vreemde opmaak: klik hier voor een online-versie
ga naar de website van Natuurpunt Zwalmvallei

1 april 2017
Beste *|VOORNAAM|*,

in deze flits:
 • De Boembekemolen opent terug zijn deuren
 • De Vlaamse Ardennen op zijn best: voorjaarsbloeiers
 • Montmarktje 2017
 • Boembeke als wandelparadijs
 • Waarom ook bijen en vlinders geen fan zijn van distelbestrijding
 • Zonnekaart Vlaanderen
 • Lentemaaltijd, het gewicht van de mand
 • Huismussen tellen, 1 en 2 april
 • Jachtplannen
 • Kalender


 •   De Boembekemolen opent terug zijn deuren


  De dagen worden terug langer en warmer ... tijd om de poort van de Boembekemolen op zondag terug open te gooien! Vanaf zondag 2 april zijn jullie terug welkom, elke zondag van 14 tot 18u00.

  Met de molen wil Natuurpunt Zwalmvallei het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen.

  Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, doet dienst als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei. Vanuit de molen vertrekken een paar uitgestippelde routes; vraag er naar!

  Om jullie nog meer van de omgeving te laten genieten gaan we elke laatste zondag van de maanden waarbinnen de molen geopend is, vanuit de molen op zoek naar mooie plekjes en dingen. De eerste Boembekewandeling gaat door op zondag 30 april, met start om 14u00: dan gaan we op zoek naar voorjaarsbloeiers.

  contact: An De Schrijver
  boven
    De Vlaamse Ardennen op zijn best: voorjaarsbloeiers


  Vroeg op het jaar, wanneer de bomen geen of amper bladeren dragen, weten een aantal planten van het directe licht dat dan tot op de bodem van het bos reikt te profiteren. Daar bloeien alleen planten die dat vroeg op het jaar weten te doen. Dat is onze voorjaarsflora. Verder op het jaar zijn de bossen vrij donker en vinden we onze voorjaarsbloeiers slechts terug als wat geelgroene bladeren. Zij slagen er veel meer dan andere planten in vroeg op het jaar zich te ontwikkelen omdat zij voedingsstoffen hebben opgeslagen in bollen, wortelstokken of knolletjes.

  Voorjaarsbloeiers zijn typerend voor oud bos en kunnen vooral onder eeuwenlang hakhoutbeheer soms zeer uitbundig voorkomen. Daarnaast bepaalt de bodemgesteldheid welke soorten voorkomen. Zo is de voorjaarsflora bijzonder sterk aanwezig in de Vlaamse Ardennen.

  Ben jij benieuwd naar wat er in onze bossen zoal bloeit? We stellen je onze mooiste voorjaarsbloeiers voor!

  Tijdens de komende maand staan een aantal van onze activiteiten in het teken van onze voorjaarsbloeiers.

  Maandag 17 april 2017, Voorjaarsbloeierswandeling in de Perlinkvallei
  Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 14u00. Einde voorzien tegen 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen.

  Zondag 23 april 2017, Voorjaarsflora van het Brakelbos
  Plantentocht voor beginners met de Plantenwerkgroep. Afspraak om 9u30 aan de parking van het Brakelbos aan het einde van de Brakelbosstraat. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, eventueel loep en plantengids. Einde omstreeks 12u.

  Zondag 30 april 2017, Familiewandeling met thema voorjaarsflora
  Om 14u start aan het terras van de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel. Einde omstreeks 16u.
  boven
    Montmarktje 2017


  Op paasmaandag 17 april, van 10u tot 15u, is er in en rond de kerk van St-Blasius-Boekel het bio-marktje waar, zoals in de vorige editie, tal van proevertjes zullen worden aangeboden van onze talrijke lekkere lokale producten.

  De kernwoorden zijn opnieuw kleinschalig, eerlijke, korte keten en gezonde verantwoorde, kwalitatieve (bio-)producten uit de Vlaamse Ardennen (imkers, bio-plantjes en bloemen, veggie-producten).

  Lokale kunstenaars en dichters en oude ambachten komen ook ruimschoots aan bod. Het geheel wordt opgevrolijkt met een vleugje Slavische muziek door de groep Djurdjevak, de start wordt gegeven door de plaatselijke jeugdfanfare van "Funfare".

  voor bijkomende info: Geert Bousard, 0496/866 557
  boven
    Boembeke als wandelparadijs, wen er al maar aan!


  Toerisme Oost-Vlaanderen is bezig met de praktisch realisatie van het wandelnetwerk ‘Zwalmvallei’. Je zal het wel al gemerkt hebben dat her en der palen worden geplaatst zoals hierboven op foto.

