ook naar onszelf.
Zondag 29 oktoberi 2023
ZV: Wandel & Ontbijt@Boembekemolen
Wandel één van onze prachtige wandelroutes en kom ontbijten op ons terras, bij slecht weer in de molen. Je kan genieten van een rijk gevuld en gevarieerd ontbijtbord voor 15€. Cava-koffie-appelsap. Pistolet met kaas-ontbijtkoek-rozijnenbrood. Gekookt ei en yoghourt met granola. Verse fruitsla. Van 9u tot 12u. Te reserveren via carlaverdonckverdonck@hotmail.com of 0472898170.
Zondag 12 november 2023
BC: Gezinswandeling met kinderen: In het spoor van de Bever
Info: Karel De Vuyst, devuystkarel@gmail.com. Sinds 2021 zijn er sporen van bevers te vinden langs de Zwalm. Stijn De Roeck laat ons nader kennismaken met deze charmante knager. Plaats: Klein Zwitserland, Galerijpad 3, 9630 Sint-Maria-Latem. 14u-14u45: voor ouders en kinderen: ontvangst en situering (powerpoint) van "de Bever" door Stijn, onder de tent op de binnenkoer of binnen bij slecht weer. 14u45-16u45: voor ouders: wandeling met Stijn, thema bever (en vismigratie?), anderhalf uur en afsluitend drankje. 14u45-15u45: Kinderen: groep 1 bouwen dam, groep 2 sporen zoeken bever, groep 3 snijden in groen hout door VZW Broes, groep 4 bouwen met bamboe door VZW Broes (telkens max 10 per groep). 15u45-16u45: Kinderen: groep 1 sporen zoeken bever, groep 2 burcht bouwen boven opgehouden water, groep 3 bouwen met bamboe, groep 4 snijden in groen hout. 16u45: afbraak van de dam en de burcht met alle kinderen, ouders kijken toe.
Zondag 12 november 2023
BC + NP Everbeek: Herfstwandeling in de Everbeekse Bossen
Info: Johan Billiet, johan.billietski@gmail.com. Johan Billiet en Frederik Van der Elst gidsen je van 9u30 tot 12u30 door de Everbeekse bossen. De start is aan het Steneplein 29 in Everbeek-Boven. De herfstwandeling is ongeveer 5 km en is ook geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Laat je betoveren door het Hayesbos, een verborgen parel in de Vlaamse Ardennen. Het terrein is heuvelachtig met avontuurlijke paden dus stevige schoenen zijn nodig. Aantal deelnemers is beperkt, daarom inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/herfstwandeling-de-everbeekse-bossen-64156.
Zaterdag 18 november 2023
BC: Natuurfilm 'Vlaamse Ardennen' met live band
Cultuur. Info: Filip Hebbrecht, mail Filip, Veerle Van der Kelen, 0487 325206, mail Veerle. Van 20u tot 23u in CC Zoetegem, Hospitaalstraat 18, 9620 Zottegem. Natuurfotograaf Peter De Craene en natuurfilmer Rudi Baetslé maakten een film over de verbazingwekkende diversiteit en de indrukwekkende schoonheid van de natuur in onze Vlaamse Ardennen. De film is een multimediaproject en wordt live ondersteund door Motel Bliss, een vierkoppige band uit Gent. Motel Bliss brengt eigen indie-folk-pop songs waarbij ze graag een intieme, akoestische sfeer oproepen. Tickets 12€/10€ (-26/+65). De plaatsen zijn beperkt, dus inschrijven noodzakelijk.
Zondag 26 november 2023
Dag van de natuur: boomplantactie
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Afspraak aan een perceel in de buurt van Zottegemsesteenweg 2, 9630 Zwalm voor de aanplant van bos. Van 10u tot 16u. Breng stevige schoenen of laarzen mee, alsook werkhandschoenen.
Zaterdag 2 december 2023
Gidsen voor gidsen: Bomen in winterkleed - Domein van Breivelde
Van 13u30 tot 16u30 In Domein Breivelde, Parkstraat 1, Zottegem toont Hans Vermeulen (Natuurpunt Natuuracademie) hoe je bomen en struiken tijdens de winter kan herkennen. Inschrijven: bc.vlaamseardennen@natuurpunt.be. Deelnameprijs is 3 euro, ter plaatse te betalen. Info: Sylvie Decoster, 0489 899670, mail Sylvie. Breng je loepje en determinatiegids mee.
Zaterdag 16 december 2023
ZV: Werkdag Middenloop Zwalm
Info: Koen Gintelenberg, mail Koen. Van 10u tot 16u. Afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
Zondag 17 december 2023
BC: Gezinswandeling: Erfgoed in en rond Dikkele
Info: Vincent Decroock, vincent.decroock@natuurpunt.be. Afspraak aan de kerk van Dikkele voor een wandeling met aandacht voor het cultureel en landschappelijk erfgoed in en rond Dikkele. De gids Teddy (Ivan Dhondt), dhndt.ivan@gmail.com heeft ook speciaal aandacht voor de erfgoedwaarden in het natuurgebied Munkbosbeekvallei. Van 14u tot 16u30.
Onze kalender voor 2024





















Een aantal plaatsen van afspraak zijn moeilijk vindbaar. Daarom vind je onderstaand een aantal terugkerende afspraakplaatsen met een link naar hun ligging op Google Maps:

Brakel
Boembekemolen
zuiveringsstation Nederbrakel

Lierde
picniktafel Waesberg

Zottegem
ingang Kloosterbos
molen Beugelstraat
perceel Vossenholstraat
kapel De Vlamme/Vierwegenstr.

Zwalm
Scheldebrug naar Zingem