  Uiteraard kon de site Boembeke niet in dit netwerk ontbreken ... later meer daarover.
  boven
    Waarom ook bijen en vlinders geen fan zijn van distelbestrijding


  Met hun paarse bloemen zijn distels best mooie planten. En ze zijn ook nuttig: voor onze bedreigde bijen en vlinders zijn het ware nectarrestaurants. Voor hen is er goed nieuws, want distels kunnen niet langer verplicht uitgeroeid worden. Natuurpunt vroeg hier al jaren om en krijgt nu gelijk van de Raad van State. Al hoeft ook niet élke distel te blijven staan.

  Probleemdistels aan akkers gericht aanpakken is de beste oplossing voor deze stekelige kwestie.

  lees meer: www.natuurpuntzwalmvallei.be/xtra
  boven
    Zonnekaart Vlaanderen


  De zonnekaart analyseerde nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kennen we de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen). Zo kreeg elk gebouw (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score.

  Voor gebouwen met een goede score wordt automatisch berekenend wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen!

  Zie de kaart: www.energiesparen.be/zonnekaart en klik er je dak aan voor meer info. Begrijp dat dit een tool is dat je op weg kan helpen; het nader bekijken van de mogelijkheden blijft geboden.
  boven
    Lentemaaltijd, het gewicht van de mand

  De Lentemaaltijd werd opnieuw een succes! Aan onze eters hadden we ons werk, maar we hebben dat met plezier gedaan. Volgend jaar zien we jullie graag terug!

  Er werden flink wat tombolabriefjes ingevuld. Het gewicht van de mand bedroeg 7,296 kg. De mand gaat naar Marc Niemegeers uit Zwalm met een schatting van 7,305 kg.

  Winnen een bak Luiwerk:
  Paul Coppens, Eric De Clercq, Marc Niemegeers en Dirk Criel.

  Winnen een pakket van 6 flesjes Boembeke Luiwerk:
  Vincent Decroock, Herman Van der Linden, Jurgen Baele, Jean Tuypens.

  Aan de winnaars: proficiat en hartelijk dank voor jullie steun aan onze vereniging. De winnaars werden persoonlijk verwittigd.
  boven
    Huismussen tellen, 1 en 2 april


  De huismus is een kleine zangvogel die samen met 45 andere soorten behoort tot de familie van de Passeridae (mussen en sneeuwvinken). Het is een standvogel die doorgaans rond dezelfde plek blijft wonen. We zeggen dan dat zo’n vogelsoort ‘honkvast’ is.

  De huismus is een cultuurvolger, ze maakt gebruik van menselijke voorzieningen wat betreft voedsel en nestgelegenheid. Zo maken ze graag een nest onder de dakpannen of pikken ze een graantje mee bij het voederen van kippen. Soms wagen ze zich ook op of onder terrastafeltjes.

  Deze vogelsoort heeft dan ook haar naam niet gestolen.

  Mussen zijn van nature opportunisten, ze passen zich snel aan en halen het beste uit hun situatie. Ze kunnen goed samenleven met de mens, bouwen hun nesten het liefst onder daken en vertoeven graag rond voederplaatsen van kippen. Toch ondervindt de huismus een drastische achteruitgang.

  Zowel de grootte van de kolonies alsook het aantal kolonies daalt. Niet alleen in Vlaanderen maar in heel Europa en zelfs Azië bemerkt men deze trend. Hoe het komt dat huismussen steeds zeldzamer worden, heeft verschillende oorzaken.

  lees meer: www.mussenwerkgroep.be
  boven
    Jachtplannen


  De verzameling van alle aaneengesloten percelen waarop een jager het jachtrecht heeft noemt men het jachtterrein. Iedere jager moet jaarlijks een jachtplan van zijn jachtterrein indienen.

  Om te mogen jagen met het geweer moet het aaneengesloten jachtterrein minstens 40 ha groot zijn.

  Vogelbescherming Vlaanderen beweert dat van de gecontroleerde percelen in Oost-Vlaanderen meer dan 90% onterecht werden ingekleurd. Dat zou wel eens kunnen kloppen als je weet wat allemaal werd ingekleurd. Enkele voorbeelden: de volledige dorpskern van Roborst, Rozebeke en Velzeke, het volledige stedelijke kerkhof te Zottegem, ...

  De jachtplannen worden bijgehouden door de arrondissementscommissaris Didier De Tollenaere,
  Kalandeberg 1 te 9000 Gent, tel 09 267 88 10,acjacht@oost-vlaanderen.be.
  Je kan ze ook daar, na afspraak, inkijken.
  boven
    De Boembekemolen, bezoekerscentrum in de Zwalmvallei.

  Het restaureren van de Boembekemolen is geen doel op zich. Met de molen wil Natuurpunt het verhaal brengen van de omgeving van de molen, de natuur en het landschap, groene energie en bio-ecologisch bouwen. Het Mijnwerkerspad, op een steenworp van de molen, kan fungeren als toegang tot het omliggend natuurgebied, de Zwalmvallei.

  Met dit project wil Natuurpunt zich richten tot de plaatselijke bevolking, de passant, scholen, ... en hen een ruim educatief aanbod en diverse openluchtevenementen bieden in een authentiek landelijk kader.
  De Boembekemolen is open op zondagnamiddag van 14 tot 18u00 tijdens de maanden april tot oktober.

  Wil je Boembekemolen volgen op Facebook? Ga naar Boembekemolen en like Boembekemolen:
  facebook

   Kalender

  De volledige activiteitenkalender van Natuurpunt Zwalmvallei vind je op onze website. We zien je graag op onze activiteiten! (Naast de eigen activiteiten kunnen onderstaand ook activiteiten van anderen opgenomen worden. De organisator wordt in dat geval duidelijk opgegeven.)
  Is het onderstaande onleesbaar, klik hier en raadpleeg de kalender op onze website.

  Zondag 2 april 2017
  Zomerseizoen voor de Boembekemolen
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Geopend van 14u tot 18u. Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  Van zondag 2 april tot zondag 29 oktober is de Boembekemolen (Boembeke 18 te Brakel) elke zondag geopend van 14 tot 18u00. We zullen je er graag verwelkomen in de molen en op ons terras!
  De Boembekemolen is bovendien hét vertrekpunt voor een lichtvoetige of stevige wandeling in de Zwalmvallei. Kaartjes en diverse info beschikbaar in de molen.
  Elke laatste zondag van de maand is er een wandeling met vertrek aan de molen.

  -----
  Zaterdag 15 april 2017
  Werkdag Middenloop Zwalm
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Maandag 17 april 2017
  Voorjaarsbloeierswandeling in de Perlinkvallei
  Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Vertrek aan de kerk van Sint-Blasius-Boekel om 14u00. Einde voorzien tegen 17u00. Meebrengen: goed schoeisel of laarzen.
  -----
  Zondag 23 april 2017
  Voorjaarsflora van het Brakelbos
  Plantentocht voor beginners met de Plantenwerkgroep. Afspraak om 9u30 aan de parking van het Brakelbos aan het einde van de Brakelbosstraat. Gids: Heidi Demolder, tel. 0476/40.34.52. Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen, eventueel loep en plantengids. Einde omstreeks 12u.
  -----
  Zondag 30 april 2017
  Familiewandeling: thema voorjaarsflora
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een voorjaarsflorawandeling. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18 te Brakel
  -----
  Zaterdag 20 mei 2017
  Werkdag Steenbergse Bossen
  Info: Koen Gintelenberg, koengintelenberg@hotmail.com . afspraakplaats wordt per mail rondgestuurd ifv de uit te voeren werken (mail voor opname in de mailinglist). Meebrengen: goed schoeisel of laarzen, werkhandschoenen.
  -----
  Zaterdag 20 mei 2017
  Het leven in en rond de poel van de Perlinkvallei
  We onderzoeken de waterkwaliteit en alle levensvormen in en rond de poel aan de Marlboroughstraat. Info en begeleiding: Vincent Decroock, vincent.decroock@proximus.be. Afspraak aan het perceel aan de Marlboroughstraat te Zwalm ter hoogte van de poel. Aanvang 9u tot de middag. Kostprijs €5, werkblaadjes en drankje inbegrepen. Vooraf inschrijven is verplicht bij bovenstaande contactpersoon en door over te schrijven op de rekening BE57 9201 0163 2135 met vermelding poelonderzoek. Meebrengen: laarzen (geen schoenen gezien activiteit).
  -----
  Zondag 28 mei 2017
  Familiewandeling: thema bijen
  Info: An De Schrijver, tel. 0484 77 72 44. Om 14u start een wandeling rond bijen. Einde omstreeks 16u. Afspraak aan de Boembekemolen, Boembeke 18, 9660 Brakel.
  -----


  Dank aan de fotografen: Staf De Roover, Jan François, Evil Erin, Wim Dirckx, ...

  Natuurpunt Zwalmvallei is de plaatselijke afdeling van Natuurpunt binnen Brakel, Zottegem en Zwalm.
  Bezoek de website van Natuurpunt Zwalmvallei: www.natuurpuntzwalmvallei.be
  en die van Natuurpunt: www.natuurpunt.be
  De voorgaande flitsen vind je hier: het zwalmvallei.flits-archief.

  Deze mail werd gestuurd aan *|EMAIL|*
  Ontving je deze flits niet rechtstreeks en wil je hem in de toekomst steeds uit eerste hand ontvangen,
  ga naar zwalmvallei.flits.IN